Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE
PRAKTIČNI POUK - kuhanje in strežba
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
140 |
140 |
|
2. |
140 |
140 |
|
3. |
102 |
102 |
|
skupaj |
|
382 |
382 |
Dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
|||
UČNA KUHINJA IN DELOVNI PROSTORI |
Dijaki: |
Dijaki: |
||||
|
|
Se zaveda pomembnosti razporeditve kuhinjskih prostorov, pripomočkov in opreme. Upoštevajo priporočila za varčevanje. |
Ogled obrata za pripravo hrane. |
|||
HIGIJENA V KUHINJI |
|
|
|
|||
|
|
Zaveda se pomena pravilnega vzdrževanja higiene v kuhinji in strogega ločevanja čistih in nečistih del. Razvija natančnost in občutek za varčnost. Razvija ekološke zavesti. |
||||
SPOZNAVANJE STREŽNEGA INVENTARJA |
|
|
|
|||
|
|
Razvija čut za omizno kulturo in lepo vedenje. Razvija komunikativnost, inovativnost. Razvija čut za higijeno. |
Ogled restavracije. |
|||
MEHANSKA OBDELAVA ŽIVIL |
|
|
|
|||
|
|
Razvija si odnos do ravnanja z živili. Razvija varčnost, vztrajnost, natančnost, občutek za estetiko. Razvija ročne spretnosti. |
||||
REDNI DNEVNI OBROKI |
|
|
|
|||
|
|
Razvija čut za natančnost. ·razvija čut za estetski videz. Razvija ročne spretnosti. Ravna odgovorno z živili. |
Ogled samopostrežnega zajtrka |
|||
TOPLOTNA OBDELAVA ŽIVIL |
|
|
|
|||
|
|
Razviti mora delovno odgovornost za varno delo Pridobiti si mora skrben odnos do ravnanja s toplotnimi napravami Razvija čut za estetiko, oblikovaje, natančnost, vztrajnost, kreativnost |
Vaje: priprava enostavnih jedi. |
|||
PRIPRAVA MALICE |
|
|
|
|||
|
|
Razvija ročne spretnosti. Se privaja na delo v skupini. Razvija odgovoren odnos do dela. Razvija čut za lepo. Razvija lastno inovativnost. |
Vaje : pripravljanje in serviranje hladnih in toplih začetnih jedi. |
|||
ZAČETNE JEDI |
|
|
|
|||
|
|
Pri delu je natančen, kreativen. Razvija čut za estetiko in oblikovanje. |
||||
JUHE, JUŠNE ZAKUHE, JUŠNI VLOŽKI |
|
Si razvija sposobnost za skupinsko delo in medsebojno komuniciranje. |
Vaje: pripravljanje enostavnih juh, jušnih zakuh, vložkov in enolončnic. |
|||
MESNE JEDI |
|
|
|
|||
|
|
Razvija čut odgovornosti do dela in strokovnega pristopa k delu. Občutek za natančnost, vstrajnost. |
Vaje: priprava enostavnih mesnih jedi. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
|||
SPOŠNO O RIBAH |
Dijak(i): |
Dijak(i): |
|
|||
|
|
Razvija natančnost, varčnost, ustvarjalnost, občutek za estetiko |
Vaje: priprava rib na različne toplotne načine (kuhanje, pečenje, dušenje, cvrenje) |
|||
PRILOGE |
|
|
|
|||
|
|
Razvija ustvarjalnost, natančnost, vztrajnost, občutek za estetiko Razvija ročne spretnosti pri pripravi prilog |
Vaje: pripravljanje in serviranje prilog |
|||
ZELENJAVNE JEDI SOLATE |
|
Zaveda se pomembnosti upoštevanja higienskih predpisov Pri delu je ustvarjalen, natančen Razvija ustrezen odnos do živil bogatih z vitamini in mineralnimi snovmi |
Vaje: načini priprave zelenjavnih jedi, delitev solat, solatni prelivi. |
|||
SLADICE |
|
|
|
|||
|
|
Osvoji ustrezen odnos do dela z živili, orodjem, stroji. Razvija občutek za estetiko, natančnost. |
Vaje: priprava enostavnejših sladic in dekoracija. |
|||
PEKA KRUHA |
|
|
|
|||
|
|
Delo v skupini. Ravna odgovorno z živili. Razvija čut za estetski videz. |
Vaje: ogled pekarne. |
|||
PEKA DROBNEGA PECIVA |
|
Je odgovoren za svoje delo. |
||||
KONZERVIRANJE IN PREDELAVA SADJA |
|
|
|
|||
|
|
Delo v skupini. Ravna odgovorno z živili Razvija čut za estetski videz. |
||||
KONZERVIRANJE IN PREDELAVA VRTNIN |
|
|
|
|||
|
|
Razvija skrbnost. Razvija čut za natančnost. Ravna odgovorno z živili. Pridobi ekološko zavest. Ravna odgovorno z živili. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
NAČINI STREŽBE - PRIPRAVA POGRINJKOV |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Razvija odgovornost do dela, smisel za estetiko, odgovornost do inventarja. |
|
DIŠAVNICE IN ZAČIMBE |
|
|
|
KVARJENJE ŽIVIL |
|
Pridobiva občutek odgovornosti za zdravje ljudi pri pripravi s hrano. |
|
RAVNANJE S KUHANO HRANO |
|
Razvija odnos do ravnanja z živili in kuhano hrano. |
|
PRIPRAVA KOSILA |
|
|
|
|
|
Razvije odgovornost do dela. |
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz predmeta gospodinjstvo.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|