NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKSA - kmetijske pridelave in reje

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

70

70

2.

 

140

140

3.

 

34

34

skupaj

 

244

244


3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • osvojijo praktična znanja, spretnosti in delovne navade potrebne za opravljanje manj zahtevnih del in opravil v kmetijstvu,

  • seznanijo se s tehnološkimi postopki v kmetijstvu,

  • spoznajo pomen pravilne priprave tal za setev in sajenje,

  • spoznajo načine setve in vzgojo rastlin na prostem in v zaščitenem prostoru,

  • se usposobijo za oskrbo posevkov od setve do spravila,

  • spoznajo načine spravila, sušenja in skladiščenja kmetijskih rastlin,

  • se usposobijo za pomoč pri gojenju različnih sadnih vrst in vinske trte ter predelavi grozdja,

  • pridobijo human odnos do živali in znajo upoštevati etološke potrebe živali,

  • se usposobijo za urejanje in vzdrževanje okolice hiše,

  • spoznajo pomen varnega dela z različnimi orodji in delovnimi stroji,

  • si pridobijo delovne navade, vestnost, redoljubnost, čut odgovornosti za delo v skupini,

  • si privzgojijo pravilen odnos do narave in okolja,

  • si oblikujejo pravilen odnos do dela in sodelavcev.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VRTNARSTVO (70)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    OBDELAVA TAL

    Dijaki:

    Dijaki:

     

  • osnovna obdelava tal;

  • dopolnilna obdelava tal;

  • spoznajo vrtno orodje;

  • naučijo se lopatanja vrta;

  • naučijo se pravilne uporabe gnojil;

  • naučijo se oblikovanja gredic in priprave zemlje pred setvijo;

  • Razvijajo odgovornost do dela.

    Razvijajo odnos do zemlje in do orodja.

    Razvijajo čut za natančnost.

     

    SETEV IN SAJENJE

     

     

     

  • čas setve;

  • način setve in setveni pripomočki;

  • sajenje sadik;

  • naučijo se izbrati ustrezen čas setve za posamezne rastline;

  • naučijo se sejati na različne načine ob uporabi različnih setvenih pripomočkov;

  • spoznajo pomen različne globine setve glede na debelino semena;

  • naučijo se izbrati dobro sadiko in jo znajo pravilno posaditi;

  • Razvijajo čut za natančnost.

    Razvijajo čut za ekonomičnost.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

     

    OSKRBA POSEVKA

     

     

     

  • oskrba sadik;

  • okopavanje;

  • zasipavanje;

  • odstranjevanje plevela;

  • zalivanje;

  • zaščita rastlin;

  • prekrivanje rastlin in tal z različnimi;

  • materiali za prekrivanje;

  • postavljanje opore;

  • vršičkanje in pinciranje;

  • beljenje in siljenje.

  • naučijo se razlikovati sadiko od sejančka;

  • spoznajo pomen okopavanja;

  • naučijo se pravilno okopavati;

  • naučijo se skrbeti za rastline od setve do spravila;

  • spoznajo obdelovalne tehnike za izboljšanje kvalitete pridelka;

  • Razvijajo čut za natančnost.

    Razvijajo čut za ekonomičnost.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

    Ogled vrtnarije.



    2. letnik

    VRTNARSTVO (35 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    SPRAVILO PRIDELKOV

    Dijaki:

    Dijaki:

     

  • tehnološka in fiziološka zrelost;

  • spravilo in skladiščenje pridelkov;

  • spravilo in skladiščenje semen;

  • oskrba skladiščenih pridelkov in semen;

  • sušenje zelišč;

  • sušenje cvetja;

  • naučijo se ločevati rastline v tehnološki in fiziološki zrelosti;

  • naučijo se pravilno pospraviti pridelek;

  • naučijo se skrbeti za ozimnico;

  • spoznajo metode sušenja zelišč in cvetja za domačo uporabo;

  • Razvijo čut za natančnost opazovanja.

    Razvijajo čut za racionalno izkoriščanje prostora.

    Razvijajo odnos do rastlin kot živih bitij.

     

    UREJANJE IN VZDRŽEVANJE OKOLICE HIŠE

     

     

     

  • izbira ustreznega prostora za oblikovanje in pripravo okrasne gredice;

  • zasejavanje okrasnih gredic;

  • oskrba okrasnih gredic in rastlin;

  • negovanje trate (setev, dognojevanje, košnja);

  • naučijo se oblikovati in pripraviti gredo za sajenje;

  • znajo saditi posamezne rastline;

  • seznanijo se z oskrbo okrasnih zelnatih rastlin in grmovnic;

  • znajo negovati trato;

  • Razvijajo čut za čistočo.

    Razvijajo čut za estetiko.

    Razvijajo čut za doslednost in natančnost.

    Ogled urejene kmetije.

     

    ŽIVINOREJA (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    PRIREJA MLEKA

     

     

     

  • presoja vimena

  • priprava na molžo (stroja in krave)

  • ogled prvih curkov pri  molži

  • oskrba mleka po molži

  • vzdrževanje molznega stroja in pribora

  • ločijo dobro in slabo vime;

  • znajo samostojno pripraviti kravo na molžo in pomolsti;

  • prepoznajo spremembe na mleku;

  • seznanijo se, kako obdržati kvalitetno mleko;

  • dojamejo, da le dobra oskrba molzne opreme omogoča visoko kvaliteto mleka;

  • Razvijejo občutek za čistočo pri molži, za doslednost pri vseh fazah molže - kot pogoj za pridobivanje kvalitetnega mleka in ohranjanje zdravega vimena.

    Sodeluje pri molži in čiščenju molznega stroja.

    OSKRBA GOVEDI

     

     

     

  • higiena

  • zatiranje zajedalcev in mrčesa

  • dnevna oskrba govedi

  • ugotavljanje zdravstvenega stanja živali

  • prva pomoč (sondiranje, zalivanje, oskrba ran,...)

  • poskušajo dojeti, da s higieno, zatiranjem zajedalcev, dnevno oskrbo in oskrbo parkljev vplivamo na zdravstveno stanje in proizvodnost;

  • seznanijo se z merjenjem telesne temperature in s pomočjo ob bolezni;

  • Razvijejo čut za vzdrževanje higiene hleva in živali.

    Razvijati sposobnost prepoznavanja bolne živali in poskrbeti zanjo.

    Sodeluje pri dnevni oskrbi goveda, higieni hleva, zatiranju zajedalcev, ugotavljanju zdravstvenega stanja živali in pomaga veterinarju pri zdravljenju.

    PREHRANA GOVEDI

     

     

     

  • dnevno krmljenje

  • krav

  • telet

  • plemenskih telic

  • pitancev

  • merjenje dnevne porabe krme za žival in hlev

  • naučijo se kakšna krma je primerna za posamezne kategorije in proizvodna obdobja živali;

  • pridobijo občutek za dnevne potrebe živali na podlagi odmerka po krmnem obroku;

  • Razvijanje doslednosti pri krmljenju.

    Sodeluje pri dnevnem krmljenju in ugotavljanju porabe krme pri posameznih kategorijah goveda.

    PERUTNINA

     

     

     

  • dnevna oskrba nesnic

  • .pobiranje jajc,sortiranje

  • naučijo se kako krmiti nesnice,skrbeti za čistočo in dobro počutje;

  • naučijo se kdaj pobirajo jajca ter kako se jih sortira;

  • Razvijajo občutek za primerno oskrbo nesnic.

    Razvijajo potrpežljivost in doslednost.

    Sodelujejo pri oskrbi nesnic.

    Pobirajo in sortirajo jajca.

    MESO

     

     

     

  • klanje in razkosavanje malih živali

  • naučijo se zaklati in razkosati vsaj eno žival (kokoš, raco,kunca, …).

  • Razvijejo občutek za čim hitrejše klanje in dober izplen.

    Sodelujejo pri klanju in razkosavanju.

     

    IZBIRNO: Sadjarstvo in vinogradništvo ali Poljedelstvo

    SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (35 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE

  • prepoznavajo posamezne dele vinske trte in jih poimenujejo;

  • spoznavajo fenofaze;

  • Poznajo pomen posameznih delov vinske trte.

    Pridobijo sposobnost natančnega opazovanja.

     

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

     

     

     

  • cepljenje;

  • pomagajo pri cepljenju vinske trte;

  • pomagajo pri sajanju cepljenk v trsnico;

  • pomagajo pri klasiranju cepljenk;

  • Razvijejo pozitiven odnos do kvalitete sadilnega materiala.

    Pridobijo odgovoren odnos.

    Do natančnega dela.

     

    GOJITVENE OBLIKE

     

     

     

  • rodni les;

  • različne gojitvene oblike;

  • spoznavajo in razlikujejo rodni les vinske trte;

  • razlikujejo šparonske in kordonske gojitvene oblike;

  • pomagajo pri zeleni rezi;

  • Prepoznajo gojitvene oblike.

     

    GROZDJE IN VINO V PREHRANI

     

     

     

  • kultura pitja vina;

  • spoznajo metode za ocenjevanje vina;

  • se naučijo vino pravilno ponuditi;

  • znajo izbrati pravo vino k jedi;

  • poznajo pogoje za shranjevanje vina;

  • Se zavedajo kulturne ponudbe in uživanja vina.

     

    SPOZNAVANJE SADNIH RASTLIN

     

     

     

  • pomološka klasifikacija.

  • prepozavajo posamezne nadzemne dele različnih sadnih vrst;

  • spozavajo fenofaze;

  • prepoznavajo različne sadne vrste v nasadu;

  • Naučijo se natančno opazovati.

    Zapisujejo začetek posameznih fenofaz za različne sadne vrste.

     

    POLJEDELSTVO (35 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    SPECIALNO POLJEDELSTVO

     

     

     

    ŽITA

  • loči semena žit med seboj;

  • prepozna razvojne faze žit;

  • ugotavlja gostoto oziroma posevkov jeseni in po prezimitvi;

  • prešteje rastline koruze /m2;

  • Razvija odnos do pridelovanja krušnih in krmnih žit.

    Pridobiva spretnosti in znanje za pridelovanje žit.

    Ogled žetve strnih žit.

    Ogled različnih vrst in sort žit.

    KROMPIR

  • pozna posamezne dele rastline

  • pozna delitev sort glede na njihovo uporabno vrednost (tipi A,B,C,D)

  • Pridobijo znanja in spretnosti za pridelovanje krompirja.

    Ogled sodobnega skladišča za krompir.

    OLJNICE

  • loči med mastmi in olji;

  • loči posamezne vrste oljnic;

  • pozna vplive oljnic v kolobarju;

  • pozna uporabno vrednost različnih vrst;

  • loči med tropinami in pogačami;

  • Razvija odnos do pravilne uporabe olj.

    Razvija spretnosti za pridelovanje oljnic.

    Ogled oljarne.

     

    3. letnik

    ŽIVINOREJA (17 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    RAZMNOŽEVANJE PRAŠIČEV

     

     

     

  • ugotavljanje bukanja;

  • oskrba svinje ob prasitvi;

  • oskrba pujskov;

  • poskušajo samostojno odkrivati bukanje;

  • učijo se spremljati prasitev in oskrbovati pujske;

  • Razvijejo sposobnost prepoznavanja spremenjenega obnašanja živali, potrpežljivega spremljanja poroda in nežnega ravnanja s pujski.

    Sodelujejo pri ugotavljanju bukanja, osemenjevanju, prasitvi in oskrbi pujskov.

    PREHRANA PRAŠIČEV

     

     

     

  • dnevno krmljenje:

  • svinj,

  • pujskov,

  • svinjk,

  • pitancev.

  • učijo se kakšna krma je primerna za posamezne kategorije živali;

  • Razvijajo doslednosti pri krmljenju živali.

    Sodelujejo pri dnevnem krmljenju in ugotavljanju porabe krme.

     

    IZBIRNO: Sadjarstvo in vinogradništvo ali Poljedelstvo

    SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (17 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

     

     

     

  • cepljenje;

  • praktično spoznavajo različne načine cepljenja;

  • Zavejo se pomena kvalitetnih sadik.

     

    GOJITVENE OBLIKE

     

     

     

  • rodni les;

  • različne gojitvene oblike;

  • spoznavajo rodni les različnih sadnih vrst;

  • spoznavajo različne gojitvene oblike;

  • Spoznajo pomen uravnavanja razmerja med rastjo in rodnostjo.

     

    OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

     

     

     

  • določanje zrelosti sadja;

  • obiranje;

  • določajo zrelost sadja;

  • obirajo sadje;

  • sortirajo plodove s pomočjo različnih kalibratorjev;

  • pomagajo pri embaliranju sadja.

  • Sodelujejo v skupini.

    Upoštevajo normative.

    Pomagajo v hladilnici.

     

    POLJEDELSTVO (17 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    STROČNICE

     

     

     

  • *fižol,

  • *grah,

  • *soja,

  • *bob,

  • *leča.

  • pozna uporabno in prehransko vrednost stročnic;

  • loči semena različnih vrst med seboj;

  • pozna pomen vključevanja stročnic v kolobar;

  • seznani se z oskrbovalnimi ukrepi pri pridelovanju stročnic;

  • določi čas za spravilo stročnic;

  • Spremeni prehranske navade

    Pridobijo znanja in spretnosti za pridelovanje stročnic.

    Ogled kolekcijskega nasada stročnic.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniške dnevnike,

  • izdelke oziroma storitve z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    VRTNARSTVO

    Splošno:

    Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: kmetijska predelava in reja (KPR - vrtnarstvo-teorija), gospodinjstvo, kuhanje in strežba.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • obdelava tal;

  • KPR vrtnarstvo

  • obdelava tal;

  • oskrba tal;

  • setev in sajenje;

  • KPR vrtnarstvo – teorija

    KPR sadjarstvo

  • razmnoževanje rastlin, tehnologija;

  • pridelovanja posameznih vrtnin;

  • razmnoževanje sadnih rastlin;

  • oskrba posevka;

  • KPR vrtnarstvo – teorija

  • obdelava tal, obdelovalne tehnike,

  • škodljivi vplivi okolja, tehnologija;

  • pridelovanja vrtnin;

  • spravilo pridelkov in semen;

  • KPR vrtnarstvo – teorija

  • tehnologija pridelovanja posameznih;

  • vrtnin;

  • urejanje in vzdrževanje okolice hiše;

  • KPR vrtnarstvo – teorija

  • okrasne zelnate rastline, obdelava tal;


  • ŽIVINOREJA

    Splošno:

    Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: živinoreja, poljedelstvo.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • molža;

  • vzdrževanje molznega stroja;

  • oskrba mleka po molži;

  • KPR živinoreja - teorija

  • sestavni deli, delovanje, vzdrževanje molznega stroja;

  • hladilne naprave;

  • prehrana goveda;

  • KPR poljedelstvo

  • pridelovanje krme na travinju in njivi;

  • dosuševanje sena, siliranje paša;

  • prehrana prašičev;

  • KPR poljedelstvo

  • setev žit, soje, sajenje krompirja, pese, setev travno deteljnih mešanic;


  • POLJEDELSTVO

    Splošno:

    Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: gospodinjstvo, KPR vrtnarstvo in živinoreja - teorija, praktični pouk.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • pogoji za pridelovanje rastlin;

  • KPR vrtnarstvo

  • klima;

  • tla;

  • obdelava tal;

  • prehrana rastlin in gnojenje;

  • seme in setev;

  • oskrba posevkov;

  • hranilne snovi;

  • Gospodinjstvo

  • zdravje;

  • živila;

  • hranilne snovi v krmi;

  • KPR Živinoreja

  • prehrana domačih živali;

  • vsa znanja;

  • Praktični pouk

  • vsa znanja;