NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK MESARJA

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo ali:

  • so sposobni opravljanja dela na svojem delovnem področju, na osnovi tehnološke dokumentacije, navodil ter predpisanih postopkov dela,

  • znajo izbrati, uporabljati, čistiti in razkuževati orodja, pripomočke v mesarstvu,

  • obvladajo rokovanje s surovinami, polizdelki in izdelki in jih znajo pravilno pakirati, transportirati in skladiščiti,

  • znajo uporabljati sredstva za varstvo pri delu,

  • ravnajo v skladu z načeli higienskega minimuma, so ekološko osveščeni, varčni in osebno odgovorni.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Pripravi tri izdelke po naključnem izboru.

    Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:

  • individualnim izpitnim delom, oziroma enotnim izpitnim delom ter dveh delovnih preizkusov,

  • dokumentacijo, ki obsega tehnološko in drugo dokumentacijo ter kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.

    Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Uporaba delovnih in zaščitnih sredstev.

    Varno rokovanje z osnovnimi delovnimi sredstvi in ustrezna uporaba zaščitnih sredstev.

    Upoštevanje pravil varstva pri delu in varnega rokovanja z osnovnimi delovnimi sredstvi.

    Osnovna dela na klavni liniji.

    Dobro rokovanje z napravami za omamljanje prašičev in goved, odstranjevanje rogov, ščetin, ožiganje, obdelava trupov in glav, obešanje trupov in notranjih organov.

    Uporaba ustreznih zaščitnih sredstev in varni pristop k delu,

    Upoštevanje predpisov.

    Industrijski razsek goveje polovice na četrti.

    Poznavanje osnov industrijskega razseka za uporabo v predelavi.

    Polovica mora biti primerno ohlajena, ne sme biti zmrznjena, obvezna je uporaba zaščitnih sredstev.

    Industrijski razsek goveje prednje četrti.

    Poznavanje osnov industrijskega razseka za uporabo v predelavi.

    Prednja četrt mora biti primerno ohlajena, ne sme biti zmrznjena, obvezna je uporaba zaščitnih sredstev.

    Industrijsko izkoščevanje govejih in svinjskih glav.

    Obdelava in izkoščevanje govejih In svinjskih glav, ter sortiranje mesa glav za predelavo.

    Upoštevanje pravilnika o kategorizaciji mesa s stališča predelave.

    Čiščenje drobovine.

    Obdelava drobovine, odstranjevanje odvečne maščobe, večjih žil in okrvavljenih tkiv.

    Drobovina mora po obdelavi ustrezati zahtevam pravilnika.

    Obdelava črev in želodcev.

    Čiščenje posameznih vrst črev, uporaba stroja za čiščenje, sortiranje, kalibriranje in konzerviranje črev, čiščenje želodcev in vampov.

    Uporaba različnih metod in upoštevanje pravilnika.

    Pakiranje mesa in drobovine.

    Pakiranje že oblikovanega mesa in drobovine na podstavke.

    Upoštevanje higiene in estetskega videza pakiranih izdelkov.

    Osnovna dela v predelavi.

    Priprava mesa za različne nadeve, priprava črev in ročno oblikovanje klobas v naravnih črevih.

    Uporaba različnih tehnik in upoštevanje pravilnika.

    Opravljanje osnovnih del na stroju za polnjenje pločevink.

    Kontroliranje neto mase, pranje, pakiranje in skladiščenje konzerv.

    Serviranje stroju, vakuumsko pakiranje klobas in suhomesnatih Izdelkov. Pakiranje sekljancev, oblikovanje kartonskih škatel in pakiranje suhomesnatih proizvodov v kartonske škatle.

    Uporaba različnih metod, upoštevanje pravilnika in veterinarsko-sanitarnih predpisov.

    Čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov.

    Uporaba čistilnih in razkužilnih sredstev ter uporaba osnovnih strojev za izvajanje higiene v proizvodnih obratih.

    Uporaba različnih tehnik ter postopkov in upoštevanje pravilnika


    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 23 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    30 %

    30 %

    2. strokovnost (kakovost - izdelka)

    50 %

    60 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    0

    4. ustni zagovor

    10 %

    10 %

    SKUPAJ

    100 %

    100 %


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 80 % in

  • vseh delovnih preizkusov 20 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • tehnološki listi.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.