Izobraževalni program: POMOČNIK MESARJA
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
420 |
420 |
|
2. |
525 |
525 |
|
3. |
357 |
357 |
|
skupaj |
|
1302 |
1302 |
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
|||
OBRATI ZA PROIZVODNJO MESA IN MESNIH IZDELKOV |
Dijaki: |
Dijaki: |
||||
|
|
|
Ogledi. |
|||
OBRAT ZA IZDELAVO MESA - RAZSEKOVALNICA |
||||||
|
|
|
||||
ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE PROIZVODNIH OBRATOV |
||||||
|
|
|
Demonstracije. |
|||
PAKIRANJE SVEŽEGA MESA |
||||||
|
|
|
Vaja: praktično pakiranje svežega mesa. |
|||
MESO TER UŽITNI IN NEUŽITNI DELI KLAVNIH ŽIVALI |
||||||
|
|
|
Ogledi. |
|||
OBDELAVA SVINJSKEGA MASTNEGA TKIVA |
||||||
|
|
|
Vaje. |
|||
ZAKOL KLAVNIH ŽIVALI, OBRAT, KLAVNICA |
||||||
|
|
|
Ogled ustreznih obratov. |
|||
ZAKOL GOVED IN TELET |
||||||
|
|
|
Demonstracija zakola. |
|||
ZAKOL PRAŠIČEV |
||||||
|
|
|
|
|||
OBDELAVA GOVEJIH TER SVINJSKIH ČREV IN ŽELODCEV |
||||||
|
|
|
|
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
RAZSEK TRUPA KLAVNIH ŽIVALI, POLOVIC ALI ČETRTI NA GLAVNE KOSE ZA PREDELAVO |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
|
Ogled dela v razsekovalnici. |
IZKOŠČEVANJE OSNOVNIH KOSOV MESA ZA PREDELAVO |
|||
|
|
|
|
PROSTORI, OPREMA, STROJI IN ORODJA ZA PREDELAVO MESA |
|
|
|
|
|
|
Ogled obrata in strojev. |
PRIPRAVA MESA ZA PROIZVODNJO MESNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
|
Demonstracija razseka. Uporaba pravilnika. |
OSNOVNE SUROVINE ZA PROIZVODNJO MESNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
|
Ogled posameznih osnovnih surovin. |
OVOJI ZA POLNJENJE KLOBAS, ZAČIMBE IN ADITIVI |
|||
|
|
|
Demonstracija izdelave klobas. |
PRIPRAVA SUROVIN ZA STROJNO OBDELAVO |
|||
|
|
|
Demonstracija delovnih postopkov. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
POLNJENJE, OBLIKOVANJE IN OBEŠANJE KLOBASNIH IZDELKOV |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
|
Demonstracija izdelave klobas. |
TOPLOTNA OBDELAVA KLOBASNIH IN SUHOMESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
|
HLAJENJE, SKLADIŠČENJE IN DEKLARIRANJE MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
|
EMBALAŽA IN PAKIRANJE MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
|
RAZSOLJEVAJE MESA |
|||
|
|
|
Demonstracija delovnih postopkov. |
ČIŠČENJE IN DEZINFEKCIJA V OBRATIH PREDELAVE |
|||
|
|
|
Demonstracija delovnih postopkov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja predmeta PRAKTIČNI POUK se vsestransko povezuje s predmetoma tehnologija in ekonomika.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
Ekonomika |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|