Izobraževalni program: POMOČNIK MESARJA
TEHNOLOGIJA V MESARSTVU
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
195 |
15 |
210 |
2. |
195 |
15 |
210 |
3. |
75 |
10 |
85 |
skupaj |
465 |
40 |
505 |
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PROIZVODNJA, PROIZVODNI OBRAT IN PROCESI V NJEM |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
|
Ogled šolskega proizvodnega obrata. Shema: prikaz enega izmed tehnoloških procesov v mesni industriji. |
VARSTVO PRI DELU |
|||
|
|
|
Vaja: prikaz določenih zaščitnih sredstev in njihove uporabe. |
|
|
|
Shema prikaza nevarnosti na posameznih strojih. |
|
|
|
Demonstracija uporabe zaščitnih sredstev za posamezne dele telesa; |
OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA |
|||
|
|
|
Obravnava pravilnika o higienskem minimumu. |
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
|
|
ŽIVILA IN NJIHOVA SESTAVA |
|||
|
|
|
Razvrstijo živila v posamezne skupine glede na vsebnost določenih hranilnih snovi. |
|
|
||
|
|
||
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|||
|
|
|
Ogled hladilne naprave v mesni industriji. Ogled zamrzovalnika v ustreznem proizvodnem obratu. Tajanje zamrznjenih živil na različne načine. |
|
|
||
|
|
|
Delo v laboratoriju: sušenje raznih živil. |
KEMIJSKO TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|||
|
|
|
Ogled delovanja nekaterih naprav v učni delavnici; Ogled stroja za mletje mesa in slanine. |
MERILNE NAPRAVE |
|||
|
|
|
Merjenje temperature z različnimi termometri v različnih medijih; |
|
|
||
|
|
Merijo relativno vlažnost in uporabljajo tabele pri konzerviranju živil. |
|
|
|
Uporaba naprave za merjenje pretoka zraka in ogled zorilnice s kontrolirano atmosfero. |
|
PAKIRANJE IN SKLADIŠČENJE ŽIVIL |
|||
|
|
Preizkus embalažnih materialov na različne zunanje vplive. |
|
|
|
|
Ogled skladišča za meso in mesne izdelke. |
TRANSPORT |
|||
|
|
|
Slikovni materiali transportnih sredstev; |
|
|
||
OSNOVE ŽIVINOREJE |
|||
|
|
Slikovni materiali za prikaz različnih pasem živali. |
|
ŽIVINOREJSKE PANOGE |
|||
|
|
|
Uporaba ustreznih slikovnih materialov. |
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
ANATOMIJA KLAVNIH ŽIVALI |
|||
|
|
Uporaba makete skeleta goveda in prašiča; |
|
|
|
Vaja: mikroskopski pregled zgradbe kostnega in mišičnega tkiva. |
|
|
|
||
|
|
Delo v delavnici: ogled posameznih telesnih votlin in notranjih organov v njih. |
|
|
|
||
|
|
Vaja: delo v učni delavnici: prebavni organi in primerjava med živalmi. |
|
|
|
Vaja: v delavnici ugotovijo razliko med govejo in prašičjo ledvico. |
|
|
|
||
|
|
V delavnici si ogledajo pljuča in primerjajo pljuča goveda in prašiča. |
|
|
|
2.letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Dijaki: |
Dijaki: |
||
ZGODOVINSKI RAZVOJ MESARSTVA |
|
|
Ogled klavnice. |
KLAVNA TEHNIKA |
|||
|
|
||
|
|
|
Ogled označevanja klavnih živali. |
|
|
|
Ogled različnih načinov transporta klavnih živali. |
|
|
|
|
NAČINI ZAKOLA |
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
Ogled kunčje in perutninske klavnice. |
RAZSEK MESA |
|||
|
|
|
Demonstracija razseka in poimenovanje kosov mesa. |
POSMRTNI PROCESI V MESU |
|||
|
|
|
Prikaz različnih kosov mesa v različnih fazah zorenja; |
SENZORIČNE LASTNOSTI MESA |
|||
|
|
|
Senzorična ocena mesa v laboratoriju. |
KEMIJSKA SESTAVA MESA |
|||
|
|
||
PREDELAVA MESA |
|||
|
|
|
Ogled predelave. Ogled video kasete o strojih in napravah v predelavi. |
SUROVINE V PROIZVODNJI MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
Ogledajo si kategorizacijo mesa in mastnega tkiva v procesu predelave. Ogled čiščenja in predelave naravnih ovitkov. Ogled vzorcev aditivov različni proizvajalcev. Ogled različnih vrst umetnih ovitkov, |
TEHNOLOŠKI POSTOPKI PREDELAVE |
|||
|
|
|
Ogled postopkov v mesarski delavnici, ogled izdelkov. |
3.letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PROIZVODNJA MESNIH IZDELKOV |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
|
Ogled zorilnic. Senzorična ocena posameznih vrst izdelkov. |
SKLADIŠČENJE MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
Ogled pakiranja izdelkov in skladišča gotovih izdelkov ter deklaracij. |
ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE |
|||
|
|
|
Čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov. |
Preverjanje in ocenjevanje v redovalnem obdobju:
Znanja predmeta Tehnologija mesarstva se vsestransko povezujejo z vsebinami praktičnega pouka, z ekonomiko in naravoslovnimi predmeti.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk |
|
Ekonomika |
|
|
|
Naravoslovni predmeti |
|
|
Naravoslovni predmeti |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|