Izobraževalni program: POMOČNIK PEKA IN SLAŠČIČARJA - KONDITORJA
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo ali:
Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.
Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.
Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Domači keksi. |
1 kg keksov debeline 2-3 mm iz 1450 g krhkega linškega testa. |
Keksi različnih oblik, zlato rumeni in krhki. |
Sadna kupa. |
Najmanj 200 g mešanega sadja, okras iz stepene sladke smetane in dodatkov. |
Očiščeno in narezano sadje naloženo v kozarec in okrašeno. |
Jabolčni ali skutin zavitek iz vlečenega testa. |
500 g vlečenega testa in 1900 g jabolčnega ali 2100 g skutinega nadeva, po razrezu 16 kosov. |
Tanki razvlek, enakomeren nadev, pravilna zavitost, zlato rumen na zunanji strani v posameznih listih. |
Pakiranje izdelkov (keksi, pecivo). |
Izdelki pakirani v različne embalažne enote s pravilno deklaracijo. |
Estetsko zloženo, teža se ujema z navedbo v deklaraciji. |
Pizza. |
Pšenična moka TIP 500, teža testa 0,1 kg, teža nadeva 0,1kg. |
Testo mora biti lepo razvaljeno v obliki kroga, nadev enakomerno porazdeli po površini. |
Oblikovanje kruha (vertikalno kroglanje). |
Pšenična moka tip 500, tip 850, ržena moka tip 1250 (0,5 – 1 kg). |
Kruh v obliki štruce ali hleba, pravilen posip in priprava košaric, ustrezna priprava na peko. |
Oblikovanje hlebčkov, hamburger hlebčkov (horizontalno kroglanje). |
Pšenična moka tip 500 in tip 850 (0,05 – 0,15 kg), nanos sezama pri hamburgerju. |
Hlebček okrogle ali podolgovate oblike, podolgovati se zarezujejo med vzhajanjem, imeti morajo gladko površino. |
Valjanje pramenov in izdelava palčk in prest. |
Pšenična moka tip 500, teža palčke 0,02 kg, teža preste 0,03 kg. |
Testo mora biti zvaljano v krajše ali daljše pramene, ki morajo biti enakomerno debeli in gladki. |
Valjanje testnih listov in izdelava zavitega peciva (solnik, makova, rogljiček). |
Pšenična moka tip 500 ( teža od 0,05 do 0,15 kg). |
Testo mora biti lepo okroglano, nato ga zvaljamo v lističe podolgovate oblike in zvijemo tako, da dobimo obročke. |
Mletje kruha. |
Beli pšenični kruh, belo pecivo, ki nima posipa in je brez dodatnih semen ali sira. |
Kruh mora biti primerno narezan in posušen ( manjši koščki – rezine). |
Praktični del zaključnega izpita traja do 10 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava in izvedba naloge |
30 % |
30 % |
2. strokovnost (kakovost - izdelka) |
50 % |
60 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
0 |
4. ustni zagovor |
10 % |
10 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Pretvorba števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.