NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK PEKA IN SLAŠČIČARJA - KONDITORJA

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo ali:

  • so sposobni opravljanja dela na svojem delovnem področju, na osnovi tehnološke dokumentacije, navodil ter predpisanih postopkov dela,

  • znajo izbrati, uporabljati in čistiti orodja, stroje ter pripomočke v slaščičarstvu in pekarstvu,

  • obvladajo rokovanje s surovinami, polizdelki in izdelki in jih znajo pravilno pakirati, transportirati in skladiščiti,

  • znajo uporabljati sredstva za varstvo pri delu,

  • ravnajo v skladu z načeli higienskega minimuma, so ekološko osveščeni, varčni in osebno odgovorni.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:

  • individualnim izpitnim delom, oziroma enotnim izpitnim delom ter dveh delovnih preizkusov,

  • dokumentacijo, ki obsega tehnološko in drugo dokumentacijo ter kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.

    Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Domači keksi.

    1 kg keksov debeline 2-3 mm iz 1450 g krhkega linškega testa.

    Keksi različnih oblik, zlato rumeni in krhki.

    Sadna kupa.

    Najmanj 200 g mešanega sadja, okras iz stepene sladke smetane in dodatkov.

    Očiščeno in narezano sadje naloženo v kozarec in okrašeno.

    Jabolčni ali skutin zavitek iz vlečenega testa.

    500 g vlečenega testa in 1900 g jabolčnega ali 2100 g skutinega nadeva, po razrezu 16 kosov.

    Tanki razvlek, enakomeren nadev, pravilna zavitost, zlato rumen na zunanji strani v posameznih listih.

    Pakiranje izdelkov (keksi, pecivo).

    Izdelki pakirani v različne embalažne enote s pravilno deklaracijo.

    Estetsko zloženo, teža se ujema z navedbo v deklaraciji.

    Pizza.

    Pšenična moka TIP 500, teža testa 0,1 kg, teža nadeva 0,1kg.

    Testo mora biti lepo razvaljeno v obliki kroga, nadev enakomerno porazdeli po površini.

    Oblikovanje kruha (vertikalno kroglanje).

    Pšenična moka tip 500, tip 850, ržena moka tip 1250 (0,5 – 1 kg).

    Kruh v obliki štruce ali hleba, pravilen posip in priprava košaric, ustrezna priprava na peko.

    Oblikovanje hlebčkov, hamburger hlebčkov (horizontalno kroglanje).

    Pšenična moka tip 500 in tip 850 (0,05 – 0,15 kg), nanos sezama pri hamburgerju.

    Hlebček okrogle ali podolgovate oblike, podolgovati se zarezujejo med vzhajanjem, imeti morajo gladko površino.

    Valjanje pramenov in izdelava palčk in prest.

    Pšenična moka tip 500, teža palčke 0,02 kg, teža preste 0,03 kg.

    Testo mora biti zvaljano v krajše ali daljše pramene, ki morajo biti enakomerno debeli in gladki.

    Valjanje testnih listov in izdelava zavitega peciva (solnik, makova, rogljiček).

    Pšenična moka tip 500 ( teža od 0,05 do 0,15 kg).

    Testo mora biti lepo okroglano, nato ga  zvaljamo v lističe podolgovate oblike in zvijemo tako, da dobimo obročke.

    Mletje kruha.

    Beli pšenični kruh, belo pecivo, ki nima posipa in je brez dodatnih semen ali sira.

    Kruh mora biti primerno narezan in posušen ( manjši koščki – rezine).


    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 10 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    30 %

    30 %

    2. strokovnost (kakovost - izdelka)

    50 %

    60 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    0

    4. ustni zagovor

    10 %

    10 %

    SKUPAJ

    100 %

    100 %


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 80 % in

  • vseh delovnih preizkusov 20 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • tehnološki listi.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.