Izobraževalni program: POMOČNIK PEKA IN SLAŠČIČARJA -KONDITORJA
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
420 |
420 |
|
2. |
525 |
525 |
|
3. |
375 |
375 |
|
skupaj |
|
1320 |
1320 |
Dijaki:
1. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
SEZNANITEVZ DELOM V PEKARSTVU IN SLAŠČIČARSTVU |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu. |
Vaja: - določi sredstva za zaščito delavca. Vaja: - reševanje testa varstvo pri delu. |
|
|
Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo pomembnost le-teh. |
Vaja: - pregled pravilnika o higienskem minimumu. |
|
|
Razvijajo zavest o odgovornem ravnanju z opremo v delavnici. |
Ogled delavnice. |
|
|
Vaja: - napišemo DELOVNO POROČILO |
|
UREJANJE DELOVNIH POVRŠIN |
|
|
. |
|
|
Ravnajo v skladu s higienskimi predpisi. Pazljivo ravnajo s čistili in razkužili, da ne ogrožajo svojega zdravja in ne onesnažujejo okolje. |
Vaja: - čiščenje in razkuževanje posode in orodja. Vaja: - čiščenje delovnih površin in delovnih sredstev. Vaja: - čiščenje talnih površin. |
DELOVNA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančnost in spoštovanje pravil. |
Vaja: - nastavitev kotla. Vaja: ogled delovanja mešalnih naprav in demonstracija delovnih strojev. |
|
|
Dojamejo pomen spoštovanja varstva pri delu. |
Vaja: - čiščenje, mazanje, posipavanje pekača in modela. Vaja: čiščenje in priprava košaric. Vaja: - oblagaje pekača s papirjem. Vaja: - zavijanje tortnega obroča in tulca. |
SUROVINE |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarno uporabo surovin. |
Demonstracija: prikaz osnovnih surovin. |
|
|
Demonstracija: pregled pomožnih surovin in vizuelno ter organoleptično ločevanje |
|
PRIPRAVA SUROVIN |
|
|
|
|
|
Navajajo se na natančno pripravo surovin. |
Vaja: - sejanje moke. |
|
|
Vaja: - mletje sladkorja. |
|
|
|
Razvijajo natančnost pri tehtanju in merjenju. |
Vaja: - tehtanje moke. |
|
|
Razvijajo odnos do vestnega, natančnega in točnega dela. |
Vaja: - lomljenje jajc. |
|
|
Vaja: - lupljenje jabolk. |
|
|
|
Vaja: - prebiranje orehov. |
|
OBDELAVA SUROVIN |
|
|
|
|
|
Vaja: - rezanje in ribanje sadja. |
|
|
|
Vaja: - pasiranje skute. |
|
|
|
Vaja: - blanširanje in praženje mandeljnov. |
|
|
|
||
RAVNANJE Z IZDELKI IN POLIZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost pri delu. |
Vaja: praktični prikaz tehnološkega postopka tehtanja in odščipavanja ter praktični prikaz kroglanja, valjanja in zavijanja drobnega peciva. |
|
|
Razvijajo občutek estetskega oblikovanja |
Vaja: - nalaganje izdelkov na pekač in nato na voziček |
|
|
Pazijo, da pri odstranjevanju ne pride do velikega števila poškodovanih ali lomljenih izdelkov. |
Vaja: - odstranjevanje izdelkov iz pekača. |
SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Upoštevajo higienske predpise. |
Vaja: - urejanje skladišča za osnovne surovine v pekarstvu in slaščičarstvu. |
|
|
Razvijajo zavest o namenu in uporabi skladišč. |
Vaja: - skladiščenje maslenega testa v zamrzovalnik. |
|
|
Vaja: - skladiščenje mehkega peciva v hladilnik. |
|
|
|
Znajo ravnati s pečenimi izdelki. |
Vaja: skladiščenje izdelkov. |
2. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
SPOZNAVANJE Z DELI V DELAVNICI |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu- |
Vaja: - varstvo pri mešalnem stroju- |
|
|
Upoštevajo sanitetne predpise- |
Vaja: - umivanje rok- |
|
|
||
OBDELAVA POLIZDELKOV |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen natančnosti in zanesljivosti pri delu. |
Vaja: - polnjenje krofov pred pečenjem in po pečenju. Vaja: izrezovanje domačih keksov, medenjakov. Vaja: - vlečenje vlečenega testa. |
|
|
Razvijajo zavest o pravilnem odnosu do strojev in polizdelka. Se zavedajo, da je koristno poznati več strojev. |
Vaja: zavijanje, mešanje, valjanje testa, okroganje testa. Vaja: - deljenje testa. |
IZVAJANJE POMOŽNIH DEL |
|
|
|
|
|
Razvijajo ročne spretnosti. |
Vaja: kroglanje testa. |
|
|
Razvijajo ročne spretnosti. |
Vaja: - polnjenje krofov in vzhajancev. |
|
|
Razvijajo občutek za natančnost. Naučijo se opazovati. |
Vaja: - posipavanje krofov in vzhajancev s sladkorjem. |
|
|
Upoštevajo higienske predpise. |
Vaja: - umivanje sadja. Vaja: - nalaganje sadja na sadno torto. |
IZDELAVA TRAJNEGA PECIVA |
|
|
|
|
|
Razvijajo ročne sposobnosti. Razvijajo odnos do vestnega, in natančnega dela. |
Vaja: - izdelava domačih keksov. Vaja: - izdelava huzarskih poljubčkov. Vaja: - izdelava vanili rogljičkov. Vaja: - izdelava marmeladnih žepkov. Vaja: - izdelava medenih kolačev. |
|
|
Razvijajo ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava čokoladne pertinkuš mase |
|
|
Razvijajo čut ekonomičnosti in gospodarnosti. Dojamejo pomen spoštovanja pravil o varstvu pri delu. |
Oblikovanje, polnjenje, prelivanje. Vaja: - strojno brizganje in prelivanje. |
3. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
IZDELAVA ENOSTAVNIH IZDELKOV |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo čut ekonomičnosti in gospodarnosti. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Vaja: - priprava sadne kupe. |
|
|
Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Vaja: - izdelava skutinega in jabolčnega zavitka. |
|
|
Razvijajo natančnost pri delu. |
Vaja: - kroglanje testa. |
|
|
Vaja: - izdelava palčk in prest. |
|
|
|
Vaja: - izdelava pizze. |
|
VZHAJANJE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Vaja. – nalaganje izdelkov na pekač. |
PEČENJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo odnos do vestnega, natančnega in točnega dela. |
Vaja: premazovanje, zarezovanje in prebadanje testa. |
|
|
Dojamejo pomen zanesljivosti in osebne odgovornosti. |
Vaja: delo pri peči. |
MLETJE |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen spoštovanja pravil o varstvu pri delu. |
Vaja: - strojni razrez in mletje. |
PAKIRANJE PECIVA |
|
|
|
|
|
Spoznajo pravilno izpolnjevanje deklaracijskega lista. |
Vaja: - ročno pakiranje peciva. |
|
|
Dojamejo pomen natančnosti pri delu. |
Vaja: strojno pakiranje v vakumskem pakirnem stroju. |
|
|
Vaja: nalaganje pakiranih izdelkov v transportno embalažo. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Vsebine predmeta praktični pouk se vsestransko povezujejo z vsebinami predmeta tehnologija.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Ekonomika |
|
|
Tehnologija |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Naravoslovje |
|
|
Ekonomika |
|