Izobraževalni program: POMOČNIK PEKA IN SLAŠČIČARJA - KONDITORJA
TEHNOLOGIJA V PEKARSTVU IN SLAŠČIČARSTVU
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
195 |
15 |
210 |
2. |
195 |
15 |
210 |
3. |
75 |
10 |
85 |
skupaj |
465 |
40 |
505 |
Dijaki:
1. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
NAŠ DELOVNI PROSTOR |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobijo občutek poklicne identitete. Razvijajo zavest o poklicni odgovornosti. |
Ogled šolske delavnice. |
VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Zavejo se pomena osveščenosti delavca o varnem delu. Pazijo pri delu s stroji in s tem postanejo zanesljivi delavci ter s svojim znanjem pripomorejo k zmanjšanju nesreč pri delu. Pridobijo sposobnost varnega ravnanja z ročnim orodjem. |
Vaja: določi sredstva za zaščito pri različnih opravilih. Slikovni material: razni stroji in naprave. |
OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA |
|
|
|
|
|
Navajajo se na upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo njihovo pomembnost. |
Vaja: obravnava pravilnika o higienskem minimumu. |
|
|
Zavedajo se posledic, ki jih lahko povzroči neupoštevanje higienskih načel. |
|
|
|
Pridobijo čut za osebno varnost pri delu. |
|
|
|
Zavedajo se pomena zbranega dela spočitega delavca. |
|
|
|
Razvijejo si občutek za čistočo. |
|
|
|
Ravnajo v skladu s higienskimi predpisi Naučijo se opazovati. Razvijejo občutek za natančnost. Pazljivo ravnajo s čistili in razkužili, da ne ogrožajo svojega zdravja in onesnažujejo okolja. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Ogled postopka čiščenja in razkuževanja v šolski delavnici. Vzorci in slikovni materiali različna čistila in pribor za čiščenje. |
|
|
Dojame(jo) prisotnost mikroorganizmov kljub njihovi nevidnosti. |
Vaja: mikroskopiranje. |
|
|
Zavejo se gospodarske škode, ki jo mikroorganizmi s svojim delovanjem lahko povzročijo. |
|
ŽIVILA IN NJIHOVA SESTAVA |
|
|
|
|
|
Se zave(jo) pomena pestrosti izbire živil za prehrano ljudi. |
Vaja: posameznim živilom pripisuje(jo) hranilne snovi. |
|
|
||
|
|
Zave(jo) se pomena zdrave prehrane za zdravje ljudi. Dojame(jo) škodljivost nepravilnega prehranjevanja. |
Slikovni material: prebavni organi človeka. |
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvija(jo) čut za ekonomičnost Zaveda(jo) se odgovornosti v procesu proizvodnje živil. Zaveda(jo) se gospodarske škode zaradi nevestnega opravljanja dela. Razvija(jo) občutek za ocenjevanje. |
Slikovni material naprav za hlajenje, zamrzovanje, toplotno obdelavo, sušenje ... Ogled naprav za hlajenje, zamrzovanje in toplotno obdelavo v šolski delavnici. Vaja v laboratoriju: sušenje sadja. Vaja: organoleptična primerjava različno konzerviranih živil. |
PRIPRAVA IN MEHANSKA OBDELAVA SUROVIN |
|
|
|
|
|
Razvija(jo) čut za ekonomičnost in gospodarnost. Dojame(jo) pomen točnosti in natančnosti pri delu. |
Vaja: tehtanje in merjenje različnih surovin. |
OPREMA, STROJI IN NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Pazi(jo), da pri mehanski obdelavi ne poslapša(jo) kakovsti surovin. Razvija(jo) odgovoren odnos do dela. |
Vaja: izberi primeren pripomoček za določen postopek mehanske obdelave različnih surovin. Ogled opreme in pripomočkov v šolski delavnici. |
PAKIRANJE IN SKLADIŠČENJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Pridobiva(jo) občutek poklicne identitete. Razvija(jo) tehnološko zavest o namenu in uporabi opreme, pripomočkov ter strojev in naprav. Dojame(jo) pomen spoštovanja pravil o varstvu pri delu. Razvija(jo) odnos do vestnega in natančnega dela. Razvija(jo) natančnost pri merjenju. Razvija(jo) odnos do vestnega in natančnega dela. Razvija(jo) občutek za ekonomičnost. Razvije(jo) tehnološko zavest o namenu in uporabi skladišč. Zaveda(jo) se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Slikovni material: različni stroji Vaja: merjenje temperature z različnimi napravami v različnih medijih Vaja: izbira pravilnega postopka čiščenja za različne stroje in pripomočke. Vaja: preizkus embalažnih materialov na različne zunanje vplive. Slikovni material naprav za embaliranje. Vzorci različno embaliranih živil z deklaracijo. Ogled skladišč v živilski industriji. |
TRANSPORT V PEKARSTVU IN SLAŠČIČARSTVU |
|
|
|
|
|
Upošteva(jo) predpise. |
Slikovni material posameznih transportnih naprav. |
SPOZNAVANJE SUROVIN V PEKARSTVU IN SLAŠČIČARSTVU |
|
|
|
|
|
Pridobiva(jo) občutek poklicne identitete. Zave(jo) se pomena poznavanja osnovnih surovin. Zave(jo) se pomena kakovosti surovin za končni izdelek. Zna(jo) ohraniti kakovost surovin vse do uporabe. |
Vzorci različnih vrst posameznih surovin. Ogled različnih vzorcev pomožnih surovin v šolski delavnici. Vaja: aktivnost pecilnega praška in kvasa. |
OSNOVNO OBLIKOVANJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek estetskega oblikovanja. |
2. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PEKARSTVO IN SLAŠČIČARSTVO |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobijo občutek poklicne identitete. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu. Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih zahtev in dojamejo pomembnost le teh. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. Zavedajo se posledic, ki jih lahko povzroči neupoštevanje higienskih zahtev. Pazijo na osebno higieno. Razvijajo občutek za natančnost. Razvijajo odgovoren odnos do dela. Razvijajo čut za spoštovanje pravil. |
Vaja: delovno poročilo, Vaja: pregled pravilnika o higienskem minimumu Vaja: prikaz jemanja vzorcev in brisov Vaja: pregled vzorcev pokvarjenih in nepokvarjenih živil |
VPLIV MIKROORGANIZMOV NA PROIZVODNJO ŽIVIL IN ČLOVEKA |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za opazovanje in ocenjevanje |
|
|
|
Se zavedajo negativnega vpliva MO Razvijajo osebno odgovornost glede svojega zdravja Zavedajo se odgovornosti v procesu proizvodnje živil |
Shema: Vogralikova veriga |
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino |
Vaja: vrednotenje mikrobioloških izvidov - brisov rok. |
DELO Z RECEPTURAMI |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančnost in točnost. Razvijajo občutek za količine. |
Vaja: pretvarjanje mer. |
POLIZDELKI V PEKARSTVU IN SLAŠČIČARSTVU TER NJIHOVA IZDELAVA |
|
|
|
|
|
Pridobijo občutek poklicne indentitete. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo občutek za natančnost. Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo. |
Vaja: pravilno dopolni manjkajoče surovine na recepturah za testa. Vaja: spoznajo pomen lepka v pekarstvu. Slikovni materiali: različni slaščičarski izdelki. |
PEKA IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino glede priprave na pečenje. Dojamejo pomen spoštovanja pravil varstva pri delu. |
Vaja: opazovanje sprememb med peko in pri različnih vrstah testa. Slikovni material: razne peči. |
3. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
IZDELKI |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. |
Vaja: določijo razlike med posameznimi vrstami kruha. |
|
|
Razvijejo odnos do vestno opravljenega dela. Zavedajo se pomena kakovosti izdelkov. |
Slikovni material: različne vrste pekovskega peciva. |
|
|
Dojamejo pomen točnosti in natančnosti pri delu. Razvijejo občutek za ocenjevanje. |
Vzorci različnih vrst embalaže za trajno pecivo. |
|
|
Slikovni material: različne vrste mehkega in polnjenega peciva. |
|
SENZORIČNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za estetiko. Zavejo se pomena natančnosti. |
Vaja: ocena senzoričnih lastnosti posameznih izdelkov. |
|
|
Vaja: ocena senzoričnih lastnosti posameznih izdelkov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta se vseskozi povezujejo s praktičnim poukom. Nadgrajujejo jih znanja iz predmeta naravoslovje in ekonomika
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Ekonomika |
|
|
Naravoslovje |
|
Ekonomika |
|
|
|
Naravoslovje |
|
|
Ekonomika |
|
|
Ekonomika |
|
|
Naravoslovje |
|
Ekonomika |
|
|
|
Naravoslovje |
|
|
Ekonomika |
|
Naravoslovje |
|