NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK V ŽIVILSTVU

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. IME PREDMETA

TEHNOLOGIJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

160

50

210

2.

160

50

210

3.

70

15

85

skupaj

390

115

505

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • spoznajo temelje in pomen varstva pri delu,

  • naučijo se temeljev higienskega minimuma,

  • spoznajo vplive živilske industrije na okolje in racionalne porabe vode, energije in materialov,

  • spoznajo temelje mikrobiologije in njen pomen v živilski industriji,

  • spoznajo živilske obrate, delovne prostore in njihovo urejenost,

  • spoznajo dejavnike, ki vplivajo na delo in kakovost proizvodov,

  • spoznajo živila, njihovo sestavo, hranilne snovi in njihov pomen,

  • spoznajo temelje za zagotavljanje kakovosti izdelkov,

  • spoznajo temelje za transport in skladiščenje različnih živil,

  • spoznajo surovine in druge materiale za izdelavo različnih živil,

  • spoznajo postopke čiščenja in razkuževanja v živilski industriji,

  • spoznajo nekatere temeljne predpise s področja živil,

  • spoznajo stroje in opremo za industrijsko in obrtno izdelavo različnih živil (mleka in mlečnih izdelkov, olj, pijač, sadja in zelenjave, …),

  • spoznajo embalažne materiale in temelje pakiranja živil,

  • razvijajo poklicno identiteto in zavest o poklicni odgovornosti,

  • pridobivajo: spretnosti, natančnost in zanesljivost pri delu,

  • razvijajo komunikativnost, sposobnost za delo v skupini in osebno odgovornost.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI

    Dijaki

    Dijaki

     

  • spoznajo delovni prostor

  • poznajo pomen urejenosti delovnega prostora

  • poznajo dejavnike, ki vplivajo na predelavo

  • spoznajo različne panoge živilske industrije

  • spoznajo različne delovne prostore;

  • spoznajo pomen in osnovne zahteve za urejenost delovnega prostora in mesta;

  • opišejo fizikalne dejavnike, ki vplivajo na delo (temperaturo, vlažnost, osvetljenost, hrup, smrad);

  • opišejo značilnosti predelave živil;

  • Si pridobivajo občutek poklicne pripadnosti.

    Razvijejo občutek za urejenost delovnega prostora.

    Ogled šolskih delavnic.

    Slike in sheme proizvodnih prostorov.

    VARSTVO PRI DELU

     

     

     

  • poznajo zahteve, odgovornosti in pravice za varstvo pri delu

  • poznajo tehnično varstvo strojev in naprav v živilski industriji

  • poznajo varstvo pri ravnanju z ročnim orodjem

  • razumejo pomen varstva delavcev

  • spoznajo temelje za varovanje zdravja zaposlenih in premoženja podjetij;

  • opišejo pomen preventive pri delu in vzroke za nastanek poškodb pri delu;

  • prepoznavajo nevarna mesta na strojih, varovala in zaščite na strojih in napravah ter “varen stroj”;

  • opišejo pravilno in varno ravnanje z ročnim orodjem;

  • spoznajo pomen in načine za vzdrževanje in shranjevanje ročnega orodja;

  • spoznajo zdravju nevarna delovna mesta;

  • opišejo osebna zaščitna sredstva;

  • Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu.

    Pridobijo občutek za varno delo in za zavest o pomenu zmanjševanja nesreč.

    Naučijo se temeljev za varno delo z ročnim orodjem.

    Zavejo se pomena varovanja lastnega zdravja in zdravja sodelavcev.

    Zavejo se pomena pravilne uporabe osebnih zaščitnih sredstev.

    Vaja: prikaz nekaterih sredstev za zaščito delavca pri različnih opravilih.

    VARSTVO PRED POŽARI

     

     

     

  • poznajo temelje varstva pred požari

  • spoznajo temelje za zaščito pred požari, gasilna sredstva in ukrepe ob požarih;

  • Razvijajo odgovornost za preprečevanje požarov in s tem za varovanje ljudi in premoženja

     

    EKOLOŠKI VPLIVI INDUSTRIJE

     

     

     

  • poznajo varovanje okolja v industriji in obrti

  • poznajo vplive živilske industrije na okolje

  • poznajo pomen vode v živilski industriji

  • spoznajo odpadke

  • opišejo zahteve za varovanje okolja in pomen varovanja okolja;

  • seznanijo se z najpogostejšimi vplivi na okolje, ki jih povzroča živilska industrija;

  • spoznajo pomen vode v živilski industriji, njeno pripravo ter njeno preudarno porabo;

  •  spoznajo pomen in načine odstranjevanja odpadkov;

  • Razvijajo lastno odgovornost za varovanje okolja.

    Sprejemajo “zeleno zavest”.

    Sprejemajo potrebo po racionalni porabi naravnih virov.

     

    OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA

     

     

     

  • obvladajo osebno higieno

  • obvladajo higieno naprav

  • obvladajo higieno prostorov

  • poznajo čistilna sredstva in naprave

  • poznajo temelje dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije

  • zavedajo se izrednega pomena higiene v živilski industriji;

  • razložijo pomen osebne higiene v predelavi;

  • spoznajo načine vzdrževanja higiene naprav in prostorov;

  • opišejo različna čistilna sredstva in način njihove uporabe ter namembnost posameznih čistil ter naprav;

  • spoznajo temelje za DDD, sredstva za njihovo zagotavljanje in vplive;

  • Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo njihovo pomembnost.

    Vaja: nadzor osebne higiene z brisi.

    MIKROORGANIZMI

     

     

     

  • spoznajo vrste mikroorganizmov

  • razumejo škodljivost in koristnost mikroorganizmov

  • poznajo načine širjenja mikroorganizmov

  • spoznajo različne vrste mikroorganizmov in njihove značilnosti;

  • opišejo pomen mikroorganizmov za pripravo varne hrane in uporabo mikroorganizmov za pripravo določenih vrst živil;

  • seznanijo se z načini širjenja mikroorganizmov, možnostmi za okužbo in obolenja, ki so posledica okužbe z mikroorganizmi;

  • Sprejemajo potrebo po upoštevanju navodil in predpisov.

    Sprejemajo osebno odgovornost pri pripravi živil in se navajajo na vlogo živilca kot delavca, ki varuje zdravje tudi drugih ljudi.

     

    MERJENJE FIZIKALNIH KOLIČIN IN MERILNE NAPRAVE

     

     

     

  • spoznajo fizikalne količine

  • spoznajo vrste merjenj v živilski industriji

  • obvladajo merjenje mase

  • obvladajo merjenje temperature

  • poznajo merjenje tlaka

  • poznajo merjenje prostornine

  • poznajo merjenje relativne vlažnosti

  • spoznajo pomen merjenja nekaterih fizikalnih količin v živilski industriji, utrdijo merski sistem enot;

  • spoznajo in uporabljajo različne tehtnice;

  • seznanijo se z različnimi vrstami termometrov;

  • spoznajo merjenje z manometri;

  • spoznajo različne načine za merjenje prostornine;

  • spoznajo pomen in načine merjenja relativne vlažnosti;

  • Razvijajo natančnost pri merjenju.

    Razvijajo tehnološko disciplino glede razmer v skladišču in pomena upoštevanja navodil za delo.

    Merjenje temperatur z različnimi termometri.

    Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem.

    Tehtanje.

    Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil.

    TRANSPORT SNOVI

     

     

     

  • poznajo transportna sredstva in naprave

  • poznajo transport trdnih snovi

  • poznajo transport tekočin

  • spoznajo značilnosti različnih transportnih sredstev, prednosti in slabosti pri določeni vrsti transporta;

  • ločijo interni in eksterni transport;

  • razložijo delovanje elevatorja in spoznajo različne vrste transporterjev;

  • spoznajo transport po ceveh, v cisternah;

  • Razvijajo občutek za primeren transport posameznih živil.

    Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja.

    Ogled transportnih sredstev.

    EMBALAŽA

     

     

     

  • poznajo embalažne materiale

  • poznajo označevanje vrste embalaže

  • seznanijo se z različnimi embalažnimi materiali, spoznajo njihove značilnosti in primernost za uporabo;

  • spoznajo zahteve za označevanje embalaže (material, povratnost, možnost recikliranja, …);

  • Sprejemajo pomembnost embalaže z vidika trženja, ekologije, tehnoloških zahtev.

    Vaje: demonstracija embalažnih materialov.

    SKLADIŠČENJE

     

     

     

  • poznajo vrste skladišč

  • spoznajo skladiščenje živil

  • seznanijo se s skladišči za živila in vrstami skladišč;

  • spoznajo zahteve pri skladiščenju živil;

  • Zavejo se posledic nepravilnega skladiščenja.

    Ogled skladišč za različna živila.

    ŽIVILA

     

     

     

  • spoznajo sestavo živil

  • poznajo beljakovinska živila

  • poznajo maščobna živila

  • poznajo živila, bogata z ogljikovimi hidrati

  • spoznajo živila, bogata z minerali in vitamini

  • spoznajo metabolizem

  • poznajo načela zdrave in varne hrane

  • spoznajo sestavo živil in pomen posameznih sestavin živil;

  • spoznajo sestavo in pomen mesa, jajc in preostalih beljakovinskih živil;

  • spoznajo pomen, sestavo maščob in vrste maščobnih živil;

  • spoznajo pomen in vrste ogljikovih hidratov in živila, bogata z njimi;

  • spoznajo vrste, sestavo in pomen zelenjave in sadja;

  • seznanijo se s temelji presnavljanja posameznih sestavin hrane;

  • spoznajo pomen zdrave in uravnotežene prehrane in pomen varne hrane;

  •    

    KONZERVIRANJE ŽIVIL

     

     

     

  • spoznajo hlajenje

  • spoznajo zamrzovanje

  • poznajo tajanje živil

  • spoznajo načine hlajenja;

  • pojasnijo pomen posameznih razmer in predvidijo negativne spremembe na živilih,

  • spoznajo načine hlajenja posameznih živil in jih znajo izbrati;

  • razložijo načine zamrzovanja in pojasnijo spremembe na živilih zaradi nizkih temperatur;

  • seznanijo se z načini in posledicami tajanja;

  • Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo.

    Razvijajo tehnološko zavest.

    Razvijajo varčnost in ekološko zavest.

    Ogled naprav za hlajenje in zamrzovanje.

    TOPLOTNA OBDELAVA ŽIVIL

     

     

     

  • poznajo vrste toplotnih obdelav

  • spoznajo pasterizacijo

  • spoznajo sterilizacijo

  • spoznajo pomen in vrste toplotnih obdelav živil;

  • spoznajo načine pasterizacije in naprave;

  • spoznajo sterilizacijo, sterilizirana živila in naprave za sterilizacijo;

  • Sprejemajo odgovornost za kakovost izdelkov.

    Ogled naprav za toplotno obdelavo.

    DEHIDRIRANJE ŽIVIL

     

     

     

  • poznajo pomen in načine dehidracije

  • poznajo sušena in koncentrirana živila

  • spoznajo pomen in načine ter okoliščine dehidriranja;

  • razložijo pomen sušenja živil, spoznajo pogoje za sušenje;

  • spoznajo pomen in koncentrirane živilske izdelke;

  •    

    KEMIČNI NAČINI KONZERVIRANJA

     

     

     

  • poznajo naravne in umetne konzervanse

  • poznajo biološko konzervirana živila

  •  spoznajo kombinirane postopke konzerviranja

  • naštejejo in opišejo kemične načine konzerviranja;

  • spoznajo pomen in načine delovanja posameznih konzervansov;

  • spoznajo podaljševanje trajnosti biološko konzerviranih živil;

  • spoznajo pomen in možnosti kombiniranih postopkov konzerviranja;

  • Sprejemajo odgovornost za zdravje porabnikov.

    Razvijajo natančnost.

    Demonstracija kemičnih konzervansov.

    PROCESNA TEHNIKA

     

     

     

  • poznajo filtriranje

  • poznajo destilacijo

  • spoznajo mletje, drobljenje, rezanje

  • poznajo mešanje

  • spoznajo postopke filtriranja in razložijo delovanje naprav za filtriranje;

  • seznanijo se s pomenom destilacije in napravami za destiliranje;

  • spoznajo pomen mletja, drobljenja in rezanja ter s tem pomen večanja površine;

  • spoznajo naprave za mešanje in pomen homogeniziranja;

  •  

    Vaja v laboratoriju: demonstracija filtrnih sredstev.

    Ogled shem destilacije.

    Slike mešal.

     

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    MLEKARSTVO

    Dijaki

    Dijaki

     

  • poznajo surovine

  • spoznajo mlekarne

  • poznajo obdelavo mleka

  • spoznajo mlečne izdelke:

  • konzumno mleko, kisle mlečne izdelke, smetano in maslo, sire, mlečni sladoled, zgoščeno mleko in mlečni prah

  • spoznajo vrste mleka, njegovo sestavo in pomen;

  • spoznajo mlekarne, prostore v mlekarni in temeljno opremo;

  • seznanijo se z različnimi stroji in napravami v mlekarnah

  • spoznajo pomen in načine obdelave surovega mleka;

  • spoznajo konzumno mleko, fermentirane in maščobne mlečne izdelke ter postopke priprave;

  • spoznajo značilnosti drugih mlečnih izdelkov;

  • Pridobivajo občutek poklicne indentitete.

     

    SIRI

     

     

     

  • razdelijo sire po različnih kriterijih

  • poznajo transport mleka in mlečnih izdelkov

  • usvojijo zagotavljanje higiene v mlekarni

  • poznajo pakiranje mleka in mlečnih izdelkov

  • poznajo skladiščenje mlečnih izdelkov

  • spoznajo metode zagotavljanja kakovosti mlečnih izdelkov in mleka

  • poznajo opravila in delo v mlekarni

  • spoznajo vrste sirov, njihovo izdelavo in temeljno sirarsko opremo;

  • spoznajo načine transporta mleka in mlečnih izdelkov, vrste cistern, pomen hladilne verige;

  • spoznajo pomen in načine zagotavljanja higiene v mlekarnah, posebno čiščenja in razkuževanja;

  • spoznajo načine in opremo za pakiranje mleka in mlečnih izdelkov;

  • spoznajo skladiščne zahteve za mleko in mlečne izdelke;

  • spoznajo temeljne zahteve za pripravo kakovostnih izdelkov in načine za zagotavljanje kakovosti v proizvodnji;

  • spoznajo dela in zahteve pri: prevzemu mleka, pasterizaciji, polnjenju, čiščenju;

  • Pridobivajo si poklicna znanja in veščine.

    Razvijajo natančnost.

    Sprejemajo kakovostne zahteve za izdelke.

    Ogled mlekarne.

    Miselni vzorci: siri.

    Vzorci različnih pakiranj mlečnih izdelkov.

    RIBE

     

     

     

  • poznajo vrste rib

  • spoznajo ribje izdelke

  • usvojijo higieno in nadzor obratov, opreme in izdelkov

  • spoznajo mehkužce, školjke in rake

  • spoznajo vrste rib in njihove značilnosti ter pomen;

  • seznanijo se z različnimi vrstami ribjih izdelkov: z zamrznjenimi ribami in drugimi zamrznjenimi ribjimi izdelki (s paniranimi, polnjenimi ribjimi izdelki), konzervami, sušenimi ribami, paštetami in ribjimi namazi ter s temeljnimi značilnostmi njihove priprave;

  • spoznajo higienske zahteve in nadzor v ribjepredelovalni industriji;

  • spoznajo pomen in značilnosti mehkužcev, školjk, rakov in njihove izdelke na tržišču;

  • Voljni so odkrivati nova znanja in izkušnje.

    Slike rib, mehkužcev, rakov, školjk.

    Ogled ribarnice.

    OLJARSTVO

     

     

     

  • poznajo surovine v oljarstvu

  • poznajo vrste olj

  • spoznajo oljarne in proizvodnja olj

  • poznajo polnjenje in skladiščenje olj

  • usvojijo higienske in ekološke zahteve v oljarnah

  • spoznajo dela v oljarni

  • poznajo margarino in druge maščobne izdelke

  • spoznajo vrste oljnic, njihove značilnosti in tehnološki pomen;

  • spoznajo različne vrste olj, njihovo kemično sestavo in lastnosti ter uporabnost in kakovostne značilnosti;

  • spoznajo temeljne tehnološke postopke za pridobivanje olj (z ekstrakcijo, stiskanjem);

  • spoznajo oljarne in opremo v njih (čistilce, sušilce, mline, stiskalnice, polnilne linije, …);

  • razumejo potek polnjenja, zahteve pri izbiri embalaže in načine skladiščenja olj;

  • spoznajo načine vzdrževanja higiene v oljarnah, probleme z odpadnimi maščobami in topili;

  • Razvijajo zavest o poklicni odgovornosti.

    Razvijajo občutek za kakovosten izdelek.

    Razvijajo lastno odgovornost in ekološko zavest.

    Vzorci olj in surovin za olja.

    Sheme predelave.

    Plakati oljnic.

    Vzorci maščob.

     

  • razumejo pomen in zahteve posameznih del v oljarni, kot so: sušenje, stiskanje, čiščenje, …;

  • spoznajo različne vrste margarin in drugih maščobnih izdelkov;

  •    

    TESTENINE

     

     

     

  • poznajo surovine

  • spoznajo vrste testenin

  • poznajo načine izdelave

  • spoznajo pakiranje, skladiščenje in transport

  • poznajo zagotavljanje kakovosti testenin

  • spoznajo temeljne surovine za testenine, njihovo pripravo (mletje žit, sejanje) in lastnosti;

  • razlikujejo med različnimi vrstami testenin glede na surovine, pripravo ali obliko;

  • spoznajo opremo in tehnološke postopke priprave različnih testenin (stiskanje, polnjenje, rezanje, sušenje, …);

  • spoznajo zahteve pri pakiranju testenin ter skladiščenju in transportu;

  • spoznajo temeljne zahteve za zagotavljanje kakovosti v proizvodnji testenin;

  • Zavejo se pomena kmetijstva.

    Vzorci testenin.

    Plakati, prospekti, miselni vzorci testenin.

    ZELENJAVA

     

     

     

  • poznajo vrste zelenjave

  • poznajo postopke ravnanja s svežo zelenjavo

  • poznajo zelenjavne izdelke

  • seznanijo se z vrstami zelenjave in značilnostmi posameznih vrst zelenjave;

  • razumejo pripravo sveže zelenjave za nadaljnjo prodajo, skladiščenje, pakiranje, transport in delo s svežo zelenjavo;

  • Sprejemajo vlogo živilca za varovanje zdravja ljudi.

    Vzorci in slike različnih vrst zelenjave.

  • spoznajo sušenje zelenjave

  • poznajo mariniranje zelenjave

  • poznajo biološko konzerviranje zelenjave

  • poznajo zamrzovanje zelenjave

  • spoznajo vrste zelenjavnih izdelkov (dehidrirana zelenjava, kislo zelje, sokovi…) in njihove kakovostne zahteve;

  • razumejo proces sušenja zelenjave in sušenih zelenjavnih izdelkov, pripravo zelenjave za sušenje, kalo in zahteve pri delu in ravnanju z opremo;

  • spoznajo postopke priprave marinirane zelenjave, opremo za pripravo le-te in surovine ter marinirane izdelke;

  • razumejo proces mlečnokislinske fermentacije, pripravo zelenjave za biološko konzerviranje ter pripravo biološko konzerviranih izdelkov;

  • razumejo postopke priprave zamrznjene zelenjave, njen tržni pomen in zahteve pri pripravi le-te (mešane zelenjave za solate, pommes frites, …);

  • Razvijajo smisel za ustrezno izbiro predelovalnih postopkov za ohranjanje hranljivih snovi v izdelku.

     

  • poznajo pripravo kisa

  • spoznajo ocetnokislinsko vrenje, vrste kisa in sestavo, postopke pridobivanja, pomen mikroorganizmov;

  •  

    Vzorci različnih kisov.

  • spoznajo zelišča in začimbe

  • spoznajo vrste in uporabo posameznih vrst zelišč in začimb;

  • Želijo varovati sebe in premoženje pri delu.

    Vzorci, slike zelišč in začimb.

    SADJE

     

     

     

  • poznajo vrste sadja

  • poznajo postopke ravnanja s svežim sadjem

  • poznajo zamrzovanje sadja

  • poznajo sušenje sadja

  • spoznajo pridobivanje sadnih koncentratov

  • poznajo pripravo marmelad

  • poznajo pripravo sadnih sokov

  • usvojijo higieno v sadnopredelovalni industriji in temeljne predpise

  • poznajo zagotavljanje kakovosti sadnih izdelkov

  • spoznajo vrste sadja, pomen, sestavo, nekatere sorte, klasiranje sadja;

  • razumejo pomen svežega sadja, skladiščenje in hlajenje sadja (klasično, modificirano atmosfero), zorenje sadja, pakiranje sadja in pripravo za prodajo na tržišču;

  • razumejo spremembe in pripravo zamrznjenega sadja ter potrebno opremo;

  • spoznajo pripravo sušenega sadja, pripravo sadja za sušenje in naprave za sušenje sadja;

  • spoznajo temeljno predelavo sadja (čiščenje, pranje, mletje, stiskanje, koncentriranje), tehnološko opremo in zahteve pri pripravi;

  • spoznajo pripravo marmelad, džemov in opremo ter surovine za njihovo pripravo ter polnjenje in shranjevanje;

  • spoznajo temeljno pripravo različnih sadnih sokov, opremo za predelavo, vrste in značilnosti različnih sokov in pripravo sadnih sirupov;

  • razumejo potrebe in zahteve s področja zagotavljanja higiene in neoporečnosti sadnih živil, racionalno porabo vode in druge energije, odstranjevanje odpadkov, …;

  • spoznajo temeljne kakovostne zahteve za sadne izdelke in načine zagotavljanja kakovosti v proizvodnji;

  • Zavedajo se pomena zdrave prehrane za porabnika.

    Sprejemajo pravne zahteve za živila.

    Sprejemajo potrebo po preudarni porabi energije in drugih naravnih virov.

    Vzorci, plakati, slike sadja.

    Vzorci sadnih živil.

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PIJAČE

    Dijaki

    Dijaki

     

  • spoznajo brezalkoholne pijače

  • spoznajo opremo in prostore v proizvodnji pijač

  • poznajo polnjenje pijač in embalažo

  • spoznajo vrste in značilnosti brezalkoholnih pijač;

  • spoznajo temelje za pripravo gaziranih pijač, polnjenje in nadzor, brezalkoholnih pijač, pripravo negaziranih pijač, napitkov ter mineralnih in drugih vod;

  • seznanijo se z opremo, prostori in temeljnimi zahtevami za njeno vzdrževanje;

  • spoznajo različne načine polnjenja in embalaže;

  • Sledijo spremembam in težnjam na tržišču.

    Razvijajo sposobnost opazovanja.

    Vzorci embalaže za pijače in brezalkoholnih pijač.

    ALKOHOLNE PIJAČE

     

     

     

    VINO

     

     

     

  • poznajo surovine

  • spoznajo predelavo grozdja

  • poznajo kletarjenje

  • spoznajo vrste vin

  • poznajo dela v vinarstvu

  • spoznajo različne vrste grozdja, njihove posebnosti, vinorodna področja v Sloveniji;

  • spoznajo prevzem, mletje in stiskanje grozdja ter pripravo mošta;

  • spoznajo delo v vinskih kleteh, posodo, filtriranje in značilne zahteve za vinske kleti;

  • seznanijo se z značilnostmi različnih belih in rdečih vin, njihovimi posebnostmi in kakovostjo;

  • spoznajo značilnosti del pri prevzemu grozdja, pecljanju, stiskanju, zagotavljanju higiene, polnjenju, ..;

  •  

    Slike, primeri grozdnih sort.

    Zemljevid Slovenije vinorodne dežele in okoliši.

    PIVO

     

     

     

  • poznajo surovine

  • spoznajo vrste piva

  • poznajo pripravo piva in pivovarne

  • spoznajo temeljne surovine za pripravo piva;

  • spoznajo različne vrste piva;

  • seznanijo se s tememljno pripravo piva: pripravo sladice, fermentacijo, odležavanjem, pasterizacijo, polnjenjem in temeljno pivovarsko opremo, s prostori v pivovarni in načini nadzora v sami predelavi in izdelkov;

  • spoznajo zahteve za zagotavljanje;

  • Želijo si zagotavljati in izboljševati kakovost izdelkov.

    Zavedajo se potrebe po kulturi pitja alkoholnih pijač.

    Prizadevajo si za urejen videz pri delu.

    Vzorci ječmena, slada, hmelja.

    Slike pivovarn in opreme.

    MOČNE ALKOHOLNE PIJAČ

     

     

     

  • poznajo vrste in surovine za močne alkoholne pijače

  • spoznajo proizvodnjo močnih alkoholnih pijač

  • spoznajo opremo za proizvodnjo

  • spoznajo metode zagotavljanja kakovosti za močne alkoholne pijače

  • higiensko sanitarnih predpisov v pivovarnah;

  • spoznajo vrste močnih alkoholnih pijač, značilnosti in surovine za močne alkoholne pijače;

  • spoznajo proizvodnjo žganja, vinjakov, močne alkoholne pijače iz ekstraktov, likerjev, …;

  • spoznajo destilacijske naprave, duplikatorje, posodo za pripravo in shranjevanje, …;

  • spoznajo potrebo po kakovostnem nadzoru močnih alkoholnih pijač;

  • Sprejemajo zahteve po nadzoru nad alkoholnimi pijačami.

    Zavedajo se problemov alkoholizma.

    Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu.

    Sheme delitve močne alkoholne pijače.

    Določanje % alkohola (alkoholmetri).


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo s predmeti: praktični pouk, naravoslovje in osnove ekonomike.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • varnost pri delu in požari ter ekologija

  • Praktični pouk

    Osnove ekonomike

  • preventiva in ukrepi ter predpisi s področja varstva pri delu, varovanja premoženja in okolja,

  • gospodarske škode;

  • čiščenje, razkuževanje in zagotavljanje higiene v industriji

  • Praktični pouk

    Naravoslovje

  • postopki čiščenja in razkuževanja, čistila, razkužila, osebna higiena, higiena prostorov in naprav, mikroorganizmi;

  • merske enote, pretvarjanje;

  • dokumenti v proizvodnji

  • embalaža in pakiranje živilskih izdelkov

  • Osnove ekonomike

  • predelovalni obrati, gospodarnost, trg;

  • knjigovodske listine;

  • stroški, izgube;

  • obračanje sredstev;

  • trženje;

  • živilska industrija

  • proizvodni parametri

  • mlekarstvo

  • oljarstvo

  • ribe

  • testenine

  • sadje

  • zelenjava

  • brezalkoholne pijače

  • alkoholne pijače

  • konzervirana živila

  • skladiščenje in transport surovin in izdelkov

  • Praktični pouk

  • procesna tehnika,

  • posamezne živilske tehnologije;

  • merjenje fizikalnih količin;

  • predelava mleka in izdelava mlečnih izdelkov;

  • vrste olj in njihova izdelava;

  • pomen in vrste rib, ribji izdelki;

  • postopki izdelave testenin in surovine zanje,

  • pomen sadja, vrste, sorte, sadni izdelki in postopki njihove izdelave;

  • pomen, vrste zelenjave in zelenjavnih izdelkov ter njihova izdelava;

  • vrste, postopki izdelave, polnjenja;

  • alkoholna fermentacija, priprava vina, piva in močnih alkoholnih pijač, procesna tehnika;

  • postopki fizikalnega in kemičnega načina konzerviranja;

  • skladišča, hladilnice, zamrzovalnice, transportna sredstva;

  • embalaža in embalažni materiali;