A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: GOSTINSKO-TURISTIČNI TEHNIK poklicno-tehniško izobraževanje
Naziv strokovne
izobrazbe: gostinsko-turistični tehnik/gostinsko-turistična tehnica
Trajanje
izobraževanja: dve leti
Posebni vpisni
pogoji: končano triletno poklicno
izobraževanje po programu gostinska dela, kuhar (ds), natakar (ds), oskrbnik,
kmetovalka- gospodinja ali enakovredni program po prejšnjih predpisih in
zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje
po programu;
Cilji izobraževalnega
programa
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:
si razvijajo sposobnosti in
spretnosti za kakovostno strokovno delo, za zagotavljanje produktivnega,
racionalnega in ekonomičnega poslovanja v delovni enoti ter se pripravijo za
poklicno kariero,
se usposobljajo za sprejem,
namestitev, obračun in druženje ter primerno komuniciranje z gosti v
slovenskem in dveh tujih jezikih,
se usposabljajo za
sprejemanje naročil in pripravo ter izvedbo programov gostinskih in turističnih
storitev ob različnih priložnostih za individualne goste in skupine
gostov,
se usposabljajo za pripravo
in postrežbo rednih in izrednih obrokov ob različnih priložnostih
ter za svetovanje pri izbori vin glede na vrsto hrane,
se usposabljajo za pripravo
programa bivanja in preživljanja prostega časa gostov,
se usposabljajo za pripravo
in posredovanje informacij in informativnega gradiva ter promoviranje
dejavnosti na sejmih, prireditvah in v medijih,
se seznanijo z naravno in kulturno
dediščino ter kulinariko domačega okolja in posebnosti prehranjevanja drugih
narodov,
spoznajo dejavnost različnih
za organizacij, društev in agencij v domačem in širšem okolju in jo vključiti v
program dodatne ponudbe,
si razvijajo sposobnosti in
spretnosti za organiziranje, vodenje, podjetniško mišljenje, reševanje
problemov, inovativnost in improviziranje ter motiviranje gostov in sodelavcev,
se znajo primerno urediti, si
oblikujejo pozitiven odnos do estetske urejenosti prostorov ter se zavejo, kako
pomembno je varovati okolje in zdravje ljudi.
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Tuji jezik II
|
pisno, ustno
|
Organizacija in ekonomika poslovanja
|
ustno
|
Prehrana
|
ustno
|
Turizem
|
ustno
|
Poslovno komuniciranje
|
ustno
|
Kuharstvo (praktični pouk)
|
|
Strežba z animacijo (praktični pouk)
|
delavniški dnevnik in storitev ali izdelek in zagovor
|
Vsebina (predmeti) poklicne mature
Skupni del:
slovenščina,
organizacija in
ekonomika poslovanja.
Izbirni del
tuji jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),
praktični del izpita in zagovor.