Izobraževalni program: GOSTINSKO-TURISTIČNI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
ORGANIZACIJA IN EKONOMIKA POSLOVANJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
30 |
40 |
70 |
2. |
30 |
40 |
70 |
skupaj |
60 |
80 |
140 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PRAVNI PREDPISI V GOSTINSTVU IN TURIZMU |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomena pravnega reda. Se zave pomena strokovnosti, osebne, poklicne in delovne odgovornosti. |
Vaja: napotitev dijakov v knjižnico, kjer samostojno iščejo zakone in predpise, ki urejajo področje gostinstvo in turizem. |
PODJETNOST – PODJETNIŠTVO |
|
|
|
|
|
Se zave pomena podjetnostnih lastnosti oseb (vztrajnosti, inovativnosti, komunikativnosti, samozavesti, …) v vsakdanjem življenju za dosego ciljev. Se zave pomena sodelovanja v skupini in zna razdeliti delo. Razvija ekološko zavest. |
Vaja:
|
USTANOVITEV IN RAZVOJ PODJETJA |
|
|
|
|
|
Se zave dobrega načrtovanja poslov za hiter in uspešen pričetek poslovanja. Se zave pomena rasti podjetja. Razvija sposobnost reševanja problemov. Razvija pripadnost skupini. Razvija sposobnost komuniciranja. Razvija delovno in osebno odgovornost. Razvija identifikacijo z lastno zamislijo in samostojnim delom. |
Vaja: izdelava poslovnega načrta za ustanovitev podjetja (projektno delo v oblikovanih skupinah). |
PREMOŽENJE PODJETJA IN VIRI PREMOŽENJA |
|
|
|
|
|
Se zave pomena ohranjanja in večanja premoženja podjetja. Se zave premišljenosti pri najemanju kreditov. Razvija natančnost. Razvija gospodarnost. Se zave, da za je uspešno poslovanje potrebno maksimalno izkoriščanje vseh razpoložljivih zmogljivosti. |
Vaja:
|
STROŠKI |
|
|
|
|
|
Zave se pomena točnosti ugotavljanja stroškov. Razvija varčnost. Razvija logično mišljenje in sklepanje ter sposobnost reševanja problemov. |
Vaja:
|
USPEŠNOST POSLOVANJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena zmanjševanja stroškov in povečevanja prihodkov za dober poslovni uspeh. Osvoji pomen investiranja deleža dobička za razširjeno reprodukcijo. Razvija globalno mišljenje. |
Vaja: ugotavljanje prihodkov in odhodkov v gostinskem podjetju. |
ANALIZA REZULTATOV POSLOVANJA |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen presojanja uspešnosti poslovanja v podjetju. Razume pomen povečevanja produktivnosti ob zniževanju stroškov, doseganju donosnosti in stalni plačilni sposobnosti. |
Vaja: izračunavanje kazalnikov uspešnosti poslovanja. |
PLANIRANJE |
|
|
|
|
|
Se zave pomena planiranja in izvrševanja planov. Razvija samostojnost in ustvarjalno mišljenje. |
Vaja: izdelava planov (npr. plan števila nočitev glede na razpoložljive kapacitete, plan prihodkov, plan stroškov, …). |
ORGANIZACIJSKE STRUKTURE |
|
|
|
|
|
Se zave pomena dobre komunikacije med delavci v podjetju. |
Vaja:
|
RAZISKAVA POTREB |
|
|
|
|
|
Razvija kreativnost in ustvarjalnost Se zave skrbnosti in natančnosti. |
Vaja:
|
STRATEGIJA PRODAJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti ponudbe in povprpraševanja. Razvija natančnost pri izdelavi kalkulacij. Razvija kreativnost in odločnost. Krepi pogajalske sposobnosti in sposobnosti komuniciranja. |
|
RECEPCIJSKO POSLOVANJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena skupinskega dela. Zave se pomena doslednosti in natančnosti pri sprejemu naročila in rezervaciji. Razvija kreativnost in odločnost. Zave se pomena poštenosti. Razvija delovno in strokovno odgovornost. |
Vaja:
|
TVEGANJA V POSLOVANJU GOSTINSKEGA PODJETJA |
|
|
|
|
|
Razvija kreativnost. Razvija sposobnost reševanja problemov. Se zave sposobnosti pravilnega ravnanja v različnih situacijah. |
Vaja: izdelava seznama možnih tveganj pri poslovanju in ustreznih rešitev. |
PRENEHANJE OBSTOJA IN DELOVANJA PODJETJA |
|
|
|
|
|
Se zave posledic stečaja. Se zave pomena vizije v življenju in v poslovanju podjetij. |
|
KAKOVOST V GOSTINSKO-TURISTIČNEM PODJETJU |
|
|
|
|
|
Sprejme filozofijo kakovosti kot strategijo uspeha. Razvija odnos za vestno in natančno delo. Dojame pomen procesa stalnega izboljševanja in lastnega razvoja. |
|
NADZOR POSLOVANJA |
|
|
|
|
|
Se zave osebne, poklicne in delovne odgovornosti. |
|
DELOVNO PRAVO |
|
|
|
|
|
Se zave dolžnosti, odgovornosti in pravic delavca. Razvija sposobnost komuniciranja pri iskanju zaposlitve. |
Vaja:
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Matematika |
|
|
Komunikacija |
|
|
Slovenski jezik Matematika |
|