Izobraževalni program: GOSTINSKO–TURISTIČNI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
60 |
10 |
70 |
2. |
|
||
skupaj |
60 |
10 |
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ŽIVILA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Je sposoben svetovati gostom ob upoštevanju zdrave prehrane. Ustrezne izdelke kritično izbira in ozavešča potrošnika. Razvija odgovornost za zdravo prehrano in dobro počutje gostov. Vzpodbuja vnašanje novosti v ponudbo. Je gospodaren in kreativen. |
|
PLANIRANJE PREHRANE |
|
|
|
|
|
Razvija spoštovanje do soljudi in do njihovega načina življenja. Je kritičen pri analiziranju prehrane. Je prilagodljiv in izviren pri reševanju posebnih želja gostov. Preudarno sestavlja jedilnike. Zaveda se vpliva ustrezne hrane. na zdravje in počutje ljudi. Je izviren v uvajanju novih trendov v prehrani. |
Vaja 1: sestava jedilnika za različne kategorije ljudi in pri nekaterih boleznih. |
SEMINARSKA NALOGA |
|
Je kritičen in motiviran pri iskanju boljših rešitev. Zaveda se svoje strokovne odgovornosti. Teoretično znanje poveže s praktičnim delom. |
Seminarska naloga: sestava celodnevnega jedilnika z izračunom energijske in biološke vrednosti. |
VINO |
|
|
|
|
|
Upošteva zakonodajo in je odgovoren za pravilno predstavljanje vina. Je odgovoren za ohranjanje kakovosti vina in racionalen pri načrtovanju zalog. Razvija organizacijske sposobnosti. Je komunikativen in sposoben usmerjati potrošnika. Sposoben je poskrbeti za ustrezen izbor slovenskih vin in je prilagodljiv pri uvajanju novosti v lokalu. Zaveda se svoje vloge pri promociji slovenskih vin Razvija sposobnost senzoričnega zaznavanja in primerjanja. |
Vaja 2: degustacija slovenskih vin. |
BISER, PENEČA, GAZIRANA VINA |
|
|
|
|
|
Razvija si primeren odnos in spoštovanje do slovenskih vin in pridelovalcev. Zna vrednotiti in ceniti vina. |
|
POSEBNA VINA |
|
|
|
|
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Živila in jedi |
Kuharstvo Strežba |
|
Vrste prehrane |
Kuharstvo Strežba Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
|
Vino |
Strežba |
|