A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: GOSTINSKO-TURISTIČNI
TEHNIK  poklicno-tehniško izobraževanje
(Izobraževalni program s slovenskim učnim jezikom za izvajanje na narodno
mešanem območju v slovenski Istri) 
Naziv strokovne
izobrazbe: gostinsko-turistični tehnik/gostinsko-turistična tehnica
  Trajanje
izobraževanja: dve leti 
  Posebni vpisni
pogoji: končano triletno poklicno
    izobraževanje po programu gostinska dela, kuhar (ds), natakar (ds), oskrbnik,
    kmetovalka- gospodinja ali enakovredni program po prejšnjih predpisih in
    zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje
po programu;
Cilji
izobraževalnega programa
  Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni programam dijakom 
    omogoča, da: 
si razvijajo sposobnosti in spretnosti
za kakovostno strokovno delo, za zagotavljanje produktivnega, racionalnega in
ekonomičnega poslovanja v delovni enoti ter se pripravijo za poklicno kariero,
se usposobljajo za sprejem,
namestitev, obračun in druženje ter primerno komuniciranje z gosti v
slovenskem in dveh tujih jezikih,
se usposabljajo za
sprejemanje naročil in pripravo ter izvedbo programov gostinskih in turističnih
storitev ob različnih priložnostih za individualne goste in skupine
gostov,
se usposabljajo za pripravo
in postrežbo rednih in izrednih obrokov ob različnih priložnostih
ter za svetovanje pri izbori vin glede na vrsto hrane,
se usposabljajo za pripravo
programa bivanja in preživljanja prostega časa gostov,
se usposabljajo za pripravo
in posredovanje informacij in informativneha gradiva ter promoviranje
dejavnosti na sejmih, prireditvah in v medijih,
se seznanijo z naravno in
kulturno dediščino ter kulinariko domačega okolja in posebnosti prehranjevanja
drugih narodov,
spoznajo dejavnost različnih
za organizacij, društev in agencij v domačem in širšem okolju in jo vključiti v
program dodatne ponudbe,
si razvijajo sposobnosti in
spretnosti za organiziranje, vodenje, podjetniško mišljenje, reševanje
problemov, inovativnost in za improviziranje ter motiviranje gostov in
sodelavcev,
se znajo primerno urediti, si
oblikujejo pozitiven odnos do estetske urejenosti prostorov ter se zavejo, kako
pomembno je varovati okololje in zdravje ljudi. 
Program je prilagojen za izvajanje v slovenskem učnem jeziku
na narodno mešanem območju v slovenski Istri in ima še naslednje posebne cilje:
razvijanje sporazumevalne
sposobnosti v italijanskem in slovenskem jeziku,
razvijanje vedenja o naravni,
kulturni in zgodovinski dediščini italijanske narodne skupnosti ter njenega
matičnega naroda,
  vzgojo za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za 
    sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti. 
    r 
    Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
    
      
  | Predmeti | Obvezni načini
  preverjanja in ocenjevanja znanja | 
 
  | Tuji jezik II | pisno, ustno | 
 
  | Organizacija in ekonomika poslovanja | ustno | 
 
  | Prehrana | ustno | 
 
  | Turizem | ustno | 
 
  | Poslovno komuniciranje | ustno | 
 
  | Praktični pouk | delavniški dnevnik in storitev ali izdelek in zagovor | 
Vsebina (predmeti) poklicne mature  
Skupni del:
   slovenščina,
   organizacija in
ekonomika poslovanja.
     Izbirni del
 tuji
jezik I ali italijanščnina (drugi jezik) ali matematika (po izbiri dijaka),
praktični del izpita in zagovor.