Izobraževalni program: LESARSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
ORGANIZACIJA IN EKONOMIKA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
Vaje z delitvijo*** |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
|
1. |
50 |
20 |
70 |
|
2. |
75 |
30 |
105 |
|
skupaj |
125 |
50 |
178 |
|
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
*** delitev dijakov v skupine.
Cilj predmeta je usposobiti dijaka za reševanje določenih operativnih nalog v proizvodnji in za proizvodnjo v manjših ali večjih podjetjih.
Pri predmetu dijaki:
° spoznajo elemente proizvodnje in njihovo medsebojno odvisnost
° izračunajo plačo
° razumejo gospodarska dogajanja in ekonomske zakonitosti na trgu, v državi ter njihov vpliv na poslovanje podjetja
° se seznanijo s temeljno delovno in okoljevarstveno zakonodajo
° seznanijo se z oblikovanjem delovnega mesta, tehnoloških procesov, pripomočkov in tehnologije
° se usposobijo za organizacijo, vodenje in nadzor enostavnejših delov proizvodnje ali delovne skupine
° se usposobijo za vodenje sodelavcev, za dobro komunikacijo in reševanje konfliktov in problemov
° spoznajo pomembnost celovitega obvladovanja kakovosti, estetike izdelkov, vzdrževanja in varovanja okolja
°
se usposobijo za uporabo računalniških programov, ki
omogočajo načrtovanje proizvodnje in spremljanje poslovanja.
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOSPODARSTVO |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Pridobiva splošno razumevanje dogajanj v družbi. Spoznava odnos država – gospodarstvo. Zave se vpliva zgodovine na razvoj dejavnosti in njihovega nenehnega spreminjanja in prilagajanja. |
|
PODJETJE |
|
|
|
|
|
Ozavešča relacijo človek – podjetje – družba in pomen konkurenčne sposobnosti. Spoznava pomen in vpliv zakonskih predpisov. Zave se pomembnosti podjetja kot osnovne celice gospodarskega procesa, ki zagotavlja tudi delovna mesta. |
Vaja: |
STROŠKI |
|
|
|
|
|
Spozna pomen gospodarnega poslovanja. Ozavešča odnos vzrok – posledica. |
Vaja (10 ur): |
POSLOVNA USPEŠNOST |
|
Ugotavlja pomen širše informiranosti in razgledanosti za poslovno uspešnost in konkurenčnost na trgu. Razvija podjetniški pristop z analitičnim razmišljanjem. |
Vaja: |
POSLOVANJE IN TRŽENJE |
|
|
|
|
|
Razvija marketinško razmišljanje. Zave se pomembnosti ugotavljanja tržnih niš. Zave se pomena inovacij. |
|
KOMUNICIRANJE |
|
Spozna pomen in kriterije za dobro komuniciranje. Razvija sposobnosti za uspešno komuniciranje. Razvija poslovnost, poštenost, podjetniško razmišljanje. |
Vaja (10 ur): oblikovanje dokumentov – prodajne pogodbe, ponudbe in povpraševanja, računa (delo na računalniku). |
NAČINI PLAČEVANJA |
|
|
|
OBLIKOVANJE DELA |
|
|
|
|
|
Uzavešča odnos človek – delovno okolje – širše okolje. Razvija ustvarjalnost, domiselnost. Razvija organizacijske sposobnosti. Zaveda se pomena dobrih delovnih odnosov. Razvija kritičnost in samokritičnost. Spozna pomembnost timskega dela. Razvija ekološko zavest. Zaveda se pomena zdravja. Razvija odgovornost za zdravje delavcev in premoženje. Osvoji pravila vedenja in odločanja v skladu z varnim delom. |
|
RACIONALIZACIJA DELA |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost do dela, delavcev. Razvija skrben odnos do materialov, odgovornost za kvaliteto. Razvija sposobnosti ocenjevanja, presojanja, vrednotenja. Uri se v prenašanju teorije v prakso. Razvija zavest o sistemski povezanosti posameznih vplivov na celotno organizacijo v proizvodnji. Izbira najbolj optimalen postopek. Navaja se na natančnost in doslednost. Razvija delovno in strokovno odgovornost. |
Vaja: |
OBVLADOVANJE KAKOVOSTI |
|
Povezuje teorijo s prakso. Razvija zavest o sistemski povezanosti posameznih dejavnikov na kvaliteto. |
|
PROIZVODNI PROCES |
|
Zaveda se pomena sprotnega in nenehnega spremljanja novosti na strokovnoteoretičnem področju. |
Vaja (10 ur): |
PLANIRANJE PROIZVODNJE |
|
Uči se pridobljene informacije povezovati s tehničnim znanjem in vnašati odgovorne odločitve v proizvodnjo. |
Vaja (20 ur): |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
° pisno (vaje oziroma programi izdelanimi z računalniškimi orodji)
° ustno.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk |
|
|
Projektiranje |
|
|
Stroji in naprave |
|
|
Tehnologija |
|
|
Konstrukcije |
|