Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
ANALIZA ŽIVIL
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
4. |
|
||
5. |
35 |
105 |
140 |
skupaj |
35 |
70 |
140 |
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
LABORATORIJSKA TEHNIKA |
Dijaki |
Dijaki |
|
KEMIJSKI LABORATORIJ |
|
|
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost za varstvo pri delu in poškodb pri delu. |
Vaja: laboratorijski inventar. |
MERILNE NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen pravilnosti in natančnosti pri delu. |
Vaja: |
LOČENJE IN ČIŠČENJE ZMESI |
|
|
|
|
|
Vaja ločevanje zmesi s pomočjo: |
|
KVALITATIVNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za jasnost in doslednost. |
Vaja: določitev neznanega iona. |
KVANTITATIVNA ANALIZA |
|
|
|
GRAVIMETRIČNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za teamsko delo in kolegialnost. Razvijajo odnos za vestno in natančno dokumentiranje meritev. |
Vaja: gravimetrična določitev sulfatnega (vi) iona. |
VOLUMETRIČNA ANALIZA |
|
|
|
|
|
Vaja: |
|
INSTRUMENTALNE METODE |
|
|
|
POTENCIOMETRIJA |
|
|
|
|
|
Pridobivajo samozaupanje za delo na visokoavtomatiziranih napravah. Razvijajo odgovornost za previdno ravnanje z merilnimi napravami. |
Vaja: merjanje pH vrednosti živilom. |
REFRAKTOMETRIJA |
|
Se z interesom vključujejo v razvojno delo. |
Vaja: refraktometrično določanje suhe snovi v živilih. |
POLARIMETRIJA |
|
|
Vaja: polarimetrično določanje saharoze. |
SPEKTROFOTOMETRIJA |
|
Vaja: določanje polifosfatov v mesnih izdelkih. |
|
KROMATOGRAFIJA |
|
Vaja: identifikacija umetnih barvil s TLC. |
|
ANALIZA SESTAVIN ŽIVIL |
|
|
|
DOLOČEVANJE VODE |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančno in dosledno delo in dokumentiranje. Razvijajo čut za teamsko delo in kolegialnost. |
Vaja: določitev suhe snovi v mesnih izdelkih. |
DOLOČEVANJE ANORGANSKIH SNOVI |
|
|
Vaja: določitev tipa moke. |
DOLOČEVANJE OGLJIKOVIH HIDRATOV |
|
|
|
|
|
Vaja: določitev ogljikovih hidratov po Fehlingu. |
|
DOLOČEVANJE BELJAKOVIN |
|
|
|
|
|
Vaja: določanje količine beljakovin v živilih. |
|
ANALITIKA MAŠČOB |
|
|
|
|
|
Vaja: |
|
DOLOČEVANJE VITAMINOV |
|
|
Vaja: določitev C-vitamina v sadnem živilu. |
DOLOČEVANJE ADITIVOV |
|
Vaja: določitev Na-glutaminata. |
|
ANALIZA POSAMEZNIH SKUPIN ŽIVIL |
|
|
|
ANALIZA MESA IN MESNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut odgovornosti za ustrezno kakovost živil. Aktivno sodelujejo v procesni kontroli. Skrbijo za zmanjšanje izmeta v proizvodnji. Skrbijo za svojo varnost in varnost sodelavcev. |
Vaja: |
ANALIZA MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Navajajo se na pravilno komuniciranje z delavci v laboratorijih. Skrbijo za čisto okolje. |
Vaja: |
ANALIZA PEKARSKIH PROIZVODOV |
|
|
|
|
|
Vaja: |
|
ANALIZA VINA |
|
|
|
|
|
Vaja: - senzorika vina. |
|
ANALIZA MASTI IN OLJ |
|
|
|
|
|
|
Vaja:- določitev jodnega števila. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk |
|
|
Kemija |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Kemija Prehrana Tehnologija |
|
|
Prehrana Tehnologija Mikrobiologija Praktični pouk |
|