Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
4. |
210/105 |
210/105 |
|
5. |
350/140 |
350/140 |
|
skupaj |
|
560/245 |
560/245 |
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
4. Letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
VARSTVO PRI DELU in POŽARNA VARNOST |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost. Želijo varovati sebe, sodelavce in materialna sredstva. Sprejemajo preventivne ukrepe in kulturo v organizaciji. Razvijajo sposobnost delovanja v izrednih razmerah. |
|
VPLIVI ŽIVILSKE INDUSTRIJE NA OKOLJE |
|
|
|
|
|
Dojamejo interes družbe po varovanje okolja in ga želi tudi sam varovati. Pridobivajo "zeleno" zavest. Razvijajo poštenost. |
|
HIGIENA V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|
|
|
|
|
Pridobiva natančnost. Zavest o poklicni odgovornosti in potrebi po pripravi varne hrane. Razvija osebno odgovornost. |
|
PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI** |
|
|
|
|
|
Pridobiva poklicno identifikacijo. |
|
|
|||
|
|
Osvajajo zakonitosti znanstvenih dognanj. |
|
|
|
Pridobivajo tehnično razgledanost. |
|
|
|
||
|
|
Integrirajo odnos: človek – tehnika. |
|
|
|
||
|
|
||
|
|
Osvajajo interdisciplinarnost živilstva in naravoslovno-tehniških ved. |
|
|
|
||
|
|
Motivacija za nadaljnja razmišljanja. |
|
|
|
||
PRIPRAVA ŽIVIL** |
|
|
|
|
|
Poklicna identifikacija. |
|
|
|
||
|
|
Pridobivajo poklicno etiko. |
|
|
|
||
|
|
Razvijajo odnos do poklicnih skrivnosti. |
|
|
|
||
|
|
Osvajajo delovno disciplino. |
|
|
|
Pridobivajo tehnično discipliniranost. |
|
|
|
||
|
|
Pridobivajo osebno odgovornost in odgovornost do kupcev. |
|
|
|
Natančnost. |
5. Letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UPORABA NEKATERIH MERILNIH NAPRAV** |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobivajo natančnost in odgovornost. |
|
ROKOVANJE IN UPRAVLJANJE STROJEV IN NAPRAV |
|
|
|
|
|
Pridobivajo osebno odgovornost. |
|
|
|
Želijo delati varno. |
|
|
|
||
|
|
Pridobivajo natančnost. |
|
|
|
Varujejo sredstva za delo. |
|
|
|
||
|
|
||
ANALIZE ŽIVIL** |
|
|
|
|
|
Razvijajo kritičnost, natančnost, odgovornost. |
|
SENZORIČNE ANALIZE** |
|
|
|
|
|
Odgovornost do potrošnikov. |
|
|
|
||
FIZIKALNE ANALIZE** |
|
|
|
|
|
Pridobivajo zanesljivost pri delu. Pridobivajo natančnost. Kakovost pri delu. |
|
KEMIJSKE ANALIZE** |
|
|
|
|
|
Upoštevati analitske norme. Razvijajo kritičnost. Pridobivajo natančnost in zanesljivost. |
|
ANALIZA KRITIČNIH TOČK |
|
Sprejemajo poklicno odgovornost. |
|
EMBALAŽA IN PAKIRANJE ** |
|
|
|
|
|
Ekonomičnost. Razvijajo odnos do poslovnih skrivnosti. Voljnost za delo v skupini. |
|
SKLADIŠČENJE IN TRANSPORT ŽIVIL** |
|
|
|
|
|
Poštenost. Odgovornost do kupca, podjetja, prodajalca surovin in kupca proizvodov. |
|
ŠTUDIJ DELA IN ČASA |
|
|
|
|
|
Sodelovanje v timu. Komunikativnost. Odgovorno delo. Upoštevajo ekonomičnost. |
|
NADZOR, REGULACIJA IN AVTOMATIZACIJA V PROIZVODNJI ** |
|
|
|
|
|
Želja po tehnološkem napredku. Osebna odgovornost. Kreativnost. |
|
SIMULACIJSKE METODE |
|
|
|
|
|
Želja po sodobnih metodah in pripomočkih za delo. Samoiniciativnost. Radovednost. |
Opomba: poglavja označena " ** " se pri dijakih, ki imajo le 245 ur prakse ustrezno skrčijo.
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kemija Tehnologija Analizna kemija Regulacije in krmiljenje |
|
|
Kemija Biologija Mikrobiologija Podjetništvo |
|
|
Mikrobiologija Tehnologija Kemija |
|
|
Kemija Analizna kemija Tehnologija Mikrobiologija |
|
|
Ehnologija Prehrana Mikrobiologija |
|
|
Kemija Fizika Regulacija in krmiljenje |
|
|
Tehnologija Regulacije in krmiljenje |
|
|
Analizna kemija |
|
|
Tehnologija Podjetništvo |
|
|
Tehnologija Fizika Prehrana Matematika |
|
|
Tehnologija Analizna kemija Matematika |
|
|
Mikrobiologija Tehnologija |
|
|
Kemija Tehnologija Podjetništvo Prehrana |
|
|
Tehnologija Regulacije in krmiljenje Podjetništvo |
|
|
Tehnologija Podjetništvo Socialna psihologija |
|
|
Tehnologija Regulacije in krmiljenje Informatika |
|
|
Tehnologija Informatika Regulacije in krmiljenje |
|