Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
4. |
128 |
12 |
140 |
5. |
95 |
7 |
102 |
skupaj |
223 |
19 |
242 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
4. Letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UVOD V TEHNOLOGIJO |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Spremljajo dogajanja v živilski stroki. |
Sheme |
KLAVNICE |
|
|
|
|
|
Razvijejo odnos do dela v živilstvu. Zavedajo se pomena znanja s področja tehnologije. Spremljajo strokovne novosti. Zavedajo se ekonomičnosti pri delu. |
Vaja: režim hlajenja in hladilna sredstva (strojnica, evidence). |
HIGIENA V MESARSTVU |
|
|
|
|
|
Razvijejo pozitivni odnos do higiene. Razvijejo občutek odgovornosti. Svoje znanje o delovanju, čistilnih strojev prenašajo na druge. |
Vaja: čistilni in razkužilni stroj Sheme |
PREDELAVA MESA |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek odgovornosti. Razvijajo pozitiven odnos do dela v proizvodnji in dela z živili. Razvijejo smisel za ekonomičnost in natančnost pri delu. Spoštujejo delo drugih in svoje znanje prenaša na druge. Sposobni so spremljati novosti. Razumejo odgovornost pri deklariranju. Razvijajo natančnost pri delu. |
Vaja: kuter ali volk - tehnično navodilo. Slikovni material, katalogi strojev in opreme. |
PRODAJA |
|
|
|
|
|
Razvijajo sposobnosti osebne odgovornosti. |
Računalniška vaja: tehtanje in vodenje evidenc preko računalnika v prodajalni. |
TRANSPORT, ODKUP IN OBDELAVA MLEKA |
|
|
|
|
|
Razvijajo sposobnost dojemanja živilske znanosti. Zavedajo se pomembnosti znanja posameznih tehnoloških postopkov. Prenašajo svoje znanje na druge. |
Vaja: fermentor - tehnično navodilo. |
MLEČNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost, vestnost in doslednost pri delu. Svoje znanje prenašajo na druge. Razvijajo sposobnost osebne odgovornosti. Znajo spremljati novosti na svojem področju. |
Vaja - praksa: kritične točke na pakirni liniji. |
PRIPRAVA VODE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena znanja s področja priprave in uporabe mehke vode. |
Vaja: priprava mehke vode.. |
EKOLOGIJA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do varstva okolja. Zavedajo se pomembnosti spremljanja tehnoloških novosti s področja čiščenja odpadnih vod. |
Ogled podjetja - npr. Perutnine Ptuj. |
TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSTVU |
|
|
|
KRISTALIZACIJA, EMULGIRANJE, DIFUZIJA, MEŠANJE |
|
Razvijajo tehnološko zavest. Zavedajo se pomena natančnosti pri delu. |
Vzorci in sheme strojev in naprav, sheme različnih naprav za kristalizacijo. Vaja: izvedba kristalizacije sladkorja z ohlajevanjem. Ogled delovanja mešalnih strojev v šolski delavnici. |
MLETJE, SKLADIŠČENJE, TRANSPORT |
|
Dojamejo pomen osebne odgovornosti za kakovost surovin in izdelkov. Zavedajo se vpliva transporta na kakovost surovin in končnih izdelkov. |
Sheme naprav. Demonstracija delovanja naprav. Ogled skladišč. Vaja: kontrola pogojev skladiščenja v šolskem skladišču. |
ŽITA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do dela. Razvijajo komunikativnost in sposobnost sodelovanja s pridelovalci in sodelavci. Zavedajo se pomena osebne odgovornosti pri upravljanju z različnimi stroji in napravami. Naučijo se opazovati. Razvijajo zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovostni izdelek. Upoštevajo predpise. |
Vzorci žit in nekaterih poljščin ter mlevskih izdelkov. Sheme Ogled laboratorijev in silosov. Vaja: določanje hektoliterske teže in absolutne teže žit in količine primesi. Diagram mletja pšenice. Ogled mletja žit v mlinu. Spoznavanje zakonodaje. |
PEKARSTVO |
|
|
|
|
|
Upoštevajo predpise. Pridobivajo občutek pomena kakovosti surovine za kakovosten izdelek. Presojajo ekonomičnost pri uporabi surovin. Razvijajo komunikativnost in sposobnost sodelovanje s sodelavci. Razvijajo odgovoren odnos do dela. Naučijo se opazovati. Pazijo na higieno skladišč in končnih izdelkov. Zavedajo se pomena točnosti in natančnosti pri delu. |
Spoznavanje zakonodaje. Demonstracija strojev in naprav. Ogledi različnih faz dela v proizvodnji in šoli. Sheme in prospekti strojev in naprav. Demostracija kontrole pogojev vzhajanja in pečenja. Vaja: izvedba embaliranja kruha v šolskem skladišču. Vzorci različnih vrst testenin. |
SLAŠČIČARSTVO IN KONDITORSTVO |
|
|
|
|
|
Pridobijo občutek za kakovostno surovino. Zavedajo se odgovornosti pri ravnanju s surovinami. Pridobijo občutek poklicne identitete. Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu. Zavedajo se pomena vzdrževanja strojev in naprav za kakovostno surovino. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo osebno odgovornost pri delu s stroji in napravami. Pazijo na higiensko proizvodnjo. Razvijajo odgovoren odnos do potrošnika. |
Sheme, vzorci Vaja: ugotavljanje lastnosti posameznih surovin. Ogled proizvodnih postopkov. |
5.LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
SPECIFIČNI TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. Razvijejo tehnološko zavest o namenu in uporabi posameznih postopkov. Razvijajo odgovoren odnos do dela. Presojajo ekonomičnost posameznih postopkov. |
Ogled delovanja sušilnika za živila. Vaja: Sheme Ogled stikalnice. Slikovni material posameznih delov polnilne linije. |
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE PIVA |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. |
Vzorci ječmena, sladu, nadomestkov sladu, kvasa, hmelja. |
Sladarstvo |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti in natančnosti pri izvedbi. |
Vzorci različnih sladov. Senzorična analiza vzorcev slada in ječmena. |
Pivovarstvo |
|
|
|
|
|
Spoznavajo odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Zavedajo se pomena natančnosti pri uporabi fizikalnih parametrov. Razvijajo občutek za ocenjevanje. |
Sheme in slikovni material naprav v varilnici. Vaja: degustacija vzorcev piva različnih proizvajalcev. Pregled slikovnega materiala posameznih pasterizatorjev. |
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. Razvijajo natančnost pri merjenju. Razvijajo odnos do vestnega, natančnega dela. Povezujejo teoretično znanje s praktičnim eksperimentalnim delom. Zavedajo se odgovornosti pri doziranju posameznih sestavin. |
Vaja: Shema: delitev močnih alkoholnih pijač. |
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE BREZALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. Spoznajo, da je komercializiranost pri teh proizvodih velika. Spoznajo pomen točnosti in natančnosti pri delu z aditivi. |
Ogled delovanja sokovnika, duplikatorja. |
TEHNOLOGIJA SADJA IN VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za ocenjevanje. Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. Dojamejo pomen pravilne izbire predelovalnih postopkov za ohranjanje posameznih hranilnih snovi v izdelkih. Uporabljajo postopke, ki zagotavljajo boljšo kakovost živil. Zavedajo se odgovornosti pri vodenju procesov. Prenašajo splošno znanje v konkretna delovna okolj. |
Sheme strojev Slikovni material različnih sadnih vrst in sort. Vaja: Slikovni material in vzorci posameznih vrtnin. Uporaba plakatov |
TEHNOLOGIJA VINARSTVA |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost pri merjenju. Spoznajo točnost in natančnost pri delu. Dojamejo pomembnost kvalitetno izvedenih posameznih faz predelave. Spoznavajo pomen točnosti in natančnosti pri delu s čistili. |
Slikovni material: bele in rdeče vinske sorte. Vzorci različnih oblik žvepla. Vaja: merjenje vsebnosti sladkorja z oekserjevo tehtnico in ročnim refraktometrom. Vzorci vrelnih veh. Vzorci čistilnih sredstev. Shema: prikaz predelave belega in rdečega grozdja. Prospekti strojev. |
TEHNOLOGIJA PREDELAVE RASTLINSKIH MAŠČOB |
|
|
|
|
|
Vaja: vzorci semen, olj in slikovni material različnih oljaric. |
|
PRIDELAVA RAFINIRANIH IN NERAFINIRANIH OLJ |
|
|
|
|
|
Prenašajo splošno znanje v konkretna delovna okolja. Spoznavajo odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Presojajo ekonomičnost posameznih postopkov. Iščejo optimalne delovne/tehnološke pogoje. |
Shema: povezava posameznih postopkov. Prospekti strojev. Vzorci etiket različnih olj. Vzorec žarke masti in žarkega olja. Shema: povezava posameznih postopkov. Vzorci embalaž različnih margarin, majonez. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Fizika Kemija Mikrobiologija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Fizika Mikrobiologija |
|
|
Praktični pouk Mikrobiologija Regulacije in krmiljenja |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenja Mikrobiologija Podjetništvo |
|
|
Praktični pouk Mikrobiologija Regulacije in krmiljenja |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenja Mikrobiologija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenja Mikrobiologija Podjetništvo |
|
|
Kemija Regulacije in krmiljenja |
|
|
Fizika Biologija in mikrobiologija Regulacije in krmiljenja |
|
|
Kemija Regulacije in krmiljenje Praktični pouk |
|
|
Biologija Regulacije in krmiljenje |
|
|
Regulacije in krmiljenje Praktični pouk |
|
|
Regulacije in krmiljenje Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk |
|
|
Krmiljenje in regulacija Praktični pouk |
|
|
Biologija Prehrana |
|
|
Krmiljenje in regulacije Matematika Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk |
|
|
Analiza živil Prehrana Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk |
|
|
Analiza živil Prehrana Mikrobiologija s higienskim minimumom |
|
|
Matematika Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk Regulacije in krmiljenje |
|
|
Regulacije in krmiljenje Praktični pouk |
|
|
Regulacije in krmiljenje Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk |
|
|
Prehrana Analiza živil Praktični pouk |
|
|
Prehrana Analiza živil Mikrobiologija s higienskim minimumom Praktični pouk |
|
|
Mikrobiologija in higiennski minimum Prehrana |
|
° kakavova masa, čokolada, kakav v prahu, žvečilni gumi, bomboni, trajno pecivo, mehko pecivo, masleno listnato testo |
Regulacije in krmiljenje Praktični pouk Mikrobiologija s higienskim minimumom Prehrana Matematika |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Mikrobiologija Kemija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Mikrobiologija Kemija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Mikrobiologija Kemija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Mikrobiologija Kemija |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Mikrobiologija Kemija Analiza živil |
|
|
Praktični pouk Regulacije in krmiljenje Prehrana Analiza živil Kemija |
|