Izobraževalni program: KMETOVALKA GOSPODINJA (šs)
Sprejeto na 38.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.
Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo oziroma dokumentacijo izdela pod nadzorom.
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Kandidat |
||
KUHANJE IN STREŽBA |
||
Hladne začetne jedi |
|
|
Juhe Jušne zakuhe in vložki |
|
|
Pogrinjki |
|
|
Vrste testa |
|
|
Mesne jedi |
|
|
Priloge in prikuhe |
|
|
Strežba pijač |
|
|
Solate |
|
|
Sladice |
|
|
Kruh in krušno pecivo |
|
|
OBLIKOVANJE TEKSTILIJ IN VZDRŽEVANJE PROSTOROV |
||
Šivanje |
|
|
Ročna dela |
|
|
Vzdrževanje perila |
|
|
Vzdrževanje prostora |
|
|
RASTLINSKA IN ŽIVALSKA PROIZVODNJA |
||
Priprava grede in setev |
|
|
Priprava grede in sajenje |
|
|
Vegetativni način razmnoževanja |
|
|
Oskrba okrasnih gred |
|
|
Oskrba vrtnin |
|
|
Oskrba paradižnika |
|
|
Spravilo in priprava zelišč za sušenje |
|
|
Setev v setvene plošče |
|
|
Dnevna oskrba govedi |
|
|
Higiena hleva ter čiščenje in nega goveda |
|
|
Molža |
|
|
Čiščenje in vzdrževanje molzne opreme |
|
|
Prehrana plemenskih svinj |
|
|
Priprava zrejališča za vselitev piščancev Valjenje jajc |
|
|
Praktični del zaključnega izpita traja do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI
cca |
1. priprava in izvedba naloge |
20 % |
2. strokovnost (kakovost) |
50 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
4. ustni zagovor |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 88 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 87 do 75 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 74 do 63 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 62 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.