Izobraževalni program: KMETOVALKA GOSPODINJA (šs)
Sprejeto na 38.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
GOSPODINJSTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
85 |
20 |
105 |
2. |
60 |
10 |
70 |
3. |
87 |
12 |
87 |
skupaj |
232 |
45 |
277 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
RAZVOJ IN OBLIKE GOSPODINJSTVA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija čut pripadnosti do delovne skupine. Se zave poklicne odgovornosti. Osvaja veščino uspešne komunikacije. Razvija sposobnost opazovanja. Se zave pomena uspešnega delovanja gospodinjstva. Osvaja sposobnost preprečevanja nezgod. Se zave pomena samooskrbe. |
Ogled: prostori za izvajanje pouka, delovišča. Vaja: načrt dela v gospodinjstvu. Demonstracija: omarica za prvo pomoč. |
HRANOSLOVJE |
|
|
|
|
|
Se zave posledic nepravilne prehrane. Se zave pomena pravilnega načina prehranjevanja. Razvija skrb za lastno zdravje in zdravje drugih. |
|
|
|
Se zave pomena uživanja mlečnih izdelkov. |
Vaja: |
|
|
Usvoji načela pravilne porabe maščobnih živil. Razvija sposobnost opazovanja. |
|
|
|
Osvaja zakonitosti pravilnega razvrščanja živil po kvaliteti. Se zave negativnih posledic prekomernega uživanja ogljikohidratnih živil. Se zave pomena kvalitetnega prehranjevanja. |
Ogled: Demonstracija: ocenjevanje kruha. |
|
|
||
|
|
Usvoji skrivnosti pravilne uporabe dišav in začimb. Razvija sposobnost zmernega uživanja pijač. |
|
TEHNOLOGIJA PRIPRAVLJANJA HRANE |
|
|
|
|
|
Se zave pomena pravilne izbire postopka. Razvija natančnost in strokovnost, skrb za zdravje, smisel za estetiko. Osvaja spretnosti za racionalno uporabo živil. Se zave pomena zdrave prehrane. Se zave odgovornosti. |
Ogled: Demonstracija: priprave hrane za serviranje (dekoriranje, flambiranje). |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
KONZERVIRANJE |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomena konzerviranja živil. Razvija sposobnost racionalne uporabe konzerviranih živil. Razvija odgovornost za natančno delo. |
Vaja: degustacija konzerviranih živil. |
GOSPODINJSKI APARATI IN STROJI |
|
|
|
|
|
Razvija ekološko zavest, npr.: Uporablja manj hrupne stroje. Razvija strokovnost. Se zave pomena ekonomične uporabe strojev. |
Demonstracija: rokovanje z manjšimi gospodinjskimi aparati. |
POSODA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za varčnost. Razvija smisel za estetiko. Se zave pomena pravilne izbire. Krepi osebno in poklicno odgovornost. |
Ogled: trgovina s posodo in gospodinjskimi aparati. |
NAČRTOVANJE PREHRANE |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost. Osvaja sposobnost hitrega odločanja. Razvija skrb za lastno zdravje in zdravje drugih ljudi. Se zave odgovornosti pravilnega sestavljanja obrokov. Razvija spretnost za preprečevanje zastrupitve s hrano. |
Vaja: |
DIETNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Se zave pomena pravilnega prehranjevanja. Se zave pomena dietne prehrane. Razvija spoštovanje do drugačnih prehranjevalnih navad ljudi. |
Vaja: |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
POTROŠNIŠKA VZGOJA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija občutek za pravilnost nakupa ob pravem času. Razvija občutek za skrbnost in varčnost pri nakupovanju. Se zave s pomena oglaševanja. Razvija pozitiven odnos do svetovalnih potrošniških organizacij. |
Vaja: |
TURISTIČNA DEJAVNOST NA KMETIJI |
|
|
|
|
|
Se zave potrebe po strokovnosti za izvajanje turistične dejavnosti na kmetiji. Razvija pravilen odnos do dela in občutek za potrebe in želje gostov. Osvaja odnos do strokovnih doktrin. Razvija sposobnost komuniciranja z gosti. |
Vaja: Ogled: reklamni material. |
BONTON IN MEDČLOVEŠKI ODNOSI |
|
|
|
|
|
Se zave pomena ustreznega obnašanja ob različnih priložnostih. Razvija spretnost uspešne komunikacije. Razvija sposobnost prilagajanja različnim okoliščinam. Se zave pomena tradicije in ohranjanja izvirnih/avtohtonih domačih praznikov. Osvaja bonton drugih narodov. |
Vaja: |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: kuhanje in strežba rastlinska proizvodnja, osnove živinoreje, gospodarsko poslovanje, računalništvo, matematika, praktični pouk.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Živila: |
Praktični pouk Osnove živinoreje Rastlinska proizvodnja |
|
Konzerviranje živil Tehnologija pripravljanja hrane Varovalna prehrana |
Praktični pouk |
|
Kalkulacije |
Matematika Računalništvo |
|
Nakupi |
Gospodarsko poslovanje |
|
Pijače |
Rastlinska proizvodnja Praktični pouk |
|