Izobraževalni program: KMETOVALKA GOSPODINJA (šs)
Sprejeto na 38.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
OSNOVE ŽIVINOREJE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
80 |
25 |
105 |
2. |
50 |
20 |
70 |
3. |
|
||
skupaj |
130 |
45 |
175 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UVOD V PREDMET |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se odvisnosti človeka od živalskih proizvodov. Razvija občutek osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Razvija občutek za okolju prijazno tehnologij. Zave se nujnosti za ohranitev biološke raznovrstnosti. Zave se nujnosti za ohranitev avtohtonih vrst in pasem živali. |
Ogledi: |
OSNOVE PREHRANE DOMAČIH ŽIVALI |
|
|
|
|
|
Zave se pomena razvoja bazičnih znanosti za razvoj kmetijstva. Zave se poklicne odgovornosti za pravilno uporabo kemikalij v živinoreji. Zave se posledic nepravilnega krmljenja živali. Razvija občutek poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Zave se vpliva prehrane živali na njegovo proizvodno sposobnost. |
Ogled: Vaja: |
KRMILA |
|
|
|
|
|
Vaja: primerjava energijske vrednosti krmil s sežigom. |
|
GOVEDOREJA |
|
|
|
|
|
Zave se navezanosti slovenskega kmeta na govedorejo. Razvija human odnos do živali. Krepi občutek osebne in poklicne odgovornosti za prirejo neoporečnih živalskih proizvodov. Zave se pomena delovne discipline pri proizvodnji mleka. |
Ogled: |
MOLZNE NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena varnosti pri delu. Osvaja natančnost pri delu z živalmi in pri čiščenju delovnega stroja. Razvija osebno odgovornost za kvaliteto mleka. |
Demonstracija: molža. |
PREDELAVA MLEKA |
|
|
|
|
|
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
GOVEDOREJA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se delovne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Zave se poklicne odgovornosti za preživetje mladičev. Zave se pomena delovne discipline pri oskrbi živali. Zave se pomena varnosti pri delu. |
Ogled: |
PRAŠIČEREJA |
|
|
|
|
|
Razvija human odnos do živali. Razvija občutek osebne in poklicne odgovornosti za prirejo neoporečnih živalskih proizvodov. Zave se delovne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Zave se poklicne odgovornosti za preživetje mladičev. Zave se pomena delovne discipline pri oskrbi živali. Zave se pomena varnosti pri delu. |
Ogled: |
|
|||
PERUTNINARSTVO |
|
|
|
|
|
Razvija human odnos do živali. Krepi občutek osebne in poklicne odgovornosti za prirejo neoporečnih živalskih proizvodov. Zave se delovne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Zave se poklicne odgovornosti za preživetje mladičev. Zave se pomena delovne discipline pri oskrbi živali. Zave se pomena varnosti pri delu. |
Ogled: |
DROBNICA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena reje drobnice v omejenih pridelovalnih pogoji. |
Ogled: |
KONJEREJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena konj v razvoju civilizacije. Zave se nujnosti ohranjanja avtohtonih pasem živali. Zave se pomena varnosti pri delu. |
Ogled: |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Rastlinska proizvodnja |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Gospodarsko poslovanje |
|