Izobraževalni program: KMETOVALKA GOSPODINJA (šs)
Sprejeto na 38.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
280 |
280 |
|
2. |
315 |
315 |
|
3. |
442 |
442 |
|
skupaj |
|
1037 |
1037 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Vsebinska področja:
Letnik |
Vsebinsko področje |
T |
V |
Vsebinsko področje |
T |
V |
Predmetno področje |
T |
V |
1. letnik |
Kuhanje in strežba |
140 |
Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov |
105 |
Rastlinska proizvodnja |
35 |
|||
2. letnik |
Kuhanje in strežba |
105 |
Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov |
70 |
Rastlinska proizvodnja |
70 |
|||
Živalska proizvodnja |
70 |
||||||||
3. letnik |
Kuhanje in strežba |
136 |
Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov |
102 |
Rastlinska proizvodnja |
102 |
|||
Živalska proizvodnja |
102 |
Dijak:
1. letnik - Kuhanje in strežba (140 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UČNA KUHINJA IN JEDILNICA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija natančnost pri delu s kuhinjskimi stroji in napravami. |
Vaja: urjenje v rezanju, natančnost pri oblikovanju, uporaba osnovnih kuhinjskih pripomočkov. |
HIGIENA V KUHINJI IN VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Zave se pomena čistoče. Razvija ekološko zavest ob uporabi okolju prijaznih čistilnih sredstev. |
Vaja: različne oblike čiščenja kuhinjskih prostorov. |
MEHANSKA OBDELAVA |
|
|
|
|
|
Razvija gospodaren odnos do ravnanja z živili. Razvija občutek za varčnost, vztrajnost, natančnost in estetiko. Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: mehanska obdelava živil. |
TOPLOTNA OBDELAVA ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri toplotni obdelavi živil. |
Vaja: priprava jedi z različnimi načini toplotne obdelave. |
POGRINJKI IN STREŽNI INVENTAR |
|
|
|
|
|
Se zave namena različnega streženega inventarja. Usvaja ročne spretnosti pri pripravi pogrinjkov. Razvija vztrajnost, natančnost in smisel za estetiko. |
Vaja: priprava pogrinjka. |
OSNOVE PRIPRAVE TESTA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za natančnost in estetiko. |
Vaja: Priprava jedi iz različnih vrst testa, Serviranje jedi iz testa. |
1. LETNIK - Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov (105 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
DELOVNO MESTO, DELOVNA SREDSTVA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija poklicno odgovornost. Zave se odgovornosti za varno delo. |
|
ROČNI VBODI |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in vztrajnost. |
Vaja: izdelava vajenic z ročnimi vbodi. |
GOSPODINJSKI ŠIVALNI STROJ |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Zave se pomena varčnosti. |
Vaja: Šivanje na papir in tkanino, Izdelava različnih strojnih šivov. |
KUHINJSKO PERILO |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Zave se pomena varčnosti. |
Vaja: robljenje. |
VZGLAVNIK |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Zave se pomena varčnosti. |
Vaja: strojna izdelava vzglavnika. |
PLETENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in vztrajnost. |
Vaja: pletenje enostavnega izdelka. |
KVAČKANJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in vztrajnost. |
Vaja: kvačkanje enostavnega izdelka. |
VEZENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, vztrajnost in inovativnost. |
Vaja: vajenica ročnega vezenja. |
PRANJE PERILA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena varčnosti. Razvija ekološko zavest. Razvija zanesljiv in skrben odnos do dela. |
Vaja: pranje perila. |
SUŠENJE PERILA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena varčnosti. Razvija zanesljivost, skrbnost in ekološko zavest. |
Vaja: sušenje perila. |
LIKANJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, zanesljivost in skrbnost. |
Vaja: likanje perila. |
ZLAGANJE IN SHRANJEVANJE PERILA |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in skrbnost. |
Vaja: zlaganje perila. |
ČIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, skrbnost in ekološko zavest. |
Vaja: čiščenje. |
1. LETNIK - Rastlinska proizvodnja (35 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
TRAKTOR |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se nujnosti varčnega in varnega dela s traktorjem. Razvija občutek za natančnost. Razvija odnos do zdravega delovnega okolja. Zave se pomena vzdrževanja traktorja za varno delo. |
Ogled: traktor na šolskem posestvu. Prikaz: sklopi traktorja na traktorju v učilnici in na modelih. Vaja: priključevanje strojev k traktorju. |
TRAKTORSKE VOŽNJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena CPP za varno vožnjo. Usvaja spretnost upravljanja s traktorjem v prometu. Razvija pravilen odnos do drugih udeležencev v prometu. |
Vaja: 12 ur traktorskih voženj, individualno z inštruktorjem. |
OBDELAVA TAL |
|
|
|
|
|
Razvija pozitiven odnos do zemlje. Razvija čut za natančnost. |
|
STROJI ZA OBDELAVO TAL |
|
|
|
|
|
Razvija skrben odnos za vzdrževanje strojev. |
Prikaz: različne vrste pluga in njegovih delov. Demonstracija: uporaba vrtnarskih strojev. Ogled: Strojev za obdelavo tal na šolskem posestvu, Vrtnarske mehanizacije na šolskem vrt. |
GNOJENJE |
|
|
|
|
|
Razvija ekološko zavest. Razvija delovno odgovornost. |
Vaja: izdelava kompostnega kupa. Prikaz: gnojenje s trosilnikom mineralnih gnojil. |
2. letnik - Kuhanje in strežba (105 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ZAČETNE JEDI |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija občutek za skrbnost in ustvarjalnost pri pripravi začetnih jedi. Razvija občutek za natančnost in varčnost pri pripravi začetne jedi. |
Vaja: priprava in serviranje začetnih jedi. |
JUHE, JUŠNE ZAKUHE IN JUŠNI VLOŽKI |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri pripravi različnih vrst juhe. Zave se pomena pravilne izbire juhe glede na letni čas. Usvaja strokovnost pri izbiri in pripravi jušnih vložkov in zakuh. |
Vaja: priprava različnih vrst juh, jušnih zakuh in vložkov. |
MESNE JEDI |
|
|
|
|
|
Razvija ekološko zavest pri izbiri in uporabi mesa slovenskega porekla. Usvaja natančnost in skrbnost pri pripravi mesnih jedi. Razvija poklicno odgovornost pri ravnanju z mesom. |
Vaja: Priprava različnih mesnih jedi, Serviranje mesnih jedi. |
KONZERVIRANJE |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost pri konzerviranju živil. |
Vaja: konzerviranje razpoložljivih živil. |
2. LETNIK - Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
JEMANJE MER |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija natančnost, zanesljivost. |
Vaja: jemanje mere. |
KROJENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, zanesljivost in inovativnost. |
Vaja: krojenje predpasnika in krila. |
PREDPASNIK |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, vztrajnost. |
Vaja: izdelava predpasnika. |
ENOSTAVNO KRILO |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, strokovnost. |
Vaja: izdelava krila. |
VEZENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, vztrajnost in inovativnost. Zave se pomena kulturne dediščine. |
Vaja: izdelava vezenine. |
ČIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in skrbnost. |
Vaja: čiščenje. |
2. LETNIK - Rastlinska proizvodnja (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
NAČRTOVANJE VRTA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija občutek za doslednost pri uvrščanju vrtnin v kolobar. |
|
RAZMNOŽEVANJE RASTLIN |
|
|
|
|
|
Razvija čut za ekonomičnost. Razvija odgovornost do dela. |
Vaja: vegetativno razmnoževanja s potaknjenci. |
SETEV |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost. Razvija čut za racionalno izkoriščanje prostora. Razvija pozitiven odnos do rastlin kot živih bitij. |
Vaja: setev z ročno sejalnico. |
OSKRBA POSEVKA |
|
|
|
|
|
Razvija pozitiven odnos do rastlin. Razvija čut za ekonomičnost. Razvija čut za natančnost. |
Vaja: oskrba posevka. Demonstracija: priprava škropilne tekočine in škropljenje. |
VZGOJA SADIK V ZAŠČITENIH PROSTORIH |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in strokovnost. Razvija čut za vztrajnost in delovno odgovornost. |
Ogled: vrtnarija. Vaja: Presajanje sadik na stalno mesto. Setev semena vrtnin v setvene plošče. |
PRIDELOVANJE VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja različnih vrtnin. Razvija čut za doslednost in ekonomičnost pri pridelovanju vrtnin. Razvija pozitiven odnos do vrtnin. Zave se vloge vrtnin za zdravo prehrano ljudi. |
|
BIOVRTNARJENJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena zdrave hrane. Razvija ekološko zavest. |
|
SPRAVILO PRIDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvija čut za gospodarnost. Razvija kritičen odnos do pridelkov. Razvija občutek za gospodarnost. |
Ogled: hladilnica. Demonstracija: priprava pridelka za prodajo. |
2. LETNIK - Živalska proizvodnja (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
OSNOVE PREHRANE DOMAČIH ŽIVALI |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se poklicne odgovornosti za zagotavljanje ustrezne kakovosti krmil. |
Ogled: Vzorci krmil, Konzerviranje krmil. |
OSKRBA GOVEDI |
|
|
|
|
|
Razvija human odnos do živali. Zave se smisla ukrepov za zagotavljanje varnosti pri delu z živalmi. Razvija skrbnost in natančnost pri oskrbi govedi. Zave se poklicne odgovornosti za dobro počutje živali. Zave se osebne odgovornosti za preživetje mladičev. |
Vaja: Dnevna oskrba goveda, Priprava krme in krmljenje, Sodelovaje pri telitvi, Varstvo pri delu. Ogled: Obrezovanje parkljev, Zdrava in bolna žival v hlevu. |
PREHRANA GOVEDI |
|
|
|
|
|
Razvija doslednosti in natančnost pri sestavljanju krmnega obroka in pri krmljenju. Zave se pomena kakovosti krme. Razvije zavest o potrebi neprestanega izpopolnjevanja prehrane domačih živali. Zave se posledic nepravilnega krmljenja. |
Vaja: priprava krme in krmljenje posameznih kategorij goveda. Demonstracija: programa z uporabo računalnika. |
PRIREJA MLEKA |
|
|
|
|
|
Zave se posledic nepravilne presoje vimena. Razvija čut za skrbnost pri pridobivanju mleka. Zave se poklicne odgovornosti za pridobivanje kvalitetnega mleka za prehrano. Zave se pomena natančnosti pri vodenju poslovnih evidenc. |
Vaja: Molža, Čiščenje molzne opreme. Ogled: Zbiralnica in mlekarna. |
3. letnik - Kuhanje in strežba (136 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PRILOGE IN PRIKUHE K MESNIM JEDEM |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija skrbnost pri pripravi prilog in prikuh. Razvija občutek za varčnost. Krepi ustvarjalnost pri sestavljanju prilog in prikuh z mesnimi jedmi. |
Vaje: priprava različnih prilog, prikuh in mesnih jedi. |
SOLATE IN PRELIVI |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, strokovnost in ustvarjalnost pri pripravi solat. Zave se pomena biološko pridelane hrane. |
Vaja: priprava različnih solat in prelivov. |
SLADICE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri pripravi in strežbi jedi. Razvija ustvarjalnost pri dekoraciji jedi. Zave se učinka toplih in hladnih krožnikov pri serviranju sladic in ostalih jedi. |
Vaja: priprava različnih sladic in njihovo okraševanje. |
KRUH IN KRUŠNO PECIVO |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri izdelavi kruha in krušnih izdelkov. Razvija ustvarjalnost pri pripravi krušnega peciva za določene praznike. |
Vaja: priprava različnih vrst kruha in krušnega peciva. |
TURISTIČNA DEJAVNOST NA KMETIJI |
|
|
|
|
|
Zave se pomena kumunikacije in omizne kulture. |
Vaja: Sestava in priprava jedilnika za vse redne dnevne obroke, Kumunikacija gost - gostitelj, Omizna kultura med kosilom. |
STREŽBA PIJAČ |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in strokovnost pri strežbi odprtih in ustekleničenih pijač. Zave se pomembnosti pravilne temperature pijač pri strežbi. |
Vaja: strežba različnih pijač. |
3. LETNIK - Oblikovanje tekstilij in vzdrževanje prostorov (102 uri)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ŠIVANJE PREPROSTIH MODELOV |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija natančnost, zanesljivost, inovativnost. |
Vaja: Izdelava krila, Izdelava preprostih hlač na gumico. |
VZDRŽEVANJE PERILA |
|
|
|
|
|
Krepi občutek za natančnost in skrbnost. |
Vaja: vzdrževanje perila. |
IZDELAVA DEKORATIVNIH PREDMETOV |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, vztrajnost in inovativnost. Krepi občutek za gospodarnost in varčnost. |
Vaja: Izdelava različnih dekorativnih predmetov za različne priložnosti, Izdelava mehke igrače. |
VZDRŽEVANJE OBUTVE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in občutek za varčnost. |
Vaja: čiščenje obutve. |
VEZENJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, vztrajnost in inovativnost. Zave se pomena kulturne dediščine. |
Vaja: izdelava vezenine. |
3. LETNIK - Rastlinska proizvodnja (102 uri)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
UREJANJE IN VZDRŽEVANJE VRTA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija čut za urejenost. Razvija čut za estetiko. Razvija čut za doslednost in natančnost. |
Vaja: Priprava grede za sajenje, Ureditev okrasne grede, Nega zelenice. |
PRIDELOVANJE ZELIŠČ |
|
|
|
|
|
Zave se vloge in učinka zdravilnih rastlin. |
|
OKRASNE ZELNATE RASTLINE |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost razlikovanja in opazovanja. Razvija čut za estetiko. |
Vaja: izdelava cvetličnega aranžmaja. |
SADJARSTVO |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost in odgovornost pri delu. Razvija občutek za gospodarnost. Razvija doslednost in natančnost. |
Vaja: Sajenje sadnega drevja, Rez sadnega drevja. Ogled: Predelava sadja. |
VINOGRADNIŠTVO |
|
|
|
|
|
Razvija delovno in osebno odgovornost. Razvija natančnost. |
Vaja: Sajenje vinske trte, Rez vinske trte. |
3. LETNIK - Živalska proizvodnja (102 uri)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PREDELAVA MLEKA V DOMAČE IZDELKE |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se pomena higiene in natančnosti pri pridelavi živil. Razvija osebno odgovornost za zdravo življenje. |
Vaja:sodelovanje pri predelavi. Ogled: predelava domačih živil na kmetiji. |
RAZMNOŽEVANJE PRAŠIČEV |
|
|
|
|
|
Zave se vpliva humanega odnosa na mirno obnašanje živali. Zave se poklicne odgovornosti pri natančno opazovanje svinje. Razvija osebno odgovornost za preživetje mladičev. |
Vaja: Sodelovanje pri fiksiranju živali z nosno zanko pri veterinarskih posegih, Sodelovanje pri ugotavljanju bukanja in osemenjevanja, Sodelovanje pri prasitvi, Sodelovanje pri oskrbi pujskov. Ogled: pasma prašičev. |
PREHRANA PRAŠIČEV |
|
|
|
|
|
Razvija doslednost in natančnost pri sestavljanju krmnega obroka in pri krmljenju. Zave se pomena kakovosti krme. Razvija zavest o potrebi neprestanega spopolnjevanja prehrane domačih živali. Zave se posledic nepravilnega krmljenja. |
Vaja: dnevno krmljenje različnih kategorij prašičev. |
PROSTORI ZA VZREJO PRAŠIČEV |
|
|
|
|
|
Zave se poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali. Razvija ekološko zavest. Zave se pomena natančnosti pri vodenju poslovnih evidenc. |
Vaja: dnevna oskrba prašičev in hlevskega prostora. Ogled: hlevska dokumentacija v prašičereji. |
PREDELAVA MESA V DOMAČE IZDELKE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena higiene pri pridelavi živil. Zave se pomena skrbnosti in natančnost pri predelavi. Razvija osebno odgovornost za zdravo življenje. |
Vaja: sodelovanje pri predelavi. Ogled: predelava domačih živil na kmetiji. |
OSKRBA IN KRMLJENJE PERUTNINE |
|
|
|
|
|
Razvija doslednost in natančnost pri oskrbi in krmljenju. Zave se pomena kakovosti krme. Razvija zavest o potrebi stalnega izpopolnjevanja prehrane domačih živali. Zave se posledic nepravilnega krmljenja. |
Vaja: dnevna oskrba in krmljenje različnih kategorij perutnine. |
PROIZVODNJA JAJC |
|
|
|
|
|
Zave se pomena doslednosti pri delu. Zave se osebne odgovornosti za preživetje izvaljenih piščančkov. Zave se nujnosti upoštevanja discipline. |
Vaja: Pobiranje, sortiranje ter priprava jajc za prodajo in valjenje. Oskrba izvaljenih piščančkov. |
PREDELAVA PROIZVODOV PERUTNINE V DOMAČE IZDELKE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena higiene pri pridelavi živil. Zave se pomena skrbnosti in natančnost pri predelavi. Razvija osebno odgovornost za zdravo življenje. |
Ogled: klavnice. |
KONJEREJA |
|
|
|
|
|
Zave se vloge konja v razvoju civilizacije. Zave se nujnosti ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali. |
Ogled: pasme konj. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: gospodinjstvom, tekstiljami in urejanjem doma, rastlinsko proizvodnjo, osnovami živinoreje in gospodarskim poslovanjem.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Kuhanje in strežba |
|
|
|
Gospodinjstvo Tekstilje in urejanje doma |
|
|
Gospodinjstvo Rastlinska proizvodnja |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Tekstilje in urejanje doma |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Osnove živinoreje Gospodinjstvo |
|
|
Rastlinska proizvodnja |
|
oblikovanje tekstilij in vzdrževanje doma |
|
|
|
Tekstilje in urejanje doma |
|
|
Tekstilje in urejanje doma |
|
|
Tekstilje in urejanje doma |
|
rastlinska proizvodnja |
|
|
|
Rastlinska proizvodnja |
|
|
Rastlinska proizvodnja Osnove tehnike |
|
|
Rastlinska proizvodnja Gospodarsko poslovanje |
|
|
Rastlinska proizvodnja Gospodinjstvo |
|
živalska proizvodnja |
|
|
|
Rastlinska proizvodnja |
|
|
Osnove živinoreje |
|
|
Osnove živinoreje |
|
|
Gospodinjstvo |
|