Izobraževalni program: KMETOVALKA GOSPODINJA (šs)
Sprejeto na 38.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
RASTLINSKA PROIZVODNJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
60 |
45 |
105 |
2. |
55 |
15 |
70 |
3. |
68 |
68 |
|
skupaj |
183 |
60 |
243 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
RASTLINSKA PROIZVODNJA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija čut za odgovorno pridelavo hrane. |
|
EKOSISTEM |
|
|
|
|
|
Zave se odgovornega ravnanja do narave in ljudi. Zave se vloge človeka za ohranjanje biotske raznovrstnosti okolja. |
Vaja: |
EKOLOGIJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena zdravega in škodljivosti onesnaženega okolja. Zave se svoje vloge pri varstvu okolja. |
Seminarska naloga: povzročitelji onesnaževanja v okolju. |
PODNEBNI DEJAVNIKI |
|
|
|
|
|
Razvija odgovoren odnos do okolja. Usvaja sposobnost opazovanja. |
Vaja: |
ENERGIJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena obnovljivih energijskih virov. Razvija občutek za varčevanje z energijo. |
Vaja: |
OSNOVE KMETIJSKE MEHANIZACIJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena tehničnega razvoja za intenzivno pridelavo hrane. |
Prikaz: Vaja: prepoznavanje delov strojev. |
TRAKTOR |
|
|
|
|
|
Zave se koristnosti varčnega dela s traktorjem. Usvaja občutek za natančnost. Usvaja spretnosti za varno delo s traktorjem. |
Ogled traktorjev na šolskem posestvu. Prikaz: sklopi traktorja na traktorju v učilnici in na modelih. |
TLA |
|
|
|
|
|
Zave se nujnosti za ohranjanje talnega ekosistema. |
Vaja: |
OBDELAVA IN OSKRBA TAL |
|
|
|
|
|
Usvaja pozitiven odnos za ohranjanje rodovitnosti tal. Zave se odgovornosti za pravilno ravnanje s stroji. |
Ogled: obdelava tal in strojev za obdelavo tal. |
RASTLINE |
|
|
|
|
|
Usvaja sposobnost komuniciranja. Razvijajo natančnost za opazovanje. Krepi občutek za vztrajnost. Razvija ustvarjalnost. |
Vaja: rastlinski organi pod mikroskopom. Demonstracija: metamorfoze rastlinskih organov. |
SEME |
|
|
|
|
|
Ogled: Vaja: |
|
SETEV IN SADITEV |
|
|
|
|
|
Zave se pomena ekonomične setve. Usvaja občutek za natančnost. |
Ogled: sejalniki. |
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Krepi osebno odgovornost. |
Vaja: izdelovanje kolobarja. |
PREHRANA RASTLIN |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost. Usvaja sposobnost opazovanja. Zave se pomena vzdrževanja strojev. Razvija občutek za pravilno doziranje gnojil. |
Prikaz: rastlinski znaki pomanjkanja hranil. Ogled: Vaja: računanje gnojilnih odmerkov. |
VARSTVO RASTLIN |
|
|
|
|
|
Zave se odgovornost do dela. Razvija natančnost. |
Prikaz: Ogled: Vaje: izdelava herbarija plevelov. |
PRIDELOVANJE POLJŠČIN |
|
|
|
|
|
Zave se potrebe za čim boljšo samooskrbo s poljščinami. Razvija strokovnost. Zave se bogastva in pestrosti rastlin. Razvija pozitiven odnos do zdrave hrane. Razvija natančnost. Zave se nujnosti za ohranjanje naravne dediščine. Zave se škodljivih učinkov konoplje. |
Ogled: Vaje: pridobivanje olja (ekstrakcija, stiskanje). |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
POMEN ZELENJADARSTVA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se prednosti doma pridelane hrane. Razvija občutek za natančnost in odgovornost pri urejanju vrtne površine. |
Vaja: izdelava načrta vrta. |
OBDELOVALNE TEHNIKE |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost in ekonomičnost pri pridelovanju zelenjave. |
|
NAČRTOVANJE PRIDELOVANJA |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost pri uvrščanju vrtnin v kolobar. Razvija čut za ekonomičnost, ko skuša vrtno površino čim bolj izkoristiti. |
Vaja: izdelava vrtnega kolobarja. |
BIOVRTNARJENJE |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za zdrav način življenja. |
|
VZGOJA V ZAŠČITENEM PROSTORU |
|
|
|
|
|
Krepi čut za natančnost pri delu v zaščitenih prostorih. Razvijajo inovativnost pri izdelavi zaščitenih prostorov v domačem vrtu. Razvija skrb za ekonomičnost pri gojenju vrtnin v zaščitenih prostorih. |
Ogled: različni tipi zaščitenih prostorov na vrtnariji. Prikaz: slikovni material. |
VZGOJA IN OSKRBA SADIK |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost za natančno opazovanje. Krepijo odgovornost do dela pri oskrbi sadik. Razvija čut za natančnost pri setvi in presajanju sadik. |
Ogled: sadike zelenjadnic v vrtnariji. |
PRIDELOVANJE VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost za opazovanje in razlikovanje rastlin. Razvija pravilen odnos do zdrave prehrane in se zave pomena zelenjave. Razvija čut za natančnost in ekonomičnost pri pridelovanju posameznih vrtnin. |
Ogled: Prikaz: slikovni material. Vaja: izdelava tabele pridelovanja vrtnin. |
SPRAVILO IN SHRANJEVANJE PRIDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost pri določanju tehnološke zrelosti in spravilu pridelka. Razvija občutek za varčnost pri pripravi zelenjave za trg. Zave se potrebe po ekonomičnosti pri pripravi ozimnice. |
Ogled: vrtnine v tehnološki zrelosti. |
OKRASNE ZELNATE RASTLINE |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja rastlin. Razvija čut za estetiko. |
Ogled: okrasne rastline. Prikaz: slikovni material. |
UREDITEV VRTA |
|
|
|
|
|
Zave se učinka estetsko oblikovanega vrta. Zave se značilnosti kraja in pokrajine in to upošteva pri urejanju vrtne površine. |
Prikaz: slikovni material. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
POMEN SADJA V PREHRANI |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija zavest za zdrav način življenja in prehranjevanja. |
|
DELITEV SADNIH RASTLIN |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost natančnega opazovanja. |
Vaja: Degustacija: sadje. Ogled: razstava sadja. Prikaz: slikovni material. |
OSNOVE ORGANOGRAFIJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena posameznih organov. |
Prikaz slikovnega materiala |
OSNOVE RAZMNOŽEVANJA SADNIH RASTLIN |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pridelovanja sadik v skladu z veljavnimi predpisi. |
Prikaz: slikovni material. |
SAJENJE SADNIH RASTLIN |
|
|
|
|
|
Zave se pomena dobrih sadik in pravilnega sajenja. |
Prikaz: slikovni material. |
OSNOVE REZI |
|
|
|
|
|
Zave se učinka natančnosti in strokovnosti pri delu. |
Prikaz: slikovni material. |
OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA |
|
|
|
|
|
Razvija odgovoren odnos do dela. Zave se pomena pravilnega obiranja sadja. |
Vaja: obiranje sadja. Ogled: hladilnica. |
PREDELAVA IN PONUDBA SADJA |
|
|
|
|
|
Zave se prednosti doma konzerviranega sadja. Zave se pomena kontrole kakovosti in standardizacije proizvodov. Razvija občutek ustvarjalnosti, skrbnosti, natančnosti, varčnosti in ekonomičnosti. |
Degustacija: sadnih izdelkov. |
RAJONIZACIJA VINOGRADNIŠTVA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena okolja za gojenje vinske trte. Razvija občutek za natančnost in strokovnost. |
Vaja: spoznavanje različnih sort. Ogled: razstava grozdja ali vin. Prikaz: slikovni material. |
OSNOVE ORGANOGRAFIJE |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost natančnega opazovanja. Zave se pomena posameznega organa. |
Prikaz: slikovni material. |
OSNOVE RAZMNOŽEVANJA VINSKE TRTE |
|
|
|
|
|
Zave se učinka pridelovanja sadik v skladu z veljavnimi predpisi. |
Ogled: trsnica. |
SAJENJE VINSKE TRTE |
|
|
|
|
|
Zave se učinka dobrih sadik in pravilnega sajenja. |
Prikaz: slikovni material. |
TRGATEV |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravega časa trgatve za kakovost vina. |
Vaja: trgatev. |
MOŠT IN VINO |
|
|
|
|
|
Zave se pomena strokovnosti. |
Ogled: vinska klet. |
GROZDJE IN VINO V PREHRANI |
|
|
|
|
|
Razvija zavest za zdrav način življenja in kulturno uživanje vina. |
|
VINSKA ZAKONODAJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena vinske zakonodaje. |
|
SHRANJEVANJE VINA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za natančnost in ekonomičnost. |
Ogled: vinoteka. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: prakso rastlinske proizvodnje, gospodinjstvom, kuhanjem in strežbo, tekstilijami.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praksa rastlinske proizvodnje |
|
|
Gospodinjstvo Tekstilije in urejanje doma Praksa rastlinske proizvodnje |
|
|
Praksa rastlinske proizvodnje |
|
|
Gospodinjstvo Kuhanje in strežba Praksa rastlinske proizvodnje |
|
|
Praksa rastlinske proizvodnje |
|
|
Osnove živinoreje |
|
|
Gospodinjstvo |
|