Dijak je zmožen:
- sprejemati živila, ugotavljati kakovost, sortirati in shranjevati zaloge v ustrezna skladišča in hladilne naprave,
- razlikovati inventar, pripomočke, stroje, naprave, jih skladiščiti in vzdrževati po navodilih proizvajalca,
- pravilno izbrati in varno uporabljati ustrezen inventar, pripomočke, stroje,
- naprave glede na vrsto storitve, skladno z navodili proizvajalcev in varstva pri delu,
- uporabljati osebna zaščitna sredstva, upoštevati sanitarno higienske predpise in izvajati splošni higienski režim čiščenja,
- očistiti in pospraviti delovne površine, uporabljene pripomočke, stroje in naprave,
- izbrati in varčno uporabljati ekološko manj oporečna čistila,
- racionalno in varčno ravnati z energijo.
Dijak:
- razlikuje predpostavke za razvrščanje živil in jih utemelji,
- utemelji namen označevanja predpakiranih živil, koristnost embalaže ter razloži pogoje za shranjevanje živil,
- izbere ustrezen način skladiščenja živil,
- določi ustreznost sestave živil glede vsebnosti življenjsko pomembnih hranil,
oceni kakovost in varnost ter spremembe na živilih,
- pojasni posledice uporabe zdravstveno neustreznih živil,
- opiše kuhinjsko posodo in orodje, pripomočke in naprave za obdelavo živil,
- pozna glavne dele, materiale, delovanje ter funkcijo in prednosti sodobnih naprav, pripomočkov in orodij,
- utemelji in upošteva navodila za varno delo,
- razume sanitarno higienske predpise in HACCP,
pozna pristope higienskega režima pri pospravljanju delovnih in delilnih površin ter inventarja in pripomočkov,
- razloži načine uporabe in doziranje kemičnih čistilnih sredstev,
- pozna nevarnosti alkalnih čistilnih sredstev – ekologija, varovanje okolja in osebja,
- opiše skladiščne prostore in njihovo namembnost,
- pozna ekološke standarde in predpise,
- razume opozorilne znake, znake za nevarnost,
- pozna pomen oznak na električnih napravah,
- pozna pravne podlage za zdravo in varno delo,
- obvlada tehnike dezinfekcije/sterilizacije,
- zna razložiti posledice ob nepravilnem vzdrževanju in uporabi strojev, naprav, pripomočkov, orodij,
- pozna predpise s področja varnosti in zdravja pri delu,
- pozna predpise s področja požarne varnosti,
- pozna pogoje za varno delo v gostinstvu,
- pozna najpogostejše vzroke za nesreče pri delu,
- pozna osnovne pojme trženja,
- navede bistvene vzroke za izvajanje marketinga in njegov potek v nekem gostinskem podjetju,
- pozna in utemelji postopke nabave živil,
- samostojno oblikuje in sestavi poslovno pismo z IKT,
- razlikuje racionalno nabavo od neracionalne,
- pozna prodajno pogodbo in razume njeno vsebino za gostinski obrat,
- zna sestaviti preprosto prodajno pogodbo za nabavo živil, strojev…,
- prepozna različne dobavne dokumente,
- zna prevzeti blago,
- sestavi reklamacijo blaga kot poslovni dopis z IKT,
- izpolni skladiščne dokumente,
- spozna vpliv skladiščnih stroškov na gospodarnost poslovanja,
- razlikuje med različnimi vrstami zalog s pomočjo IKT,
- izračuna naročilno stanje, povprečne zaloge in koeficient obračanja zalog s pomočjo IKT,
- pozna skladiščno evidenco,
- obrazloži pomen knjižnega in dejanskega stanja blaga v skladišču in analizira vzroke za primanjkljaj in izgubo.
|
Dijak je zmožen:
- ločiti med naravno pridelanimi živili in intenzivno pridelanimi živili in njihovo kvaliteto,
- opredeliti hranilne snovi kot organske spojine,
- predpostaviti vpliv temperature in koncentracije na hitrost kemijske reakcije,
- razumeti vpliv katalizatorja na kemijsko reakcijo,
- aktivno sodelovati pri zagotavljanju osebne varnosti, zdravega in varnega dela,
- upoštevati varovalne dejavnike za ohranjanje zdravja,
- upoštevati predpise o varnosti in zdravju pri delu,
- razlikovati med ekološko bolj in manj oporečnimi sredstvi in njihovimi vplivi na okolje, razumeti in zaznati ekološke probleme,
- prepoznati sestavo in delovanje orodij, strojev in naprav v povezavi s tveganji pri njihovi uporabi,
- prepoznati ekonomske, ekološke ter zdravstvene posledice ob neupoštevanju normativov ter navodil proizvajalca,
- upoštevati poklicno ogroženost v gostinskem poklicu,
- analizirati , sintetizirati in povezovati znanja z izvedbo storitev,
- prepoznati naprave, stroje, pripomočke ter njihovo funkcijo,
- varno in natančno uporabljati osnovno merilno tehniko (tehtnico, merilne valje…),
- ločiti med električnimi prevodniki in izolatorji,
- poznati nevarnosti električnega toka,
- ločiti med primernimi in neprimernimi alternativnimi viri glede na prostor in potrebe,
- razbrati varčnost naprave s pomočjo energijsko varčne nalepke,
- izračunati, katera naprava je energetsko najučinkovitejša,
- z računom preveriti, kateri tarifni sistem (dvo ali enotarifni) se mu najbolj izplača na delovnem mestu,
- načrtovati uporabo električne energije v času cenejše tarife,
- predvideti ekološke in ekonomske prednosti pri dvojni napeljavi vode (kapnica in čista voda),
- načrtovati varčno porabo pitne vode,
- upoštevati pravila pri delu z napravami pod električno napetostjo,
- na podlagi eksperimentalnega dela in znanja o toplotni kapaciteti posod izbrati energetsko najvarčnejši način kuhanja,
- poiskati pomoč pri načrtovanju ekonomičnega gostinstva pri energetskih svetovalnih službah,
- razlikovati med posameznimi kovinami in njihovo uporabnostjo,
- razlikovati različne zlitine, snovi in materiale ter njihove značilnosti za vzdrževanje,
- kritično oceniti navodila proizvajalcev in samokritično oceniti rezultate svojega dela,
- ravnati podjetno, vstopiti na trg in prepoznati proizvajalce, poiskati promotorje, demonstratorje za nove tehnike/proizvode,
- se stalno strokovno spopolnjevati in se pripraviti na vseživljenjsko učenje,
- pravilno ravnati z odpadki (možnost reciklaže) in s posebnimi odpadki,
- upoštevati načela varstva naravne dediščine v Sloveniji,
- razložiti delovanje vladnih organizacij za varstvo okolja v R Sloveniji,
- poznati povezanost med izčrpavanjem naravnih virov in onesnaževanjem okolja,
- upoštevati osnove za ustreznejše, okolju prijaznejše odločanje v izbiranju ponujenih možnosti v poklicu,
- prepoznati in upoštevati družbeno moralne vrednote pri presojanju in odločanju,
- razumeti in upoštevati navodila za uporabo,
- pisati imena delov inventarja, živil in pijač v skladu s pravopisnimi pravili,
- pravilno izpolniti dokumentacijo (zahtevek, naročilnica …),
- pravilno napisati merske in denarne enote,
- poimenovati pripomočke, orodja in naprave v tujem jeziku,
- v tujem jeziku poimenovati različno posodo, ki jo uporablja,
- uporabiti procentni račun,
- izračunati pravo prostornino blaga pri skladiščenju, shranjevanju in uporabi.
|