A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: NATAKAR srednje poklicno izobraževanje
(izobraževalni program z italijanskim učnim jezikom na narodno mešanem območju slovenske Istre)
Naziv poklicne izobrazbe: natakar /natakarica
Trajanje izobraževanja: tri leta
Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu
Cilji izobraževalnega programa:
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja v izobraževalnem programu dijaki:
- si razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno poklicno delo ter se pripravijo za poklicno kariero,
- si pridobijo znanje o različnih oblikah ponudbe v gostinskih lokalih,
- si pridobijo sposobnosti za samostojno in kakovostno postrežbo hrane in pijače,
- si pridobijo znanje o biološki in energijski vrednosti hrane in pijač, njihovih lastnostih, pridobivanju ter načinu uporabe, obdelavi, predelavi, pripravi ter o tem, kako se gostom postreže,
- spoznajo in razumejo splošne zakonitosti s poklicnega področja,
- si pridobijo praktično uporabno znanje in ga povezujejo s teoretičnim,
- si razvijajo sposobnosti za samostojna opravila in delovne postopke na poklicnem področju,
- se ekološko ozavestijo, spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.
Posebni cilji:
- si razvijajo sporazumevalno zmožnost v italijanskem in slovenskem jeziku,
- si razvijajo vedenje o naravni, kulturnozgodovinski dediščini slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
- si razvijajo zavest o državni pripadnosti,
- si razvijajo zavest o narodni identiteti lastni kulturni tradiciji,
- se vzgajajo za spoštovanje in razumevanje narodne kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in pripadniki italijanske narodne skupnosti,
- se seznanjajo s položajem narodnih skupnosti v sosednjih državah in vzpostavljajo vezi s pripadniki in ustanovami teh skupnosti,
- razreda, pri čemer lahko učenec dobi največ 60 točk;
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Gostinstvo
|
ustno
|
Izbirne strokovne vsebine
|
ustno
|
Praktični pouk s strokovno teorijo
|
dnevnik praktičnega pouka, storitev ter zagovor
|
Vsebina zaključnega izpita:
Teoretični del:
- pisni in ustni izpit iz italijanščine,
- ustni izpit iz vsebin gostinsko poslovanje.
Praktični del: