Dijak je zmožen:
- naročati in prevzemati material iz skladišča,
- shranjevati in skladiščiti zaloge,
- voditi ustrezno dokumentacijo ter na osnovi le-te naročati pijače iz centralnega skladišča,
- izbrati ustrezen inventar za posamezno pijačo oziroma napitek in ga pravilno uporabiti,
- pripraviti in postreči izbrane napitke in enostavne prigrizke glede na ponudbo in vrsto gostinskega obrata,
- pripraviti, odpirati,postreči ter hraniti odprte pijače, pivo, brezalkoholne pijače... in upoštevati ustrezno temperaturo,
- upoštevati veljavne normative ter pravila in določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.
Dijak:
- pojasni načela priprave prigrizkov,
- obvlada osnovna pravila pri ponudbi in prodaji pijač in prigrizkov,
- pozna surovine ter osnovno tehnologijo proizvodnje brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
- razume vpliv surovin na kakovost pijač,
- glede na način pridobivanja napove značilnosti brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
- določi vpliv sestavin na lastnosti brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
- razloži izraze, ki se uporabljajo za označevanje brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
- presodi koristnost uživanja brezalkoholnih pijač in piva,
- pozna kratkoročne in dolgoročne posledice uživanja alkohola in drugih drog ter načine zdravljenja odvisnosti,
- pozna pomembnost preventive,
- pozna razvoj odvisnosti in vpliv psihoaktivnih sredstev na posameznika z zdravstvenega, psihohigienskega in socialnega vidika,
- razloži učinke poživljajočih snovi,
- pozna veljavne normative in Zakon o omejevanju porabe alkohola in jih vrednoti,
- zna pravilno nabaviti in voditi zaloge po veljavnih postopkih,
- sestavi prodajno pogodbo za nabavo pijač in utemelji njeno vsebino za gostinski obrat,
- izračuna kazalnik dnevne uspešnosti v točilnici in razume njegov pomen,
- uporablja samostojno informacijsko komunikacijsko tehnologijo s specialno programsko opremo,
- blokira prodane storitve na različne načine in utemelji pomen,
- izračuna dnevni promet točilnice, izdela obračune točilniškega poslovanja ter iz njih razbere potrebne podatke,
- primerja dejansko in normirano porabo ter analizira odstopanja,
- poišče vzroke za odstopanja od začrtane uspešnosti,
- pozna vrste in pomen nadzora.
|
Dijak je zmožen:
- poimenovati pijače, napitke, prigrizke in inventar za posamezen napitek v tujem jeziku,
- opisati postopek priprave napitkov in prigrizkov v tujem jeziku,
- uporabljati pravopisna pravila za pisanje občnih in lastnih imen;
- sklanjati prevzete in domače besede v skladu s slovničnimi pravili;
- uporabljati zborni knjižni jezik;
- upoštevati elemente besednega in nebesednega jezika;
- upoštevati okoliščine sporazumevanja,
- razložiti ustrezno zakonodajo, ki se nanaša na področje psihoaktivnih snovi in zasvojenosti,
- ozavestiti nevarnost rabe psihoaktivnih snovi in se znati upreti zlorabi,
- upoštevati ekonomiko, organizacijo in strategije za delo,
- načrtovati svoje delo in se uskladiti v timu,
- spoznati različne goste, njihove potrebe in navade,
- razumeti osnovne pojme trženja,
- analizirati konkurenco, njene prednosti in slabosti s pomočjo IKT in specialnih programov,
- sklepati na podlagi rezultatov tržne raziskave,
- uporabiti procentni račun,
- uporabljati informacijsko komunikacijsko tehnologijo s specialnimi programi gostinskega poslovanja,
- izračunati pravo prostornino blaga pri skladiščenju, shranjevanju in uporabi,
- določiti delež sestavin v hrani in pijači na podlagi podatkov na embalaži,
- opredeliti alkohol kot organsko spojino,
- predstavljati si velikost tlakov tekočin v določenih steklenicah,
- kvalitativno ločevati tekočine po viskoznosti,
- upoštevati površinsko napetost in kapilarnost,
- upoštevati fazne spremembe živil,
- razvrstiti toksikomanije,
- kritično vrednotiti estetske vidike oblikovanja priprave in postrežbe,
- upoštevati osnovne likovne zakonitosti oblikovanja,
- uporabiti zemljevid za orientacijo in predstavitev posameznih regij Slovenije in sveta, kjer uspeva hmelj (osnova pivovarništva),
- opisati značilnosti podnebja, tip reliefa, prsti za območja, kjer uspeva hmelj in druge surovine v Sloveniji in svetu,
- razložiti pomen pivovarništva kot pomembne gospodarske panoge.
|