SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: NATAKAR

KATALOG ZNANJA

Ime vsebinskega sklopa

DELO V TOČILNICI IN POSTREŽBA PIJAČ

Katalog znanja je določil Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje na 88. seji 16.12.2005

Usmerjevalni cilji

Dijak bo zmožen:

KOMPETENCE

oznaka

KOMPETENCE

NIVO OSVAJANJA KOMPETENC

DTP            

Delo v točilnici in postrežba pijač

DTP 1

Pripravi in postreže brezalkoholne, alkoholne pijače,
tople napitke in prigrizke

 

rutinski

 

DTP 2

Postreže buteljčna vina

 

 

napredni

DTP 3

Pripravi enostavne mešane pijače

 

 

napredni


Operativni cilji

DTP 1  PRIPRAVI IN POSTREŽE BREZALKOHOLNE,  ALKOHOLNE PIJAČE, TOPLE NAPITKE IN PRIGRIZKE

Cilji

Cilji ključnih kvalifikacij

Dijak je zmožen:

  • naročati in prevzemati material iz skladišča,
  • shranjevati in skladiščiti zaloge,
  • voditi ustrezno dokumentacijo ter na osnovi le-te naročati pijače iz centralnega skladišča,
  • izbrati ustrezen inventar za posamezno pijačo oziroma napitek in ga pravilno uporabiti,
  • pripraviti in postreči izbrane napitke in enostavne prigrizke glede na ponudbo in vrsto gostinskega obrata,
  • pripraviti, odpirati,postreči ter hraniti odprte pijače, pivo, brezalkoholne pijače... in upoštevati ustrezno temperaturo,
  • upoštevati veljavne normative ter pravila in določbe  Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Dijak:

  • pojasni načela  priprave prigrizkov,
  • obvlada osnovna pravila pri ponudbi in  prodaji pijač in prigrizkov,
  • pozna surovine  ter osnovno tehnologijo proizvodnje brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
  • razume vpliv surovin na kakovost pijač,
  • glede na način pridobivanja napove značilnosti brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
  • določi vpliv sestavin na lastnosti brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
  • razloži izraze, ki se uporabljajo za označevanje brezalkoholnih pijač, piva in toplih napitkov,
  • presodi koristnost uživanja brezalkoholnih pijač in piva,
  • pozna kratkoročne in dolgoročne posledice uživanja alkohola in drugih drog ter načine zdravljenja odvisnosti,
  • pozna pomembnost preventive,
  • pozna razvoj odvisnosti in vpliv psihoaktivnih sredstev na posameznika z zdravstvenega, psihohigienskega in socialnega vidika,
  • razloži učinke poživljajočih snovi,
  • pozna veljavne normative in Zakon o omejevanju porabe alkohola in jih vrednoti,
  • zna pravilno nabaviti in  voditi zaloge po veljavnih postopkih,
  • sestavi prodajno pogodbo za nabavo pijač in utemelji njeno vsebino za gostinski obrat,
  • izračuna kazalnik dnevne uspešnosti v točilnici in razume njegov                                         pomen,  
  • uporablja samostojno informacijsko komunikacijsko tehnologijo s specialno programsko opremo,
  • blokira prodane storitve na različne načine in utemelji  pomen,
  • izračuna dnevni promet točilnice, izdela obračune točilniškega poslovanja ter iz njih razbere potrebne podatke,
  • primerja dejansko in normirano porabo ter analizira odstopanja,
  • poišče vzroke za odstopanja od začrtane uspešnosti,
  • pozna vrste in pomen nadzora.

Dijak je zmožen:

  • poimenovati pijače, napitke, prigrizke in inventar za posamezen napitek v tujem jeziku,
  • opisati postopek priprave napitkov in prigrizkov v tujem jeziku,
  • uporabljati pravopisna pravila za pisanje občnih in lastnih imen;
  • sklanjati prevzete in domače besede v skladu s slovničnimi pravili;
  • uporabljati zborni knjižni jezik;
  • upoštevati elemente besednega in nebesednega jezika;
  • upoštevati okoliščine sporazumevanja,
  • razložiti ustrezno zakonodajo, ki se nanaša na področje psihoaktivnih snovi in zasvojenosti,
  • ozavestiti nevarnost  rabe psihoaktivnih snovi in se znati upreti zlorabi,
  • upoštevati ekonomiko, organizacijo in strategije za delo,
  • načrtovati svoje delo in se uskladiti v timu,
  • spoznati različne goste, njihove potrebe in navade,
  • razumeti osnovne pojme trženja,
  • analizirati konkurenco, njene prednosti in slabosti s pomočjo IKT in specialnih programov,
  • sklepati na podlagi rezultatov tržne raziskave,
  • uporabiti procentni račun,
  • uporabljati informacijsko komunikacijsko tehnologijo s specialnimi programi gostinskega poslovanja,
  • izračunati pravo prostornino blaga pri skladiščenju, shranjevanju in uporabi,
  • določiti delež sestavin v hrani in pijači na podlagi podatkov na embalaži,
  • opredeliti alkohol kot organsko spojino,
  • predstavljati si velikost tlakov tekočin v določenih steklenicah,
  • kvalitativno ločevati tekočine po viskoznosti,
  • upoštevati površinsko napetost in kapilarnost,
  • upoštevati fazne spremembe živil,
  • razvrstiti toksikomanije,
  • kritično vrednotiti estetske vidike oblikovanja priprave in postrežbe,
  • upoštevati osnovne likovne zakonitosti oblikovanja,
  • uporabiti zemljevid za orientacijo in predstavitev posameznih regij Slovenije in sveta, kjer  uspeva hmelj (osnova pivovarništva),
  • opisati značilnosti podnebja, tip reliefa, prsti za območja, kjer uspeva hmelj in druge surovine v Sloveniji in svetu,
  • razložiti pomen pivovarništva kot pomembne gospodarske panoge.
DTP 2 POSTREŽE BUTELJČNA VINA

Cilji

Cilji ključnih kvalifikacij

Dijak je zmožen:

  • pripraviti inventar za pravilno postrežbo izbranega vina,
  • izbrati pravo vino k določeni jedi in priložnosti,
  • pravilno predstaviti, odpreti in natočiti vino,
  • širiti osnove vinske kulture – kulture pitja in postrežbe.

 

Dijak:

  • ovrednoti  kakovost ponudbe in postrežbe,
  • obvlada osnove vinske kulture,
  • je seznanjen s trendi v enogastronomiji,
  • zna določiti ustrezno temperaturo za postrežbo vin,
  • pojasni pomen harmonije jedi in vin,
  • določi značilnosti  posameznih skupin vin,
  • opiše značilnosti posameznih sort grozdja in vina,
  • primerja značilnosti vin glede na geografsko poreklo,
  • pozna vpliv enoloških postopkov na lastnosti vina,
  • razloži vpliv sestavin na lastnosti vina,
  • razloži pomen in vpliv embalaže za vino,
  • razloži oznake na etiketi,
  • razvije spretnosti organoleptičnega ocenjevanja,
  • razvrstiti vina po vinorodnih območjih,
  • oceni koristnost uživanja vina.

Dijak je zmožen:

  • upoštevati gosta kot osebnost in izražati spoštljiv odnos,
  • gostu predstaviti in priporočati vino v tujem jeziku,
  • načrtovati in pripraviti potek dela ter kontrolirati in oceniti rezultate dela,
  • predstaviti geografske značilnosti slovenskih vinorodnih področij,
  • povezovati značilnosti vin glede na geografske regije,
  • uporabiti zemljevid za orientacijo in predstavitev posameznih regij Slovenije in sveta, kjer uspeva vinska trta,
  • opisati značilnosti podnebja, tip reliefa, prsti za vinorodne pokrajine v Sloveniji in svetu,
  • razložiti pomen vinogradništva kot pomembne gospodarske panoge,
  • podati osebno izkaznico republike Slovenije (državni simboli - himna, grb, zastava, organi oblasti,…).
DTP 3 PRIPRAVI ENOSTAVNE MEŠANE PIJAČE

Cilji

Cilji ključnih kvalifikacij

Dijak je zmožen:

  • pripraviti primeren mise en place,
  • razlikovati pijače po skupinah,
  • predstaviti  značilnosti posamezne pijače,
  • kombinirati pijače med seboj,
  • uporabiti določeno recepturo,
  • uporabiti ustrezno tehniko mešanja,
  • pripraviti ustrezno dekoracijo,
  • pripravljeno mešano pijačo postreči.

Dijak:

  • pozna pomen priprave  in primernost ponudbe mešanih brezalkoholnih in alkoholnih pijač,
  • pozna vrste in uporabnost barskega inventarja,
  • definira in razume merske enote,
  • zna utemeljiti pomen strokovno neoporečnega in estetskega dela,
  • ovrednoti pomen  dobrega mešalca pijač,
  • razume vpliv surovin na kakovost žganih pijač,
  • glede na način pridobivanja napove značilnosti žganih pijač,
  • določi vpliv sestavin na lastnosti žganih pijač,
  • določi vpliv sestavin na brezalkoholno in alkoholno mešano pijačo,
  • razloži izraze, ki se uporabljajo za označevanje žganih pijač,
  • presodi koristnost uživanja žganih pijač.

Dijak je zmožen:

  • preračunavati merske enote,
  • poimenovati pripomočke, ki jih potrebuje pri mešanju pijač,
  • v tujem jeziku povedati recepturo in tehniko mešanja,
  •  mešano pijačo postreči z ustreznim nagovorom,
  • upoštevati likovne zakonitosti oblikovanja,
  • razumeti odnose med barvo, obliko in velikostjo,
  • izkazovati svoje znanje in ustvarjalnost v likovnem komponiranju,
  • kritično vrednotiti estetske vidike oblikovanja,
  • poznati pomen ustvarjalnosti in inovativnosti,
  • zapisati in pregibati imena pijač v skladu s slovničnimi in pravopisnimi pravili;
  • pravilno zapisati merske enote;
  • napisati predstavitev postopka;
  • skrbeti za pravilno držo pri delu in ohranjanje zdravja,
  • biti ustvarjalen pri odkrivanju novih tehnik mešanja,
  • razumeti in upoštevati veljavno zakonodajo o žganih pijačah.