Dijak je zmožen:
- naročati in prevzemati material iz skladišča
- upravljati z IKT in specialno programsko opremo ter pripraviti končen račun za posameznika oziroma za skupino,
- račun diskretno posredovati plačniku,
- sprejeti vse načine plačevanja z gotovino, kreditnimi karticami..., ter korektno obračunati,
- primerjati izpis stanja zalog z dejanskim stanjem.
Dijak:
- povsem samostojno in strokovno obvladuje pripravo računa s pomočjo informacijko komunikacijske tehnologije, s kalkulatorjem in tudi »peš«, »na pamet«,
- pozna princip in realizira sprejem plačila z različnimi plačilnimi sredstvi,
- obrazloži diskretnost in profesionalnost natakarja pri predaji računa plačniku in ob sprejemu plačilnega sredstva,
- preračunava različne valute po deviznih tečajih,
- analizira vzroke za mednarodno menjavo,
- pozna dokumentacijo, povezano s posameznimi načini plačevanja,
- utemelji pomen nadzora,
- razloži pojem in vrste stroškov ter njihov vpliv na oblikovanje prodajne cene artiklov, jedi in pijač, (definira pojem in vrste kalkulacij, pozna osnove za izdelavo kalkulacij, sestavi kalkulacijo za različne pijače in napitke),
- razume osnove Zakona o davku na dodano vrednost,
- izračuna produktivnost in ekonomičnost glede na različne dejavnike, ki vplivajo na delo v točilnici in v drugih gostinskih obratih,
- analizira dejavnike produktivnosti in šibke točke, išče in preverja nove ideje, ki lahko pripomorejo k večji učinkovitosti.
|
Dijak je zmožen:
- pri delu uporabljati informacisjko komunikacijsko tehnologijo z osnovno in specialno programsko opremo,
- do avtomatizacije uporabljati matematične zakonitosti na pamet in z raznimi pripomočki ( registrska blagajna, kalkulator itd.),
- sestaviti sklepni račun,
- uporabljati obrestni in obrestno-obrestni račun,
- pretvarjati osnovne matematične in fizikalne enote,
- pretvarjati decimalna števila pri pretvorbi deviznih tečajev,
- poiskati razlike med različnimi deviznimi tečaji,
- uporabljati matematična orodja pri sporazumevanju,
- uporabljati tehnologije pri izvajanju matematičnih postopkov (žepni računalnik),
- interpretirati in kritično presojati (tekstne naloge, problemi),
- brati in razumevati preproste diagrame,
- izračunati vsebnost alkohola v pijačah ter človeškem telesu,
- pravilno napisati denarne enote,
- izpolnjevati obrazce,
- predstaviti obračun storitve v slovenskem in dveh tujih jezikih,
- biti korekten, prijazen in imeti pošten odnos do gostov, sodelavcev in drugih,
- biti samoiniciativen in podjeten,
- načrtovati svojo poklicno kariero.
|