Dijak je zmožen:
- opraviti vsa pripravljalna dela v natakarski pripravljalnici,
- postaviti mize za različne priložnosti in obroke,
- urediti servirne in pomožne mizice,
- pripraviti pogrinjke,
- oblikovati servietke na različne načine, glede na priložnost,
- pripraviti in uporabiti ustrezno dekoracijo,
- po končanem delu urediti pripravljalnico in prostore za goste.
Dijak:
- oceni pomen urejenosti natakarske pripravljalnice za nemoteno delo,
- utemelji razlike glede postavitve miz,
- utemelji pomen ureditve in uporabe pomožne in servirne mize,
- razlikuje pogrinjke glede na vrsto obroka in gostinskega obrata,
- pozna likovne zakonitosti (barve, oblike, proporci…),
- pozna pomen vpliva reklame na posameznika,
- pozna hierarhijo potreb, loči fiziološke in psihološke potrebe.
|
Dijak je zmožen:
- opisati opremo in inventar v pripravljalnici in v prostorih za goste ter pogrinjke v tujem jeziku,
- pritegniti pozornost in omogočiti dobro počutje gosta,
- ločiti med estetskim in neestetskim (kičem),
- upoštevati zakonitosti barvnega nauka in kompozicijska načela,
- ustvarjalno razmišljati in realizirati svoje ideje,
- razvijati domišljijo in prostorsko ter predmetno predstavljivost,
- obvladati uporabo različnih površin in oblik,
- primerjati sodobno oblikovanje z oblikovanjem v preteklosti,
- razumeti značilnosti industrijskega oblikovanja predmetov in jih razlikovati od umetniških,
- preko ustreznih medijev poiskati vire.
|