PREDMETNIK : NATAKAR / SPI
PROGRAMSKE ENOTE |
1. letnik |
2. letnik |
3. letnik |
SKUPNO št. |
|||
št. ur na |
št. ur na |
št. ur na |
|||||
teden |
leto |
teden |
leto |
teden |
leto |
||
A – Splošno izobraževalni predmeti-ključne kvalifikacije |
|||||||
Slovenščina |
|
|
|
|
|
|
213 |
Matematika |
|
|
|
|
|
|
213 |
Tuji jezik |
|
|
|
|
|
|
164 |
Umetnost |
|
|
|
|
|
|
33 |
Naravoslovje* |
|
|
|
|
|
|
66* |
Družboslovje |
|
|
|
|
|
|
132 |
Športna vzgoja |
|
|
|
|
|
|
164 |
Skupaj A |
14 |
462 |
11 |
363 |
10 |
160 |
985 |
B – Strokovno vsebinski sklopi ** |
|||||||
Skupne osnove v gostinstvu |
|
|
|
|
|
|
262 |
Tehnike dela pri postrežbi gostov |
|
|
|
|
|
|
295 |
Delo v točilnici in postrežba pijač |
|
|
|
|
|
|
197 |
Komuniciranje z gosti in poslovanje |
|
|
|
|
|
|
132 |
Postrežba rednih in izrednih obrokov |
|
|
|
|
|
|
213 |
Skupaj B |
12 |
396 |
15 |
495 |
13 |
208 |
1099 |
Od tega |
|||||||
C – Praktično izobraževanje v šoli | |||||||
Praktični pouk |
5 |
165 |
10 |
330 |
10 |
160 |
655 |
Č – Praktično izobraževanje v delovnem procesu |
|||||||
Praktično usposabljanje z delom |
|
114 |
|
114 |
|
684 |
912 |
D – Interesne dejavnosti |
|||||||
Interesne dejavnosti |
|
64 |
|
64 |
|
32 |
160 |
E – Odprti kurikulum |
|||||||
Na ravni šole |
7 |
231 |
7 |
231 |
9 |
144 |
606 |
Skupno število ur pouka (A+B+E) |
33 |
1089 |
33 |
1089 |
32 |
512 |
2690 |
Skupno število ur praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
279 |
|
444 |
|
844 |
1567 |
Skupno število ur izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
1153 |
|
1153 |
|
544 |
2850 |
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
1267 |
|
1267 |
|
1228 |
3762 |
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
33 |
|
33 |
|
16 |
82 |
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
3 |
|
3 |
|
18 |
24 |
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
2 |
|
2 |
|
1 |
5 |
Skupno število tednov izobraževanja |
|
38 |
|
38 |
|
35 |
111 |
Pojasnila k predmetniku:
*Neintegrirani del naravoslovja. Za celotni katalog znanja je predvideno 132 ur.
** V vsebinskih sklopih in interesnih dejavnostih integrirani cilji ključnih kvalifikacij naravoslovje, družboslovje, umetnost, podjetništvo, zdravje in varnost pri delu, okoljska vzgoja, socialne spretnosti, učenje učenja ter načrtovanje in vodenje kariere.
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcu lahko poveča na 7 tednov v 1. in 2. letniku in na 19 tednov v 3. letniku; poleg tega se z individualno učno pogodbo lahko določi, da dijak opravlja namesto praktičnega pouka v 2. in 3. letniku (2 dni na teden) praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu.
IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA
Izobraževalni program izvajajo šola in delodajalci. Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih s sklenjeno kolektivno ali individualno učno pogodbo.
VSEBINSKI SKLOPI
V tabeli so prikazani vsebinski sklopi, razdeljeni na poklicne kompetence, vključno s strukturiranjem teh kompetenc po nivojih.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN Poklicne kompetence |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE |
||
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVU |
|
|||
SOG1 |
dijak se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
|
SOG2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, varno in varčno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
|
SOG3 |
Pozna in izvaja osnovna dela v kuhinji. |
osnovni nivo |
|
|
TEHNIKE DELA PRI POSTREŽBI GOSTOV |
|
|||
TDS1 |
Opravlja pripravljalna in zaključna dela v pripravljalnici in prostorih za goste. |
|
Rutinski nivo |
|
TDS2 |
Postreže posamezne jedi na osnovne načine. |
|
Rutinski nivo |
|
DELO V TOČILNICI IN POSTREŽBA PIJAČ |
|
|
|
|
DTP1 |
Pripravi in postreže brezalkoholne, alkoholne pijače, tople napitke in prigrizke. |
|
rutinski nivo |
|
DTP2 |
Postreže buteljčna vina. |
|
|
napredni nivo |
DTP3 |
Pripravi enostavne mešane pijače. |
|
|
napredni nivo |
KOMUNICIRANJE Z GOSTI IN POSLOVANJE |
|
|||
KGP1 |
Predstavi pisno in dnevno ponudbo v prehranskih obratih. |
|
rutinski nivo |
|
KGP2 |
Sprejme goste, priporoča in prevzema naročila v obratih s pijačami in pri rednih obrokih. |
|
rutinski nivo |
|
KGP3 |
Obračunava storitve in pripravi dnevni obračun. |
|
|
napredni nivo |
POSTREŽBA REDNIH IN IZREDNIH OBROKOV |
|
|||
RIO1 |
Postreže redne obroke na različne načine v vseh vrstah gostinskih obratov. |
|
|
napredni nivo |
RIO3 |
Postreže izredne obroke in catering. |
|
|
napredni nivo |
RIO4 |
Marinira, filira, razkosava, flambira enostavne jedi pred gostom |
|
|
napredni nivo |
ZNANJE, KI GA MORAJO IMETI IZVAJALCI POSAMEZNEGA PREDMETA OZIROMA VSEBINSKEGA SKLOPA
Predmet oziroma vsebinski sklop (VS) |
Izvajalec |
Znanje |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz slovenskega jezika in književnosti |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika |
Matematika |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz matematike |
Umetnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz umetnosti ali likovnega področja |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednja izobrazba ali srednja strokovna izobrazba iz kemije ali drugega izobraževalnega programa, ki vsebuje vsaj 315 ur biologije ali kemije ali predmetov s kemijskega ali biološkega področja |
|
Družboslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz športne vzgoje |
VS: Skupne osnove v gostinstvu |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz zdravstva, veterine, kemije ali biologije |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije turizma ali hotelirstva |
||
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije |
||
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
učitelj praktičnega pouka (strežba/kuharstvo) |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva. |
|
VS: Tehnike dela pri postrežbi gostov |
učitelji učitelj praktičnega pouka (strežba) |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, turizma ali hotelirstva |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva. |
||
VS: Delo v točilnici in postrežba pijač |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije |
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike |
||
učitelj praktičnega pouka (strežba) |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva |
|
VS: Komuniciranje z gosti in poslovanje |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, turizma ali hotelirstva |
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike |
||
učitelj praktičnega pouka (strežba/kuharstvo) |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva |
|
VS: Postrežba rednih in izrednih obrokov |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, turizma ali hotelirstva |
||
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
učitelj praktičnega pouka |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva |