Izobraževalni program: OSKRBNIK/OSKRBNICA (šs)
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitno nalogo je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedene izpitne naloge služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti posamezne storitve, zato je možno zaključni izpit uporabiti izvedbo druge primerljive storitve. Vse izpitne naloge navedene v katalogu so opisane informativno.
Izpitne naloge (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep kandidatu o vrstah in številu izpitnih nalog, eventualni dovoljenih predpripravah po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih. Brez pisnega sklepa sme kandidat uporabiti le pripomočke dovoljene s tem katalogom.
Kandidati opravljajo zaključni izpit iz vsebin oblikovanje tekstila in kuhanja in strežbe.
A: OBLIKOVANJE TEKSTILA. Dijak lahko izbira med tremi izdelki:
Za izdelavo izbranega izdelka ima na voljo do 12 ur.
B: PRIPRAVA IN SERVIRANJE JEDI. Praktični del izpita zajema:
Kandidat na izpitu samostojno pripravi po naključju izbrane jedi iz menuja ( eno ali več - glede na zahtevnost) in pogrinjek na izbrano temo za najmanj dve osebi. Menu sestavi izpitni odbor iz jedi, ki so navedene v izpitnem katalogu.
Zagovor je vezan predvsem na storitev in naj bo sestavljen iz: zagovora opisa postopka dela, postopek priprave jedi, poznavanje različnih hranilnih snovi, načina toplotne in mehanske obdelave živil, poznavanja delovnih sredstev in materialov ter pravil varstva pri delu.
Kandidat mora izpitnemu odboru predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:
Kandidat izvede dovoljene predpriprave po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo izdela pod nadzorom.
S seznamom storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati.
A) OBLIKOVANJE TEKSTILA
IZDELEK |
OPIS IZDELKA |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Žensko krilo |
Ravno krilo je podloženo in ima prekriti razpor, na sprednjem in zadnjem delu všitke, vsebuje naj zadrgo, pas, dolžina je izdelana s križnimi vbodi, pas se zapira z gumbom. |
|
Ženske hlače |
Ženske hlače so dolge, vsebujejo poševne klasične žepe, všitke, gube, zadrgo, pas, pasne prepone, dolžina je izdelana s križnimi vbodi, pas se zapira z gumbom. |
|
Ženska srajčna bluza |
Ženska srajčna bluza ima naplečnika, ki sta okrasno pošita, dolge rokave, ki vsebujejo razpor in se zapirajo z zapesniki, ovratnik je dvodelen srajčni, bluza se zapira z gumbi. |
|
B) PRIPRAVA IN SERVIRANJE JEDI
IZDELEK |
OPIS IZDELKA |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Hladne začetne jedi |
|
|
Tople začetne jedi |
|
|
Juhe in jušni vložki ter zakuhe |
|
|
Glavne jedi, prikuhe in priloge |
|
|
Solate in prelivi |
|
|
Sladice |
|
|
Pogrinjek |
|
|
Praktični del zaključnega izpita traja do 18 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitna dela do 16 ur, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava in izvedba naloge |
20 % |
|
2. strokovnost (kakovost – storitve/izdelka) |
60 % |
|
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
|
4. ustni zagovor |
10 % |
|
SKUPAJ |
100 % |
|
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Storitev je izvedena v predpisanem času, kandidat jo je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kakovost storitve je v dopustnih mejah. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Pri izdelavi je kandidat nesiguren in potrebuje stalno vodenje nadzornika. Večkrat krši predpise o varnosti in redu. Slabo ravna z oskrbovancem. Poraba materiala je nadpovprečna. Strokovnost izdelka, jedi ali postrežbe je nezadovoljiva.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.