SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: OSKRBNIK/OSKRBNICA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK – PRIPRAVA IN SERVIRANJE JEDI

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

20

155

175

2.

20

155

175

3.

20

190

210

skupaj

60

500

560

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Pri predmetu dijak:

  • spozna osnovne tehnološke postopke pri predelavi živil,

  • se nauči pripravljati jedi iz posameznih skupin in si razvija ročne spretnosti s praktičnim delom pri vajah,

  • spozna glavne zakonitosti strežbe,

  • si pridobi osnovna znanja za delo v manjšem gostinskem obratu, kmečkem turizmu in postrežbi jedi na domu.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    Učna kuhinja in delovni prostori

    Dijak

    Dijak

     

  • organizacija dela v veliki in mali kuhinji;

  • opiše opremo ter način dela pri pouku priprave in serviranja jedi;

  • Se zaveda pomembnosti funkcionalne razporeditve kuhinjskih prostorov, pripomočkov in opreme.

    Razvije sposobnost za sodelovanje z odgovornimi v kuhinji in v strežbi.

     

    Čiščenje in vzdrževanje delovnih prostorov

     

     

     

  • vrste čiščenj glede na časovno in prostorsko razdelitev;

  • čistilna sredstva;

  • razlikuje čiste in nečiste delovne prostore v kuhinji;

  • obvlada pravilni potek ročnega in strojnega pomivanja posode;

  • razloži pomen ločevanja odpadkov;

  • zna vzdrževati prostore v kuhinji;

  • Se zaveda pomembnosti pravilnega vzdrževanja,higiene v kuhinji in strogega ločevanja čistih in nečistih del.

    Se zave ekološke osveščenosti pri delu.

     

    Higiena dela v kuhinji

     

     

     

  • osebna higiena;

  • delovna obleka;

  • kuhinjsko perilo;

  • pridobi osnovna znanja o vzdrževanju osebne higiene in delovne obleke;

  • pozna delovno obleko za delo v kuhinji in v strežbi;

  • zna uporabljati pralni in sušilni stroj ter likalnik;

  • Zna skrbno negovati svojo delovno obleko in vzdrževati osebno higieno.

    Razvija si delovne navade, vztrajnost , sistematičnost, natančnost in urejenost pri delu.

    Se zave pomena pravilnega ravnanja, ekonomičnosti in vzdrževanja kuhinjskih aparatov in pripomočkov.

     

    Mehanska obdelava živil

     

     

     

  • neobdelana, predpripravljena, polpripravljena živila, gotove jedi;

  • ribanje;

  • rezanje;

  • sekljanje;

  • gnetenje;

  • nauči se pripraviti in urediti delovni prostor;

  • obvlada posamezne načine mehanske obdelave živil;

  • spozna preproste postopke rezanja živil za dekoracijo jedi;

  • Se uri v strokovnem izrazoslovju in razvija ročne spretnosti s praktičnim delom pri vajah.

    Si pridobi občutek za skupinsko delo.

     

    Toplotna obdelava živil

     

     

     

  • kuhanje;

  • dušenje;

  • pečenje;

  • praženje;

  • seznani se s pravilnimi postopki in fazami toplotne obdelave, ki ustrezajo danim živilom, da se obdrži hranilna vrednost, okus in aroma;

  • Postane dojemljiv za različne postopke mehanske in toplotne obdelave živil.

     

    Receptura in zahtevek

  • na osnovi posredovane recepture izdela zahtevek za živilo

  • s pomočjo recepture pripravi jedi

  • Si prizadeva , da je delo čim bolje opravljeno.

     

    Hladne in tople začetne jedi

     

     

     

  • predjedi;

  • spozna osnovne vrste hladnih in toplih začetnih jedi;

  • nauči se pravilno uporabljati ustrezno posodo in pribor za pripravo hladnih in toplih začetnih jedi;

  •    

    Juhe, enolončnice, jušne zakuhe in vložki

     

     

     

  • priprava juh, enolončnic, zakuh in vložkov;

  • zna pripraviti osnovne vrste juh, jušnih zakuh in vložkov;

  •    

    Mesne jedi

     

     

     

  • uporabnost mesa pri pripravi jedi

  •  spozna osnovne načine toplotne obdelave masa;

  •    

    Ribe in morski sadeži

     

     

     

  • splošno o ribah;

  • seznani se s preprostimi načini priprave rib;

  •    

    Priloge in prikuhe;

  • izdela določene priloge in prikuhe;

  •    

    Sladice

     

     

     

  • osnovne tople in hladne;

  • obvlada pripravo osnovnih vrst testa;

  • zna peči razne vrste peciva z uporabo raznih vzhajal in polnovrednih mlevskih izdelkov;

  • Upošteva, da je za kakovosten izdelek treba poznati tehnološke postopke.

     

    Zelenjavne jedi in solate

  • določi uporabnost posameznih delov zelenjave;

  • izdela različne vrste zelenjavnih jedi in solat s prelivi;

  • Si razvije pravilen odnos do hrane in njene kakovosti.

     

    Narodne jedi

     

     

     

  • narodne jedi po posameznih slovenskih pokrajinah;

  • seznani se z jedmi posameznih slovenskih pokrajin;

  • Ovrednoti smisel in pomen ohranitve običajev in pridobljeno znanje.

    Pridobljeno znanje uporablja v vsakdanjem življenju.

     

    Konzerviranje živil

     

     

     

  • priprava živil za konzerviranje;

  • nauči se preprostega shranjevanja in konzerviranja živil;

  • opiše načine shranjevanja živil glede na temperaturo, vlago, zrak, svetlobo in varnost pred škodljivci;

  •    

    Pogrinjki

     

     

     

  • enostavni;

  • razširjeni;

  • spozna osnovna načela pri pripravi enostavnega in razširjenega pogrinjka;

  • zna pripraviti mizo za praznike in posebne priložnosti;

  • Razvije samoiniciativnost in samostojnost pri delu.

    Upošteva predpise in pravila pri svojem delu.

     

    Inventar

  • obvlada osnovni strežni inventar po skupinah;

  • izbere ustrezen način čiščenje in vzdrževanja;

  • Ima ustrezen odnos do strežnega inventarja in znati z njim pravilno ravnati.

     

    Pripravljalna dela v strežbi in strežno osebje

  • spozna potek pripravljalnih del v strežbi;

  • Razvija komunikacijske spretnosti in vedenja.

     

    Postrežba jedi in pijač

     

     

     

  • navadni način strežbe;

  • spozna pravila navadnega načina strežbe;

  • Predvidi primeren način strežbe ob določenem času in določeni priložnosti.

     

    Varovalna prehrana

     

     

     

  • poudarek na zdravi prehrani;

  • spozna osnovna načela varovalne dietne prehrane

  • pripravi obroke hrane za ljudi v različnih življenjskih obdobjih

  • Postane odprt za novosti v gastronomiji.

     

    Prehrana v različnih življenjskih obdobjih

     

     

     

  • prehrana otroka in mladostnika;

  • prehrana starostnika;

  • razlikuje načine prehranjevanja ljudi različnih starosti;

  •  

    Ogled kuhinje v vrtcu in v domu za varstvo odraslih.

    Diete

  • se seznani z ustreznimi predpisi in principi pri pripravi osnovnih diet;

  • Si razvije tehnike dela pri pripravi različnih diet.

    Zave se pomena diet v vsakodnevni prehrani.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • učna kuhinja,

  • inventar,

  • pogrinjki,

  • higiena dela v kuhinji,

  • Kultura bivanja

    Praktični pouk oblikovanje tekstila

  • notranja oprema prostorov,

  • izdelava prtov in nadprtov, zaves,

  • izdelava predpasnikov,

  • izdelava krila in srajčne bluze,

  • osebna higiena,

  • ravnanje s kuhano hrano,

  • mehanska in toplotna obdelava živil,

  • uporaba industrijsko predelanih živil,

  • konzerviranje živil,

  • normativi živil za posamezne jedi,

  • Kultura bivanja

    Prehrana

    Matematika

  • osebna higiena,

  • skupine živil,

  • merske enote,

  • programiranje in načrtovanje prehrane,

  • oblike ponudbe,

  • Poslovna informatika

  • izdelava tabel,

  • oblikovanje besedil,

  • diete,

  • Kultura bivanja

  • prehrana in dieta pri negi na domu,

  • prehrana v različnih življenjskih obdobjih.

  • Kultura bivanja

  • posebne potrebe na domu.