Izobraževalni program: OSKRBNIK/OSKRBNICA
PRAKTIČNI POUK – PRIPRAVA IN SERVIRANJE JEDI
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
20 |
155 |
175 |
2. |
20 |
155 |
175 |
3. |
20 |
190 |
210 |
skupaj |
60 |
500 |
560 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijak:
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Učna kuhinja in delovni prostori |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zaveda pomembnosti funkcionalne razporeditve kuhinjskih prostorov, pripomočkov in opreme. Razvije sposobnost za sodelovanje z odgovornimi v kuhinji in v strežbi. |
|
Čiščenje in vzdrževanje delovnih prostorov |
|
|
|
|
|
Se zaveda pomembnosti pravilnega vzdrževanja,higiene v kuhinji in strogega ločevanja čistih in nečistih del. Se zave ekološke osveščenosti pri delu. |
|
Higiena dela v kuhinji |
|
|
|
|
|
Zna skrbno negovati svojo delovno obleko in vzdrževati osebno higieno. Razvija si delovne navade, vztrajnost , sistematičnost, natančnost in urejenost pri delu. Se zave pomena pravilnega ravnanja, ekonomičnosti in vzdrževanja kuhinjskih aparatov in pripomočkov. |
|
Mehanska obdelava živil |
|
|
|
|
|
Se uri v strokovnem izrazoslovju in razvija ročne spretnosti s praktičnim delom pri vajah. Si pridobi občutek za skupinsko delo. |
|
Toplotna obdelava živil |
|
|
|
|
|
Postane dojemljiv za različne postopke mehanske in toplotne obdelave živil. |
|
Receptura in zahtevek |
|
Si prizadeva , da je delo čim bolje opravljeno. |
|
Hladne in tople začetne jedi |
|
|
|
|
|
||
Juhe, enolončnice, jušne zakuhe in vložki |
|
|
|
|
|
||
Mesne jedi |
|
|
|
|
|
||
Ribe in morski sadeži |
|
|
|
|
|
||
Priloge in prikuhe; |
|
||
Sladice |
|
|
|
|
|
Upošteva, da je za kakovosten izdelek treba poznati tehnološke postopke. |
|
Zelenjavne jedi in solate |
|
Si razvije pravilen odnos do hrane in njene kakovosti. |
|
Narodne jedi |
|
|
|
|
|
Ovrednoti smisel in pomen ohranitve običajev in pridobljeno znanje. Pridobljeno znanje uporablja v vsakdanjem življenju. |
|
Konzerviranje živil |
|
|
|
|
|
||
Pogrinjki |
|
|
|
|
|
Razvije samoiniciativnost in samostojnost pri delu. Upošteva predpise in pravila pri svojem delu. |
|
Inventar |
|
Ima ustrezen odnos do strežnega inventarja in znati z njim pravilno ravnati. |
|
Pripravljalna dela v strežbi in strežno osebje |
|
Razvija komunikacijske spretnosti in vedenja. |
|
Postrežba jedi in pijač |
|
|
|
|
|
Predvidi primeren način strežbe ob določenem času in določeni priložnosti. |
|
Varovalna prehrana |
|
|
|
|
|
Postane odprt za novosti v gastronomiji. |
|
Prehrana v različnih življenjskih obdobjih |
|
|
|
|
|
Ogled kuhinje v vrtcu in v domu za varstvo odraslih. |
|
Diete |
|
Si razvije tehnike dela pri pripravi različnih diet. Zave se pomena diet v vsakodnevni prehrani. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kultura bivanja Praktični pouk oblikovanje tekstila |
|
|
Kultura bivanja Prehrana Matematika |
|
|
Poslovna informatika |
|
|
Kultura bivanja |
|
|
Kultura bivanja |
|