SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: OSKRBNIK/OSKRBNICA

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PREHRANA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

55

15

70

2.

55

15

70

3.

   

 

skupaj

110

30

140

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Pri predmetu dijaki:

  • spoznajo pomen prehrane za človekovo zdravje,

  • spoznajo hranilne snovi, zgradbo, njihove lastnosti in pomen za človeka,

  • glede na hranilni sestav prepoznajo posamezna živila, njihovo biološko in energetsko vrednost, lastnosti, pridobivanje, način uporabe, obdelave, predelave, embaliranja in shranjevanja,

  • si oblikujejo pravilen odnos do zdrave prehrane,

  • spoznajo stroje in pripomočke za pripravo določenih jedi,

  • se usposobijo za načrtovanje zdrave prehrane,


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1.letnik

    INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    POMEN PREHRANE

    Dijaki

    Dijaki

     

  • vpliv hrane na človekovo zdravje;

  • pomen hranilnih snovi;

  • energijska vrednost obroka;

  • obnovijo predhodna znanja o prehrani;

  • spoznajo pomen hranilnih snovi za človekov razvoj;

  • se naučijo sestaviti energijsko polnovreden obrok;

  • Se zavedajo posledic nepravilnega prehranjevanja.

    Vaja: Sestavljanje energijsko polnovrednih obrokov.

    beljakovine in beljakovinska živila

     

     

     

  • beljakovine (zgradba, lastnosti, pomen);

  • mleko in mlečni izdelki;

  • meso in mesni izdelki;

  • ribe;

  • jajca;

  • spoznajo zgradbo molekule beljakovine;

  • znajo pojasniti pojem "esencialna aminokislina";

  • naštejejo hranilne snovi, ki jih vsebuje mleko;

  • spoznajo različne mlečne izdelke;

  • razlikujejo vrste mesa glede na hranilno vrednost;

  •  znajo ovrednotiti jajca in ribe kot beljakovinsko živilo;

  • Znajo ovrednotiti današnjo porabo beljakovin v prehrani.

    Se zavedajo pomena beljakovinskih živil.

    Seminarska naloga: mlečni izdelki.

    Seminarska naloga: jajca.

    Seminarska naloga: ribe.

    maščobe in maščobna živila

     

     

     

  • maščobe (zgradba, delitev in lastnosti maščob);

  • rastlinska olja in masti;

  • živalska olja in masti;

  • margarina;

  • vrednotenje jedilnih masti in olj;

  • spoznajo zgradbo maščob, lastnosti maščob, pomen maščob;

  • znajo opisati pridobivanje rastlinskih masti in olj;

  • poznajo različne vrste jedilnega olja in rastlinske jedilne masti. znajo navesti živalske masti in olja;

  • primerjalno ovrednotijo margarino in maslo in navedejo značilnosti po katerih ocenjujemo maščobe;

  • Si privzgojijo čut odgovornosti do pravilne prehrane, saj s pravilno prehrano vplivajo na človekovo zdravje.

    Vaja: lastnosti maščob.

    ogljikovi hidrati in ogljikohidratna živila

     

     

     

  • ogljikovi hidrati (zgradba, delitev, lastnosti in pomen);

  • sladkorji in nadomestki sladkorjev;

  •  žita in žitni proizvodi (vrste žit, moka, škrob, kruh in pecivo, rahljalna sredstva, testenine).

  • razložijo zgradbo oh;

  • poznajo vlogo oh v človeškem organizmu in znajo ugotoviti potrebe po oh;

  • znajo opisati pridobivanje sladkorja in pojasniti pomen sladkorja v prehrani;

  • ovrednotijo sladkorne nadomestke in sladila kot dietetična živila;

  • poznajo vrste žit in znajo opisati zgradbo žitnega zrna;

  • opišejo izdelavo kruha.

  • Morajo biti dosledni in odgovorni.

    Se zavedajo morajo posledic prekomernega uživanja sladkorjev.

    Seminarska naloga: olja.

    Vaja: lastnosti sladkorjev.

    Seminarska naloga: umetna sladila.

    Seminarska naloga: kruh.

     

    2.letnik

    INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VITAMINSKO MINERALNA ŽIVILA

    Dijaki

    Dijaki

     

  • vitamini(vrste vitaminov, pomen, lastnosti);

  • minerali (vrste, bolezni ki nastanejo zaradi pomanjkanja);

  • sadje (pečkato,koščičasto, jagodičasto, južno sadje, hranilna vrednost sadja);

  • zelenjava ali vrtnine;

  • (hranilne snovi v zelenjavi);

  • znajo razložiti kaj so vitamini in pojasniti pomen vitaminov v človeškem telesu;

  • ločijo makroelemente in elemente v sledovih;

  • razložijo pomen mineralnih snovi za človeški organizem;

  • znajo pojasniti pojem "sadje" in ovrednoti sadje kot živilo z majhno energijsko vrednostjo bogato z vitamini in minerali;

  • pojasnijo besedo "zelenjava"in ovrednoti prehrambeno-fiziološko vrednost zelenjave;

  • Razvijajo osebno odgovornost za zdravo življenje.

    Si privzgojijo čut odgovornosti do pravilne prehrane, saj s pravilno prehrano vplivajo na človekovo zdravje.

    Seminarska naloga: golšavost.

    Seminakska naloga: domače sadje.

    Seminarska naloga: zelenjava.

    začimbe in dišavnice

     

     

     

  • kis, sol;

  • začimbe in dišavnice iz rastlin, ter industrijsko pripravljene mešanice začimb;

  • pojasnijo razliko med alkoholnim in ocetnim kisom;

  • znajo našteti različne vrste kisa;

  • razložijo pomen začimb in dišavnic;

  • Razvijejo si sposobnost odločanja in svetovanja.

    Seminarska naloga: dišave in začimbe.

    konzerviranje živil

     

     

     

  • fizikalni načini;

  • kemični načini;

  • naravno-biološki načini;

  • spoznajo različne načine konzerviranja živil;

  • primerjajo uporabnost posameznih načinov med seboj;

  • Se zavedajo posledic nepravilnega ravnanja z živili.

    Seminarska naloga: zmrzovanje živil.

    pijače

     

     

     

  • mineralne vode;

  • umetne in brezalkoholne pijače;

  • alkoholne pijače(pivo, vino, žgane pijače);

  • poznajo tehnologijo pijač;

  • znajo razvrstiti pijače po veljavni zakonodaji;

  • Razvijajo odgovornost za osveščanje potrošnika o kulturi pitja.

     

    bolezni zaradi nepravilne prehrane

     

     

     

  • podhranjenost;

  • slabokrvnost;

  • debelost;

  • rahitis.

  • razumejo pomembnost pravilnega prehranjevanja;

  • spoznajo nekaj bolezni, ki nastanejo zaradi nepravilne prehrane.

  • Se zavedajo posledic nepravilne prehrane.

    Seminarska naloga: debelost.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • pisno (krajši testi in vaje),

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    Hranilne snovi

    Priprava in serviranje jedi

  • delitev živil glede na hranilno vrednost;

  • Živila

     

  • pregled določenih živil;

  • Vrste konzerviranja

     

  • izdelava marmelade;

  • Dišave in začimbe

     

  • pregled dišav in začimb;:

  • Vitaminsko-mineralna živila

     

  • priprava sadne solate;

  • Pijače

     

  • pregled posameznih vrst pijač.