Izobraževalni program: ARANŽERSKI TEHNIK
Sprejeto na 52.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 26. 10. 2001
KEMIJA IN POZNAVANJE BLAGA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
63 |
7 |
70 |
2. |
63 |
7 |
70 |
3. |
|
|
|
4. |
|
|
|
skupaj |
126 |
14 |
140 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijakI:
1. letnik
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Gradniki snovi |
|
|
|
Zgradba atoma |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija sposobnost oblikovanja zaključkov. |
|
periodni sistem |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost oblikovanja zaključkov. Razvija strokovnost in natančnost. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
|
pomen in vloga organskih spojin |
|
|
|
ogljikovodiki in derivati |
|
|
|
|
|
Razvija varčnost in ekonomičnost. Razvija skrb za varovanje okolja. |
|
ogljikovi hidrati in proteini |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. |
|
osnove poznavanja blaga |
|
|
|
blago |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija ekonomičnost. |
Vaje: Razvrščanje blaga (izpolnjevanje tabele). |
kakovost blaga |
|
|
|
|
|
Razvija pošten odnos do poslovnega partnerja. Razvija poklicno odgovornost. |
|
embalaža in pakiranje |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost. Pozna pomen napredka znanosti in tehnike. Razvija čut za ohranjanje okolja ter osebno odgovornost. |
Vaje: Prepoznavanje različnih vrst in oblik embalažnih materialov, ugotavljanje prednosti in pomanjkljivosti. Referati: Embalaža in varstvo okolja. |
živila |
|
|
|
uvod v živilsko področje |
|
|
|
|
|
Razvija human odnos do prehranjevanja. Razvija skrb za zdravje. Pridobiva ustrezen odnos do zdrave prehrane. |
Vaje: Izračun energijske vrednosti posameznih obrokov. Videofilm: Konzerviranje živil. |
ogljikohidratna živila |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost. Razvija skrb za pravilno prehrano. Razvija skrb za zdravje zob. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija odnos do kruha kot osnovnega živila. Razvija kritičen odnos do pomanjkanja hrane. |
Vaje: Organoleptično ocenjevanje vzorcev kruha. Videofilm: Domača čebela. |
beljakovinska živila |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost za pravilno ravnanje in shranjevanje izdelkov. Razvija sposobnost opazovanja. Razvija zdrave prehranjevalne navade. Razvija natančnost in strokovnost. |
Vaje: Organoleptično ocenjevanje različnih vrst sirov. Videofilmi: |
maščobna živila |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija odnos do zdravega prehranjevanja. Razvija natančnost in strokovnost. |
|
vitaminsko mineralna živila |
|
|
|
|
|
Razvija skrb za zdravje. Razvija zdrave prehranjevalne navade. Širi splošno razgledanost. |
Vaje: Razpoznavanje posameznih vrst sadja in zelenjave. |
začimbe, dišave, |
|
|
|
|
|
Razvija zdrave prehrambene navade. Razvija čut za kulturo pitja alkoholnih pijač. Spozna alkoholizem kot družbeni zlo. |
Vaje: Organoleptično prepoznavanje dišav in začimb. Videofilm: Vina in trte na Slovenskem. |
2. letnik
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
agrokemični proizvodi |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija pozitiven odnos do zdrave prehrane. Razvija pozitiven odnos do okolja. Razvija ekološko zavest o varovanju okolja. Zaveda se nevarnosti kemičnih sredstev za okolje. |
|
barve in premazna sredstva |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost primerjave. Širi splošno razgledanost. Znanja povezuje s svojo stroko. |
|
pralna in čistilna sredstva |
|
|
|
|
|
Razvija ekološko zavest in pozitiven odnos do okolja. |
|
kozmetična sredstva |
|
|
|
|
|
Razvija ustrezen odnos do higiene in osebne nege. Razvija občutek za estetsko ličenje. |
Demonstracije: Obisk vizažistke (demonstracija nega in ličenja). |
polimeri |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Razvija pozitiven odnos do okolja. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. |
Videofilmi: Umetne mase. |
tekstilno področje |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Razvija strokovnost in ustvarjalnost. Razvija občutek za modne smernice. |
Vaje: Prepoznavanje in risanje vezav. |
usnje, krzno |
|
|
|
|
|
Rzvija opazovanje. Razvija ekološko zavest. |
|
goriva |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost do preprečevanja požarov. Razvija varčnost in ekonomičnost. Razvija zdrav odnos do varovanja okolja. |
|
tehnično področje |
|
|
|
les |
|
|
|
|
|
Oblikuje odnos do narave. Razvija ozaveščanje o racionalni rabi lesa. |
. |
papir |
|
|
|
|
|
Oblikuje odgovoren odnos do narave. Razvija odnos do pisane besede. |
|
kovine in kovinski izdelki |
|
|
|
|
|
Širi splošno izobrazbo in razgledanost. Kritično oceni vpliv kovinsko predelovalne industrije na okolje. Razvija odgovornost do varovanja okolja. |
Videofilm: Čudoviti svet mineralov. |
steklo in keramika |
|
|
|
|
|
Razvija varčnost in ekonomičnost, Razvija odgovornost do varčne rabe energije. |
|
elektrotehniški material |
|
|
|
|
|
Razvija poslovnost. |
Uporaba različnega slikovnega gradiva. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Trženje |
|
|
Trženje |
|
|
Dekoriranje |
|
|
Dekoriranje |
|
|
Aranžerstvo in oblikovanje |
|
|
Biologija |
|