Izobraževalni program: EKONOMSKI TEHNIK (IS)
Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999
KEMIJA IN POZNAVANJE BLAGA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
63 |
7 |
70 |
2. |
63 |
7 |
70 |
3. |
70 |
70 |
|
4. |
68 |
68 |
|
skupaj |
264 |
14 |
278 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijak:
1. LETNIK
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
I. GRADNIKI SNOVI |
|||
1. Zgradba atoma in periodni sistem |
|||
|
|
Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija sposobnost primerjave Razvija sposobnost oblikovanja zaključkov. |
Uporaba periodna sistema v tabelarični in računalniški obliki. Uporaba preglednic velikosti atomov in ionov elementov. Slike atomov (STM). Uporaba multimedijskih enot in medmrežja. |
2. Povezovanje gradnikov |
|
|
|
Kemijska vez |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija natančnost. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. |
Demonstracijski eksperimenti: 1. Lastnosti ionskih in molekulskih snovi: raztapljanje v vodi, tališče. Vaja: Lastnosti ionskih in molekulskih snovi: primerjava lastnosti natrijevega klorida, kremena, saharoze in voska (2 uri). Uporaba modelov (NaCl, diamant). Uporaba medmrežja. |
Molekulske vezi |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija sposobnost oblikovanja lastnih zaključkov. |
Uporaba modelov: 1. Molekulski kristal joda ali ogljikovega dioksida 2. Model za prikaz vodikovih vezi v vodi. Demonstracijski eksperimenti: 1. Amoniakov vodnjak 2. Tališča izbranih snovi. Uporaba medmrežja. |
II. SPREMEMBE |
|
|
|
1. Energijske spremembe |
|
|
|
Kemijska reakcija kot energijska sprememba |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Osvaja strokovnost. Razvija delovno disciplino. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. |
Demonstracijski eksperimenti: 1. Eksotermna reakcija: CaO v H2O 2. Endotermna reakcija: NH4 Cl in Ba(OH)2 Vaja: 1. Entalpija reakcije med Zn in vodno raztopino bakrovega(II) sulfata ali 2. Sežigna entalpija etanola (1ura). |
2. Potek kemijskih reakcij |
|
|
|
Hitrost kemijskih reakcij |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija delovno disciplino. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija sposobnost oblikovanja zaključkov. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. |
Demonstracijski eksperimenti: 1. Homogena kataliza: reakcija med NaOOC-COONa in KMnO4 v prisotnosti MnSO4 kot katalizatorja 2. Heterogena kataliza: razpad H2O2 v prisotnosti MnO2 kot katalizatorja. Vaja: 3. Vpliv koncentracije in temperature na hitrost reakcije med natrijevim tiosulfatom in klorovodikovo kislino. |
3. Ravnotežja v vodnih raztopinah |
|
|
|
Kisline, baze, soli |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija delovno disciplino. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Demonstracije in eksperimenti: 1. Primeri kislin, raztapljanje v vodi, merjenje pH 2. Primeri baz, merjenje pH 3. Indikatorji, pH meter. Vaja: 1. Reakcije med kislinami in bazami - titracija ali 2. Hidroliza soli, merjenje pH (2 uri) 3. Ionske reakcije (1ura). |
Redoks reakcije |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Razvija delovno disciplino. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. |
Demonstracijski eksperimenti: 1. Oksidativna in reduktivna razgradnja organskih spojin 2. Oksidacija etanola (Alkotest). Vaja: 1. Raztapljanje kovin v HCl 2. Priprava in merjenje napetosti Danielovega galvanskega člena 3. Elektroliza vode (1ura). Učni filmi: Pridobivanje kovin z elektrolizo. Korozija in zaščita kovin. |
2.LETNIK
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
III. ELEMENTI V PERIODNEM SISTEMU |
|
|
|
1. Področja v periodnem sistemu |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Razvija sposobnost primerjave. Razvija sposobnost oblikovanja zaključkov. |
Uporaba periodnega sistema v tabelarični in računalniški obliki. Uporaba medmrežja. |
2. Nekovine |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija delovno disciplino. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Demonstracijski eksperimenti: |
3. Kovine |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Demonstracije in eksperimenti: 1. Lastnosti izbranih kovin. Vaja: 1. Določanje trdote različnih vzorcev vode (2 uri). Uporaba medmrežja: 1. Novo odkriti elementi. |
IV. POMEN IN VLOGA ORGANSKIH SPOJIN |
|
|
|
1. Ogljikovodiki in derivati |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija varčnost in ekonomičnost. Razvija skrb za varovanje okolja. |
Demonstracije: Vaja: 1. Kreking ogljikovodikov ali 2. Ogljikovodiki kot topila (2uri). Referati: Ogled učnih filmov: 1. Predelava zemeljskega olja 2. Alternativni viri energije 3. Recikliranje in prihranki energije. Multimedijske predstavitve. Uporaba medmrežja. |
2. Lipidi in površinsko aktivna sredstva |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija delovno disciplino. Razvija zdrave prehrambene navade. Razvija ustrezen odnos do higiene. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Ogled učnih filmov: 1. Tenzidi 2. Kemija čistil Demonstracija: Vaja: 1. Kuhanje mila (1 ura). Uporaba medmrežja: |
3. Ogljikovi hidrati in proteini |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija ustrezen odnos do zdrave prehrane. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Demonstracijski eksperimenti: 1. Dokazne reakcije za ogljikove hidrate 2. Dokazne reakcije za aminokisline, in peptide. Vaja: Kislinska in encimska hidroliza škroba in beljakovin (2 uri) Uporaba modelov aminokislin. Uporaba baz podatkov in medmrežja. Multimedijske predstavitve. |
V. OSNOVE POZNAVANJA BLAGA |
|||
1. Blago |
|||
|
|
Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija ekonomičnost. |
|
2. Standardi in standardizacija |
|||
|
|
Osvaja strokovnost Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija sposobnost reševanja konfliktov. Razvija poslovni odnos. Razvija poklicno odgovornost. |
Referat: 1. Pomen standardizacije Vaja: 1. Iz zbranih člankov, Sporočil, Kataloga SIST ugotavlja in primerja strukturo posameznih standardov. 2. Zbere konkretne vzorce listin, jih pregleda, primerja ter izpolni. |
3. Kakovost blaga |
|||
|
|
Razvija strokovnost. Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija pošten odnos do poslovnega partnerja. Osvaja poklicno etiko. Razvija poklicno odgovornost. |
Vaja: 1. Jemanje vzorca in sestava zapisnika (izbere učitelj). |
4. Sistematizacija blaga |
|||
|
|
Razvija natančnost. Razvija strokovno in poklicno odgovornost. Razvija poslovnost in ekonomičnost. |
Vaja: 1. Pregled nomenklatur. |
5. Embalaža in pakiranje |
|||
|
|
Razvija strokovnost. |
Vaja: 1. Prepoznavanje embalažnih materialov in različnih oblik embalaže. Uporaba medmrežja. |
|
|
Razvija varčnost in ekonomičnost. Pozna pomen napredka znanosti in tehnike. Razvija ustrezen odnos do okolja in osebno odgovornost. |
Referat: 1. Embalaža in okolje 2. Zbiranje in recikliranje odpadne embalaže 3. Varčevanje z embalažnimi materiali. |
3. LETNIK
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
VI. ŽIVILA |
|
|
|
Uvod v živilsko področje |
|||
|
|
Razvija strokovnost. Razvija skrb za zdravje. Pridobiva ustrezen odnos do zdrave prehrane. |
Ogled učnih filmov: Vaja: 4. Mikroskopiranje mikroorganizmov iz vzorcev kvarjenih živil. Uporaba medmrežja. |
Živila, bogata z ogljikovimi hidrati |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija skrb za zdravje. Razvija zdrave prehrambene navade. |
Ogled učnih filmov: Vaja: 1. Prepoznavanje žitaric 2. Mikroskopiranje različnih vrst škroba 3. Ogljikovi hidrati v živilih 4. Primerjava sladkosti in hitrost raztapljanja sladkorjev 5. Ocenjevanje kakovosti kruha Demonstracija: različne vrste moke, testenine. |
Beljakovinska živila |
|||
|
|
Razvija sposobnost opazovanja. Razvija spretnosti za varno eksperimentalno delo. Razvija zdrave prehrambene navade. Razvija strokovnost. |
Ogled učnih filmov: Mleko, Ribištvo, Ribe različnih rečnih območij. Referat: 1. Mleko 2. Fermentirani mlečni izdelki ali 3. Siri Vaja: 1. Dokaz beljakovin v živilih 2. Hranilne snovi v mleku 3. Spoznavanje posameznih vrst sirov in ocenjevanje njihove kakovosti |
|
|
4. Hranilna vrednost mesa in rib 5. Hranilne snovi v jajcih 6. Ugotavljanje svežosti jajc. |
|
|
|
Uporaba medmrežja. |
|
|
|
Demonstracija stročnic. |
|
Maščobna živila, masti in olja |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. |
Vaja: 1. Pridobivanje in kemična sestava olja 2. Pridobivanje živalskih maščob |
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija zdrave prehrambene navade. |
3. Topnost maščob 4. Ugotavljanje žarkosti maščob. |
Vitaminsko-mineralna živila |
|||
|
|
Širi splošno razgledanost. Osvaja strokovnost in natančnost. Razvija skrb za zdravje. Razvija zdrave prehrambene navade. |
Referat: 5. Vitamini v zdravi prehrani 6. Pomen sadja in vrtnin v prehrani Vaja: 1. Vitamin C (dokaz kisline, sestava, reduktivne lastnosti) 2. Dokaz mineralnih snovi v živilih |
|
|
Vaja: 1. Razpoznavanje vrst, sort in določanje kakovosti sadja in vrtnin. |
|
Začimbe, dišavnice, alkaloidna poživila, alkoholne in brezalkoholne pijače |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija zdrave prehrambene navade. |
Ogled učnih filmov: 1. Sol - živilo in industrijska surovina 2. Fiziološki učinki drog. |
|
|
Razvija moralno-etične vrednote |
Vaja: 1. Prepoznavanje dišavnic |
|
|
Se zave delovne in strokovne odgovornosti. |
2. Priprava čaja, kave in kakava ter ocena kakovosti 3. Določanje količine tobačnega kondenzata. Uporaba medmrežja. |
VII. AGROKEMIČNI PROIZVODI |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija kritičen odnos do pojavov in problemov. Razvija ustrezen odnos do zdrave prehrane. Razvija pozitiven odnos do okolja. |
Vaja: 1. Razpoznavanje in razvrščanje mineralnih gnojil 2. Razumevanje in primerjava podatkov v navodilih za uporabo različnih kemičnih sredstev za varstvo rastlin. Uporaba medmrežja. |
VIII. BARVE, BARVILA IN PREMAZNA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Širi splošno razgledanost. Osvaja strokovnost Razvija sposobnost primerjave. Razvija sposobnost oblikovanja lastnih zaključkov. |
Multimedijska predstavitev: 1. Barva in naravna barvila. Demonstracijski eksperimenti: 1. Sinteza in/ali izolacija barvil, barvanje in obstojnost različnih barvil. Učna zbirka za področje barvil: 1. fotografije, uporabni tržni izdelki, umetniški izdelki. Uporaba medmrežja. |
IX. KOZMETIČNA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija delovno disciplino. Razvija ustrezen odnos do higiene in osebne nege. Razvija odgovoren odnos do okolja. |
Ogled učnih filmov: 1. Tenzidi 2. Kemija čistil 3. Človeška koža. Vaja: 1. Izdelava kreme (emulgiranje maščob). Uporaba medmrežja. |
4. letnik
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
X. POLIMERI |
|
|
|
|
|
Širi splošno izobrazbo. Osvaja strokovnost. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. Razvija natančnost. Razvija pozitiven odnos do okolja. |
Vaja: 1. Prepoznavanje, razvrščanje in primerjava lastnosti polimernih snovi 2. Primerjava lastnosti termoplastov in duromer 3. Študij pogojev nabrekanja poliadicijskega polimera Agrogela v različnih topilih in raztopinah elektrolitov 4. Sinteza najlona 5. Sinteza različno premreženih poliestrov in študij vplivov zamreženja na lastnosti. Učni filmi: 1. Umetne mase 2. Obdelava umetnih mas. Uporaba medmrežja. Uporaba zgoščenk z lastnostmi polimerov. |
XI. TEKSTILNO PODROČJE |
|
|
|
Tekstilne surovine |
|||
|
|
Širi splošno izobrazbo. Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. |
Demonstracija tekstilnih vlaken. Vaja: 1. Opazovanje vlaken pod mikroskopom 2. Sežigni test in topnost vlaken v različnih topilih. |
|
|
Razvija natančnost in delovno disciplino. |
Uporaba medmrežja. |
Tekstilnotehnološki postopki |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost in zanesljivost. Razvija poklicno odgovornost. |
Demonstracija vzorcev tkanin. Vaja: 1. Prepoznavanje in risanje vezav 2. Razpoznavanje in določanje vzorcev tkanin. Uporaba medmrežja. |
XII. USNJE, KRZNO IN OBUTEV |
|
|
|
|
|
Osvaja strokovnost in natančnost. Oblikuje ustrezen odnos do okolja in drugih živih bitij. |
Demonstracija različnih vrst usnja. Vaja: 1. Fizikalne lastnosti usnja. Uporaba medmrežja. |
XIII. TEHNIČNO PODROČJE |
|
|
|
Gozdno gospodarstvo in lesnopredelovalna industrija |
|||
|
|
Oblikuje odgovoren odnos do narave. Razvija strokovnost in natančnost. |
Ogled učnih filmov: 1. Obdelava lesa. Vaja: 1. Razpoznavanje različnih vrst lesa, primerjava njihovih lastnosti 2. Določanje prereza. Uporaba medmrežja. |
Papirna industrija |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija ekonomičnost. |
Ogled učnih filmov: 1. Ročna izdelava papirja 2. Strojna izdelava papirja. Vaja: 1. Vrste papirja, formati, gramska masa, debelina. |
Minerali kot naravne surovine |
|||
|
|
Širi splošno razgledanost. Razvija strokovnost in natančnost. Razvija sposobnost opazovanja in primerjave. |
Ogled učnih filmov: Čudoviti svet mineralov. Vaja: 1. Razpoznavanje ter določanje kamnin in mineralov ter primerjava njihovih lastnosti. |
Kovine |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Širi splošno izobrazbo. Razvija natančnost. Kritično oceni vpliv težke industrije na okolje. |
Ogled učnih filmov: 1. Litje 2. Površinsko kaljenje 3. Varjenje 4. Sintranje- prašna metalurgija. Vaja: 1. Prepoznavanje vzorcev kovin in zlitin ter primerjava njihovih lastnosti 2. Topnost v kislinah 3. Odpornost proti koroziji 4. Normalizacija in kaljenje. Uporaba medmrežja. |
Draguljarstvo in zlatarstvo |
|||
|
|
Razvija strokovnost in natančnost. Razvija poslovnost. |
Ogled učnih filmov: 1. Čudoviti svet mineralov. Uporaba medmrežja. |
|
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija natančnost. Razvija varčnost in ekonomičnost. |
Ogled učnih filmov: 1. Lončarstvo (iz serije 2. Domače obrti na Slovenskem). Vaja: 1. Razpoznavanje različnih vrst stekla in keramike ter primerjava lastnosti. |
Gradbeni materiali |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija varčnost in ekonomičnost. |
Vaja: 1. Razpoznavanje pomembnejših vrst naravnega kamna ter ostalega gradbenega materiala, določanje in primerjava lastnosti. 2. Uporaba medmrežja. |
Elektrotehniški material |
|||
|
|
Osvaja strokovnost. Razvija poslovnost. Razvija poklicno odgovornost. |
Demonstracija elektrotehniških in elektronskih elementov. Uporaba različnega slikovnega gradiva. Uporaba medmrežja. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Biologija |
|
|
Ekonomija Geografija Biologija |
|
|
Gospodarsko poslovanje |
|
|
Gospodarsko poslovanje Biologija |
|
|
Biologija Geografija |
|
|
Umetnost |
|
|
Geografija |
|
|
Geografija Gospodarsko poslovanje Ekonomija |
|
VSEBINE, KI JIH POGLOBLJENO OBRAVNAVAMO PRI PRAKTIČNEM POUKU V OKVIRU PROJEKTNEGA DELA
Vse ostale informacije o izvedbi učnega načrta iz kemijskih vsebin iz 1. In 2. letnika so v KATALOGU ZA KEMIJO (Srednje strokovno izobraževanje; 140 ur)