Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 35.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
ITALIJANŠČINA – 2. tuj jezik
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
70 |
70 |
|
3. |
105 |
105 |
|
4. |
102 |
102 |
|
skupaj |
347 |
|
347 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
1. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
OSEBNI PODATKI |
Dijak zna |
Dijak |
|
|
|
Razvije sposobnost osnovne komunikacije z italijanskim sogovornikom, vzpostavi osnovne medsebojne stike. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Razvije občutek in sposobnost samostojne komunikacije. |
|
SREČANJE,POVABILO V KAVARNO |
|
|
|
|
|
Razume naročila ter zna vikati gosta. Razvije delovno in strokovno odgovornost pri enostavni postrežbi. Zave se pomembnosti razumevanja naročil gostov v italijanskem jeziku. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti pravilne rabe členov in števnikov. |
|
Pozna kratka pisna sporočila in jih oblikuje ter sestavlja dialoge |
|
Razvije sposobnost pisne komunikacije. |
|
ORIENTACIJA V MESTU |
|
|
|
|
|
Razvije strpnost pri spraševanju informacij. Razvije inovativnost pri znajdenju v mestu. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Spozna pomen rabe predlogov v italijanskem jeziku. |
|
Pozna obliko dopisnice, kratkega pisma, razglednice |
|
Razvije sposobnost pisne komunikacije osnovnih oblik. |
|
BIVALNI PROSTORI |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost opisa prostora z znanim besediščem. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost rabe in izražanja svojine ter prostora. |
|
Pozna opis prostora, stanovanja, učilnic |
|
Razvije sposobnost opisovanja predmetnosti, ki ga obdaja. |
2. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
NAKUPOVANJE ŽIVIL, ENOSTAVNA PRIPRAVA |
Dijak zna |
Dijak |
|
|
|
Spozna prehrambene navade sosednjega naroda in jih primerja z našimi. Razvija delovno strokovnost in natančnost. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Poveže italijanske prehrambene navade z zdravo prehrano. Razvija občutek odgovornosti do dela in do gostov ter natančnost. Nadgradi komunikacijo z gostom. |
|
Pozna obliko recepta |
|
Zave se pomembnosti razumevanja in dajanja navodil pri pripravi hrane. |
|
PRIPOVEDOVANJE O DOŽIVETJIH |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost komunikacije s sogovornikom o doživetjih. Se zave pomembnosti svojega poklica in odgovornosti. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
||
|
|
||
POVABILO, PRAZNOVANJE, URA, DATUM |
|
|
|
|
|
Razvije čut za pozornost do praznovanj. Spoštuje načela lepega vedenja |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Dopolni vljudnostni odnos do gostov |
|
Spozna obliko vabila, odgovora, rezervacije, potrditve |
|
Zave se pomembnosti primernega izrazoslovja pri povabilu ali odgovoru nanj. |
|
NAČRTI ZA DOPUST |
|
|
|
|
|
Dopolnjuje poznavanje krajev doma in po svetu. Razvija inovativnost pri aktivnem preživljanju prostega časa. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
Razume in izbira med ponudbami za preživetje počitnic. |
|
Spozna itinerar, oglas za počitnice, program |
|
3. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
VSAKDANJA OPRAVILA, DRUŽINA |
Dijak zna |
Dijak |
|
|
|
Se zaveda družinskih obveznosti. Razvije občutek za probleme v družbi in v družini. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
|
|
Pozna obliko poročila |
|
Razvije občutek za točnost in opiše potek delovnega dne. |
|
PRAZNIKI DANES IN NEKOČ |
|
|
|
|
|
Spoštuje ljudske običaje in njih izročilo. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
||
Pozna italijanske reke in pregovore |
|
Primerja reke in pregovore. |
|
GREMO JEST |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomembnosti strokovnega poimenovanja v tujem jeziku. Komunicirajo z gostom samostojno in odgovorno. Se spoštljivo sporazumeva z gosti. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
||
Pozna pisno ponudbo |
|
4. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
V SLAŠČIČARNI |
Dijak zna |
Dijak |
|
|
|
Razvija žilico podjetnosti pri ponudbi domačih specialitet. Zaveda se pomena identitete naroda tudi preko gastronomije. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
|
|
KAKO SE POČUTITTE ali MENS SANA IN CORPORE SANO |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomembnosti zdravega prehranjevanja in zdravega načina življenja za duševni in telesni razvoj. Ima strpen odnos do gostov ter ustreže njihovim željam. Izraža svoje mnenje o prehrani. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
||
Pozna časopisni članek |
|
Se zanima za branje tuje literature. |
|
ŽIVETI S PRETEKLOSTJO ZA PRIHODNOST |
|
|
|
|
|
Spoštujejo in cenijo civilizacijske značilnosti svoje dežele in svojih sosedov. |
|
Spozna slovnične strukture |
|
|
|
|
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Slovenski jezik |
|
|
Strežba |
|
|
Kuharstvo |
|
|
Prehrana in zdravstvena vzgoja |
|
|
Slovenski jezik |
|
|
Turizem Geografija Zgodovina |
|