Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 35.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
ORGANIZACIJA IN EKONOMIKA V GOSTINSTVU
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
65 |
5 |
70 |
3. |
55 |
15 |
70 |
4. |
101 |
35 |
136 |
skupaj |
221 |
55 |
276 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
2. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
GOSPODARSTVO - TEMELJNI POJMI O DRUŽBI |
|
|
|
|
|
Razume vzročno povezanost med potrebami in dobrinami. |
Vaja: |
FAZE GOSPODARSKEGA PROCESA |
|
|
|
|
|
Dobi najosnovnejšo predstavo o gospodarskih in družbenih procesih v določeni družbeni skupnosti |
|
TRG IN TRŽNE KATEGORIJE |
|
|
|
|
|
Spozna vzročno povezanost med ceno in produktivnostjo. |
Vaja: |
GOSPODARSKE DEJAVNOSTI |
|
|
|
|
|
Spozna vzročno povezanost med DBP in številom prebivalstva. Zave se, da sta tako življenjski kakor tudi družbeni standard odvisna od dosežene stopnje gospodarske razvitosti. |
|
MEDNARODNA MENJAVA |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen uspešnega nastopa na svetovnem trgu in pomen vključevanja v gospodarsko-politične skupnosti. |
|
GOSTINSTVO IN NJEGOVE NALOGE |
|
|
|
|
|
Zave se vloge gostinstva v gospodarski dejavnosti. |
|
POSLOVNI PREDMET IN DELITEV GOSTINSTVA |
|
|
|
|
|
Zave se, da si uspešen nastop na trgu zagotavlja le s popolnim prodajnim asortimentom. |
Vaja: |
ZNAČILNOSTI GOSTINSTVA |
|
|
|
|
|
Razume vpliv zasedenosti razpoložljivih zmogljivosti na uspešnost poslovanja. |
|
GOSTINSTVO IN TURIZEM |
|
|
|
|
|
Zave se, da je za uspešen nastop na trgu nujno sodelovanje s turističnimi agencijami. |
|
RAZVITOST GOSTINSTVA |
|
|
|
|
|
Zave se, da je za uspešno turistično ponudbo nujen uspešen razvoj gostinstva. |
|
PRAVNI PREDPISI V GOSTINSTVU |
|
|
|
|
|
Spozna pomen pravnega reda. Spozna, da mora delovati po pravnih predpisih. |
|
USTANOVITEV PODJETJA |
|
|
|
|
|
Spozna, da mora biti pri sprejemanju poslovnih odločitev dobro informiran |
|
PRAVNA UREJENOST PODJETIJ |
|
|
|
|
|
Zave se pomena odgovornosti z vidika vloženega premoženja in osebnega premoženja Zave se pomena tveganja |
|
PRENEHANJE OBSTOJA IN DELOVANJA PODJETJA |
|
|
|
|
|
Zave se posledic stečaja, ki se najbolj odražajo na delavcih |
3. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
GOSTINSKI OBRATI |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen skupnega nastopa na trgu. |
Vaja: |
POSLOVNA PODROČJA V GOSTINSKEM PODJETJU |
|
|
|
|
|
Spozna pomen timskega dela. |
|
TRŽENJE |
|
|
|
|
|
Postane kreativen in odločen. Navaja se na delo v skupini. Analizira ponudbo in se prilagaja povpraševanju. Krepi pogajalske sposobnosti. |
Vaja: Vaja: |
OSKRBOVALNA DEJAVNOST |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen raziskave nabavnega trga za uspešno vodenje nabavne politike. |
Vaja: |
SKLEPANJE PRODAJNE POGODBE |
|
|
|
|
|
Spozna, da mora pri sklepanju prodajne pogodbe upoštevati pravne predpise, dobre poslovne običaje in da ne sme biti “neobičajen”. Zave se pomena natančnosti pri sestavljanju prodajne pogodbe in pomena utrjevanja prodajne pogodbe. Zave se pomena doslednosti pri izvajanju pogodbenih določil. |
Vaja: |
DOBAVA BLAGA |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen spremljanja dobave z dobavnimi dokumenti. Osvoji pomen izračunavanja dejanskih nabavnih cen. |
Vaja: |
GOSPODARNOST SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA |
|
|
|
|
|
Spozna, da pomenijo velike zaloge visoke stroške. |
Vaja: |
FAZE DELOVNEGA PROCESA V SKLADIŠČU |
|
|
|
|
|
Razvija poštenost, delovno in strokovno odgovornost. Zave se pomena evidentiranja, nadzora in ugotavljanja odgovornosti. |
Vaja: |
DEJAVNOST SKUPNIH SLUŽB |
|
|
|
|
|
Pridobi sposobnost za timsko delo in za medsebojno komuniciranje. |
4. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
KUHINJSKO POSLOVANJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost,varčnost, poštenost, delovno in strokovno odgovornost. Navaja se na timsko delo. Zave se, da si zagotavlja uspešno poslovanje le s sprotnim ugotavljanjem dejansko doseženih rezultatov in analiziranjem odstopanj. Pridobi samozavest in samozaupanje, saj zna analizirati uspešnost svojega dela. |
Vaja: |
TOČILNIŠKO POSLOVANJE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost, varčnost, poštenost, delovno in strokovno odgovornost. Osvoji pomen sprotnega ugotavljanja uspešnosti in analiziranja odstopanj. Pridobi samozavest, saj zna analizirati uspešnost svojega dela. |
Vaja: |
POSLOVANJE V PRODAJNIH ODDELKIH |
|
|
|
|
|
Vrednoti delo drugih. Poglablja zavest o timskem delu. Zave se, da pomeni uspešna organizacija skupinskih prireditev ne le povečevanje prihodkov ,temveč tudi učinkovito ekonomsko propagando. Analizira prihodke in stroške, ki se pojavljajo v posameznih vrstah prehrambenih obratov in njihov vpliv na finančni rezultat. |
|
POSLOVANJE PRENOČITVENIH OBRATOV |
|
|
|
|
|
Zave se, da je za uspešen nastop na turističnem trgu nujno sodelovanje s turističnimi agencijami. Zave se pomena sprotnega in točnega evidentiranja vseh sprememb. Osvoji pomen prizadevanja in strokovnega izvajanja vseh opravil za goste. Spozna pomen dobre organizacije dela. Poglablja zavest o timskem delu. |
Vaja: |
STRANSKE IN POMOŽNE DEJAVNOSTI |
|
|
|
|
|
Vrednoti delo drugih in osvoji pomen timskega dela Osvoji pomen izračunavanja internih cen in primerjave z zunanjimi cenami. |
Vaja: |
PREMOŽENJE IN VIRI PREMOŽENJA |
|
|
|
|
|
Zave se, da mora podjetje ohranjati in večati premoženje. Spozna, da mora biti premišljen pri najemanju kreditov. |
|
STALNA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena sprotnega in investicijskega vzdrževanja stalnih sredstev. Zave se pomena amortizacije in revalorizacije stalnih sredstev. Spozna, da je za uspešno poslovanje neobhodno maksimalno izkoriščanje razpoložljivih zmogljivosti. |
Vaja: |
GIBLJIVA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Spozna, da mora biti gospodaren. Spozna nujnost dolgoročnega zniževanja stroškov in zmanjševanja odprtih terjatev. Razvija globalno mišljenje, odločnost, iniciativnost. |
Vaja: |
PRIDOBIVANJE IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA |
|
|
|
|
|
Zave se, da je za uspešen finančni rezultat neobhodno povečevanje prihodkov in zniževanje stroškov. Osvoji pomen investiranja dela dobička za razširjeno reprodukcijo. Razvija globalno mišljenje. |
|
STROŠK |
|
|
|
|
|
Zave se, da ugotavljane stroškov po stroškovnih mestih zagotavlja uspešno kalkuliranje in pripomore k boljšemu sprejemanju poslovnih odločitev. Pridobi sposobnost logičnega mišljenja in sklepanja ter sposobnost reševanja problemov v različnih situacijah. |
Vaja: |
KALKULACIJE |
|
|
|
|
|
Ugotovi probleme, ki se pojavljajo pri izdelavi kalkulacij. Spozna pomen pravočasnega in realnega planiranja za uspešen nastop na trgu. Osvoji pomen pokalkulacij za uspešno vodenje cenovne politike. Zave se pomena diferenciacije cen. |
Vaja: |
KAZALNIKI USPEŠNOSTI POSLOVANJA |
|
|
|
|
|
Osvoji pomen presojanja uspešnosti poslovanja. Zave se, da mora biti plača odvisna od dejansko dosežene produktivnosti. Razume pomen zniževanja stroškov na vseh ravneh. Zave se, da mora podjetje ohranjati in povečevati premoženje. |
|
BORZA |
|
|
|
|
|
Zna ceniti druge poklice in njihovo zahtevnost. Spozna, da mora biti informiran, fleksibilen in iznajdljiv. Pridobi samozavest in samozaupaje, saj zna analizirati uspešnost svojih odločitev. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Matematika |
|
|
Kuharstvo |
|
|
Strežba |
|
|
Strežba |
|
|
Poslovno komuniciranje |
|