Informativni
cilji
|
Formativni
cilji
|
Socializacijski
cilji
|
Posebnosti
v izvedbi
|
Dijak
|
Dijak
|
Dijak
|
|
spozna dejavnike, ki vplivajo na razvoj človekove
osebnosti (dednost, okolje, lastna aktivnost)
spozna nekatere psihične procese, vrste, značilnosti
ter vplive procesov na izražanje ter vedenje posameznikov
spozna osnovne osebnostne lastnosti in značilnosti
zunanjega izražanja
|
razume in zna razložiti dejavnike, ki vplivajo na
razvoj osebnosti;
zna razložiti zaznavanje, vpliv pozornosti na
zaznavanje
pozna značilnosti, vrste in razvoj čustev;
pozna načine izražanja čustev in zna opredeliti
čustveno zrelost,
razume in zna razložiti Maslowo hierarhijo potreb;
razume motiviranost obnašanja in pozna biološke,
socialne in psihološke potrebe;
pozna dinamiko motivov – doživljanje frustracij in
konfliktov;
pozna duševne obremenitve: stres, kriza in vplive le
teh na telesno zdravje;
razume in zna razložiti določila osebnosti:
individualnost, celovitost, kontinuiteta;
pozna področja osebnostne strukture;
pozna in zna razložiti različnost gostov glede na
osebne značilnosti temperamenta, karakterja in stališč;
|
Zave
se pomena interaktivnosti dejavnikov za razvoj človekove osebnosti.
Navaja
se upoštevati in spoštovati individualne razlike med ljudmi, na posebnosti v
izražanju čustev, potreb.
Aplicira
hierarhijo potreb na svojih primerih.
Razmišlja
o možnostih, kako omogočiti gostom, da zadovoljijo potrebe čim višjega
nivoja.
Navaja
se razumeti in upoštevati različno vedenje gostov.
|
Vaje:
delo na primerih iz vsakdanjega življenja,
analiza različnih primerov vedenja.
|
pozna spreminjanje načinov zadovoljevanja potreb pod
vplivom družbenega razvoja in sprememb
|
zna razložiti vpliv kulture, tradicije, navad na
motivacijo za obisk gostinskih obratov
zna razložiti vpliv kupne moči na obnašanje gosta
|
Identificira
se z gosti in poskuša razumeti razloge, zakaj in kdaj pogosteje in kdaj
redkeje iščejo gostinske usluge.
|
vaje:
tradicionalna praznovanja.
|
pozna temeljne cilje reklame: vzbuditi pozornost,
informirati, motivirati in vplive na potrošnike – goste
spozna najpogostejše načine zbiranja informacij in
značilnosti merskega instrumentarija ter osnovno obdelavo podatkov,
informacij
|
zna razložiti vplive, ki oblikujejo priznanje o
kakovosti gostinskih storitev ( vplivi na motivacijo za izbor gostinskega
obrata, obisk in naročilo, zunanji videz , blagovne znamke, estetska
urejenost);
pozna propagandna sredstva in zna razložiti vpliv
razstav, sejmov, publicitete o gostinstvu in gostinskih produktih na
potrošnjo gostov;
zna razložiti psihološke učinke estetsko urejenih
gostinskih obratov;
pozna načine motiviranja gostov za sodelovanje pri
ugotavljanju njihovih mnenj, želja, strukture in zna oblikovati vprašalnik za
kratek intervju;
razume potrebo po iskanju informacij o konkurenci,
reklami v javnih medijih, ekonomskih gibanjih v državi;
razume in zna razložiti uporabnost zbranih podatkov
za prilagajanje potrebam in željam gostov in dogajanju na tržišču;
|
Zaveda
se pomena pozitivne in negativne reklame.
Zave
se in zna razložiti, kaj zagotavlja ugled gostinskih obratov in kako deluje
na pospeševanje prodaje.
|
Vaje:
reklama, vrste reklam in njene značilnosti,
iskanje pisnih gradiv za posamezne primere,
značilnosti estetsko urejenih gostinskih obratov,
oblikovanje krajšega vprašalnika in izvedba
intervjujev.
|
spozna temeljna določila poslovnega bontona
|
pozna poslovni bonton in ga zna predstaviti;
razume poslovno moralo,in pozna vplive le-te;
zna predstaviti postopek poslovnih pogajanj in
razložiti psihološke probleme pogajanj;
|
Zave
se poznavanja in upoštevanja določil poslovnega bontona za profesionalen
odnos na delovnem mestu.
|
Vaje:
trening upoštevanje osnovnih določil poslovnega
bontona.
|
seznani se z vlogo vodje in temeljnimi značilnostmi
njegovega delovanja
|
zna razložiti vlogo vodje delovne skupine;
pozna razlike med avtokratskim in demokratskim
vodenjem;
pozna pravila vodenja in jih zna razložiti;
pozna želene sposobnosti in osebnostne lastnosti ter
ima znanje za uspešno opravljanje poklica;
osvoji načela medsebojne pomoči, poklicne vestnosti,
smotrnosti, spoštovanja, dogovorov, vzajemne strpnosti in spoštovanja
osebnosti;
|
Identificira
se z vlogo vodje.
Ocenjuje
ustreznost posamezne vrste vodenja glede na dano situacijo.
Razmišlja
o želenih osebnostnih lastnostih ter sposobnostih vodenja.
Razvija
toleranco in primeren odnos do dolžnosti, odgovornosti in posebnosti vodje.
|
Vaje:
avtokratsko vodenje,
demokratsko vodenje,
lassesfair vodenje
profesionalno vedenje- študij primerov.
|
spozna nekatere probleme doživljanja vloge delavca v
delovnem procesu
|
pozna osnovne motive za delo;
zna razložiti, kako vodja lahko okrepi motivacijo za
delo;
pozna nekaj osnovnih merila za vrednotenje delovne
uspešnosti delavcev;
zna razložiti reševanje problema subjektivnosti pri ocenjevanju
dela;
pozna nujnost stalnega strokovnega izpopolnjevanja in
možne vire novega znanja;
|
Identificira
se z vlogo delavca v delovnem procesu in ga poskuša razumeti njegove potrebe.
Zave
se nujnosti stalnega strokovnega izpopolnjevanja in pozna možne vire novega
znanja.
|
Vaje:
analiza dejavnikov vplivanja na motivacijo za delo.
|
pozna demotivirajoče dejavnike, ki vplivajo na
kakovost doživljanja delovnega procesa
|
zna razložiti, kako ljudje konflikte doživljajo, kako
jih izražajo - se obnašajo;
zna razlikovati konstruktivno in dekonstruktivno -
obnašanje v konfliktnih situacijah;
zna razložiti osnovne strategije reševanja
konfliktov;
pozna psihološke probleme reševanja reklamacije
gostov;
|
Razvija
senzibilnost do ljudi v stiski in razpoznava njihove osebne stiske.
Razpoznava
konstruktivne in dekonstruktivne oblike vedenja.
Razvija
razumevanje in toleranco ter mirnost pri reševanju reklamacij.
|
Vaje:
analiza primerov,
reklamacije - igra vlog.
|
spozna temeljna določila poslovnega bontona
|
pozna poslovni bonton in ga zna predstaviti;
razume in pozna vplive poslovne morale;
zna predstaviti postopek poslovnih pogajanj in
razložiti psihološke probleme pogajanj;
|
Zave
se poznavanja in upoštevanja določil poslovnega bontona za profesionalen
odnos na delovnem mestu.
|
Vaje:
upoštevanje osnovnih določil poslovnega bontona,
zbiranje
značilnosti bontonskih določil po svetu,
spremljanje poslovnih nastopov preko medijev ter
njihovo analiziranje.
|
razlikuje neposredno in posredno komunikacijo
spozna kvaliteto pisnega izražanja
|
obvlada tehniko izvajanja bontona v odnosu do drugih
pozdravljanje, predstavljanje, nagovarjanje, rokovanje, rokovanje v javnih
prometnih sredstvih in v javnosti, obiski, obdarovanje;
nauči se pisati poslovna pisma, dopise, voščilnice,
prošenje;
spozna okrožnice, poročila in memorandume;
nauči se pravil poslovnega telefoniranja,
komuniciranja preko Interneta in e- maila;
nauči se neodpiranja in tabu tem osvoji osnove
bontona in protokola različnih narodov sveta;
|
Zave
se pomembnosti bontona in se zna obnašati po pravilih evropske meščanske
družbe.
|
Vaje:
neposredna komunikacija - upoštevanje osnovnih
določil poslovnega bontona -igranje vlog,
posredna komunikacija- študij primerov in trening.
|
seznani se z osebno urejenostjo
|
skrbi za osebno higieno, splošno urejenost, estetsko
oblačenje, oblikuje osebni stil;
zna se higiensko in estetsko urediti za delo z gosti;
|
Razvija
čut za estetiko in splošno urejenost ter razvija svoj osebni stil urejenosti.
|
Vaje:
estetika urejenosti poslovneža -študij primerov.
|
spozna kvaliteto ustnega izražanja ter pojma šarm in
imidž
|
razlikuje neposredne in posredne pogovore,
značilnosti formalnega in neformalnega pogovora;
spozna elemente poslovnega pogovora: konzultacije, na
sestankih, sejah, konferencah, simpozijih in kongresih;
pozna in razume osnovne oblike neverbalnega
komuniciranja – govorico telesa;
usposobi se za nastopanje pred domačimi in tujimi
gosti ter zna usklajevati njihove interese,
|
Razvija
smisel za korektno profesionalno komuniciranje.
Usposablja
se za učinkovito vodenje poslovnih pogovorov.
|
Vaje:
snemanje poslovnega pogovora ter analiza in ocena
le-tega,
spremljanje poslovnih nastopov preko medijev ter
njihovo analiziranje,
usklajevanje interesov in nastopanje pred gosti –
igra vlog.
|
osvoji osnove poslovnega bontona za mizo kot
gostitelj in gost
|
kot gostitelj pozna odnose med udeleženci
protokolarnega dogodka;
nauči se ustrezno funkcionalno razporediti goste pri
mizi z upoštevanjem števila dam in gospodov, razvrščanja po rangu, funkciji
ter starosti;
osvoji bontonska pravila uživanja posameznih jedi in
pijač;
nauči se poslovnega nastopa in protokola s poudarkom
protokola pri mizi in odnosa pri poslovnem kosilu, sprejemu ali hladno-toplem
bifeju, jutranjem srečanju, koktajlu, čaju, idr.;
|
Zave
se pomena pisanih in nepisanih pravil poslovnega komuniciranja.
|
Vaje:
pravila protokola – igra vlog,
pravila vedenja pri mizi – igra vlog, trening.
|