Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 35.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
ZDRAVSTVENA VZGOJA S HIGIENSKIM MINIMUMOM
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
|
||
skupaj |
70 |
|
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
1. LETNIK
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ZDRAVJE IN ZDRAVO ŽIVLJENJE |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
So odgovorni, dosledni, znajo varovati sebe in druge. |
|
HIGIENA TELESA, ZOB, OBLAČENJA, OBUVANJA |
|
|
|
|
|
Razumejo pomen higiene za zdravje. So odgovorni, dosledni. |
Video: koža. |
HIGIENA PREHRANE |
|
|
|
|
|
Razumejo vzročno povezanost prehrane in zdravja. Oblikujejo pozitivne prehrambene navade. |
Video: fast food. |
HIGIENA DELOVNEGA, ŽIVLJENJSKEGA OKOLJA |
|
|
|
|
|
Razumejo pomen higiene delovnega prostora za zdravje. |
|
MIKROORGANIZMI |
|
|
|
|
|
So dosledni, odgovorni, natančni. |
|
ZAČETNA ZNAMENJA BOLEZNI |
|
|
|
|
|
So odgovorni, dosledni informirani. |
|
NALEZLJIVE BOLEZNI |
|
|
|
|
|
So odgovorni, dosledni, informirani. Pripravljeni so storiti vse, da na delovnem mestu ne bo prišlo do širjenja teh bolezni. |
Video: aids. |
NEZGODE |
|
|
|
|
|
So odgovorni, prilagodljivi, sposobni takojšnjega reševanja problemov. |
|
BOLEZNI GIBAL |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena zdravih gibal za stoječi poklic. |
|
BOLEZNI SRCA IN OŽILJA |
|
|
|
|
|
So odgovorni, znajo varovati sebe in druge. |
Video: stres. |
DRUGE POGOSTE BOLEZNI PRI NAS |
|
|
|
|
|
So informirani, znajo varovati svoje zdravje. |
Video: diabetes. |
TOKSIKOMANIJE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se, da odvisniki ne ogrožajo le svojega zdravja, ampak tudi zdravje družbe. |
Video: droge. |
ODNOSI MED SPOLOMA |
|
|
|
|
|
Spoštujejo razlike med spoloma. |
Video: kontracepcija. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Prehrana |
|
|
Prehrana |
|
|
Prehrana |
|
|
Strežba |
|
|
Kuharstvo |
|