Izobraževalni program: TEHNIK ZDRAVSTVENE NEGE
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
ZDRAVA PREHRANA IN DIETETIKA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
70 |
70 |
|
3. |
35 |
35 |
|
4. |
|
||
skupaj |
70 |
35 |
105 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijak:
1. letnik - zdrava prehrana
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Uvod v hranilne snovi |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se pomena hranilnih snovi. |
|
Prebava in presnova |
|
|
|
|
|
Pomaga pri razumevanju procesov prebave in presnove. |
|
Hranilne snovi |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost komuniciranja in svetovanja v okviru kompetenc zdravstvenega tehnika. Razvije osebno odgovornost do zdravega prehranjevanja. Deluje vzgojno na ljudi, s katerimi pride v stik. |
S kratkimi domačimi nalogami preveri svoj način prehranjevanja, tudi način prehranjevanja njegove družine. Ovrednoti in poišče napake v prehranjevanju. Skuša popraviti napake v prehranjevanju. |
Zakoni v živilski stroki |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost do bolnika, mu zagotovi v vseh pogledih neoporečno hrano. |
Vaja: izvede organoleptično analizo nekaterih živil. Poišče deklaracijo na živilu in jo analizira. |
Kvarjenje in konzerviranje |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost, da bo stregel le popolnoma neoporečna živila. |
Domača naloga - izbere deset konzerviranih živil in ugotovi njihovo uporabnost v zdravi prehrani. |
Živila |
|
|
|
|
|
S primerno izbiro živil v svoji prehrani deluje vzgojno. Skrbi za primerno seznanjenost sebe in drugih z normativi zdrave prehrane. Deluje vzgojno, pripravi sošolce na primerno izbiro živil. |
Z referati predstavi nekatera živila. Z degustacijami ugotavlja senzorične lastnosti živil, ki jih priporoča v zdravi prehrani. Pripravi plakat prehranske piramide. |
Dodatki |
|
|
|
|
|
S kratko anketo ugotovi, katere pijače pije najpogosteje. Rezultate prikaže grafično in jih analizira. Popravi napake. |
|
Prehranjevanje v posameznih življenjskih obdobjih |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena pravilnega prehranjevanja v različnih življenjskih obdobjih. |
|
Alternativna prehrana |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost do pravilnega načina prehranjevanja. |
Z referati predstavi druge načine prehranjevanja. |
Načela zdrave prehrane |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilnega prehranjevanja. |
Preveri pravilnost svojega načina prehranjevanja, popravi napake. |
Sestava jedilnika |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost do sebe in bolnikov. |
Vaja: izračuna energijsko in biološko vrednost in sestavi jedilnik zdrave prehrane. |
Obdelava živil |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena primerne toplotne obdelave za ljudi. |
Doma preveri primernost uporabe postopkov. |
Razvija odgovornost do bolnika. |
Izdela kratko raziskavo in jo predstavi s plakati. |
||
Posoda in pribor |
|
|
|
|
|
Zave se pomena uporabe primerne posode. |
3. letnik - dietetika
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Medicinska dietetika |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se pomena dietne prehrane in razvija odgovornost do bolnika ter motivirati bolnike in svojce k pravilni izbiri živil in postopkov priprave hrane. |
Vaja: igranje vlog pri motivaciji k pravilni izbiri živil. |
Varovalna prehrana |
|
|
|
|
|
Vaja: sestavi jedilnik varovalne prehrane. |
|
Energijsko in biološko planirana dietna prehrana |
|
|
|
|
|
Vaja: izračuna biološko in energijsko vrednost jedilnika. |
|
Bolezni v povezavi z nepravilnim prehranjevanjem |
|
|
|
|
|
Zave se pomena dietne prehrane in razvija odgovornost do bolnika ter motivira bolnike in svojce k pravilni izbiri živil in postopkov priprave hrane. |
Vaja: priprava varovalne prehrane s poudarkom na pravilni izbiri živil. |
Vrste in načini prehrane bolnika |
|
|
|
|
|
||
Delitev diet glede na konzistenco hrane |
|
|
|
|
|
Zave se pomena dietne prehrane in razvija odgovornost do bolnika ter motivirati bolnike in svojce k pravilni izbiri živil in postopkov priprave hrane. |
Vaja: priprava hrane glede na konzistenco. |
Deite pri obolenjih prebavnega trakta |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: priprava dietne hrane pri obolenjih želodca in črevesja. |
Diete pri obolenjih jeter, žolčnika in trebušne slinavke |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: priprava dietne hrane pri obolenjih jeter, žolča in trebušne slinavke. |
Dieta s predpisano količino soli |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: priprava dietne hrane s predpisano količino soli. |
Diete pri obolenjih sečil |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: priprava dietne hrane pri obolenjih sečil. |
Diete pri presnovnih obolenjih |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: izbere primerna živila. |
Dietno zdravljenje debelosti |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: izračun relativne telesne mase, priprava jedilnika za shujševalno dieto. |
Dietno zdravljenje anoreksije, bulimije in znižane telesne teže (hiperdžulona dieta - redilna) |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: priprava diete pri anoreksiji in znižani telesni teži. |
Prehrana starejših ljudi |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: sestavi jedilnik prehrane starejših ljudi. |
Prehrana onkološkega bolnika in alternativna prehrana v dietetiki |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne izbire živil in tehnike obdelave. |
Vaja: izbere živila in postopke za prehrano onkološkega bolnika. Ovrednoti in poišče napake alternativne prehrane. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Anatomija in fiziologija 1.letnik Farmakologija 4.letnik Biologija z mikrobiologijo 1.letnik |
|
|
Zdravstvena nega in prva pomoč 3.letnik Patologija, patološka fiziologija 3.letnik Biologija z mikrobiologijo 3.letnik |
|
|
Biologija z mikrobiologijo 1.letnik |
|
|
Vzgoja za zdravje in socialna medicina s statistiko 1.letnik Zdravstvena nega in prva pomoč 2.letnik |
|
|
Vzgoja za zdravje in socialna medicina s statistiko 1. letnik Zdravstvena nega in prva pomoč 2. letnik |
|
|
Zdravstvena nega in prva pomoč 2.letnik |
|
|
Anatomija in fiziologija 1.letnik Zdravstvena nega in prva pomoč 2.letnik, 3.letnik in 4.letnik Patologija, patološka fiziologija 3.letnik |
|
|
Patologija, patološka fiziologija 3. letnik |
|
|
Patologija, patološka fiziologija 3. letnik |
|
|
Zdravstvena nega in prva pomoč 3.letnik Patologija, patološka fiziologija 3.letnik |
|
|
Osnove kliničnih predmetov 4.letnik |
|
|
Zdravstvena nega in prva pomoč 2.letnik Etika in komunikacija 4.letnik |
|
|
Zdravstvena nega in prva pomoč 4.letnik |
|