Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK
Sprejeto na 35. seji Strokovnega sveta za poklicno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
70 |
70 |
|
3. |
175 |
175 |
|
4. |
170 |
170 |
|
skupaj |
|
485 |
485 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
1. letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
POSLOVNO KOMUNICIRANJE |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija odgovornost do ljudi in samokritičnost. Zave se pomembnosti bontona in se zna obnašati po merilih evropske družbe. |
Spremljanje poslovnih nastopov preko medijev ter njihovo analiziranje. Snemanje poslovnega pogovora ter njihova analiza in ocena. |
GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI SLOVENIJE |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnost dojemanja in opazovanja. Razvije čut za logično sklepanje. Razvije sposobnost kompleksnega razmišljanja in komuniciranja. |
Uporabi zemljevide in zbira informacije v publikacijah in na internetu. |
2. letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ZNAČILNOSTI DOMAČE REGIJE IN SLOVENIJE |
|
|
|
|
|
Razume vzročno povezanost med naravno geografskimi značilnostmi in razvojem infrastrukture v domači regiji. Sposoben je razložiti pomen kulturnozgodovinskega razvoja na razvoj turizma v domači regiji. Zaveda se pomena tradicije v turistični ponudbi. |
Predstavi značilnosti domače regije pred skupino po mikrofonu. Na terenu s fotoaparatom/z video kamero posname značilnosti domače regije. Izdela enostaven turistični zemljevid. |
TURISTIČNA OBMOČJA EVROPE |
|
|
|
|
|
Sposoben je logično povezovati posamezne pojme. Razvije sposobnost komparativnega razmišljanja. Razvije sposobnost aplikacije znanja v turističnih območjih v Evropi na slovenski prostor. |
Poišče s pomočjo interneta različne informacije o Evropi. V razredu s pomočjo plakata predstavi različne turistične kraje v Evropi. Izdela enostaven turistični zemljevid. |
3. letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
VRSTE POSLOV V TURISTIČNIH AGENCIJAH |
|
|
|
|
|
Zave se, kako pomembno je biti fleksibilen pri posameznih vrstah poslov. Zna pripraviti konkretno pavšalno potovanje. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
ALOTMAJSKA POGODBA |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost in doslednost potrebno za sklenitev alotmajske pogodbe. Zave se odgovornosti sklepanja alotmajske pogodbe. |
Uporaba računalnika. |
LETALSKI PROMET |
|
|
|
|
|
Spoznava in ceni delo na drugih delovnih področjih povezanih s turističnim poslovanjem. Razvija toleranco, doslednost, vestnost in natančnost potrebno pri letalskem poslovanju v sklopu priprave turističnih aranžmajev. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. |
POSLOVANJE PRENOČITVENI IN PREHRAMBENI OBRATI |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost komunikacije, poslovnega obnašanja v prehrambenih in prenočitvenih obratih. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
PRIPRAVA NAČRTA IN PROGRAMA POTOVANJA, POČITNIC, IZLETOV |
|
|
|
|
|
Pridobi sposobnost oblikovanja pavšalnih poslov. Razume vzročno povezanost med kalkulacijo in obračunom. Razume pomen minimalnega števila udeležencev pri uspešni izvedbi potovanja. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
TURIZEM IN OKOLJE |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena okolja na razvoj turizma. |
Obisk slovenskega turističnega kraja. |
ORGANIZIRANOST TURIZMA |
|
|
|
|
|
Razvije občutek varnosti, saj pozna ustanove, ki mu v danih situacijah lahko ponudijo rešitev. |
Uporaba računalnika. |
4. letnik
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ANIMACIJA |
|
|
|
|
|
Zave se bogate kulturne dediščine kot osnove animacije. |
Obiski raznih prireditev in dogodkov. Simulacije animacije v razredu. |
SOCIALNI VZORCI TURISTIČNIH SKUPIN |
|
|
|
|
|
Razume vzročno povezanost med socialnimi strukturami in turizmom. Zave se pomena vedenjskih navad turistov v naraščajočem turističnem povpraševanju. |
Ankete s tega področja. Uporaba testov različnih vedenjskih vzorcev. |
TURISTIČNE RAZISKAVE IN TRŽENJE |
|
|
|
|
|
Pridobi sposobnost iskanja informacij in njihovo uporabo pri izdelavi poslovnega načrta. |
Viri turističnih informacij. |
TURISTIČNO VODENJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena dela in nalog turističnega vodnika. Zna rokovati z materiali za potovanje. Sposoben se je znajti v nekaterih izrednih situacijah. |
Kamera in mikrofon. |
OSNOVE STREŽBE IN GASTROKULTURA V TURIZMU |
|
|
|
INVENTAR V STREŽBI |
|
|
|
|
|
Delo v učilnici strežbe. |
|
PISNE OBLIKE PONUDBE HRANE IN PIJAČ |
|
|
|
|
|
Zna upoštevati posebnosti v prehranjevanju. |
Delo v učilnici strežbe in uporaba interneta. |
POGRINJKI |
|
|
|
|
|
Spozna pravila bontona pri jedi. |
Delo v učilnici strežbe. |
REDNI OBROKI V GOSTINSTVU |
|
|
|
|
|
Zavedo se odgovornosti do turista Se zavedo odnosa gost-gostitelj |
Delo v učilnici strežbe. |
IZREDNI OBROKI V GOSTINSTVU |
|
|
|
|
|
Zna komunicirati z gostinskim delavcem (organizacija obroka za skupino turistov) |
Delo v učilnici strežbe. |
SLOVENSKE NARODNE JEDI |
|
|
|
|
|
Razvija čut pripadnosti do slovenske gastroenološke tradicije; |
Obisk slovenske narodne restavracije. |
POZNAVANJE PIJAČ |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost za osveščanje gosta. Teoretična znanja uporablja v vsakdanjem življenju. |
Ogled vinske kleti z degustacijo. |
POSTREŽBA JEDI |
|
|
|
|
|
Je iznajdljiv pri iskanju rešitev upoštevajoč vrsto in namen obroka ter strukturo gostov. |
Delo v učilnici strežbe. |
POSTREŽBA PIJAČ |
|
|
|
|
|
Pozna pravila bontona. Upošteva kulturo pitja. Inovativen in spremlja trende. |
Delo v učilnici strežbe. |
REZERVACIJA OBROKOV |
|
|
|
|
|
Vpliva na dobro počutje gostov. Razvija inovativnost, na področju tradicije. |
Delo v učilnici strežbe. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Turistično poslovanje |
|
|
Geografijo |
|
|
Matematika |
|
|
Ekonomija |
|
|
Angleški jezik |
|
|
Nemški jezik |
|
|
Italijanski jezik |
|