Oznaka | Programske enote |
Obvezno/ Izbirno |
Skupno |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
|
|||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
476 |
24 |
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
408 |
20 |
P3 |
Matematika |
obvezno |
374 |
19 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
68 |
3 |
P5 |
Zgodovina |
obvezno |
102 |
5 |
P6 |
Geografija |
obvezno |
68 |
3 |
P7 |
Sociologija ali Psihologija |
obvezno |
68 |
3 |
P8 |
Fizika |
obvezno |
68 |
3 |
P9 |
Kemija |
obvezno |
136 |
7 |
P10 |
Biologija |
obvezno |
68 |
3 |
P11 |
Športna vzgoja |
obvezno |
340 |
14 |
Skupaj A |
|
2176 |
104 |
|
B – Strokovni moduli |
|
|||
M1 |
Informatika in poslovno komuniciranje |
obvezno |
102 |
5 |
M2 |
Trajnostni razvoj |
obvezno |
102 |
5 |
M3 |
Podjetništvo in trženje |
obvezno |
102 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
102 |
5 |
M5 |
Predelava živil rastlinskega izvora |
obvezno |
408 |
20 |
M6 |
Predelava živil živalskega izvora |
obvezno |
204 |
10 |
M7 |
Prehrana |
obvezno |
102 |
5 |
M8 |
Tehnike analiziranja živil |
obvezno |
136 |
7 |
M9 |
Varna hrana |
obvezno |
68 |
4 |
M10 |
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
obvezno |
136 |
7 |
M11 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
izbirno |
198 |
11 |
M12 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
izbirno |
198 |
11 |
M13 |
Dietetika in gastronomija |
izbirno |
198 |
11 |
M14 |
Kontrola kakovosti živil |
izbirno |
198 |
11 |
M15 |
Upravljanje strojev in naprav v živilstvu |
izbirno |
198 |
11 |
Skupaj B |
|
1660 |
84 |
|
Od tega: |
|
|||
|
Praktični pouk |
|
568 |
23 |
|
|
|||
Č – Praktično izobraževanje pri delodajalcu |
|
|||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
152 |
6 |
D – Interesne dejavnosti |
|
|||
|
Interesne dejavnosti |
|
352 |
14 |
E – Odprti kurikulum |
|
|||
|
Odprti kurikulum |
|
612 |
28 |
|
|
|||
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
4448 |
216 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
720 |
29 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli |
|
4800 |
230 |
|
Skupaj (A+B+Č +D+E) |
|
4952 |
236 |
|
Poklicna matura (izdelek oziroma storitev) |
|
|
4 |
|
Skupaj kreditnih točk |
|
|
240 |
|
|
||||
Število tednov pouka |
|
135 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
4 |
|
|
Št. tednov interesnih dejavnosti |
|
11 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
150 |
|
Pojasnilo k predmetniku:
Dijak izbere en izbirni strokovni modul izmed M11 do M15.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih in v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz slovenščine |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika |
Umetnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
Matematika |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz matematike |
Zgodovina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz zgodovine |
Geografija |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz geografije |
Sociologija |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz sociologije |
Psihologija |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz psihologije |
Fizika |
učitelj |
visokošolska izobrazba fizike |
laborant |
srednješolska izobrazba s 315 urami fizike ali drugih predmetov s fizikalnega predmetnega področja |
|
Kemija |
učitelj |
|
laborant |
srednješolska izobrazba s 315 urami kemije ali drugih predmetov s kemijskega predmetnega področja |
|
Biologija |
učitelj |
|
|
laborant |
srednješolska izobrazba s 315 urami biologije ali drugih predmetov s biološkega predmetnega področja |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz športne vzgoje |
Informatika in poslovno komuniciranje |
učitelj vsebinskega sklopa informatika |
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike |
učitelj vsebinskega sklopa poslovno komuniciranje |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologija, ekonomije ali organizacije dela |
|
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: informatika |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva, gozdarstva, računalništva ali informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri in končan študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu 375 ur |
|
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa poslovno komuniciranje |
||
Trajnostni razvoj |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz kmetijstva, zootehnike, hortikulture, živilstva, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Podjetništvo in trženje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouk |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ali ekonomije |
|
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Predelava živil rastlinskega izvora |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Predelava živil živalskega izvora |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Prehrana |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva, zootehnike, veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva, zootehnike, veterine |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Tehnike analiziranja živil |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva ali kemije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva ali kemije |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Varna hrana |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva ali veterine |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva, biotehnologije, mikrobiologije, biologije ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva ali veterine |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Tehnologije živil živalskega izvora |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Dietetika in gastronomija |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Kontrola kakovosti živil |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |
|
Upravljanje strojev in naprav v živilstvu |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva, strojništva ali elektrotehnike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva, elektrotehnike ali strojništva |
|
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba |