Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na 62. seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 17.12. 2002
PRAKTIČNI POUK - STREŽBA
po oblikah izobraževalnega dela
Oblike izobraževalnega dela |
||
*Teorija (ur) |
**Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
28 |
112 |
140 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
|||||||||
STREŽBA IN NALOGE STREŽBE |
||||||||||||
Dijak: spozna svoj bodoči poklic, |
Dijak: spozna razvoj gostinstva; pozna naloge strežbe in pomen gostoljubja; |
Dijak: - se zaveda odgovornosti svojega izbranega poklica; |
||||||||||
VRSTE GOSTINSKIH OBRATOV |
||||||||||||
spozna gostinske obrate, |
zna deliti gostinske obrate glede opreme in ponudbe; pozna oddelke v obratih; |
- pridobiva občutek pripadnosti poklicu; |
Ogled gostinskega obrata |
|||||||||
INVENTAR V STREŽBI |
||||||||||||
spozna strežni inventar, |
zna razlikovati in uporabljati inventar po skupinah in uporabnosti; se nauči čiščenja in vzdrževanja inventarja v strežbi; |
- pridobiva delovne navade; - je materialno odgovoren; - navaja se na čistočo; |
Pomivanje in urejanje inventarja v učilnici |
|||||||||
STREŽNO OSEBJE |
||||||||||||
seznani se s posebnimi psihofizičnimi lastnostmi strežnega osebja, |
se identificira s poklicem; pozna higienske zahteve dela; spoznava bonton in razvija komunikacijske spretnosti; pridobiva čut za kolektivno delo; |
- pozitivno razmišlja; - se zaveda odnosa gost-gostitelj; - spoštuje svoje zdravje in zdravje drugih ljudi; |
Pozdravljanje, lepa hoja, drža telesa, odpiranje vrat, delovna obleka, osebna urejenost |
|||||||||
REDNI OBROKI |
||||||||||||
spozna redne obroke: zajtrk, dopoldanska in popoldanska malica, kosilo in večerja, |
loči redne obroke; spozna enostavne jedi za te obroke; |
- pridobiva čut odgovornosti; - nadgrajuje znanje; |
||||||||||
POGRINJEK |
||||||||||||
spozna enostavni, razširjeni in svečani pogrinjek, |
loči vrste pogrinjkov in jih zna pripraviti; |
- spozna standarde in predpise in jih upošteva; |
Priprava pogrinjkov |
|||||||||
PRIPRAVLJALNA DELA |
||||||||||||
spozna vrste pripravljalnih del v strežbi, |
zaveda se pomena pripravljalnih del za kasnejše delo v jedilnici ali točilnici; |
- pridobljeno znanje uporablja v različnih lokalih ob različnih priložnostih; |
Priprava jedilnice, točilnice |
|||||||||
ORGANIZACIJSKE OBLIKE DELA |
||||||||||||
spozna organizacijske oblike dela v strežbi, |
spozna pomen organiziranega dela; |
- se podjetno obnaša; - dojame vlogo posameznika v kolektivu; |
||||||||||
PISNE OBLIKE PONUDBE V GOSTINSTVU |
||||||||||||
spozna jedilni list, menu, dnevno prilogo, cenik pijač in vinski list, |
spozna različne pisne oblike ponudbe; spozna uporabnost pisne ponudbe; |
- razvija odgovornost, natančnost, poštenost; |
||||||||||
NAČINI STREŽBE |
||||||||||||
spozna ameriški, francoski, kavarniški in angleški način strežbe, |
loči načine strežbe; |
- spoznava stopnje procesa dela v strežbi; - upošteva estetiko dela; |
Demonstracija načinov strežbe Lepa hoja Drža telesa |
|||||||||
POSTREŽBA ENOSTAVNIH JEDI NA AMERIŠKI NAČIN STREŽBE |
||||||||||||
spozna način strežbe in jedi, |
zna postreči enostavne tople in hladne jedi, zna deservirati in pospraviti mizo; |
- razvija komunikativnost; - upošteva pomen estetike dela; - nadgrajuje svoje znanje; |
Vaje v pripravi mize Postrežba jedi |
|||||||||
POSTREŽBA PIJAČ |
||||||||||||
zna postreči pivo, brezalkoholne pijače, žgane pijače, odprta vina in napitke, |
pozna inventar za postrežbo pijač; spozna se na predpise o temperaturi pijač za postrežbo; postreči pijače in napitke; |
- upošteva stopnje v procesu dela; - nadgrajuje svoje znanje; - postaja samozavestnejši; |
Vaje v postrežbi rednih obrokov in pijač |
|||||||||
JEDILNI LIST |
||||||||||||
spozna vrste jedilnih listov, spozna pravila za sestavo jedilnega lista, spozna dnevno prilogo, |
zna sestaviti in napisati jedilni list; jedilni list zna uporabljati; gostu zna predstaviti vsebino jedilnega lista; |
- razmišlja o smiselni ponudbi jedi določeni strukturi gostov; |
Vaja v sestavi jedilnega lista za določen gostinski obrat |
|||||||||
SPREJEM NAROČILA PRI INDIVIDUALNEM GOSTU |
||||||||||||
spozna faze sprejema naročila, |
nauči se pristopa h gostu; spozna pravila priporočanja jedi in pijač; |
- razvija komunikativnost; - je potrpežljiv; - razvija gostoljubnost; |
Praktične vaje v komunikaciji z gostom |
|||||||||
MENU |
||||||||||||
spozna dnevni in specialni menu, |
spozna pravila za sestavo menujev; spozna pravila za pisanje menu kartic; |
- se zaveda moralne in strokovne odgovornosti do gosta; |
Vaje v sestavi in pisanju menujev |
|||||||||
AMERIŠKI NAČIN STREŽBE |
||||||||||||
nadgradi predhodno znanje, |
zna sprejeti naročilo, narediti pogrinjek; zna postreči vse jedi na ameriški način strežbe; |
- zna utemeljiti izbrani način strežbe; Spoznavajo faze v procesu dela v strežbi. Upoštevajo pravila bontona. |
Praktične vaje |
|||||||||
FRANCOSKI NAČIN STREŽBE |
||||||||||||
spozna način strežbe, |
spozna tehniko dela; spozna prednosti in pomanjkljivosti tega načina, |
Upoštevajo pravila bontona. Utemeljijo izbrani način strežbe. |
Praktične vaje |
|||||||||
POSTREŽBA PIJAČ V STEKLENICAH |
||||||||||||
spozna tehniko odpiranja steklenic pri gostovi mizi, |
spozna pravila pri izbiri vina k jedi; zna predstaviti vino; zna vino pravilno postreči; |
Poznajo pomen kulture pitja vina. Spoštujejo gostovo dobro počutje v obratu. S pridobljenim znanjem so samozavestnejši. |
Praktične vaje |
|||||||||
KAVARNIŠKI NAČIN STREŽBE |
||||||||||||
spozna posebnosti tega načina strežbe, |
upošteva strukturo gostov v kavarni; spozna tehniko dela; zna postreči pijače in prigrizke. |
So gostoljubni. Se lepo obnašajo. Pridobljeno znanje znajo prenesti v "življenje". |
Praktične vaje |
|||||||||
FRANCOSKI NAČIN STREŽBE |
||||||||||||
nadgradi predhodno znanje, |
pozna tehniko dela; zna postreči jedi na francoski način strežbe; |
Upoštevajo pravila bontona So atraktivni pri delu. Znanje uporabljajo pri postrežbi različnih obrokov. |
Praktične vaje v postrežbi jedi in pijač |
|||||||||
POSTREŽBA V HOTELSKO SOBO |
||||||||||||
spozna predpise za postrežbo v hotelski sobi, |
spozna organizacijo dela; |
So diskretni. Upoštevajo pravila bontona. |
Ogled hotela |
|||||||||
POSTREŽBA NA PREVOZNIH SREDSTVIH |
||||||||||||
spozna predpise in standarde, |
spozna organizacijo dela glede na prevozno sredstvo spozna posebni inventar in jedi; |
So iznajdljivi Atraktivni pri delu. |
Ogled prevoznega sredstva s postrežbo |
|||||||||
CENIK PIJAČ |
||||||||||||
spozna pravila za sestavo cenikov pijač, |
spozna cenik pijač kot samostojno obliko ponudbe; zna sestaviti, napisati in obrazložiti vsebino cenika; |
Obnašajo se podjetno. S pridobljenim znanjem so samozavestnejši. |
Vaja v sestavljanju in pisanju cenikov pijač |
|||||||||
MEŠANJE PIJAČ |
||||||||||||
spozna inventar, recepture in postopke mešanja pijač, |
spozna inventar; zna prebrati recepturo; spozna načine in postopke mešanja pijač; na gostovo željo zna pripraviti pijačo; |
So strokovni in atraktivni pri delu. Mešane pijače vključujejo v vse obroke. |
Praktične vaje |
|||||||||
PRIPRAVA JEDI PRED GOSTOM |
||||||||||||
spozna flambiranje, mešanje, razkosavanje, filiranje, pečenje na kamnu in fondue, |
spozna posamezne tehnike dela; upošteva predpise varstva pri delu; spozna možnosti za pripravo jedi pred gostom; |
Zavedajo se pomena estetike dela. So osebno odgovorni pri delu. |
Praktične vaje |
|||||||||
OBIČAJI PRI PREHRANJEVANJU |
||||||||||||
spozna slovenske običaje in narodne jedi, |
spozna narodne jedi slovenskih pokrajin; zna sestaviti menuje s temi jedmi in slovenskim vini; |
Zavedajo se pomena identitete naroda. Vključujejo narodne jedi v obroke in jih znajo predstaviti turistom. |
Vaje v sestavi menujev |
|||||||||
VINSKI LIST |
||||||||||||
spozna pravila za sestavo in pisanje vinskega lista. |
zna sestaviti in napisati vinski list; zna gostu predstaviti vina; zna gostu svetovati; |
Poznajo predpise. Upoštevajo trende. Spoštujejo gostovo zdravje. |
Vaje v sestavi vinskega lista |
|||||||||
SVEČANI MENU |
||||||||||||
spozna svečani menu, |
pozna informacije, ki so potrebne za sestavo svečanega menuja, zna sestaviti in napisati menu; |
Sprejemajo nove izzive. Znajo poskrbeti za gostovo dobro počutje. |
Vaje v sestavi in pisanju menujev |
|||||||||
DEKORACIJA OMIZIJ IN PROSTOROV |
||||||||||||
spozna standarde za pripravo različne dekoracije, |
zna izbrati ustrezno cvetje za različne namene obrokov; zna komunicirati s cvetličarjem. |
Razvijajo kreativnost. Se zavedajo, da se gostje in osebje bolje počuti v urejenih prostorih. Pridobivajo občutek za estetiko. |
Sodelovanje s cvetličarno (prikaz priprave cvetličnih aranžmajev) |
|||||||||
IZREDNI OBROKI |
||||||||||||
spozna izredne obroke, |
loči vrste izrednih obrokov; spozna zahteve pri izvedbi obrokov; spozna primerne jedi za obroke; uporablja pravi inventar; |
Dijaki Znajo teoretično znanje prenesti v prakso. So bolj iznajdljivi in komunikativni. Poznajo splošni bonton. |
||||||||||
PREVZEM NAROČILA ZA IZREDNE OBROKE |
||||||||||||
spozna podatke, ki so potrebni za izvedbo obrokov, |
zna komunicirati z gostom in mu svetovati; zna sprejeti naročilo in posredovati podatke drugim službam v gostinski hiši; zna obračunati storitev; |
Razvijajo odgovornost. Doslednost. Podjetno razmišljajo. Zavejo se pomembnosti posameznika v kolektivu. |
Vaje v parih ali skupinah |
|||||||||
POSLOVNO KOSILO |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna sprejeti naročilo; spozna možnosti postavitve omizja in postrežbe jedi in pijač; zna napisati menu karto; |
Razvijajo odgovornost. Doslednost. Inovativnost. |
Vaje v sodelovanju s kuharstvom (Dijaki iz kuhinje so vključeni kot gostje) |
|||||||||
HLADNO-TOPLI BIFE |
||||||||||||
spozna obrok, |
spozna primerne jedi glede na namen obroka; spozna možnosti postavitve omizja in inventarja; zna opraviti pripravljalna dela v strežbi; zna delo organizirati in opraviti vsa dela v strežbi; |
Znajo naročniku svetovati So odgovorni do gosta in delodajalca. |
Sodobno opremljena učilnica strežbe Vaje v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
PARTI |
||||||||||||
spozna obrok, |
spozna vrste partijev; spozna ustrezne jedi; pozna inventar; zna organizirati delo in opraviti vsa dela v strežbi; |
Znajo poiskati informacije in jih uporabiti. Razvijajo inovativnost. Znajo svoje spretnosti uporabljati v različnih situacijah. |
Sodobno opremljena učilnica strežbe Vaje v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
BIFE-PARTI |
||||||||||||
spozna obrok, |
spozna možnosti izvedbe obroka; spozna ustrezne jedi; zna opraviti vsa dela v strežbi; zna obračunati storitev; |
Poznajo predpise in standarde s področja strežbe. |
Sodobno opremljena učilnica strežbe Vaje v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
ČAJANKA |
||||||||||||
spozna obrok, |
spozna primerne jedi in pijače za čajanko; zna organizirati obrok in obračunati storitev; |
Razvijajo spretnost in iznajdljivost. Upoštevajo strukturo gostov. |
Sodobno urejena učilnica strežbe Vaje v povezavi s kuharstvom |
|||||||||
PIKNIK |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna izbrati ustrezen prostor; spozna primerne jedi in pijače za izvedbo obroka v naravi; |
Znajo poskrbeti za gostovo dobro počutje. Poznajo razne družabne igre. Varujejo okolje. |
||||||||||
BANKET |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna opraviti vsa dela v strežbi; |
Poznajo splošni bonton. |
Sodobno opremljena učilnica strežbe Vaja v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
CATERING |
||||||||||||
spozna organizacijo dela zunaj matične gostinske hiše. |
zna urediti določeni prostor za pogostitev; pozna vsa dela v strežbi; |
Razvijajo iznajdljivost in so prilagodljivi. Znajo poiskati možnosti na trgu. |
Vaja izven šole |
|||||||||
SLOVENSKI NARODNI OBIČAJI |
||||||||||||
spozna možnosti vključevanja narodnih običajev in jedi v gostinstvo, |
spozna obroke; zna v obroke vključevati narodne jedi; |
Zavedajo se pomena identitete naroda v gastronomiji. |
||||||||||
MARTINOVANJE |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna izbrati jedi in pijače za obrok; izbere primerno dekoracijo; zna obrok postreči; |
Razvijajo pozitiven odnos do dediščine slovenskega naroda. Spoznajo pomen reklame. So prodorni in podjetni. |
Vaja v povezavi s kuharstvom |
|||||||||
BOŽIČNO-NOVOLETNI OBROK |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna izbrati jedi in pijače; zna izbrati način strežbe; zna izbrati primerno dekoracijo; zna organizirati in postreči obrok; zna storitev obračunati; |
Spoštujejo tradicijo. Zavedajo se pomena dobre organizacije dela. Razvijajo ustvarjalnost. |
Vaja v povezavi s kuhinjo |
|||||||||
PUSTOVANJE |
||||||||||||
spozna obrok, |
zna pripraviti ponudbo za trg; zna organizirati in izvesti obrok; |
Spoznajo pomen reklame. Spoštujejo tradicijo. |
Vaja v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
ALTERNATIVNE JEDI |
||||||||||||
spozna možnosti vključevanja alternativnih jedi v redne in izredne obroke. |
zna sestaviti menu in posebno tedensko ponudbo alternativnih jedi; zna jedi gostu ponuditi in obrazložiti; |
Zavedajo se pomena zdrave prehrane. So strpni do gostov, ki imajo drugačne prehrambene navade. So dovzetni za novosti. |
Vaja v sodelovanju s kuharstvom |
|||||||||
REKLAMACIJE |
pozna tipe gostov; zna prisluhniti gostom; zna reševati probleme; |
Spoznajo pojem stalne kakovosti. So prilagodljivi vendar vztrajni. |
||||||||||
IZBOR IN NAKUP STREŽNEGA INVENTARJA |
spozna standarde o količini strežnega inventarja glede ponudbe in števila sedežev ter načina strežbe. |
Znajo poiskati informacijo in jo uporabiti. Se podjetno obnašajo. |
Ogled sejmov z gostinsko opremo |
Ocenjevanje vključuje tudi dijakov odnos do dela, inventarja, do sošolcev in druge lastnosti, ki so nujne za delo v gostinstvu. Seminarska naloga vključuje znanja iz strokovnoteoretičnih predmetov, povezanih z znanji praktičnega pouka.
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
Predmet |
Znanja |
|
vrste gostinskih obratov |
Organizacija in poslovanje v gostinstvu |
poznavanje gostinskih obratov glede na kategorizacijo |
blokiranje in obračun storitev |
Kuharstvo Organizacija in poslovanje v gostinstvu |
poznavanje dokumentov, ki spremljajo živilo od skladišča do jedi na gostovi mizi |
sprejem naročila |
Prehrana Kuharstvo |
poznavanje jedi in pijač |
odnos do sodelavcev in gostov |
Psihologija Poslovno komuniciranje |
poznavanje tipov gostov in ustrezno komuniciranje z njimi |
strokovna terminologija v gostinstvu v tujih jezikih |
Tuji jezik 1 Tuji jezik 2 |
tujemu gostu obrazložiti ponujene jedi in pijače |
znanje o zdravstvenih in higienskih standardih |
Zdravstvena vzgoja s higienskim minimumom |
skrb za osebno zdravje in higieno pri delu z živili in inventarjem |
splošna razgledanost |
Splošnoizobraževalni predmeti |
splošna razgledanost, bonton |