Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK
Sprejeto na 59. seji Strokovnega sveta za poklicno izobraževanje, dne 2.7.2002
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Oblike izobraževalnega dela |
||
*Teorija (ur) |
**Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
252 |
252 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
Vsebine in informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Dijak |
Dijak |
||
|
|
Razvija odgovornost do ljudi in samokritičnost. Zave se pomembnosti bontona in se zna obnašati po merilih evropske družbe. |
Spremljanje poslovnih nastopov preko medijev ter njihovo analiziranje. Snemanje poslovnega pogovora ter njihova analiza in ocena. |
GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI SLOVENIJE< |
|||
|
|
Razvije sposobnost dojemanja in opazovanja. Razvije čut za logično sklepanje. Razvije sposobnost kompleksnega razmišljanja in komuniciranja. |
Uporabi zemljevide in zbira informacije v publikacijah in na internetu. |
ZNAČILNOSTI DOMAČE REGIJE IN SLOVENIJE |
|||
|
|
Razume vzročno povezanost med naravno geografskimi značilnostmi in razvojem infrastrukture v domači regiji. Sposoben je razložiti pomen kulturnozgodovinskega razvoja na razvoj turizma v domači regiji. Zaveda se pomena tradicije v turistični ponudbi. |
Predstavi značilnosti domače regije pred skupino po mikrofonu. Na terenu s fotoaparatom/z video kamero posname značilnosti domače regije. Izdela enostaven turistični zemljevid. |
TURISTIČNA OBMOČJA EVROPE |
|||
|
|
Sposoben je logično povezovati posamezne pojme. Razvije sposobnost komparativnega razmišljanja. Razvije sposobnost aplikacije znanja v turističnih območjih v Evropi na slovenski prostor. |
Poišče s pomočjo interneta različne informacije o Evropi. V razredu s pomočjo plakata predstavi različne turistične kraje v Evropi. Izdela enostaven turistični zemljevid. |
VRSTE POSLOV V TURISTIČNIH AGENCIJAH |
|||
|
|
Zave se, kako pomembno je biti fleksibilen pri posameznih vrstah poslov. Zna pripraviti konkretno pavšalno potovanje. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
ALOTMAJSKA POGODBA |
|||
|
|
Razvije natančnost in doslednost potrebno za sklenitev alotmajske pogodbe. Zave se odgovornosti sklepanja alotmajske pogodbe. |
Uporaba računalnika. |
LETALSKI PROMET |
|||
|
|
Spoznava in ceni delo na drugih delovnih področjih povezanih s turističnim poslovanjem. Razvija toleranco, doslednost, vestnost in natančnost potrebno pri letalskem poslovanju v sklopu priprave turističnih aranžmajev. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. |
POSLOVANJE PRENOČITVENI IN PREHRAMBENI OBRATI |
|||
|
|
Razvija sposobnost komunikacije, poslovnega obnašanja v prehrambenih in prenočitvenih obratih. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
PRIPRAVA NAČRTA IN PROGRAMA POTOVANJA, POČITNIC, IZLETOV |
|||
|
|
Pridobi sposobnost oblikovanja pavšalnih poslov. Razume vzročno povezanost med kalkulacijo in obračunom. Razume pomen minimalnega števila udeležencev pri uspešni izvedbi potovanja. |
Uporaba specializiranih računalniških programov. Uporaba interneta. |
TURIZEM IN OKOLJE |
|||
|
|
Zaveda se pomena okolja na razvoj turizma. |
Obisk slovenskega turističnega kraja. |
ORGANIZIRANOST TURIZMA |
|||
|
|
Razvije občutek varnosti, saj pozna ustanove, ki mu v danih situacijah lahko ponudijo rešitev. |
Uporaba računalnika. |
ANIMACIJA |
|||
|
|
Zave se bogate kulturne dediščine kot osnove animacije. |
Obiski raznih prireditev in dogodkov. Simulacije animacije v razredu. |
SOCIALNI VZORCI TURISTIČNIH SKUPIN |
|||
|
|
Razume vzročno povezanost med socialnimi strukturami in turizmom. Zave se pomena vedenjskih navad turistov v naraščajočem turističnem povpraševanju. |
Ankete s tega področja. Uporaba testov različnih vedenjskih vzorcev. |
TURISTIČNE RAZISKAVE IN TRŽENJE |
|||
|
|
Pridobi sposobnost iskanja informacij in njihovo uporabo pri izdelavi poslovnega načrta. |
Viri turističnih informacij. |
TURISTIČNO VODENJE |
|||
|
|
Zave se pomena dela in nalog turističnega vodnika. Zna rokovati z materiali za potovanje. Sposoben se je znajti v nekaterih izrednih situacijah. |
Kamera in mikrofon. |
GASTROKULTURA V TURIZMU |
|||
SLOVENSKE NARODNE JEDI |
|||
|
|
Razvija čut pripadnosti do slovenske gastroenološke tradicije; |
Obisk slovenske narodne restavracije. |
POZNAVANJE PIJAČ |
|||
|
|
Razvija odgovornost za osveščanje gosta. Teoretična znanja uporablja v vsakdanjem življenju. |
Ogled vinske kleti z degustacijo. |
REZERVACIJA OBROKOV |
|||
|
|
Vpliva na dobro počutje gostov. Razvija inovativnost, na področju tradicije. |
Delo v učilnici strežbe. |
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
Predmet |
Znanja |
|
|
Turistično poslovanje |
|
|
Geografija |
|
|
Matematika |
|
|
Ekonomija |
|
|
Tuji jezik II in tuji jezik 3 |
|