| 
          
         
            INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE
                    
        | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
                    
        | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
                    
        | 
      
          
         
            POSEBNOSTI V IZVEDBI
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            I. OSNOVE POZNAVANJA BLAGA
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Blago
             
        
            
         
          -  zna opredeliti osnovne pojme: potrebe,
          
            dobrine, proizvode, blago
          
            
          
 -  ve, da poznavanje blaga zajema
          
            naravoslovno
          
 - tehnološka znanja o blagu
        
  
       | 
      
          
            
         
            
         
          -  razloži, zakaj izhaja vsa proizvodnja iz
          
            človeških potreb
          
            
          
 -  ugotovi, kdaj dobijo proizvodi značaj blaga
          
            
          
 -  razvrsti blago glede na izvor, kemično
          
            sestavo, stopnjo predelave in uporabo
			
        
  
       | 
      
          
            
         
            
         
          -  razvija natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija ekonomičnost
          
        
  
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
         Sistematizacija blaga
             
        
            
         
          -  opredeli pojem klasifikacije in
          
            nomenklature blaga ter spozna njun pomen
          
            
          
 -  opredeli kategorije pri razvrščanju blaga
          
            
          
 -  navede važnejše klasifikacije in
          
            nomenklature proizvodov
        
  
       | 
      
          
            
         
            
         
          -  razlikuje in primerja posamezne klasifikacije
          
            in nomenklature, ki jih pri nas uporabljamo
          
            
          
 -  ugotovi namen in možnost uporabe posamezne
          
            klasifikacije oziroma nomenklature
          
            
          
 -  zna uporabljati različne klasifikacije in
          
            nomenklature
        
  
       | 
      
          
            
         
            
         
          -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija strokovno in poklicno
          
            odgovornost
          
            
          
 -  razvija poslovnost in ekonomičnost
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja: 
         
          - Pregled, primerjava in
          
            uporaba klasifikacij in
          
            nomenklatur
          
             
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         EAN-sistem
             
        
            
         
          -  spozna razvoj in pomen univerzalnega
          
            označevanja proizvodov široke potrošnje
          
            po EAN sistemu
          
            
          
 -  prikaže označevanje izdelkov s spremenljivo
          
            vsebino
          
            
          
 -  pozna simbol EAN-128, kodo SSCC in
          
            simbol UCC/EAN-128
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razloži strukturo EAN-13
          
            
          
 -  opredeli tehnične pogoje za uporabo EAN-
          
            sistema
          
            
          
 -  ugotovi glavna področja in koristi uporabe
          
            EAN-sistema
          
            
          
 -  zna poiskati ustrezno strokovno pomoč za
          
            uvedbo EAN-sistema v prakso
          
            
          
 -  predstavi označevanje knjig in serijskih
          
            publikacij
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija sistematičnost
          
            
          
 -  razvija ekonomičnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
             
          
            Vaja:  
         
          - 
           Analiza strukture EAN-13
          
            
 
           
          - Zbere in primerja simbole
          
            EAN-13, EAN-8, EAN-128,
          
            SSCC, UCC/EAN-128, ISBN
          
            in ISSN
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Standardi in standardizacija
             
        
            
         
          -  opredeli pomen in cilje standardizacije
          
            
          
 -  ve, da ima standardizacija bistveno vlogo
          
            pri tehnološkem razvoju
          
            
          
 -  navede razlike med standardi, tehničnimi
          
            predpisi in pravilniki o kakovosti
          
            
          
 -  našteje tudi druge listine, ki spremljajo
          
            blago v prodaji in predstavi njihov pomen
          
            
          
 -  zna razbrati deklaracijo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  ugotovi, katera področja človekovega
          
            življenja so standardizirana
          
            
          
 -  pojasni pomen standardizacije pri
          
            premagovanju ovir v mednarodnem trgovanju
          
            
          
 -  primerja mednarodne, nacionalne, regionalne,
          
            panožne in interne standarde
          
            
          
 -  razčleni strukturo slovenskih standardov
          
            
          
 -  predstavi tehnične zahteve za proizvode in
          
            postopke za ugotavljanje skladnosti
          
            
          
 -  zna priskrbeti določen standard in poiskati
          
            ustrezen naslov za pridobitev ostalih listin
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija sposobnost reševanja
          
            konfliktov
          
            
          
 -  razvija poslovni odnos
          
            
          
 -  razvija poklicno odgovornost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Referat:
         
        Vaja: 
         
          -  Iz zbranih člankov, Sporočil,
          
            Kataloga SIST ugotavlja in
          
            primerja strukturo
          
            posameznih standardov
          
            
 
          -  Zbere konkretne vzorce listin,
          
            jih pregleda in primerja med
          
            seboj
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Kakovost blaga
             
        
            
         
          -  opredeli pojem kakovosti ter spozna
          
            pomembnejša merila za ocenjevanje
          
            kakovosti
          
            
          
 -  opiše postopke za ugotavljanje in preverjanje
          
            kakovosti
          
            
          
 -  obrazloži pomen znaka kakovosti
          
            
          
 -  pozna standarde iz serije ISO 9000
          
            
          
 -  opiše dejavnosti s področja varstva
          
            potrošnikov in predstavi naloge Urada RS za
          
            varstvo potrošnikov ter ostalih potrošniških
          
            organizacij
          
            
          
 -  opiše pomen garancije za brezhibno
          
            delovanje in možnosti reklamacije izdelkov
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  primerja organoleptično in senzorično metodo
          
            ocenjevanja kakovosti z merljivimi metodami
          
            
          
 -  odvzame vzorce za analizo, izbere ustrezen
          
            način in sestavi zapisnik
          
            
          
 -  predstavi oznake kakovosti in jih med seboj
          
            primerja
          
            
          
 -  razloži pomen sistema zagotavljanja kakovosti
          
            
          
 -  analizira pomen nadzora za zaščito
          
            kakovosti in varstva potrošnikov
          
            
          
 -  razčleni pomen objektivnosti pri primerjalnem
          
            ocenjevanju kakovosti izdelkov
          
            
          
 -  v primeru, da potrebuje nasvet, zna
          
            poiskati pomoč pri ustrezni instituciji
          
            
          
 -  zna uveljaviti reklamacijo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija strokovnost
          
            
          
 -  pridobiva natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija pošten odnos do poslovnega
          
            partnerja
          
            
          
 -  razvija poklicno etiko
          
            
          
 -  razvija poklicno odgovornost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja:
          
            
         
          -  Organoleptična in senzorična ocena
          
            kakovosti
          
            
 
           
          - Jemanje vzorca in sestava
          
            zapisnika (izbere učitelj)
          
            
 
          -  V revijah VIP poišče ocene testov
          
            in primerjalnih analiz ter jih
          
            interpretira
          
            
        
 
         
        Referat:
         
          -  Sistem zagotavljanja kakovosti in
          
            standardi iz serije ISO 9000
          
            
 
          -  Oznake za ekološke dosežke
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Embalaža in pakiranje 
        
          -  pozna funkcijo, vrste in značilnosti
            
 
          - 
              embalaže
 
          -  opiše embalažne materiale, njihove
            
 
          - 
              lastnosti in oblike embalaže
            
 
          -  spozna postopke izdelave in oblike
            
              
          
 - 
              embalaže iz sestavljenih materialov (kompozitov)
          
            
          
 
          -  spozna transportne tehnike in pripomočke
          
            
          
 -  pozna pomen oznak na embalaži
          
            
          
 -  obrazloži pomen zbiranja in recikliranja
          
            odpadne embalaže
          
            
          
 -  pozna zahteve Evropske unije glede
          
            embalaže in odpadne embalaže
          
            
          
 -  našteje načine, s katerimi lahko znatno
          
            zmanjšamo količino odpadne embalaže
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  ovrednoti pomen embalaže
          
            
          
 -  loči in primerja posamezne embalažne
          
            materiale ter pojasni uporabno vrednost
          
            posameznih oblik embalaže
          
            
          
 -  primerja posamezne tehnike pakiranja
          
            
          
 -  ugotavlja razlike med primarno, sekundarno in
          
            terciarni embalažo
          
            
          
 -  analizira pomen estetskega oblikovanja
          
            komercialne embalaže
          
            
          
 -  analizira prednosti paletizacije in
          
            kontejnerizacije
          
            
          
 -  razloži, kako z embalažnimi materiali varčno
          
            ravnamo
          
            
          
 -  primerja sodobne transportne tehnike
          
            
          
 -  ugotovi, katere materiale lahko recikliramo
          
            
          
 -  predstavi usklajevanje slovenske zakonodaje o
          
            embalaži in odpadni embalaži z zakonodajo
          
            Evropske unije
          
            
          
 -  analizira stanje odpadne embalaže v Sloveniji
          
            in ga primerja s stanjem v Evropski uniji.
          
            
          
 -  pojasni, kako odpadna embalaža obremenjuje
          
            okolje ter predvidi ustrezne rešitve
          
             
          
             
          
             
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija strokovnost
          
            
          
 -  razvija varčnost in ekonomičnost
          
            
          
 -  pozna pomen napredka znanosti in
          
            tehnike
          
            
          
 -  razvija ustrezen odnos do okolja in
          
            osebno odgovornost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja: 
         
          -  Določanje, prepoznavanje ter
          
            ugotavljanje lastnosti različnih
          
            embalažnih materialov in
          
            oblik embalaže
          
            
        
 
         
        Referat: 
         
          -  Embalaža in okolje
          
            
 
          -  Zbiranje in recikliranje
          
            odpadne embalaže
          
            
 
           
          - Varčevanje z embalažnimi
          
            materiali
          
            
 
          -  Stanje odpadne embalaže v
          
            Sloveniji in v državah
          
            Evropske unije
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            II. ŽIVILA
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            A Uvod v živilsko področje
                    
        | 
      
           
         | 
      
           
         | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  opredeli osnovne pojme: živila, hranilne
          
            snovi, aditive, balastne snovi
          
            
          
 -  razlikuje energijske in neenergijske snovi
          
            
          
 -  razume, da lahko uživamo le zdravstveno
          
            in higiensko neoporečna živila z ustreznimi
          
            organoleptičnimi lastnostmi
          
            
          
 -  seznani se z načini skladiščenja živil
          
            
          
 -  pozna pomen aditivov v živilih
          
            
          
 -  spozna pomen biotehnologije pri
          
            proizvodnji hrane
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  določi pomen energijskih in neenergijskih
          
            snovi v prehrani
          
            
          
 -  razčleni in primerja energijsko vrednost živil
          
            
          
 -  nariše shemo prebave in presnove ter
          
            opredeli pomen encimov
          
            
          
 -  predstavi zakone in predpise, ki se
          
            nanašajo na proizvodnjo in prodajo živil
          
            
          
 -  primerja različne načine skladiščenja
          
            
          
 -  določi vzroke kvarjenja živil
          
            
          
 -  loči postopke konzerviranja živil
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija strokovnost
          
            
          
 -  razvija skrb za zdravje
          
            
          
 -  pridobiva ustrezen odnos do zdrave
          
            prehrane
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
             
          Prebavljanje hrane
          
            Konzerviranje živil
          
            
         Vaja: 
         
          -  Mikroskopiranje
          
            mikroorganizmov iz vzorcev
          
            pokvarjenih živil
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            B Hranilne snovi
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Ogljikovi hidrati in proteini
             
         
            
                  
        
            
         
          -  spozna zgradbo ogljikovih hidratov
  
          
 -  poglobi znanje o fizikalnih in kemičnih
          
            lastnostih ogljikovih hidratov
          
            
          
 -  pozna fotosintezo kot reakcijo pri kateri se
          
            svetlobna energija pretvarja v kemično
          
            
          
 -  pozna funkcije ogljikovih hidratov v
          
            organizmih
          
            
          
 -  pozna aminokisline kot gradnike
          
            proteinov in proteidov
          
            
          
 -  pozna zgradbo in lastnosti beljakovin
          
            
          
 -  razlikuje proteine od proteidov
          
            
          
 -  razvrsti in predstavi pomembnejše proteine in proteide
                    
        
  
       | 
      
        
          -  izdela klasifikacijsko shemo ogljikovih
            hidratov in ugotovi strukturne značilnosti
          
          
 -  poišče in uredi podatke o virih ogljikovih hidratov
            
          
 -  preuči značilne reakcije ogljikovih hidratov
            
 
          - 
              aminokislin in beljakovin
 
          -  predstavi funkcijo proteinov in proteidov v
              živih organizmih
            
 
          -  ugotovi probleme, vezane na pomanjkanje
            
          ogljikovih hidratov in proteinov v prehrani
          
 -  ugotovi pomen esencialnih aminokislin
 
          -  razloži pomen proteinov kot sestavine encimov
            
 
         
       | 
      
        
            
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija sposobnost opazovanja in
          
            primerjave
          
            
          
 -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija ustrezen odnos do zdrave
          
            prehrane
          
            
          
 -  razvija odgovoren odnos do okolja
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracijski eksperimenti :	
           
        
          - 	Dokazne reakcije za ogljikove hidrate
            
              
 
          - 	Dokazne reakcije za aminokisline, in peptide
            
 
         
        
            Vaja:
           
        
          - Kislinska in encimska hidroliza
            škroba in beljakovin
            
          
        
 
          - Uporaba modelov aminokislin
        
 
          - Uporaba baz podatkov in medmrežja
          
            
        
 
          - Multimedijske predstavitve
                    
      
 
         
         | 
    
      
    
        
      | Lipidi
            
         
            
         
          -  pozna definicijo lipidov
          
            
          
 -  pozna maščobne kisline in jih ustrezno
              razvrsti
           
            
          
 -  opiše lastnosti maščob
          
            
          
 -  našteje uporabo maščob v prehrani in
          
            spozna procese kvarjenja maščob
                    
          
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  izdela klasifikacijsko shemo lipidov in
          
            opredeli relacije na osnovi strukture
          
            
          
 -  opredeli funkcijo lipidov v živih sistemih
          
            
          
 -  preuči kemično zgradbo maščob in korelacijo
          
            med nasičenostjo maščobnih kislin in
          
            lastnostmi maščob
          
            
          
 -  ugotovi vzroke za kvarjenje maščob
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija delovno disciplino
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
          
            
          
 -  razvija ustrezen odnos do higiene
          
            
          
 -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija odgovoren odnos do okolja
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija: 
        
          - 
              Topnost masti in olj
 
          - 
              Žarkost, hidroliza maščob
            
 
         
        
            Uporaba medmrežja:
          
            Modeli lipidnih molekul in
          
            celične membrane
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Vitamini, mineralne snovi in voda
             
        
            
         
          -  seznani se s pomenom vitaminov,
 
            
            
          
 - 
              mineralnih snovi in vode za človeka
            
 
          -  spozna vire posameznih vitaminov in
          
            mineralnih snovi, znake pomanjkanja in
          
            znake njihovega predoziranja
                    
          
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvrsti vitamine glede na topnost
          
            
          
 -  poskuša določiti znake pomanjkanja vitaminov
          
            
          
 -  razlikuje makro in mikroelemente
          
            
          
 -  predvidi posledice pomanjkanja vode
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  širi splošno razgledanost
          
            
          
 -  osvaja strokovnost in natančnost
          
            
          
 -  razvija skrb za zdravje
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Referat:  
          
         
          - Vitamini v zdravi prehrani
          
            
        
 
         
        Vaja:  
          
         
          - Vitamin C (dokaz kisline,
          
            sestava, reduktivne lastnosti)
          
            
 
          -  Dokaz mineralnih snovi v
          
            živilih
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            C Živila, bogata z ogljikovimi hidrati
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  ponovi in utrdi že pridobljeno znanje o
          
            ogljikovih hidratih
          
            
          
 -  spozna vrste, način pridobivanja, lastnosti,
          
            uporabo ter skladiščenje sladil
          
            
          
 -  našteje naravne vire škroba
          
            
          
 -  pozna pridelavo, predelavo, lastnosti,
          
            uporabo in skladiščenje posameznih žitaric
          
            
          
 -  med žitne proizvode uvrsti moko, testeni-
          
            ne, kruh in druge pekarske izdelke, spozna
          
            njihovo proizvodnjo, vrste in uporabo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razčleni pomen ogljikovih hidratov v prehrani
          
            
          
 -  primerja lastnosti in uporabo sladil
          
            
          
 -  primerja sladkost posameznih sladil
          
            
          
 -  ugotovi pomen žitaric v prehrani
          
            
          
 -  razvrsti in razlikuje žitarice ter predvidi
          
            posledice nepravilnega skladiščenja žit
          
            
          
 -  zna odvzeti vzorec žita za analizo
          
            
          
 -  razlikuje vrste in tipe moke
          
            
          
 -  oceni kakovost kruha
          
            
          
 -  ugotovi pomen uporabe vzhajalnih sredstev
          
            
          
 -  naredi preglednico pekarskih proizvodov
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija skrb za zdravje
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
            
         Domača čebela
          
            Diabetes – grenko življenje
          
            
         Vaja: 
         
          -  Prepoznavanje žitaric
          
            
 
           
          - Mikroskopiranje različnih vrst
          
            škroba
 
          -  Ogljikovi hidrati v živilih
          
            
 
          -  Primerjava sladkosti in
          
            hitrost raztapljanja sladkorjev
          
            
 
           
          - Ocenjevanje kakovosti kruha
          
            
        
 
         
        Demonstracija:
          
            različne vrste moke in testenin
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            D beljakovinska živila
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  obnovi znanje o kemični zgradbi, vrstah,
          
            lastnostih aminokislin in beljakovin
            
          
 -  spozna hranilno vrednost mleka
 
          -  zna ravnati z mlekom
            
 
          -  spozna vrste mlečnih izdelkov, njihovo
          
            tehnologijo proizvodnje in skladiščenje
          
            
          
 -  opredeli hranilno vrednost mesa
          
            
          
 -  razloži procese zorenja in kvarjenja mesa
          
            
          
 -  predstavi pravilno skladiščenje mesa
          
            
          
 -  spozna najpomembnejše sveže, poltrajne
            
          
 - 
              in trajne mesne izdelke
          
 -  spozna surovine in tehnologijo izdelave
          
            teh vrste mesnih izdelkov
          
            
          
 -  prikaže pomen rib v zdravi prehrani
          
            
          
 -  predstavi zgradbo kokošjega jajca
          
 -  opiše postopke za ugotavljanje svežosti jajc
          
            
          
 -  spozna vrste stročnic
                    
           
          
 -  razvrsti gobe glede na užitnost in zgradbo
          
            trosovnice
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  opredeli pomen beljakovin v prehrani
          
            
          
 -  analizira hranilne snovi v mleku
          
            
          
 -  razlikuje in primerja različne načine
          
            konzerviranja mleka
          
            
          
 -  primerja hranilno vrednost, proizvodnjo in
          
            pogoje skladiščenja mlečnih izdelkov
          
            
          
 -  oceni kakovost nekaterih mlečnih izdelkov
          
            
          
 -  primerja hranilno vrednost različnih vrst mesa
          
            
          
 -  ovrednoti pomen zdravstvene kontrole mesa
          
            
          
 -  razlikuje meso glede na vrsto zaklane živine,
          
            po kakovosti in starostnih kategorijah
                    
          
 -  presodi, s katerimi postopki lahko
          
            konzerviramo meso
          
            
          
 -  uvrsti posamezne mesne izdelke med sveže,
          
            poltrajne ali trajne
                    
          
 -  ovrednoti hranilno vrednost jajc
          
            
          
 -  ovrednoti pomen stročnic in gob v prehrani
          
 -  ovrednoti gospodarski in ekološki pomen
          
            gojenja gob
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija sposobnost opazovanja
          
            
          
 -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
          
            
          
 -  razvija strokovnost
                    
        
  
        
             
                    
         
             
                    
       
        
        | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
             
          Mleko, Ribištvo
          
            Ribe različnih rečnih območij
         Referat: 
         
          -  Mleko, 
 
          - Fermentirani
          
            mlečni izdelki ali 
 
          - Siri
          
            
        
 
         
        Vaja: 
         
          -  Dokaz beljakovin v živilih
          
            
 
           
          - Hranilne snovi v mleku
          
            
 
          -  Spoznavanje posameznih
          
            vrst sirov in ocenjevanje
          
            njihove kakovosti
                    
      
 
          -  Hranilna vrednost mesa in rib
          
            
 
          -  Hranilne snovi v jajcih
          
            
 
           
          -  Ugotavljanje svežosti jajc
                    
        
 
         
        
            Uporaba medmrežja
                    
         
            Demonstracija stročnic
                    
        | 
    
      
    
      
    
      
    
      
    
        
      | 
          
         
            E maščobna živila – masti in olja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  obnovi in utrdi znanje o kemični zgradbi,
          
            lastnostih in nastanku maščob
          
            
          
 -  spozna najpomembnejše maščobe rastlinskega in živalskega izvora, njihovo prido-
          
            bivanje, lastnosti, skladiščenje in uporabo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  predstavi pomen maščob v prehrani
          
            
          
 -  kritično presodi, zakaj v prehrani dajemo
          
            prednost maščobam rastlinskega izvora
          
 -  ugotovi vzroke za kvarjenje maščobnih živil
          
            
          
 -  prepozna žarke maščobe
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija sposobnost opazovanja in
                    
        primerjave
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
                      
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja:  
          
         
          - Pridobivanje in kemična
          
            sestava olja
          
            
 
           
          - Pridobivanje živalskih maščob
 
           
          - Topnost maščob
          
            
 
          -  Ugotavljanje žarkosti maščob
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
      
    
        
      | 
          
         
            F vitaminsko-mineralna živila
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  spozna hranilno vrednost sadja in vrtnin
          
            
          
 -  opiše vrste sadja in vrtnin
          
            
          
 -  spozna skladiščenje, konzerviranje in
          
            predelavo sadja in vrtnin
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  naredi seznam živil, ki so viri določenih
          
            vitaminov in mineralnih snovi
          
            
          
 -  oceni gospodarski pomen sadjarstva za RS
          
            
          
 -  razlikuje domače vrste in južno sadje
          
            
          
 -  uvrsti posamezne vrtnine glede na uporabne
          
            dele rastlin
          
            
          
 -  predvidi postopke konzerviranja
                    
        
  
       | 
      
        
           
            
          -  širi splošno razgledanost
          
            
          
 -  osvaja strokovnost in natančnost
          
            
          
 -  razvija skrb za zdravje
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Referat:  
          
         
          - Pomen sadja in vrtnin v
          
            prehrani
          
            
 
           
          -  Razpoznavanje vrst, sort
          
            in določanje kakovosti sadja
          
            in vrtnin
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            G začimbe, dišavnice, alkaloidna poživila, alkoholne in brezalkoholne pijače
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
           
          
                
         
            
         
          -  spozna pomen dišavnic in začimb v prehrani
          
            ter vrste, njihovo pridobivanje in
          
            skladiščenje
                    
          
 -  pozna alkaloidna poživila, njihovo gojenje,
          
            predelavo, vrste in uporabo
                    
            
          
 -  pozna tehnološki postopek proizvodnje ter
          
            razlikuje vrste vina in piva
          
            
          
 -  razlikuje najpomembnejše žgane pijače:
          
            vinjak, žganja, viski, gin...
          
            
          
 -  se seznani s surovinami, proizvodnjo in
            
            
          
 - 
              vrstami brezalkoholnih pijač
            
 
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  prepozna posamezne začimbe in dišavnice 
          
 -  uvrsti posamezne dišavnice glede na uporabne
          
            dele rastlin in predstavi njihovo uporabo
          
            
          
 -  razlikuje alkaloide v posameznih poživilih ter
                    
        analizira in primerja njihovo kemijsko sestavo
          
            
          
 -  primerja učinek posameznih alkaloidov
            
          
 -  predstavi toksičnost alkohola
          
            
          
 -  analizira vzroke in ugotovi pogostost uživanja
          
            alkoholnih pijač pri mladih
          
            
          
 -  razčleni gospodarski pomen vinogradništva za
          
            Slovenijo
 
            
           -  razlikuje in razvrsti brezalkoholne pijače
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija zdrave prehrambene navade
            
          
 -  razvija moralno-etične vrednote
          
            
          
 -  se zave delovne in strokovne odgovornosti
                      
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
             
          
         
          - Sol – živilo in industrijska
          
            surovina
 
          
             
          - Fiziološki učinki drog
                    
        
 
         
        
            Vaja: 
         
          -  Prepoznavanje dišavnic
 
           
          - Priprava čaja, kave in kakava
          
            ter ocena kakovosti
          
            
 
           
          - Določanje količine tobačnega
          
            kondenzata
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
      
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              AGROKEMIČNI PROIZVODI
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  predstavi pomen posameznih hranilnih
          
            snovi za rastline
          
            
          
 -  spozna vrste, lastnosti, uporabo in način
          
            skladiščenja agrokemičnih proizvodov
          
            
          
 -  ve, da s kemičnimi sredstvi za varstvo
          
            rastlin zaščitimo gojene rastline pred
          
            napadom škodljivcev in bolezni
          
            
          
 -  seznani se s strupenostjo teh sredstev
          
            
          
 -  navede druge možnosti zatiranja parazitov
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  uvrsti posamezna mineralna gnojila med
          
            dušikova, fosforjeva ali kalijeva
          
            
          
 -  loči mešana gnojila od kompleksnih
          
            
          
 -  razvrsti sredstva za varstvo rastlin v skupine
          
            glede na vrsto parazitov, ki jih zatirajo
          
            
          
 -  razlikuje oblike pripravkov
          
            
          
 -  zna razbrati pomen oznak za nevarne snovi
          
            
          
 -  analizira vpliv teh sredstev na okolje
          
            
          
 -  oceni negativne posledice nepravilne –
          
            pretirane uporabe mineralnih gnojil in
          
            pesticidov
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija kritičen odnos do pojavov in
          
            problemov
          
            
          
 -  razvija ustrezen odnos do zdrave
          
            prehrane
          
            
          
 -  razvija pozitiven odnos do okolja
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja:  
          
         
          - Razpoznavanje in razvrščanje
          
            mineralnih gnojil
          
            
 
          -  Razumevanje in primerjava
          
            podatkov v navodilih za
          
            uporabo različnih kemičnih
          
            sredstev za varstvo rastlin
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
  
  
      
    
        
      | 
          
         
            INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE
                    
        | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
                    
        | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
                    
        | 
      
          
         
            POSEBNOSTI V IZVEDBI
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            IV. BARVE, BARVILA IN PREMAZNA SREDFSTVA
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  spozna glavne skupine in predstavnike
          
            naravnih in sintetičnih barvil / pigmentov
          
            
          
 -  razlikuje pojme barva, pigmenti, barvilo
          
            - 
          
 -  predstavi uporabo barvil in pigmentov v
            
            
          
 - 
              industriji, umetnosti in vsakdanjem življenju
 
          -  spozna premazna sredstva, njihovo sestavo,
            
              
 
          - 
              lastnosti in uporabo
            
 
         
       | 
      
          
         
            
         
          -  prepozna korelacije med strukturo kemijskih
            spojin in obarvanostjo
          
            
          
 -  predstavi pomen naravnih barvil v fizioloških pr procesih
          
            
          
 -  prepozna sorodnosti in razlike med skupinami
          
            
          
 -  barvil in jih strukturira v sisteme
          
 -  nauči se razlikovati barvila glede na izvor, topnost in uporabo
          
            
          
 -  pripravi načrt za izolacijo in identifikacijo
          
            izbranih naravnih barvil
          
 -  kritično oceni pridobljene informacije, jih
            analizira in oblikuje v zaključke
                    
            
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  širi splošno razgledanost
          
            
          
 -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija sposobnost primerjave
          
            
          
 -  razvija sposobnost oblikovanja
          
            lastnih zaključkov
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Multimedijska predstavitev:
           
        
        
             
           
        
              Demonstracijski eksperimenti :	
             
        
          - 
                Sinteza in/ali izolacija barvil, barvanje in obstojnost različnih barvil
              
 
         
        
            Učna zbirka za področje barvil:
          
            fotografije, uporabni tržni
          
            izdelki, umetniški izdelki
         
          
            Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            V. PRALNA (površinsko aktivna) IN KOZMETIČNA SREDSTVA
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  spozna kemično sestavo, proizvodnjo,
          
            lastnosti in uporabo mil, detergentov ter
          
            ostalih čistilnih sredstev
            
            
          
 - 
              pozna dodatke, ki jih vsebujejo detergenti
            
 
          - ve, da je primarni namen kozmetike skrb
          
            za osebno higieno in zdravje
          
            
 
          -  spozna vrste, surovine, proizvodnjo in
          
            uporabo kozmetičnih preparatov
          
            
          
 -  razume, da morajo biti vse sestavine koz-
          
            metičnih sredstev zdravstveno neoporečne
                    
          
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razloži delovanje površinsko aktivnih snovi
          
            ( mil in detergentov)
          
            
          
 -  pojasni vplive zgradbe detergentov na
          
            biorazgradljivost
          
            
          
 -  analizira negativne vplive uporabe detergentov na okolje
            
            
            
          
 -  ovrednoti pomen vzdrževanja osebne higiene
          
            
          
 -  razlikuje osnovne surovine, aktivne sovi in
          
            aditive v kozmetični industriji
          
            
          
 -  razvrsti proizvode negovalne in dekorativne
          
            kozmetike ter predstavi njihov namen uporabe
          
            
          
 -  predstavi nekatere pomembnejše proizvajalce
                    
          
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija delovno disciplino
          
            
          
 -  razvija ustrezen odnos do higiene in
          
            osebne nege
          
            
          
 -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija odgovoren odnos do okolja
          
             
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija:
           
        
          - Površinsko aktivna sredstva in vplivi na topnost
            
 
         
        
            Vaja:
         
          - 
           Kuhanje mila
          
            
 
          -  pH pralnih in čistilnih sredstev
          
            3. Izdelava kreme (emulgiranje
          
            maščob)
          
            
        
 
         
        Ogled učnih filmov:
          
            
         
          -  Tenzidi
          
            
 
          -  Kemija čistil
          
            
 
          - Človeška koža
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            VI. TEKSTILNO PODROČJE
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Tekstilne surovine
             
        
            
         
          -  pridobi sistematičen pregled nad
          
            tekstilnimi vlakni ter jih loči glede na
          
            izvor in kemično sestavo
          
            
          
 -  definira posamezne fizikalne in kemične
                    
            
          
 - 
              lastnosti tekstilnih vlaken
 
          -  spozna postopke pridobivanja, lastnosti in
            
 
          - 
              uporabo posameznih vlaken
            
 
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razlikuje kemično sestavo vlaken
          
            
          
 -  ugotovi razlike med rastlinskimi in živalskimi
          
            vlakni ter primerja lastnosti preostalih vlaken
          
            
          
 -  poišče skupne lastnosti sinteznih vlaken
          
            
          
 -  ovrednoti pomen novih materialov na področju
                    
        tehničnih vlaken
          
          
 -  z mikroskopiranjem določi strukturo vlaken in
          
            jih med seboj primerja
          
            
          
 -  s pomočjo znane strukture vlaken sklepa o
          
            njihovih lastnostih
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  širi splošno izobrazbo
          
            
          
 -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija sposobnost opazovanja in
          
            primerjave
                    
          
 -  razvija natančnost in delovno
          
            disciplino
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija tekstilnih vlaken
          
            
         Vaja: 
         
          -  Opazovanje vlaken pod
          
            mikroskopom
 
          -  Sežigni test in topnost
                    vlaken v različnih topilih
          
            
 
          -  Dokaz beljakovin v živalskih
          
            vlaknih
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
        
        | 
    
      
    
      
    
        
      | 
          
         Tekstilnotehnološki postopki
             
        
          -  med tekstilnotehnološke postopke uvrsti
            
 
          - 
              predenje, tkanje, pletenje in plemenitenje
            
 
          - 
              tekstilij
            
 
          -  opiše tekstilnotehnološke postopke in
          
            konfekcijske izdelke
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvrsti in primerja nekatere vrste prej
          
            
          
 -  spozna in razlikuje osnovne vezave
          
            
          
 -  ovrednoti pomen in vpliv posameznih postop-
          
            kov plemenitenja na končni izgled tkanine
          
            
          
 -  prikaže pomen in vpliv modnih trendov na
          
            prodajo tekstilnih izdelkov (oblačil)
            
              
          
 - 
              prepozna in določi pomembnejše vrste
            
 
          pletenin, tkanin in vlaknovin
                    
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija poklicno odgovornost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija vzorcev tkanin
          
            
         Vaja: 
         
          - Prepoznavanje in
          
            risanje vezav
 
          -  Barvanje tkanin z naravnimi
          
            barvili
          
            
 
          -  Razpoznavanje in določanje
          
            vzorcev tkanin
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            VII. USNJE, KRZNO IN OBUTEV
                    
        | 
    
      
    
        
      
        
          -  našteje živali, katerih kože oziroma kožuhe
            
 
          - 
              predelujejo v usnje ali krzno
            
 
          - pozna tehnološki postopek izdelave usnja
          
            in krzna
          
            
          
 -  ve, da se naravno krzno vse bolj umika
          
            umetnemu zaradi ogroženosti nekaterih
          
            živalskih vrst
          
            
          
 -  opiše postopke izdelave in vrste obutve
          
            
          
 -  razloži, kako označujemo obutev z
          
            velikostnimi številkami
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razčleni zgradbo živalske kože
          
            
          
 -  razlikuje usnje glede na: vrsto živali, postopke
          
            plemenitenja in uporabo
          
            
          
 -  prepozna nekatere vrste usnja in določi
            
            
          
 - 
              njihovo uporabo
            
 
          -  primerja predelavo živalskih kož v krzno s
          
            proizvodnjo usnja
          
            
          
 -  poda pravilno nego in vzdrževanje krzna
          
            
          
 -  izbere, katere od že znanih vrst usnja lahko
          
            uporabljamo za izdelavo obutve
                    
          
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost in natančnost
          
            
          
 -  oblikuje ustrezen odnos do okolja in
          
            drugih živih bitij
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija različnih vrst usnja
          
            
         Vaja:
         
          -  Fizikalne lastnosti usnja
          
             
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            VIII. TEHNIČNO PODROČJE
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Gozdno gospodarstvo in lesnopredelovalna industrija
             
        
            
         
          -  ve, da je les glavni proizvod gozda
          
            
          
 - spozna kemično sestavo, anatomsko
          
            zgradbo in prereze lesa
          
            
          
 -  spozna tehnične lastnosti, pomembnejše
            
            
          
 - 
              vrste in uporabo lesa
            
 
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  analizira pomen gozdnega gospodarstva in
          
            lesnopredelovalne industrije za Slovenijo
          
            
          
 -  predstavi ekološki pomen gozda
          
            
          
 -  z že pridobljenim znanjem razloži vzroke
          
            umiranja gozdov
          
            
          
 -  razlikuje vrste lesa ter predstavi
          
            najpomembnejše polizdelke in izdelke iz lesa
                    
        
  
       | 
      
	    
          -  razvija ekonomičnost
          
            
          
 -  oblikuje odgovoren odnos do narave
          
            
          
 -  razvija strokovnost in natančnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
            
         
        Vaja:
         
          -  Razpoznavanje različnih
          
            vrst lesa in primerjava
          
            njihovih lastnosti
          
            
 
           
          - Določanje prereza
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Papirna industrija
             
        
          -  spozna tehnološki proces izdelave, vrste,
            
 
          - 
              lastnosti in uporabo papirja
            
 
          -  predstavi pisarniške vrste papirja in
          
            proizvode papirne konfekcije
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvrsti papir glede na maso
          
            
          
 -  nariše shemo proizvodnje papirja
          
            
          
 -  določi uporabo posameznih vrst papirja
          
            
          
 -  razlikuje formate papirja
          
            
          
 -  prikaže pomen zbiranja odpadnega papirja
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija ekonomičnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
         
          -  Ročna izdelava papirja
          
            
 
           
          - Strojna izdelava papirja
          
            
        
 
         
        Vaja: 
         
          -  Vrste papirja, formati,
          
            gramska masa, debelina
 
          - Ročna izdelava papirja
                    
        
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Goriva
             
        
            
         
          -  spozna pomen ogljikovodikov kot virov
          
            energije in surovin
          
            
          
 -  pozna nastanek, predelavo in pomen nafte
          
            
          
 -  med fosilna goriva uvrsti poleg nafte tudi
          
            premog, zemeljski plin ter spozna njihove
          
            lastnosti in uporabo
          
            
          
 -  spozna tudi druge pomembne energetske
          
            vire
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  shematsko prikaže predelavo nafte in predstavi
          
            uporabo naftnih derivatov
          
            
          
 -  predstavi trende na področju razvoja novih
          
            pogonskih goriv in alternativnih virov energije
          
            
          
 -  predstavi pomen dobrega gospodarjenja z
          
            energijskimi viri
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija varčnost in ekonomičnost
          
            
          
 -  razvija skrb za varovanje okolja
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracije: Lastnosti nasičenih in
          
            nenasičenih ogljikovodikov
          
            (gorenje, gašenje, kreking,
          
            bromiranje)
          
            
         Vaja 
         
        Referati: Energijski viri
          
            Varčevanje z energijo 
        Diskusije: Alternativni viri energije
          
            Energija in okolje 
        Ogled učnih filmov: 
        
          - Predelava zemeljskega olja
 
          -  Alternativni viri energije
          
            
 
          -  Recikliranje in prihranki
          
            energije
          
            
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
       
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Minerali kot naravne surovine
             
        
            
         
          -  spozna tehnološke postopke pridobivanja
          
            surovin iz naravnih virov
          
            
          
 -  ve, da obstajajo monopoli za določene
          
            surovine
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  definira pojme: kamnine, rudnine, minerali
          
            
          
 -  poglobi znanje o kristalni zgradbi snovi
          
            
          
 -  razloži, kako se znotraj monopolov oblikuje
          
            cena surovin, ki prihajajo na tržišče
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  širi splošno razgledanost
          
            
          
 -  razvija strokovnost in natančnost
          
            
          
 -  razvija sposobnost opazovanja in
          
            primerjave
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov:
          
             
          Čudoviti svet mineralov
          
            
         Vaja: 
         
          -  Razpoznavanje ter določanje
          
            kamnin in mineralov ter
          
            primerjava njihovih lastnosti
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Periodni sistem elementov
             
         
            
                  
        
            
         
          -  razloži zgradbo periodnega sistema
            
            
            -  spozna periodično spreminjanje izbranih
          
            fizikalnih lastnosti elementov po skupinah
          
            in periodah na osnovi zgradbe njihovih
          
            atomov
            
            
            -  opredeli značilne lastnosti nekovin
            
            
            -  opredeli značilnosti žlahtnih plinov,
            
              
          
 - 
              halogenih elementov ter elementov VI., V.
            
 
          - 
              in IV. skupine
            
 
         
       | 
      
          
         
		   
         
            
          - razume razporeditev elementov v periodnem
          
            sistemu kot posledico zgradbe njihovih atomov
          
            
          
 -  razume povezavo med razporeditvijo
          
            elektronov v atomu elementa in njegovim
          
            položajem v periodnem sistemu
          
            
          
 -  s pomočjo eksperimentov spozna glavne
          
            značilnosti nekovin
          
            
          
 -  na osnovi eksperimentov in pridobljenega
       
            
            
          
 - 
              znanja o periodnem sistemu predstavi lastnosti reprezentativnih elementov posameznih skupin
            
 
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija natančnost in zanesljivost
          
            
          
 -  razvija sposobnost primerjave
          
            
          
 -  razvija sposobnost oblikovanja
          
            zaključkov
          
            
          
 -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija odgovoren odnos do okolja
                    
        
  
       | 
      
          
            
          
         
              Uporaba periodna sistema v
            
              tabelarični in računalniški obliki
             
        
            Demonstracijski eksperimenti : 
        
          - 
              Lastnosti izbranih nekovin in njihovih spojin
            
 
         
        
            Uporaba multimedijskih enot in medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      
          
            
              Kovine in kovinsko predelovalna
            industrija
          
            
        
          -  spozna fizikalne in kemične lastnosti
          
            I. in II. skupine elementov ter glavne tipe
          
            njihovih spojin
          
            
          
 -  spozna značilnosti prehodnih elementov
          
            
          
 -  na osnovi pridobljenega znanja predstavi
          
            značilne lastnosti kovin
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  na osnovi eksperimentov opredeli bistvene
          
            značilnosti elementov I., II. skupine elementov
          
            
          
 -  zna povezati reaktivnost in ostale lastnosti teh
          
            elementov z njihovo zgradbo
          
            
          
 -  na osnovi poskusov ugotovi, kako reagirajo
          
            kovine s kisikom ( in z vodo)
          
            
          
 -  ugotovi bistvene razlike med železom in
          
            jeklom ter razlikuje pomembnejše vrste jekel
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
            
          
 - 
              razvija natančnost
            
 
          -  širi splošno izobrazbo
          
            
 
          -  razvija spretnosti za varno
          
            eksperimentalno delo
          
            
          
 -  razvija odgovoren odnos do okolja
          
            
          
 -  kritično oceni vpliv težke industrije
          
            na okolje
                    
          
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracije in eksperimenti : 
        
        
          
            
          
            Ogled učnih filmov: 
        
          -  Litje
          
            
 
          -  Površinsko kaljenje
 
          - Varjenje
          
 
           
          - Sintranje- prašna metalurgija
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
                
         
            
         
          -  spozna pridobivanje železa iz rud,
          
            predelavo železa v litine in jeklo ter
          
            izdelavo, vrste in uporabo njihovih
          
            polizdelkov in izdelkov
          
            
          
 -  pozna lastnosti barvnih kovin (aluminij,
          
            baker, cink, kositer, svinec...) in njihove
          
            najpomembnejše zlitine
          
            
          
 -  med plemenite kovine uvrsti zlato, srebro
          
            in platino
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  primerja lastnosti in uporabo barvnih kovin
          
            
          
 -  izdela preglednico kovinskih izdelkov in
              polizdelkov
            
            
            
          
 -  analizira in primerja odpornost različnih kovin
          
            na korozijo ter ovrednoti gospodarsko škodo,
          
            ki jo povzroča korozija
          
            
          
 -  predstavi zaščito kovin pred korozijo
          
            
          
 -  kritično oceni vpliv kovinsko-predelovalne
          
            industrije (zlasti črne metalurgije) na okolje
          
            
          
 -  naredi seznam kovinskih odpadkov, ki jih
          
            lahko recikliramo
                    
          
        
  
       | 
      
           
         | 
      
          
         
            Vaja: 
         
          -  Prepoznavanje vzorcev
          
            kovin in zlitin ter primerjava
          
            njihovih lastnosti
          
            
 
           
          - Električna prevodnost kovin
          
            
 
          - Topnost v kislinah
          
            
 
          -  Odpornost proti koroziji
          
            
 
          -  Normalizacija in kaljenje
          
            
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Draguljarstvo in zlatarstvo
             
        
            
         
          -  seznani se s postopki obdelave materialov
          
            za nakit ter poda način označevanja
          
            izdelkov iz žlahtnih kovin
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvrsti draguljarske izdelke
          
            
          
 -  uporabi že usvojeno znanje o žlahtnih kovinah
          
            
          
 -  razlikuje najpomembnejše drage in poldrage
          
            kamne
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvija strokovnost in natančnost
          
            
          
 -  razvija poslovnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            
          
            Ogled učnih filmov:
         
        Uporaba medmrežja
                    
      
        
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Steklo in keramika
             
        
            
         
          -  seznani se s proizvodnim postopkom
          
            izdelave stekla in keramičnih izdelkov, z
          
            njihovimi lastnostmi in uporabo
          
            
          
 -  ve, da odpadne steklene izdelke lahko
          
            zbiramo in recikliramo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razvrsti surovine ter določi njihov vpliv na
          
            lastnosti stekla in keramike
          
            
          
 -  primerja fizikalne in kemične lastnosti stekla
          
            in keramike
          
            
          
 -  razvrsti steklo, keramiko in njune proizvode
          
            glede na lastnosti in uporabo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija natančnost
          
            
          
 -  razvija varčnost in ekonomičnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Ogled učnih filmov
         
          -  Lončarstvo (iz serije
          
            Domače obrti na Slovenskem)
          
            
        
 
         
        Vaja: 
         
          - 
          Razpoznavanje različnih
          
            vrst stekla in keramike
          
            ter primerjava lastnosti
                    
      
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         Gradbeni materiali
             
        
            
         
          -  spozna pridobivanje, lastnosti, vrste in
          
            uporabo gradbenih materialov
          
            
          
 -  razvrsti kamnine glede na nastanek
          
            
          
 -  pozna pomembnejše vrste naravnega
          
            kamna
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  razlikuje konstrukcijski, izolacijski gradbeni
          
            material in veziva
          
            
          
 -  predstavi pomen dobre toplotne izolacije
          
            
          
 -  razlikuje materiale, ki jih uporabljamo za
          
            toplotno, zvočno in hidroizolacijo
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija varčnost in ekonomičnost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Vaja:
         
          -  Razpoznavanje pomembnejših
          
            vrst naravnega kamna ter
          
            ostalega gradbenega
          
            materiala, določanje in
          
            primerjava lastnosti
        
 
         
        Uporaba medmrežja
                    
        | 
    
      
    
        
      | 
          
         Elektrotehniški material
             
        
            
         
          -  pozna osnovne električne veličine:
          
            električni tok, napetost, moč, upornost…
          
            
          
 -  našteje elektrotehniške in elektronske
          
            elemente ter predstavi njihovo delovanje
          
            in uporabo
          
            
          
 -  pozna ter razvrsti žarnice in svetila
                    
        
  
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  pozna Ohmov zakon in reši enostavne naloge
          
            
          
 -  razvrsti uporabno elektrotehniko na
              posamezna področja
            
          
 -  izdela preglednico materialov za električne
            instalacije
 
          -  razvrsti in predstavi električne naprave za
              dom in gospodinjstvo
 
          -  razvrsti in ustrezno predstavi aparate zabavne
              elektronike
            
 
         
       | 
      
          
                
         
            
         
          -  osvaja strokovnost
          
            
          
 -  razvija poslovnost
          
            
          
 -  razvija poklicno odgovornost
                    
        
  
       | 
      
          
         
            Demonstracija elektrotehniških in elektronskih elementov
          
            
         Vaja: 
         
        Uporaba različnega slikovnega gradiva
         
          
            Uporaba medmrežja
                    
        |