SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME IZPITNE ENOTE

ŽIVINOREJA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje bioloških osnov vzreje domačih živali,

  • razumevanje pomena zdravstvenega varstva domačih živali,

  • znanje o pripravi krmil in krmnih obrokov za posamezne vrste in kategorije domačih živali,

  • poznavanje različnih tehnoloških postopkov vzreje posameznih vrst in kategorij domačih živali,

  • poznavanje tehnoloških postopkov v prireji vseh vrst živalskih proizvodov,

  • poznavanje načinov vhlevljanja posameznih vrst in kategorij domačih živali,

  • poznavanje lastnosti in uporabe hlevske mehanizacije, opreme, orodij in pripomočkov v živinoreji,

  • poznavanje tehnoloških in proizvodnih evidenc ter dokumentacije v živinoreji,

  • sposobnost načrtovanja in organiziranja dela v živinoreji.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    Anatomija in fiziologija domačih živali

    Kandidat

     

  • zgradba in delovanje živalskega organizma

  • razlikuje tkiva in pozna njihovo vlogo v živalskem organizmu

  • razloži delovanje prebavil

  • opiše delovanje spolnih organov

  • slike, modeli

  • Selekcija

     

     

  • pomen selekcije,

  • potek izvajanja selekcije

  • pozna pomen selekcije

  • razloži potek izvajanja selekcije

  • pozna kriterije za ocenjevanje živali po zunanjosti

  • pozna kriterije za ocenjevanje živali po proizvodnih lastnostih

  • opiše evidenčne liste in vodenje evidence

  • slike, modeli

  • evidenčni listi

  • izpiski o kontrolah

  • Hranljive snovi

     

     

  • pomen hranljivih snovi v prehrani živali

  • pozna pomen posameznih hranljivih snovi za živalski organizem

  • razloži pomen in potrebe po vodi

  • vzorci krm

  • Krma

     

     

  • različna krmila za prehrano živali

  • pozna skupine in veste krmil za prehrano domačih živali

  • pozna uporabnost posameznih krmil v prehrani živali

  • opiše postopke konzerviranja krmil

  • vzorci krm

  • Vrednotenje krme

     

     

  • osnove vrednotenja krme

  • definira prebavljivost in vplive nanjo

  • razloži pomen ocenjevanja hranilne vrednosti krmil

  • normativi

  • Sestavljanje krmnih obrokov

     

     

  • sestava krmnih obrokov

  • pozna pravila sestavljanja krmnih obrokov

  • razloži pomen prehranskih normativov

  • normativi

  • Prežvekovalci

     

     

  • pozna pomen in možnosti reje

  • pozna gospodarski pomen vzreje različnih vrst prežvekovalcev

  • opiše naravne možnosti za vzrejo

  • našteje vrste

  • razloži pomen ohranjanja kulturne krajine

  • Pasme prežvekovalcev

     

     

  • najpomembnejše pasme

  • našteje in opiše najpomembnejše pasme goveda

  • našteje in opiše najpomembnejše pasme ovac

  • slike

  • Selekcija prežvekovalcev

     

     

  • potek izvajanja selekcije

  • razloži izvajanje selekcije v govedoreji

  • slike

  • evidenčni listi, katalog plemenjakov

  • Anatomske in fiziološke značilnosti prežvekovalcev

     

     

  • anatomske in fiziološke značilnosti

  • pozna anatomske in fiziološke značilnosti goveda in ovc

  • slike, modeli

  • Razmnoževanje prežvekovalcev in oskrba mladičev

     

     

  • razmnoževanje in oskrba mladičev

  • opiše potek razmnoževanja goveda in oskrbo telet

  • opiše potek razmnoževanja ovc in oskrbo jagnjet

  • Prireja in predelava mleka

     

     

  • pireja in predelava mleka v mlečne izdelke

  • pozna postopek pridelave higiensko neoporečnega mleka

  • opiše postopek ročne in strojne molže

  • pozna možnosti predelave mleka v mlečne izdelke

  • slike, modeli, molzna enota

  • Prehrana prežvekovalcev

     

     

  • prehrana mlečnih živali

  • prehrana mladičev

  • vzreja plemenskih živali

  • pozna prehrano molznic v posameznih proizvodnih obdobjih

  • razloži pomen pravilne prehrane

  • razloži pravila krmljenja mladičev

  • opiše vzrejo plemenskih živali,

  • tabele, normativi

  • Pitanje prežvekovalcev in predelava mesa

     

     

  • načini pitanja in predelave mesa

  • pozna različne načine pitanja

  • opiše transport, klanje in razkosavanje živali

  • pozna osnove postopke predelave mesa

  • tabele, normativi, slike

  • Obnašanje in oskrba prežvekovalcev

     

     

  • pomen primerne oskrbe

  • opiše pravilno oskrbo goveda in ovac

  • pripomočki za oskrbo živali

  • Hlevi za prežvekovalce

     

     

  • različno urejeni hlevi

  • pozna in opiše različno urejene hleve za govedo in ovce

  • načrti hlevov, slike

  • Neprežvekovalci

     

     

  • pomen in možnosti vzreje

  • pozna gospodarski pomen vzreje neprežvekovalcev

  • opiše naravne možnosti za vzrejo

  • našteje vrste

  • Pasme neprežvekovalcev

     

     

  • najpomembnejše pasme

  • opiše pasme in križance posameznih vrst

  • slike

  • Selekcija neprežvekovalcev

     

     

  • izvajanje selekcije

  • razloži selekcijo pri posameznih vrstah

  • slike

  • evidenčni listi, katalog plemenjakov

  • Anatomske in fiziološke značilnosti neprežvekovalcev

     

     

  • anatomske in fiziološke značilnosti

  • razloži anatomske in fiziološke značilnosti posameznih vrst neprežvekovalcev

  • slike, modeli

  • Razmnoževanje neprežvekovalcev in oskrba mladičev

     

     

  • pomen razmnoževanja in oskrbe mladičev

  • opiše potek razmnoževanja prašičev in oskrbo pujskov

  • opiše potek razmnoževanja konj in oskrbo žrebeta

  • opiše potek razmnoževanja kuncev in oskrbo gnezda

  • Prehrana neprežvekovalcev

     

     

  • prehrana prašičev

  • prehrana konj

  • prehrana kuncev

  • pozna prehrano posameznih kategorij prašičev

  • opiše prehrano različnih kategorij konj

  • opiše prehrano kuncev

  • tabele, normativi

  • Obnašanje in oskrba neprežvekovalcev

     

     

  • pomen primerne oskrbe

  • opiše pravilno oskrbo posameznih vrst

  • pripomočki za oskrbo živali

  • Hlevi za neprežvekovalce

     

     

  • različno urejeni hlevi

  • razlikuje hleve za posamezne vrste in kategorije neprežvekovalcev

  • načrti hlevov, slike

  • Perutninarstvo

     

     

  • pasme in križanci

  • biološke osnove nesnosti

  • tehnologija vzreje piščancev in kokoši

  • pravila valjenja jajc

  • našteje in opiše pasme kokoši in križancev

  • razloži ritem nesnosti pri kokoših

  • opiše ureditev hleva za piščance

  • pozna razlike med vzrejo brojlerjev in jarkic

  • opiše vzrejo kokoši nesnic

  • opiše postopek valjenja jajc v valilniku

  • Predelava mesa

     

     

  • načini predelave mesa

  • pozna potek transporta, klanja in razkosavanja živali

  • pozna in opiše osnovne postopke predelave mesa

  • tabele, normativi, slike

  • Alternativne panoge živinoreje

     

     

  • gospodarski pomen alterantivnih panog živinoreje

  • pozna osnove čebelarjenja

  • opiše pogoje za vzrejo rib

  • pozna možnosti za vzrejo divjadi v Sloveniji

  •  

     

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter morajo biti ustrezno razčlenjena in zajemajo tudi temeljne vsebine drugih strokovnih predmetov.

    Priprava in trajanje izpita

    Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri ustnem izpitu naj ima kandidat možnost odgovarjati ob ustreznih učnih in delovnih sredstvih, navedenih v tretjem stolpcu preglednice iz 3.točke tega izpitnega kataloga.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.