Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
ZELENJADARSTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
54 |
14 |
68 |
skupaj |
54 |
14 |
68 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
GOSPODARSKI POMEN PRIDELOVANJA VRTNIN |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija odnos do zelenjadarstva kot vrtnarske panoge. Razvija komunikativnost. Razvija strokovnost pri odločitvah o organiziranju pridelovanja zelenjave. |
|
IZBIRA PROSTORA ZA PRIDELOVANJE ZELENJAVE |
|
|
|
|
|
Razvija pripadnost stroki. Razvija ekološko zavest in osebno odgovornost. Krepi varčnost in skrbnost. |
|
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Se zave pomena kolobarjenja kot ukrepa rastlinske higiene. |
Vaja: sestavi 3 - in 4 - letni kolobar. |
SEME IN VZGOJA SADIK |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja. Krepi natančnost pri vzgoji sadik. Krepi osebno in poklicno odgovornost. Razvija ekonomičnost pri odločitvah o načinu vzgoje sadik. |
Vaje: Ogled: vrtnarija s hidroponskim načinom vzgoje sadik. |
BIOVRTNARJENJE |
|
|
|
|
|
Razvija skrb za zdrav način prehranjevanja in življenja. Razvija ekološko zavest. |
|
INTEGRIRANO PRIDELOVANJE ZELENJAVE |
|
|
|
|
|
Razvija skrb za zdrav način prehranjevanja in življenja. |
Ogled: vrtnarija z integriranim načinom pridelovanja zelenjave. |
ZAVAROVAN PROSTOR |
|
|
|
|
|
Razvija ekonomičnost z izbiro ustrezne oblike zavarovanega prostora. |
Ogled: vrtnarija. |
TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA POSAMEZNIH VRTNIN (razdelitev po skupinah glede na uporabnost) |
|
|
|
|
|
Razvija čut za natančnost in strokovnost. Nauči se racionalnega izkoriščanja vrta. Krepi osebno in poklicno odgovornost pri pridelovanju posameznih vrst zelenjadnic. Razvija inovativnost. Razvija ekonomičnost. |
Vaja: prepoznavanje vrtnin na vrtu in po katalogih oziroma različni strokovni literaturi. |
PREDELAVA VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija inovativnost. Razvija ekonomičnost, poklicno odgovornost. Razvija sposobnost komuniciranja. |
Ogled: kmetija z organizirano predelavo na domu. |
PRAVILNIK O KAKOVOSTI SADJA, GOB IN VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija čut za opazovanje pri določevanju kakovostnih razredov zelenjave. |
Vaja: razvrstitev določene vrste zelenjave v kakovostne razrede. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: poljedelstvo, praktični pouk, kmetijski stroji, živinoreja.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Poljedelstvo |
|
|
Poljedelstvo Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Poljedelstvo Kmetijski stroji Praktični pouk |
|
|
Živinoreja |
|