Izobraževalni program: kuhar
Naziv poklicne izobrazbe: kuhar/ kuharicaTrajanje izobraževanja: tri leta
Cilji izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom oziroma dijakom, da:
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
Vsebinski sklopi |
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja |
Skupne osnove v gostinstvu |
ustno, projektno delo, izdelki in delovna poročila |
Tehnologija pripravljanja jedi |
|
Priprava jedi za redne in izredne obroke |
|
Priprava zahtevnejših jedi |
Preverjanje in ocenjevanje vsebinskih sklopov skupaj pripravijo in izvedejo učitelji, ki uresničujejo cilje vsebinskega sklopa.
Pogoji za napredovanje in dokončanje izobraževanja
Pogoji za napredovanje
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh predmetov in vsebinskih sklopov letnika, opravili interesne dejavnosti in obveznosti praktičnega usposabljanja pri delodajalcu oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za dijake z individualno učno pogodbo je pogoj za napredovanje iz drugega v tretji letnik opravljanje vmesnega preizkusa.
Pogoji za dokončanje
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe morajo dijaki uspešno dokončati zaključni letnik izobraževanja s pozitivnimi ocenami iz vseh predmetov in vsebinskih sklopov, opraviti vse interesne dejavnosti ter obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom pri delodajalcu in zaključni izpit.
Vsebina zaključnega izpita
Pomočnik kuharja
Nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik/ pomočnica kuharja pridobi, kdor je uspešno ocenjen iz navedenih kompetenc učnih sklopov strokovnega dela izobraževalnega programa.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN POKLICNE KOMPETENCE |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE | |
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVU |
|||
SOG 1 |
dijak se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
SOG 2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, živila, racionalno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
TEHNOLOGIJA PRIPRAVLJANJA JEDI |
|||
TPJ 1 |
Mehansko in toplotno obdela živila. |
|
rutinski nivo |
TPJ 2 |
Pripravi in izdela porcije na osnovi normativov. |
|
rutinski nivo |
TPJ 3 |
Pravilno ravna z živili in kuhano hrano. |
osnovni nivo |
|
Pomočnik natakarja
Nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik/ pomočnica natakarja pridobi, kdor je uspešno ocenjen iz navedenih kompetenc učnih sklopov strokovnega dela izobraževalnega programa.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN POKLICNE KOMPETENCE |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE | ||
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVU |
||||
SOG1 |
dijak se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
|
SOG2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, pijače, varno in varčno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
|
DELO V TOČILNICI IN POSTREŽBA PIJAČ |
||||
DTP1 |
Pripravi in postreže brezalkoholne, alkoholne pijače, tople napitke in prigrizke. |
|
rutinski nivo |
|
|
||||
KOMUNICIRANJE Z GOSTI IN POSLOVANJE |
||||
KGP1 |
Prevzema naročila v manjših obratih s pijačami in zaračunava konzumacije gostom. |
|
rutinski nivo |
|
POSTREŽBA REDNIH IN IZREDNIH OBROKOV |
||||
RIO1 |
Izvaja osnovna dela pri postrežbi gostov. |
osnovni nivo |
|
|
RIO2 |
Pomaga pri strežbi po navodilih natakarja |
osnovni nivo |
|
|