Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
izobraževanje, dne 17. 12. 2002
VSEBINA
|
ZNANJE
|
UČNA IN DELOVNA SREDSTVA
|
Osnove fizike
|
Dijak:
-
pozna enote za merjenje osnovnih fizikalnih količin,
-
zna pretvarjati merske enote,
-
razume pomen faznih sprememb snovi,
-
pozna osnovne fizikalne količine,
-
pozna vire energije,
-
razume vlogo ohranjanja energije v zaprtem sistemu;
|
|
Embalaža in skladiščenje
|
-
pozna embalažne materiale v mlekarstvu,
-
pozna sodobno tehniko embaliranja mlečnih izdelkov,
-
razume pomen pravilnega skladiščenja mleka in mlečnih izdelkov;
|
|
Konzerviranje živil
|
-
razume mikrobiološko razgradnjo živil,
-
pozna vzroke kvarjenja živil,
-
pozna kemijske in fizikalne načine konzerviranja;
|
|
Specifični tehnološki procesi v živilski industriji
|
-
pozna filtriranje in mešanje,
-
razume membranske tehnike filtriranja v mlekarski industriji;
|
|
Pridobivanje mleka
|
-
razume nastajanje mleka v mlečni žlezi,
-
pozna ročno in strojno molžo,
-
razume higiensko pridobivanje mleka;
|
|
Fizikalno-kemijske lastnosti mleka
|
-
pozna osnovne fizikalne in kemijske lastnosti mleka,
-
pozna načine merjenja fizikalnih in kemijskih lastnosti mleka;
|
|
Kemijska sestava mleka
|
-
pozna kemijsko zgradbo in lastnosti glavnih sestavin mleka,
-
razume vlogo protimikrobnih snovi v mleku;
|
|
Primarna obdelava mleka
|
-
razume vlogo in postopke primarne obdelave mleka,
-
pozna zbiranje in transport mleka v mlekarno;
|
|
Sekundarna obdelava mleka
|
-
razloži sprejem, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje in skladiščenje surovega mleka,
-
pozna opremo za sprejem, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje in skladiščenje surovega mleka,
-
opiše tehnološke postopke in naprave za:
-
posnemanje in tipizacijo mleka,
-
homogenizacijo,
-
dezodorizacijo,
-
toplotno obdelavo,
-
opredeli pomen skladiščenja pasteriziranega mleka,
-
razloži vlogo odbiranja mleka za posamezne mlečne izdelke;
|
|
Higiena v mlekarskem obratu
|
-
razloži načine čiščenja,
-
pozna značilnosti čistil;
|
|
Konzumno mleko
|
-
opiše tehnološki postopek za pasterizirano mleko,
-
opiše tehnološki postopek za dolgotrajno sterilizirano mleko,
-
opiše tehnološka postopka za kratkotrajno sterilizirano mleko,
-
razloži polnjenje mleka in drugih tekočih mlečnih izdelkov;
|
|
Mlečne pijače
|
-
pozna vrste mlečnih pijač,
-
našteje dodatke za mlečne pijače in opiše njihove značilnosti,
-
razloži tehnološki postopek izdelave mlečnih pijač;
|
|
Dehidrirani mlečni izdelki
|
-
pozna tehnološke postopke in naprave za izdelovanje zgoščenega mleka,
-
pozna tehnološke postopke in naprave za izdelovanje mleka v prahu;
|
|
Fermentirano mleko
|
-
pozna vrste fermentiranega mleka,
-
pozna mikrobiološka cepiva,
-
pozna tehnološke postopke izdelave vseh vrst jogurta in kislega mleka,
-
pozna različne vrste probiotičnih izdelkov in njihov vpliv na zdravje potrošnikov,
-
pozna napake fermentiranega mleka;
|
|
Siri
|
-
obvlada razvrstitev sirov,
-
razloži tehnološke postopke izdelovanja različnih tipov sira (trdi, poltrdi, mehki, sveži),
-
opiše napake sirov,
-
razloži lastnosti in uporabnost sirotke,
-
opiše tehnološki postopek izdelovanja topljenih sirov;
|
|
Specialno sirarstvo
|
-
razloži tehnološke postopke glavnih vrst sira;
|
|
Smetana
|
-
razloži tehnološke postopke izdelovanja vseh vrst konzumne smetane;
|
|
Surovo maslo
|
-
razloži tehnološki postopek izdelovanja surovega masla,
-
pozna kakovostne razrede za surovo maslo,
-
pozna napake surovega masla,
-
pozna lastnosti in uporabnost pinjenca;
|
|
Sladoled
|
-
pozna razvrstitev sladoledov,
-
razloži tehnološki postopek izdelovanja sladoleda;
|
|
Zakonodaja
|
-
zna uporabiti pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv,
-
razloži princip HACCP kontrole proizvodnje;
|
|
Ekološka predelava mleka
|
-
razloži osnovne zahteve za ekološko pridelavo mleka,
-
razloži osnovne zahteve za ekološko predelavo mleka v mlečne izdelke,
-
opiše postopke za ekološko izdelovanje: konzumnega mleka, mlečnih pijač, fermentiranega mleka, konzumne smetane, sirov, surovega masla.
|
|
Slanovec, T.: Sirarstvo, 1982. Varnam, H. A.: Milk and Milk Products, 1994. Mavrin, D.: Tehnologija mleka in mlečnih izdelkov, 2002. Bajt, N.: Mleko in mlečni izdelki – vaje, 1998. Renčelj ,S.: Siri nekdaj in zdaj. European Dairy Magazine (Gelsenkirchen).
Ustni del izpita zajema tri vprašanja, ki jih kandidat izbere z vlečenjem izpitnega listka. Kandidat ima pravico do enkratne zamenjave izpitnega listka, tj. vseh treh vprašanj.
Kandidat mora ustni del izpita opraviti z oceno najmanj 2 (zadostno), v nasprotnem primeru mora izpit ponavljati.