Izobraževalni program: MLEKAR
Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 17. 12. 2002
Letnik | Oblike izobraževalnega dela | ||
Skupaj | Teorija | Vaje z delitvami v skupine | |
1. | 105 | 70 | 35 |
2. | 70 | 35 | 35 |
3. | 68 | 34 | 34 |
SKUPAJ | 243 | 139 | 104 |
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI | FORMATIVNI CILJI | SOCIALIZACIJSKI CILJI | MEDPREDMETNE POVEZAVE |
CELICA Dijak: · pozna celico kot osnovno življenjsko enoto vseh živih bitij, · pozna celični cikel. |
Dijak: ·opiše prokariontsko in enkarjontsko celico, morfologijo mikroorganizmov, celične strukture in razloži njihov pomen,
· razlikuje stopnje celične delitve; |
Dijak: |
TEHNOLOGIJA
|
MIKROSKOP · pozna mikroskop in njegove dele, · zna uporabljati mikroskop, · pozna delovanje mikroskopa. |
· našteje osnovne dele mikroskopa, · pripravi mikroskopske preparate in natančno opazuje objekte; |
· razvija odgovoren odnos do instrumentov, · navaja se na red in čistočo pri delu; |
PRAKTIČNI POUK
|
OSNOVNI ŽIVLJENJSKI PROCESI · pozna osnovne življenjske procese (celično dihanje, fermentacije, fotosintezo), · pozna encime v teh procesih, · pozna povezanost vseh procesov metabolizma. |
· razloži potek procesov, jih primerja in pojasni njihov pomen za človeka, · poveže procese z nastankom hrane, · razloži zgradbo in vlogo encimov v življenjskih procesih, · opiše različne organizme glede na vir energije in ogljika; |
· razvija sposobnost opazovanja, · razvija odgovoren odnos do okolja, · zave se pomena rastlin pri proizvajanju kisika na Zemlji, · razvija občutek za zagotavljanje optimalnih pogojev v življenjskih procesih; |
TEHNOLOGIJA
|
EKOLOGIJA IN VAROVANJE OKOLJA · razume osnovne ekološke pojme (narava, ekologija, okolje, ekosistem, življenjski prostor, neživi dejavniki okolja, strpnostno območje, živi dejavniki okolja, življenjska združba, habitat, ekološka niša, mikroorganizmi v povezavi z mikrobiologijo in ekologijo). |
· razloži pojem narava, · razloži pojem ekologija in utemelji pomen ekološkega znanja za vsakdanje življenje, · opredeli življenjski prostor /biotop in življenjsko združbo na primeru organizma ali skupine organizmov ekosistema, · našteje nekaj neživih in nekaj živih dejavnikov ter pojasni njihovo vlogo v ekositemu, · razloži okolje kot skupnost dejavnikov, ki vplivajo na življenje živega bitja, · pojasni pojma habitat in ekološka niša; |
· razvija sposobnost za opazovanje dogajanj v naravi; |
TEHNOLOGIJA
PRAKTIČNI POUK
|
· pozna ekologijo populacij, · razume pojme:
|
· opiše lastnosti populacije in jih pojasni na konkretnih primerih, · razloži medsebojno odvisnost dejavnikov okolja in pojem ekološko ravnovesje, · predvidi posledice spremembe izbranega dejavnika v izbranem okolju, · pojasni pojem nosilnost okolja, ·utemelji podobnosti in razlike med človeško in živalskimi populacijami, · razloži vpliv antibiotikov na ravnotežje med mikroorganizmi; |
· razvija veščino za vrednotenje učinka spremembe ekološkega ravnovesja; |
TEHNOLOGIJA
PRAKTIČNI POUK
|
· razume kroženje snovi in pretok energij v naravi, · razume pojme:
|
· razloži pojme proizvajalec, potrošnik in razgrajevalec, · pojasni kompleksnost prehranjevalnih odnosov v ekosistemu, · pojasni vlogo in mesto človeka, · razloži kroženje snovi in pretok energije v ekosistemu, · pojasni odnose in razmerja med členi prehranjevalne verige, · opiše energijsko piramido, · razloži kroženje in akumulacijo toksičnih snovi v ekosistemu oziroma biosferi; |
·zave se medsebojne povezanosti živih bitij, ·spozna, da je človek sestavni del narave; |
INFORMATIKA
|
· razume odnose med organizmi in pojma medvrstni odnosi in odnosi znotraj vrste; |
· pojasni medvrstne odnose in odnose znotraj vrste; |
· razvija sposobnost za opazovanje narave in dogajanja v njej; |
TEHNOLOGIJA
|
· pozna ekosisteme (kopenski in vodni, naravni in antropogeni ekosistem, gozd kot kopenski naravni ekosistem, polje kot kopenski antropogeni ekosistem, celinske vode in morja kot vodni ekosistem, ekološko zaporedje); |
· našteje različne vrste ekosistemov, · razloži pojme kolobarjenje, pleveli in kompost, · pojasni kroženje snovi v morju in jezeru, · razloži pojem dihanje jezera in cvetenje jezera, · našteje vrste gozdov, · opiše gozdno slojevitost, · opiše vlogo gozda in izkoriščanje gozdov, · opiše posledice človeškega poseganja v prostor; · razloži različne vplive na biotsko raznovrstnost in številčnost živih bitij; |
· razvija sposobnost za opazovanje narave in dogajanja v njej; |
|
· pozna glavne ekološke probleme in ukrepe za njihovo reševanje, to so:
|
· našteje glavne vire onesnaževanja okolja in pojasni njihove posledice za naravo, · našteje glavne skupine indikatorskih mikroorganizmov in po njih določi stopnjo onesnaženosti izbranega bivališča, · razloži vzroke za siromašenje biotske raznovrstnosti, · opiše posledice na ekosistemih in Zemlji, · predstavi ukrepe za zmanjšanje negativnih ekoloških posledic, · predvidi možne ekološke posledice na primerih v ekosisteme vnesenih organizmov (gospodarskih in ljubiteljskih), · opiše nekaj posegov v okolje in posledic neupoštevanja biotskih zakonitosti; |
· razvija ekološko zavest in odgovornost do okolja, · zave se posledic neustreznega ravnanja z odpadki v naravi; |
INFORMATIKA
|
· razume pojem naravna dediščina in pomen zakonodaje, · razume razloge za varovanje naravne dediščine. |
· razloži pojem naravna dediščina, · utemelji nujnost pomena varovanja naravne dediščine, · razloži pojem endemit, · našteje najbolj ogrožene ekosisteme in skupine organizmov v Sloveniji in na svetu, · razloži vzroke za ogroženost rastlinskih in živalskih vrst, · predstavi (na osnovi znanja iz ekologije) možne ukrepe za varovanje naravne dediščine oziroma za ekološko ustrezno ravnanje; |
· zave se posledic nepravilnega ravnanja z živimi bitji v okolju, · razvija pozitiven in odgovoren odnos do narave, · razvija čut za aktivno varovanje okolja; |
INFORMATIKA
|
OSNOVE KEMIJE · pozna kemijo kot vedo o snoveh in snovnih spremembah, · razume faze gorenja in pozna produkte le-tega, · razume fizikalne in kemijske spremembe snovi, · pozna hitrost kemijske reakcije, · pozna redoks reakcije, · pozna sintezne polimere. |
· razloži fizikalne in kemijske spremembe snovi, · razloži zakon o ohranitvi mase, · opiše eksotermno in endotermnoreakcijo ter razloži njun pomen, · pojasni probleme onesnaževanja okolja zaradi zgorevanja fosilnih goriv, · definira hitrost kemijske reakcije in utemelji vpliv temperature in koncentracije, · razloži katalizo, katalizatorje in njihov pomen, · definira redoks reakcije, · razloži razliko med galvanskim členom in elektrolitsko celico, · opiše vpliv odpadkov na okolje, · razloži klasifikacijsko shemo sinteznih polimerov, · našteje lastnosti polimerov, jih poveže z izdelavo embalaže za mlekarske proizvode in razloži njihov vpliv na okolje; |
· razvija odgovoren odnos za ravnanje z nevarnimi snovmi in za varnost, · zave se povezave teoretičnega znanja s konkretnimi dejavnostmi v naravi (iz svojega vsakodnevnega življenja), · razvija spoznavne procese in usvaja naravoslovne metode, · razvija pozitiven in odgovoren odnos do okolja; |
PRAKTIČNI POUK
TEHNOLOGIJA
|
VODA IN VODNE RAZTOPINE · pozna kroženje vode v naravi, · pozna način za pripravo pitne vode, · razume problem trde vode v tehnologiji, · pozna postopek za mehčanje vode, · pozna vodo kot topilo, · pozna postopek za raztapljanje. |
· razloži pomen vode za človeško telo, · opiše kroženje vode v naravi in načine za pripravo pitne vode, · pripravi raztopino z določenim masnim deležem; |
· razvija občutek za varčnost pri uporabi vode, · zave se pomena vode za človeško telo, · zave se pomena vode v živilstvu,
|
TEHNOLOGIJA
PRAKTIČNI POUK
|
KISLINE, BAZE IN SOLI · pozna sestavo raztopin in elektrolite. |
· razloži pojme pH, SH, nevtralizacija, · uporabi indikatorje; |
· razvija čut za ločevanje okusov; |
TEHNOLOGIJA PRAKTIČNI POUK MATEMATIKA
|
OGLJIKOVI HIDRATI · pozna zgradbo in vrste ogljikovih hidratov (monosaharidi, disaharidi, polisaharidi), · pozna naloge posameznih ogljikovih hidratov, · pozna pot ogljikovih hidratov po človeškem telesu, · pozna ogljikovohidratna živila. |
· našteje živila, ki vsebujejo posamezne ogljikove hidrate, · razloži pomen disaharidov v biotehnologiji mleka, · razloži pomen balastnih snovi za človekovo telo in za nastanek mleka pri mlečnih živalih, · razloži pomen disaharidov pri konzerviranju živil, · opiše prebavo in presnovo ogljikovih hidratov; |
· predvidi težave in rešitve le-teh ob disaharidni intoleranci,
|
PRAKTIČNI POUK TEHNOLOGIJA INFORMATIKA
|
BELJAKOVINE · pozna zgradbo in vrste beljakovin (enostavne in sestavljene beljakovine), · pozna lastnosti beljakovin in njihove spremembe pod vplivom encimov, različnih pH vrednosti in temperature, · pozna pomen beljakovin za človeški organizem ter njihovo prebavo in presnovo, · pozna beljakovinska živila. |
· našteje beljakovinska živila, · pojasni pomen beljakovin za človeško telo, · razlikuje vrste mlečnih beljakovin, · razloži biotehnološki pomen mlečnih beljakovin pri proizvodnji mlečnih izdelkov, · opiše biološko vrednost beljakovin, · opiše prebavo in presnovo beljakovin, · razloži koagulacijo mleka kot posledico kvarjenja; |
· krepi čut za opazovanje in razlikovanje; |
TEHNOLOGIJA PRAKTIČNI POUK INFORMATIKA MATEMATIKA:
Beljakovine in človeško telo
|
LIPIDI · pozna zgradbo maščob in vpliv maščobnih kislin na njihovo čvrstost, · pozna maščobam podobne snovi (steroide, fosfatide, karotenoide), · pozna lastnosti in obnašanje mlečne maščobe ter možnosti za njeno uporabo, · pozna razliko med živalskimi in rastlinskimi maščobami, · razume potek prebave in presnove maščob v človeškem organizmu. |
· našteje maščobna živila, · razlikuje živalske in rastlinske maščobe, · našteje lastnosti maščob, ki so pomembne pri predelavi, · razloži potek predelave mlečne maščobe, · opiše maščobne izdelke, · razloži vpliv holesterola na človeško telo, · opiše uporabno vrednost emulgatorjev in lastnosti karotenoidov, · opiše pot prebave in presnove maščob;
|
· razvija pozitiven odnos do zdravja; |
PRAKTIČNI POUK
INFORMATIKA
|
2. letnik |
|||
RAST MIKROORGANIZMOV IN KONTROLA NJIHOVE RASTI · obvlada kemijske in fizikalne pogoje za rast mikroorganizmov, · pozna krivuljo rasti mikroorganizmov, · pozna hranilne podlage/gojišča, · pozna načine za gojenje mikroorganizmov, · pozna metode štetja in ocenjevanja števila celic, · pozna načine za ohranitev /konzerviranje mikroorganizmov. |
· razloži vpliv temperature, pH, svetlobe, kisika, osmotskega pritiska, vode in hrane na rast mikroorganizmov, · razloži spreminjanje števila mikroorganizmov odvisno od časa, generacijski čas in pojem hčerinska celica, · razlikuje vrste gojišč, namen njihove uporabe in konsistenco, · opiše način pridobivanja čistih kultur, · razlikuje bakterijske kolonije, · razloži površinsko in submerzno gojenje mikroorganizmov, · opiše načine konzerviranja mikrobnih kultur; |
· krepi čut za opazovanje in razlikovanje, · razvija sposobnost za prenašanje teoretičnega znanja v prakso, · razvija ročne spretnosti ob laboratorijskem delu; |
PRAKTIČNI POUK
TEHNOLOGIJA
|
ZAVIRANJE RASTI MIKROORGANIZMOV V ŽIVILSTVU · razume fizikalne, kemijske, biološke in kombinirane postopke za ohranjanje živil, podaljšanje njihove obstojnosti in neoporečnosti. |
· razloži učinek toplotne obdelave, hlajenja in zamrzovanja na rast in razvoj mikroorganizmov, · našteje postopke, ki jih ni dovoljeno uporabljati pri mleku, · razloži učinek odvzema vode, soljenja in slajenja na rast mikroorganizmov; |
· razvija čut za varovanje svojega zdravja in zdravja potrošnikov, · opredeli svoj odnos do nekaterih postopkov konzerviranja (ionizirajočega sevanja); |
TEHNOLOGIJA
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
|
BIOLOŠKI POSTOPKI KONZERVIRANJA · pozna mlečnokislinsko fermentacijo. |
· opiše potek mlečnokislinske fermentacije, · razlikuje homo- in heterofermentativno mlečnokislinsko fermentacijo, · opiše načine za uporabo mlečne kisline; |
· zave se vloge mlečnokislinske fermentacije pri pripravi hrane in podaljševanju njene obstojnosti; |
TEHNOLOGIJA PRAKTIČNI POUK
|
DRUGE VRSTE FERMENTACIJ · pozna maslenokislinsko, koliformno, citronsko, ocetnokislinsko, propionovokislinsko in alkoholno fermentacijo. |
· razlikuje tehnološko koristne od škodljivih fermentacij, · opiše vzroke, potek in posledice različnih fermentacij v povezavi s predelavo mleka; |
· razvija čut za odgovorno delo zaradi posledic okužb, · zave se svoje vloge pri zagotavljanju kvalitete izdelkov; |
TEHNOLOGIJA PRAKTIČNI POUK
|
GLIVE · pozna zgradbo gliv in njihovo razmnoževanje, · pozna možne okužbe z glivami in njihovo koristno vlogo, · pozna plesni, ki tvorijo mikotoksine. |
· razloži vlogo plesni in kvasovk v mlekarstvu, · našteje škodljive vplive plesni, ki tvorijo mikotoksine in kvarijo živila; |
· zave se posledic nepravilnega ravnanja z živili in odgovornosti za zdravje potrošnikov; |
TEHNOLOGIJA
|
VIRUSI IN PRIONI · pozna zgradbo virusov in njihovo razmnoževanje, · razume načine prenosa virusov z živili, · pozna možganska vnetja pri kravah, ovcah in ljudeh. |
· opiše virusne bolezni ljudi, rastlin, živali in bakterij (bakteriofagi), · razloži prenos in preprečevanje prenosa virusa HIV, · opiše najmanjše povzročitelje bolezni t. i. prione, ki povzročajo “ bolezen norih krav“ in Creutzfeldt - Jacobovo bolezen; |
· razvija sposobnost za spremljanje novosti; |
TEHNOLOGIJA HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
|
MIKROBIOLOGIJA MLEKA · pozna primarno in sekundarno mikrofloro mleka, · pozna mezofilne kulture mlečnokislinskih bakterij, · pozna termofilne kulture mlečnokislinskih bakterij, · pozna probiotične kulture mlečnokislinskih bakterij, · pozna mešane kulture za proizvodnjo kefirja. |
· razloži mikrobiološko naseljenost mleka pred in takoj po molži, · opiše sestavo in vlogo posameznih mikrobioloških cepiv, · razloži vlogo probiotičnih mlečnih izdelkov v prehrani, · utemelji prednosti fermentiranih mlečnih izdelkov v primeru disaharidne intolerance; |
· razvija čut za higiensko neoporečno delo, · išče in oceni učinke mlečnih izdelkov na zdravje; |
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
PRAKTIČNI POUK
|
3. letnik |
|||
PRIPRAVLJALNI PROCESI · pozna način za izbiro biokulture, substrata, bioreaktorja, · pozna lastnosti industrijskih mikroorganizmov, · obvlada način priprave delovne industrijske biokulture, substrata in bioreaktorja, · pozna mikrobiološke bioreaktorje. |
· opiše način in tehniko izbire biokultur, · opiše poti za pridobitev delovne kulture, · loči med laboratorijskim gojenjem biokultur ter med pilotskimi/polindustrijskimi in nacepnimi bioreaktorji, · opiše delo industrijskega mikrobiologa; |
· razvija odgovornost za neoporečno delo z mikrobnimi kulturami; |
PRAKTIČNI POUK
Okužbe INFORMATIKA
TEHNOLOGIJA
|
TIPI BIOREAKTORJEV · pozna vrste bioreaktorjev v mlekarstvu, · pozna načine za kultivacijo biokultur, · pozna načine za spremljanje bioprocesa (merjenje temperature, pH, hitrost mešala), · zna uporabiti različne merilne naprave. |
· opiše zgradbo bioreaktorja, · opiše pripravo starterske kulture in prenos procesov v večje merilo; |
· razvija osebno odgovornost za svoje delo; |
PRAKTIČNI POUK
|
PROIZVODNJA BIOMASE · pozna aktivno in neaktivno biomaso, njeno kakovost in hranilno vrednost, · pozna osnovni namen dodajanja starter kultur v mleko, · pozna oblike starter kultur, · pozna možnosti za vplivanje na aktivnost starter kultur, · pozna možnosti za gensko manipulacijo na področju mlekarskih mikrobnih kultur. |
· utemelji, zakaj morajo biti surovine poceni, v velikih količinah in morajo vsebovati vse snovi, potrebne za rast mikroorganizmov; · razloži biotehnološke postopke za podaljšanje obstojnosti hitro pokvarljivega živila, · našteje proizvajalce, način dobave, uporabo in shranjevanje mlekarskih mikrobioloških cepiv, · razloži vzroke za počasno tvorbo mlečne kisline; |
· razvija sposobnost za prenašanje teoretičnega znanja v prakso; |
TEHNOLOGIJA
|
PATOGENE BAKTERIJE V MLEKU IN MLEČNIH IZDELKIH · pozna bakterije, ki povzročajo obolenja, · pozna način prenosa bolezni na ljudi. |
· pojasni nevarnost bolezni, ki se prenašajo s hrano, · našteje tehnološke postopke za proizvodnjo mikrobiološko varne hrane, · opiše zakonodajo v zvezi s kontaminacijo mleka in mlečnih izdelkov; |
·razvija čut za odgovorno in natančno delo; |
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
|
TEHNOLOŠKO ŠKODLJIVI MIKROORGANIZMI · pozna mikroorganizme, ki delujejo proteolitično in lipolitično in povzročajo napake mlečnih izdelkov. |
· razloži pomen mikrobiološko neoporečne surovine, · razloži postopek in pomen brezhibne tehnološke obdelave mleka in opiše pomen, · opiše nevarnosti sporotvornih tehnoloških kvarljivcev; |
· razvija osebno odgovornost za svoje delo; |
TEHNOLOGIJA
|
VAROVANJE OKOLJA · pozna problematiko odplak iz mlekarskega obrata, · seznani se s problematiko odpadne embalaže, ki jo ustvarja mlekarska industrija. |
· opiše obremenitev okolja s stranskimi proizvodi mlekarskih obratov in sploh živilske industrije,
· opiše načine zbiranja in ločevanja odpadkov v živilski industriji in trgovini; |
· razvija ekološko zavest in odgovornost do okolja; |
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
|