Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
izobraževanje, dne 17. 12. 2002
INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
VARSTVO PRI DELU
Dijak:
-
pozna pravila varnega dela v kemijskem laboratoriju,
-
pozna načine za uporabo zaščitnih sredstev.
-
zna preprečiti nevarnost.
|
Dijak:
-
izbere in uporabi primerna zaščitna sredstva,
-
opiše predpise varstva pri delu in požarnem varstvu,
-
piše ukrepe v primeru lažjih nesreč pri delu v laboratoriju;
|
Dijak:
-
zave se pomembnosti upoštevanja navodil za varno delo,
-
razvija občutek za lastno varnost in varnost ostalih oseb v laboratoriju,
-
zave se pomembnosti pravilne izbire zaščitnih sredstev;
|
Higiena in varstvo pri delu
|
STEKLOVINA IN PRIBOR V LABORATORIJU
-
pozna steklovino in pribor,
-
obvlada načine za pravilno rokovanje s priborom.
|
-
izbere ustrezen pribor,
-
očisti, pravilno shrani in vzdržuje steklovino in pribor;
|
-
razvija občutek za lastno varnost in varnost ostalih oseb v laboratoriju;
|
|
MERJENJE VOLUMNA IN MASE
-
pozna pribor za merjenje prostornine,
-
pozna načine za odčitavanje prostornine,
-
pozna vrste tehtnic,
-
pozna pogoje za pravilno tehtanje,
-
zna tehtati.
|
-
izbere ustrezen pribor za merjenje prostornine,
-
pravilno izmeri in odmeri prostornino tekočine,
-
opiše vrste tehtnic,
-
opiše in razloži zahteve za pravilno tehtanje,
|
-
razvija občutek za varnost,
-
razvija občutek za natančnost,
-
zave se pomena vztrajnosti za uspešno delo,
-
skrbi za red in čistočo;
|
Tehnologija
|
FIZIKALNE LASTNOSTI MLEKA
-
razume pojem gostota mleka,
-
razume pojem zmrziščna točka mleka.
|
-
izbere primeren pribor,
-
razume korekcijski faktor,
-
izmeri gostoto v vzorcu mleka.
-
opiše naprave za merjenje zmrziščne točke,
-
razloži pomen merjenja gostote in zmrziščne točke,
-
razloži pomembnost podatkov o gostoti in zmrziščni točki mleka;
-
pretvori v prostorninskih enotah izraženo količino mleka v utežne enote in obratno;
|
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
|
MIKROSKOPIRANJE
-
obvlada enostavno in sestavljeno barvanje preparatov.
|
-
uporabi mikroskop,
-
izvede enostavno in sestavljeno barvanje,
-
loči mikroorganizme glede na njihovo barvo in obliko;
|
-
razvija občutek za natančno delo,
-
razvija spretnost opazovanja;
|
Biotehnologija
|
PRIPRAVA RAZTOPIN
-
pozna različne vrste koncentracij.
|
-
izračuna volumsko, odstotno, utežno in molarno koncentracijo raztopin,
-
pripravi želeno volumsko, odstotno, utežno in molarno koncentracijo raztopine;
|
-
razvija občutek za natančno delo,
-
zave se pomena pravilne priprave raztopin,
-
razvija čut za odgovorno delo,
-
razvija spretnost prenašanja teoretičnega znanja v prakso;
|
Biotehnologija
|
DOLOČANJE KISLOSTI MLEKA
-
pozna metode za določanje kislosti mleka (indikatorski lističi, pH-meter, titracijsko metodo).
|
-
izbere ustrezen pribor,
-
našteje metode za določanje kislosti mleka,
-
določi okvirno kislost mleka s pH-lističi,
-
ugotovi kislost mleka s titracjsko metodo in s pomočjo pH-metra,
-
razume točko nevtralizacije;
|
-
krepi čut za opazovanje in razlikovanje,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Biotehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka – osnove čiščenja, čistilna sredstva v mlekarstvu
|
AVTOMATSKE ANALIZE
-
pozna Fossomatic/ število somatskih celic,
-
pozna Milkoscan / kemijska analiza mleka,
-
pozna Milkotester/ kemijska analiza mleka.
|
-
opiše delovanje aparatur,
-
našteje aparature;
|
-
zave se pomena uporabe aparatur pri velikem številu vzorcev,
-
razvija sposobnost spremljanja in upoštevanja novosti;
|
Tehnologija
-
Tvorba mleka v vimenu, obolenja vimena
Praktični pouk
-
Predelava mleka (oskrba živali, priprava živali na molžo, molža)
|
KEMIJSKE ANALIZE MLEKA
-
pozna način za odvzem vzorca,
-
pozna načine konzerviranja vzorca.
|
-
izbere primeren pribor za odvzem vzorca,
-
izbere ustrezen konzervans glede na zahtevano analizo,
-
pravilno odvzame vzorec mleka;
|
-
zave se pomembnosti pravilnega odvzema in shranjevanja vzorca;
|
Biotehnologija
-
Splošno o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih
|
DOLOČANJE SUHE SNOVI MLEKA
-
pozna različne načine za določanje suhe snovi.
|
-
izbere primeren pribor,
-
izmeri suho snov z metodo sušenja;
|
-
razvija občutek za natančno in vztrajno delo,
-
razvija delovne navade,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
|
KOLIČINA MAŠČOBE V MLEKU
-
pozna različne načine za določanje količine maščobe v mleku.
|
-
izbere primeren pribor in kemikalije,
-
uporabi zaščitna sredstva,
-
analizira količino maščobe po Gerberju,
-
razloži rezultat;
|
-
zave se pomena pazljivega ravnanja s kemikalijami,
-
razvija čut za varno in odgovorno delo,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
|
DOLOČANJE KOLIČIN BELJAKOVIN V MLEKU
-
razume formolno titracijo,
-
pozna različne metode za določanje beljakovin v mleku.
|
-
izbere primeren pribor in kemikalije za analizo,
-
analizira količino beljakovin;
|
-
zave se pomena natančnega dela,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
|
SENZORIČNA ANALIZA SUROVEGA MLEKA
-
Pozna senzorično analizo mleka.
|
-
senzorično oceni mleko, opiše napake surovega mleka,
-
opiše načine senzoričnega ocenjevanja;
|
-
razvija sposobnost za senzorično ocenjevanje,
-
oblikuje odgovoren odnos do dela z živili;
|
Praktični pouk
-
Predelava mleka (senzorično ocenjevanje mleka)
|
KEMIJSKA IN SENZORIČNA ANALIZA
-
pozna sestavo ovčjega mleka,
-
pozna sestavo kozjega mleka.
|
-
kemijsko analizira kozje in ovčje mleko,
-
razloži rezultate,
-
opiše razlike v kemijski sestavi različnih vrst mleka;
|
-
krepi čut za razlikovanje in senzorično ocenjevanje,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
-
Kemijska sestava različnih vrst mleka
|
MIKROBIOLOGIJA MLEKA
MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ
-
razume splošna navodila za delo v mikrobiološkem laboratoriju,
-
pozna pribor in opremo v mikrobiološkem laboratoriju,
-
pozna načine za sterilizacijo pribora in gojišč,
-
obvlada tehniko aseptičnega dela,
-
pozna načine za odvzem mleka in pripravo vzorcev in mlečnih izdelkov.
|
-
razloži pomen pravilnega dela in upoštevanja varnostnih ukrepov,
-
opiše različne načine sterilizacije,
-
našteje vrste gojišč,
-
opiše aseptičen način dela,
-
izbere primeren način sterilizacije glede na surovino;
|
-
zave se pomena pazljivega ravnanja in učinka natančnega dela;
|
|
ŠTETJE MIKROORGANIZMOV
-
obvlada metodo štetja na petrijevih ploščah,
-
razume avtomatsko štetje (bactoscan).
|
-
izbere in pripravi gojišče,
-
pripravit razredčitev vzorca,
-
cepi vzorce na gojišča,
-
ovrednoti rezultat;
|
-
razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu;
|
Biotehnologija
|
KIPELNA PREIZKUŠNJA
-
razume kipelno preizkušnjo neusirjenega mleka,
-
razume kipelno preizkušnjo usirjenega mleka,
-
zna izvesti obe preizkušnji.
|
-
oceni primernost mleka za predelavo glede na rezultat;
|
-
zave se pomena higienskega pridobivanja mleka;
|
Tehnologija
|
SIRILNA SPOSOBNOST MLEKA
-
pozna delovanje formagrafa.
|
-
razloži formagram,
-
izbere nadaljnjo predelavo glede na obliko formagrama,
-
razloži pomen sirilne sposobnosti mleka;
|
-
zave se pomena sirilne sposobnosti mleka;
|
Tehnologija
|
METODE DOKAZOVANJA
-
pozna koliformne mikroorganzme,
-
pozna lipolitične mikroorganizme,
-
pozna proteolitične mikroorganizme,
-
pozna psihrotrofne mikroorganizme,
-
pozna anaerobne sporogene mikroorganizme.
|
-
pravilno izbere in pripravi gojišče,
-
pripravi različne razredčitev vzorcev,
-
cepi vzorec na gojišče,
-
inkubira vzorec;
|
-
ovrednoti rezultat,
-
zave se pomena vpliva mikrobiološke kakovosti na surovine in končni izdelek,
-
zave se pomena zahtev Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Biotehnologija
mikroorganizmi
|
MIKROBIOLOŠKA KONTROLA PROSTOROV IN NAPRAV V PROIZVODNIH OBRATIH
|
-
izbere ustrezno vrsto brisa,
-
cepi vzorec in inkubira gojišče;
|
-
ovrednoti rezultat,
-
zave se vpliva čistoče prostorov in naprav za uspešno delo;
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov in Pravilnika o veterinarko-sanitarnem nadzoru;
|
Higiena in varstvo pri delu
-
Izvajanje nadzora (HACCP)
|
PROTIMIKROBNE SNOVI
-
pozna vrste protimikrobnih snovi.
|
-
našteje metode za ugotavljanje prisotnosti protimikrobnih snovi,
-
razloži pomen analize vzorca na protimikrobne snovi;
|
-
krepi čut za opazovanje in razlikovanje,
-
oblikuje odgovoren odnos do dela z živili,
-
skrbi za gospodarnost proizvodnje mleka;
|
Tehnologija in biotehnologija
-
Vrste, izvor protimikrobnih snovi, protimikrobne snovi v prehrani
|
KAKOVOST SUROVINE
-
razume odbiro mleka glede na njegovo kemijsko sestavo,
-
pozna fizikalne lastnosti in mikrobiološko sliko surovega mleka.
|
-
usmeri mleko v predelavo na osnovi njegovih kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz;
|
-
razvija čut za odgovorno in gospodarno delo,
-
razvija sposobnost prilagajanja novim/nepredvidljivim razmeram;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka - odbira mleka
|
KONTROLA PASTERIZACIJE MLEKA
-
pozna fosfatazno preizkušnjo,
-
pozna peroksidazno preizkušnjo.
|
-
izvede fosfatazno in peroksidazno preizkušnjo,
-
ovrednoti rezultate,
-
razloži pomen pravilno opravljene pasterizacije;
|
-
oblikuje odgovoren odnos do dela z živili;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka – toplotna obdelava mleka
|
KEMIJSKE in MIKROBIOLOŠKE ANALIZE MLEČNIH IZDELKOV
-
obvlada postopke za pravilen odvzem vzorca.
|
-
odvzame vzorec glede na količino in konsistenco;
|
-
zave se pomena pravilnega odvzema vzorca;
|
Tehnologija
|
KONZUMNO MLEKO
-
pozna analize za pasterizirano mleko,
-
pozna analize za sterilizirano mleko.
|
-
naredi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
razvija delovne navade,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
-
razvija čut za odgovorno delo;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
|
MLEČNE PIJAČE
-
pozna analize modificiranih vrst mleka,
-
pozna analize obogatenih vrst mleka.
|
-
izvede kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami Pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
-
razvija čut za odgovorno delo;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka – praktična izdelava mlečnih izdelkov
|
DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna analize mleka v prahu,
-
pozna analize kondenziranega mleka,
-
pozna analize evaporiranega mleka.
|
-
opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
razvija delovne navade,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
|
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna analize jogurta,
-
pozna analize kefirja,
-
pozna analize kislega mleka,
-
pozna analize probiotičnih fermentiranih izdelkov.
|
-
opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka – praktična izdelava mlečnih izdelkov
|
SIRI
-
pozna analize svežega sira,
-
pozna analize belega sira,
-
pozna analize mehkih vrst sira,
-
pozna analize poltrdih vrst sira,
-
pozna analize trdih vrst sira,
-
pozna analize albuminskega sira.
|
-
opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
razvija delovne navade,
-
razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
-
razvija čut za odgovorno delo;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
|
MOČ SIRIŠČNIH ENCIMOV
-
razume pojem siriščna moč.
|
-
izračuna siriščno moč tekočega sirišča in sirišča v prahu;
|
-
zave se pomena pravilne količine dodanega sirišča za končno kakovost izdelka;
|
Biotehnologija
|
IZDELKI IZ SMETANE
-
pozna analize smetane za kavo,
-
pozna analize smetane za stepanje,
-
pozna analize kisle smetane,
-
pozna analize masla,
-
pozna analize pinjenca,
-
pozna analize mascarponeja.
|
-
opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
-
razvija čut za odgovorno delo;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
|
SLADOLED
-
pozna analize kremnega sladoleda,
-
pozna analize mlečnega sladoleda,
-
pozna analize mlečnih desertov.
|
-
opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
-
ovrednoti rezultat analize,
-
oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
|
-
upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
-
razvija čut za odgovorno delo;
|
Tehnologija
Praktični pouk
-
Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
|
EKOLOŠKO PRIDELANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna zahteve za ekološko predelavo mleka.
|
-
našteje zahteve za ekološko predelavo mleka.
|
-
razvija čut za varovanje okolja,
-
razvija odgovornost za optimalno porabo virov energije,
-
zave se svoje vloge pri zagotavljanju pristnosti ekoloških proizvodov.
|
Tehnologija
-
Smernice ekološke predelave
Biotehnologija
-
Varovanje okolja, viri energije in vrste odpadkov
|
Bajt, N., Golc - Teger, S., Pirkmajer, E.: Mleko in mlečni izdelki, Zavod RS za šolstvo, 1998.
Bajt, N., Golc - Teger, S.: Izdelava jogurta, skute in sira, Kmečki glas, 2002.
Mavrin, D., Oštir, Š.: Tehnologija mleka in mlečnih izdelkov, Tehniška založba Slovenije, 2002.
Kraker - Starman, A.: Higienski minimum, Gospodarski vestnik, 1995.