Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
izobraževanje, dne 17. 12. 2002
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
OBRATI IN RAZPOREDITEV PROSTOROV
Dijak:
-
pozna mlekarski obrat,
- pozna namen objektov in prostorov,
- pozna način dela in opremo.
VARSTVO PRI DELU V MLEKARSKEM OBRATU
-
razume pomen varstva pri delu v proizvodnji,
- obvlada pravila varnega dela,
-
pozna način za uporabo zaščitnih sredstev.
|
Dijak:
-
našteje objekte,kjer predelujejo mleko,
- opiše posamezne prostore,
-
našteje tehnično ureditev,
-
našteje strokovne kadre,
-
opiše tehnološko ureditev in način dela.
-
razloži pomen zaščite na delavnem mestu,
-
opiše predpise za varstvo pri delu in požarno varnost,
-
navede ukrepe v primeru lažjih nesreč pri delu.
|
Dijak:
-
razvija občutek za delo v mlekarski delavnici,
-
razvija tehnološko zavest.
-
razvija osebno odgovornost za varstva pri delu,
-
zave se pomena pravilne izbire zaščitnih sredstev.
|
TEHNOLOGIJA
-
Ureditev prostorov
-
Proizvodni procesi
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
-
Higiena na delovnem mestu
-
Zoonoze
-
Sanitarno tehnična ureditev obrata
-
Varstvo pri delu
|
HIGIENA OPREME V MLEKARSKEM OBRATU
-
razume zahteve za osebno higieno,
-
-
pozna postopke za vzdrževanje higiene obrata.
OSNOVE ČIŠČENJA IN ČISTILNA SREDSTVA
-
pozna načine čiščenja (CIP, mehanično)
-
pozna vrste čistil in čistilnih naprav.
|
-
razloži pomen osebne čistoče, čistoče delavne obleke in osebne urejenosti,
-
opiše načine čiščenja mlekarskih obratov,
-
opiše postopke pospravljanja, čiščenja in razkuževanja prostorov,
-
našteje sredstva za mehansko in CIP čiščenje.
|
-
razvija občutek za upoštevanje higienskega minimuma,
-
zave se pomena higiene v mlekarskem obratu in njenega vpliva na kakovost končnega izdelka.
-
zave se pomena skrbnega ravnanja s čistili, razkužili …
-
razvija občutek za varovanje okolja.
|
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
-
Higiena na delavnem mestu
-
Zoonoze
-
Sanitarno tehnična ureditev obratov
TEHNOLOGIJA
-
Sheme čiščenja
-
Čistilne naprave
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Koncentracije čistil
-
Kontrola kakovosti detergentov
|
PRIDOBIVANJE MLEKA
-
razume pomen pravilne oskrbe živali,
-
pozna osnove govedoreje,
-
pozna značilnosti ročne in strojne molže,
-
razume gospodarski pomen mlečnosti,
-
pozna dejavnike, ki vplivajo na količino in kemično sestavo mleka.
|
-
razloži učinek pravilnega krmljenja in redne molže,
-
razloži povezavo med govedorejo in mlekarstvom,
-
opiše ročni in strojni način molže,
-
razloži ekonomični pomen mlečnosti,
-
opiše zahteve za kvalitetno pridobivanj mleka.
|
-
razvija human odnos do živali,
-
zave se vloge govedoreje za mlekarstvo,
-
razvija strokoven odnos do higienskega pridobivanja mleka,
-
zave se pomena mlečnosti kot bistva za ekonomično proizvodnjo mleka,
-
razvija zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovosten izdelek.
|
BIOTEHNOLOGIJA
-
Zgradba in delovanje posameznih tkiv in organov
TEHNOLOGIJA
|
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
ODBIRA MLEKA
-
pozna različne vrste mleka,
-
razume sestavo različnih vrst mleka,
-
pozna postopke za odbiro mleka glede na namen uporabe,
-
pozna posledice zaviralnih snovi.
|
-
razloži spreminjane posameznih sestavin mleka,
-
našteje različne vrste mleka in opiše osnovne razlike med njimi,
-
odbere mleko glede na kakovost in kemično sestavo in ga usmeri v tehnološki proces,
-
razloži prisotnost zaviralnih snovi v mleku.
|
-
zave se vpliva posameznih sestavin mleka na kakovost končnega izdelka,
-
razvija občutek za pravilno uporabo glavnih sestavin za določen mlečni izdelek,
-
razvija pozitiven odnos do predpisov,
-
zave se svoje vloge za varovanje zdravja potrošnika.
|
TEHNOLOGIJA
Kemijska sestava mleka
BIOTEHNOLOGIJA
-
Pomen mleka v prehrani
-
Mikrobiologija mleka
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
|
PRIMARNA OBDELAVA MLEKA
-
pozna načine zbiranja mleka,
-
pozna obdelavo mleka na posestvu,
-
pozna transport mleka do mlekarskega obrata.
SEKUNDARNA OBDELAVA MLEKA
-
pozna način sprejema mleka v mlekarni, predhlajenje in skladiščenje surovega mleka,
-
pozna tehnološke postopke in naprave za toplotno obdelavo mleka,
-
pozna načine za posnemanje in tipizacijo mleka,
-
pozna postopek homogenizacije mleka,
-
pozna postopek in naprave za dezodoracijo mleka.
|
-
razloži postopek zbiranja mleka,
-
opiše opremo za hlajenje mleka v zbiralnicah,
-
opiše transport mleka v mlekarno.
-
razloži učinek hlajenja in vpliv dejavnikov na kakovost surovine,
-
opiše postopke termizacije, pasterizacije, sterilizacije,
-
uporabi naprave za naštete operacije,
-
posname in tipizira mleko,
-
opiše razliko med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom,
-
uporabi homogenizator.
-
senzorično oceni dezodorirano in nedezodorirano mleka.
|
-
zave se pomena pravilnega zbiranja, ekonomičnosti hlajenja in transporta do mlekarne.
-
zave se vpliva pravilne obdelave mleka na njegovo obstojnost in na kakovost končnega izdelka,
-
zave se pomena natančnosti pri delu,
-
razvija odgovoren odnos do dela,
-
spoznava, da je kakovostno obdelano mleko pogoj za dober končni izdelek,
-
razvija odgovoren odnos do tehnološke opreme.
|
TEHNOLOGIJA
-
Tehnološke sheme proizvodnih procesov
BIOTEHNOLOGIJA
-
Poznavanje značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kontrola kakovosti mleka
-
Kemična sestava mleka in mlečnih izdelkov
|
KONZUMNO MLEKO
-
razume pasterizacijo in sterilizacijo mleka,
-
pozna polnilne stroje za tekoče mlečne izdelke.
MLEČNE PIJAČE
-
razume postopek za izdelavo mlečnih pijač,
-
obvlada tehnološke postopke izdelave,
-
pozna sestavine za izdelavo mlečnih pijač.
DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna stroje in naprave za zgoščevanje in sušenje mleka, ter njihovo delovanje,
-
pozna vrste dehidriranih mlečnih izdelkov.
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna postopke za izdelavo različnih vrst jogurta, različnih vrst probiotičnih fermentiranih izdelkov, kefirja in kislega mleka,
-
pozna opremo potrebno za posamezen tehnološki postopek.
DODATKI PRI FERMENTIRANIH MLEČNIH IZDELKIH
-
pozna različne dodatke in njihov učinek pri fermentiranih mlečnih izdelkih,
-
pozna naprave za dodajanje dodatkov.
|
-
razloži tehnološka postopka za pasterizirano in sterilizirano mleko,
-
našteje načine polnitve tekočih mlečnih izdelkov,
-
izbere primerno embalažo.
-
razloži izdelavo mlečnih pijač,
-
opiše delovanje stabilizatorjev,
-
utemelji zahtevo po kakovostni surovini.
-
opiše postopek za izdelovanje zgoščenih vrst mleka,
-
opiše razliko med njimi.
-
izdela fermentirane mlečne izdelke (priprava surovine, dodatkov, kultur),
-
navede dejavnike tehnološkega procesa (čas, pH,T, kislinsko stopnjo),
-
senzorično oceni izdelek.
-
našteje dodatke in jih uporabi.
|
-
zave se svoje vloge pri zagotavljanju kvalitete izdelkov in varovanju zdravja potrošnikov,
-
razvija sposobnost prenašanja teoretičnega znanja v prakso.
-
razume pomen mlečnih pijač za večjo porabo mleka,
-
razvija ekološko zavest.
-
zave se pomena dehidriranih mlečnih izdelkov,
-
zave se pomena različnih načinov konzerviranja mleka,
-
zave se pomena natančnosti pri delu.
-
zave se pomena predpisov o kakovosti mleka in mlečnih izdelkih.
|
TEHNOLOGIJA
-
Tehnološke sheme proizvodnih procesov
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska in mikrobiološka kontrola
BIOTEHNOLOGIJA
-
Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
-
Biotehnološki postopki v mleku
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska in mikrobiološka kontrola
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska in mikrobiološka kontrola
|
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE
POVEZAVE
|
SIRARSTVO
-
pozna kriterije za delitev sirov,
-
razume zahtevo po kakovostni osnovni surovini in dodatkih,
-
pozna sirarsko opremo.
-
razume kislinsko in encimsko koagulacijo.
TEHNOLOŠKI POSTOPKI IZDELAVE SIRA
-
pozna tehnološki postopek izdelave najpomembnejših vrst sirov (trdih za ribanje in rezanje, poltrdih sirov, mehkih sirov s plesnijo, z rdečo mažo in v slanici ter svežih sirov),
-
pozna tehnološke postopke za izdelovanje topljenega sira,
-
zna senzorično ocenjevati sire.
|
-
našteje in opiše tipe, vrste in variante sirov,
-
našteje kriterije za odbiro mleka,
-
pojasni uporabo posameznih dodatkov,
-
opiše dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka,
-
razloži princip kislinske in siriščne koagulacije.
-
našteje zaporedja tehnoloških postopkov,
-
izdela naštete vrste sirov,
-
našteje stranske proizvode,
-
razloži učinek dodatkov pri topljenju sirov,
-
senzorično oceni izdelek.
|
-
identificira se s poklicem mlekar,
-
zave se pomena kvalitete osnovne surovine,
-
razvija pravilen odnos do opreme in naprav,
-
razvija občutek za opazovanje in razlikovanje.
-
razvija občutek za spremljanje tehnoloških postopkov,
-
razvija osebno odgovornost za svoje delo,
-
zave se možnosti za predelavo stranskih proizvodov,
-
razvija ekološko zavest,
-
zave se ekonomskega pomena predelave,
-
presoja ekonomičnost predelave mleka.
|
TEHNOLOGIJA
-
Ureditev sirarne
-
Tehnološki postopki izdelave sirov
BIOTEHNOLOGIJA
-
Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
-
Pomen mineralnih snovi
-
Mikrobiologija mleka
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska in mikrobiološka kontrola
|
SMETANA
-
pozna vrste konzumne smetane,
-
pozna tehnološki postopek za izdelavo fermentirane smetane,
-
zna izbrati primerno analizo.
SUROVO MASLO
-
pozna postopek za izdelavo masla,
-
pozna merila za izdelavo kvalitetnega izdelka,
-
pozna delovanje maslodelnega stroja,
-
pozna možnosti za uporabo pinjenca.
SLADOLEDI
-
pozna delitev sladoledov glede na osnovno surovino,
-
pozna tehnološki postopek za izdelavo sladoleda,
-
pozna napake sladoledov.
|
-
naredi smetano z različno vsebnostjo maščobe,
-
senzorično oceni izdelek,
-
izračuna stroške izdelave.
-
naredi maslo na klasičen in šaržni način,
-
naredi maslo z različnimi dodatki,
-
opiše glavne napake masla,
-
opiše uporabo pinjeneca,
-
senzorično oceni izdelke.
-
našteje in izdela različne vrste sladoledov,
-
razloži namen izdelave sladoledov,
-
opiše najpogostejše napake sladoledov in vzroke zanje.
|
-
razvija tehnološko zavest,
-
upošteva zahteve Pravilnika,
-
presoja ekonomičnost porabe surovin in tehnoloških postopkov.
-
uči se opazovati,
-
pridobiva poklicno identiteto,
-
oblikuje odgovoren odnos do dela z živili.
-
zave se pomena higiene v postopku izdelave in nevarnosti okužb za potrošnika,
-
razvija delavne navade,
-
razvija sposobnost za spremljanje novosti.
|
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemična in mikrobiološka kontrola
TEHNOLOGIJA
-
Ureditev maslarne
-
Tehnološki postopki
BIOTEHNOLOGIJA
-
Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemična in mikrobiološka kontrola
|
IZDELKI IZ OSTALIH VRST MLEKA
(kozjega, ovčjega, kobiljega …)
-
pozna kemijsko sestavo specifičnih vrst mleka,
-
pozna postopke za predelavo,
-
zna razlikovati vrste predelave.
EKO IZDELKI
-
razume tehnološke posebnosti pri proizvodnji,
-
pozna zahteve pravilnikov, ki zajemajo EKO pridelavo in predelavo mleka.
DEKLARIRANJE IZDELKOV
-
pozna zahteve Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv,
-
pozna različne načine deklariranja mlečnih izdelkov,
-
pozna način izdelave deklaracij.
|
-
opiše mleko glede na njegovo kemijsko sestavo,
-
izdela ustrezne izdelke glede na razlike v tehnološkem procesu,
-
senzorično oceni izdelke in jim izračuna lastno ceno.
-
izdela izdelke iz ekološko pridobljenega mleka,
-
uporabi tehnološke postopke, ki jih dovoljuje ekološka predelava.
-
razloži pomen in vlogo deklariranja izdelkov,
-
pojasni estetski pomen deklaracij v povezavi z embalažo izdelka,
-
opiše sestavo posameznih deklaracij.
|
-
spozna široko možnost predelave,
-
zave se obstoja tržnih niš,
-
razvija sposobnost prilagajanja novim situacijam.
-
razvija ekološko zavest,
-
razvija sposobnost za prenašanje teoretičnega znanja v prakso.
-
upošteva predpise v živilski industriji,
-
zave se potreb po doslednosti pri deklariranju izdelkov.
|
TEHNOLOGIJA
BIOTEHNOLOGIJA
-
Ekološka osveščenost
-
Pravilniki
PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska in mikrobiološka kontrola
UMETNOST
-
Oblikovanje etiket
-
Oblikovanje embalažnih enot
|